Radio Suomi Helsinki

Helsinkiläinen start up -yritys Helsieni kasvattaa syötäviä sieniä käytetyissä kahvinporoissa

 • 9 min
 • tillsvidare

Helsieni on helsinkiläinen neljän hengen start up -yritys, jonka liiketoimintaidea on erikoisen kuuloinen. Alkuvuodesta 2016 perustettu firma aikoo kasvattaa syötäviä sieniä kahviloista ja ravintoloista kerätyissä käytetyissä kahvinporoissa.
Markkinoilla saattaa olla tilaa, sillä lihansyönnin vähentäminen on kiistaton ruokatrