Radio Suomi Rovaniemi

Täällä Bryssel 3.8. - Liisa Jaakonsaari

 • 6 min
 • utgått

Kesäisiä kuulumisia kertoo pakinassaan eurokansanedustaja Liisa Jaakonsaari.

Sändningar

 • ti 30.8.2016 10.55 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Myrsky riepotteli Luoteis-Venäjää. Myrsky myös yllätti moottokelkkaryhmän Hiipinävuorilla. Myös Murmanskin lentokenttä suljettiin pariksi päiväksi. Riina Gusevalle soittaa Sirkku Savusalo.

 • Päivän puhutuin asia on liikenneverkko, josta puhuu pakinassaan Lapin kansanedustaja Eeva-Maria Maijala.

 • Mistä suomen kieli on tullut? Miten se on muokkautunut nykyiselleen? Entä minne kielemme on matkalla? Lari Kotilaisen kirja vie lukijan matkalle kielen alkukodista tulevaisuuden digitaalisiin kielimaisemiin. Suomen kielen vuosituhantiset seikkailut paljastavat sekä tuttuja nimiä Agricolasta Lönnrotiin että hykerryttäviä yllätyksiä. Kirjasta kertoo Juha Pikkarainen. (Kuva: Siltala)

 • Piitimeläisnainen sai sakot siilin pyydystämisestä. Luulajassa tehtiin kansalaisehdotus työehtosopimuksen noudattamisesta. Uumajan sairaala sai parhaat arvostelut Ruotsin yliopistosairaaloista. Bertil Isakssonille soittaa Tapio Räihä.

 • Veri on aivan liian vähän hyödynnettty raaka-aine. Lapissa on niin paljon poroja että voit mennä naapurilta kysymään poronverta ja sitä löytyy. Poronveriohukaiset ovat todella todella helppo tehdä ja niin maistuva syödä ettei sitä meinaa ymmärtääkään. Tajuntaa koittavat seuraavaksi laajentaa martta Anna-Liisa Tikkanen ja Juha Mäntykenttä.

 • Kemijoen lohi ja vanhakantainen lohenkalastus edustivat taantumuksen voimia, jotka yrittivät hidastaa edistyksen rantautumista Lapin rajoille. Kaikki poliittiset voimat ja kynnellekykenevät taputtivat julistukselle riemuissaan ja niin Kemijoen lohi sai lähteä viimeisen vedenjakajan tuolle puolen. Filosofian tohtori Kari Alaniska käy läpi pääpiirteissään, miten Isohaaran pato toteutettiin 1940-luvun lopulla ja kuinka Pohjolan Voima suhtautui laillisiin velvoitteisiin, jos niitä silloin edes oli. No oli tietysti jotain, Alaniska sanoo, mutta niitä saattoi kiertää, kuten nykyäänkin. Toimittaja: Tapani Niemi. (Kuva: Kari Alaniskan albumi)

 • Finnmarkin alueella suljettiin kahdeksan tietä myrskyn takia ja uusi hirmumyrsky on tulossa. Merikaapelin katkettua nettiyhteydet olivat poikki useamman päivän Pohjois-Norjassa. Oslossa kiellettiin dieselautojen käyttö ilmansaasteen takia. Riitta Leinoselle soittaa Sirkku Savusalo.

 • Murmanskin alueen maaherra ja presidentti Putin tapasivat Moskovassa. Kaamos päättyi Murmanskissa. Riina Gusevalle soittaa Sirkku Savusalo.

 • Mistä kaikesta meillä on aihetta kiitollisuuteen ja tyytyväisyyteen? Siitä kertoo pakinassaan Lapin kansanedustaja Markus Lohi.

 • Hammaskartta ohjaa vastustamatonta tarinaa kadonneen isän jäljillä maasta ja mantereelta toiselle. Onni Kirnuvaara häipyi jo varhain poikansa elämästä kauppareissulle eikä hänestä puhuttu enää. Vuosikausia myöhemmin juurihoidossa paljastuu, että pojalla on paitsi huonokarmainen purukalusto myös hammaslääkäriveli, lapsena yhtä lailla jätetty. Veljekset lähtevät selvittämään isänsä kohtaloa matkalle, joka vie monen mutkan kautta aina Australian peräkylille. Sillä isä se on vähän huonompikin isä. Reitillä Darwiniin suvun salaisuudet avautuvat, löytyy uusia perheenjäseniä ja kuluu metreittäin hammaslankaa. Juurihoito sattuu mutta eteläisen tähtitaivaan alla alkaa kummasti helpottaa. Miika Nousiaisen romaanista kertoo Juha Pikkarainen. (Kuva: Otava)

 • Minkä takia EU on perustettu? Sitä selvittää pakinassaan eurokansanedustaja Sirpa Pietikäinen.

 • Harvaanasutuille seuduille suunnitellaan uusia työpaikkoja. Pajalassa kapinoidaan kunnan päätöksiä vastaan. Ruotsissa on vähiten sairaaloiden vuodepaikkoja Euroopassa. Bertil Isakssonille soittaa Sirkku Savusalo.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Monien vanhempien viikonloput menevät lasten harrastusten parissa. Rovaniemen judoseura Koyoma ja Sodankylän judoseura Byakuy toimivat erittäin aktiivisesti. Kisa- ja harjoitusreissuja järjestetään ympäri Suomen. Viikonloppuna tehtiin kisamatka Raaheen. Juha Mäntykenttä seurasi judoseurojen matkaa. (Kuvassa lappialaisia judomitalisteja)

 • Arktinen seikkaliu Arcrtic Lapland Rally ajetaan jo 52:n kerran. Jo 1980-luvulla järjestelyhommiin hurahtanut Elise Härö kertoo kokemuksistaan rallin parissa. Duudsonien Jarppi ja Mauri 'Crazy Mike' Uuskoski saapuvat myös kurvailemaan B-junioreiden kanssa kilpaa. Elise ei lupaa erityiskohteilua edes heille. Jarmo Siivikko jatkaa. (Kuva: Sonja Petäjämaa)

 • Kemijärveläisen kuvataiteilija Pirkko Mäkelä-Haapalinnan ateljeessa kummittelee. Niin ainakin epäilevät naapurit, jotka muistavat läheisen kummittelevan Myllyojan. Taiteilija epäilee, että jotain erikoista uudessa taiteilijan ateljeessa on. Siellä nimittäin on järkyttävän hiljaista, lattiat ovat pahoilla ruhjeilla. Olisiko se kummitus, tallitonttu vai hyvä haltia? Joka tapauksessa siellä on hyvä henki. Toimittaja: Tapani Niemi. (Kuva: Ilkka Haapalinna)

 • Sallan kunta etsii uutta käyttöä vanhalle saha-alueelle Kursun kylässä. Alueella on tehty mittava maanpuhdistus- ja parannustyö ja huonokuntoisimmat rakennukset on purettu ja parhaimmat jätetty. Maaperän puhdistaminen erilaisista saasteista maksoi kaksi miljoonaa euroa ympäristöministeriölle, Lapin ely-keskukselle ja Sallan kunnalle. Kursun sahan alue on laaja - 18 hehtaaria. Saha toi aikoinaan vaurautta Kursun kylälle ja koko Sallaan. Se oli sadan ihmisen työpaikka. Sallalainen Kursun Puu Oy sahasi alueella pisimpään, parikymmentä vuotta - vuoteen 1985. Minkälaista toimintaa havitellaan tuonne entiselle saha-alueelle? Jorma Korhonen haastattelee kunnanjohtaja Erkki Parkkista.

 • Kemijärveläisen Sirkka Bergin intohimona on kalastus. Hän myös pauloittaa itse omat kalaverkkonsa. Se vain harvat naiset osaavat. Erilaisten käsitöiden taitajia löytyy Lapistakin paljon ja onnekas on se, joka on käsistään kätevä. Jotkut ovat toimissaan taitavammat kuin toiset; joillakin se kuuluisa peukalo on juksahtanut sinne keskelle kämmentä. Mutta ei Bergin Sirkalla. Kalaverkon pauloittaminen on yksinäistä puuhastelua. Siinä vain omat ajatukset ovat tekijän seurana. Sirkalle eivät kaupassa myytävät valmiit verkot kelpaa. Jorma Korhonen haastattelee. (Kuva: Esko Puikko / Yle)

 • Kauppias Rauni Kivilahti koki elämänsä järkytyksen Kemijärven Joutsijärvellä, kun henkilöauto syöksyi kuin ohjus kyläkauppan sisään tiistaina iltapäivällä. 'Se oli hirvittävä räjähdys. Vanha Mersu hajoitti koko kaupan', Rauni kauhuissaan kertoo. Onnettomuus sattui, kun kauppaa oltiin sulkemassa. Viimeiset asiakkaat olivat juuri lähteneet. Jorma Korhonen haastattelee. (Kuva: Vili-Voitto Kivilahti)

 • Moves on valtakunnallinen tanssin tapahtumakokonaisuus, joka kokoaa nuoret kolmen vuoden välein Nuoren Kulttuuri -säätiön tanssin katselmuksiin. Vuoden 2017 valtakunnallisen Moves-nuorten tanssitapahtuman järjestää Rovaniemen kaupungin nuorisopalvelut yhdessä Nuori Kulttuuri -säätiön kanssa 26.-28.5.2017 teemalla Art Moves - Taide liikuttaa. Movesin taiteellista johtajaa tanssitaiteilija Marko Kerästä haastattelee Jarmo Siivikko. (Kuvassa Marko Keränen ja Moves-tapahtumaraadin sihteeri Sofia Wegelius)

 • Espoolainen Jani Heino osallistui vuodenvaihteessa lumikenkävaellukselle Soutaja-tunturiin Pyhällä. Heino on Kansan Raamattuseuran opiskelijatyöntekijä Helsingistä ja hän kävi nyt neljättä kertaa Kairosmajalla. Kairosmajan isäntä Kari Hämäläinen kehotti porukan kulkemaan 30 metrin välein jonossa, ensin jään yli ja sitten rauhallisesti kavuten kohti Soutaja-tunturin lakea. Pitkät välimatkat ehkäisivät juoruilun ja jokainen kykeni keskittymään omaan paarustamiseen lumihangessa. Metsässä mieleen alkoi nousta asioita, jotka oli painanut taka-alalle tai joita ei ehtinyt tai tohtinut aikaisemmin käsitellä. Tapani Niemi haastattelee. (Kuva: Miika Hämäläinen)

 • Lapin kirjastot ovat perustaneet Lappi-kirjallisuuspalkinnon, joka jaetaan ensimmäisen kerran Lainan päivänä, eli helmikuun 8. päivänä. Saajaksi on ehdolla kuusi Lappi-aiheista kaunokirjallista teosta melko nimekkäiltä kirjailijoilta. Millaisia finaaliin päässeet teokset ovat, ja onko omakustannekirjailijoilla mitään mahdollisuutta kilpailun kärkikahinoissa? Erikoiskirjastonhoitaja Irene Piippolaa haastattelee Bikka Puoskari.

 • Napapiirille avattiin joulun alla kolmisenkymmentä uutta lasi-iglua ja ensi syksynä tulee toinen mokoma. Sen lisäksi igluja on Luostolla, Pyhällä, Levillä, Saariselällä ja muuallakin. Iglu on tuotteena hyvin testattu ja jalostettu ja sen toimivuus on tarkistettu asiakastyössä. Muuten ei moinen matkailuilmiö ja bisnes ole mahdollinen. Viulu on siis rakennettu valmiiksi mutta vielä pitää virittää ja trimmata, jotta se soisi kauniisti, kuten on luvattu. Mutta kuka virittää pitkälle tuotteistetun ja testatun iglun? Asiakkaat nimittäin ovat erilaisia, eri puolilta maailmaa ja he odottavat aivan eri asioita. Napapiirin iglut virittää Jari Virtanen, iglupäällikkö, joka on yhdistelmä tarinankertojaa, psykologia ja kylähullua. Tapani Niemi haastattelee. (Kuva: Santa´s Holtels)

 • Luostolla eletään muun Lapin tapaan vuoden kiihkeimpiä aikoja. Turistit vaihtuvat tasaisesti, mutta vakiväki pysyy. Yksi Luoston omista on ranskalaislähtöinen yrittäjä Pascal Buinier, joka on viihtynyt Lapin taivaan alla jo 16 vuotta. Häntä Luostolla tapaamassa on Bikka Puoskari. (Kuvassa Pascal Buinier Ukko-Luoston edustalla)

 • Toissa syksynä Rovaniemelle perustettu Lapin Leipomo oli Lapin mittakaavassa varsin suuri investointi. Leipomorintaman tulokas on työllistänyt yrittäjien lisäksi kymmenen ihmistä, joukossa on myös muutama Vaasan Leipomosta työttömäksi jäänyt leipuri. Miten yrityksellä menee nyt, kun takana on ensimmäinen vuosi? Bikka Puoskari vieraili Lapin Leipomossa yrittäjä-toimitusjohtaja Minna Yrityksen luona. (Kuvassa Leipuri Antti Salla ja yrittäjä-toimitusjohtaja Minna Yritys)

Lyssna också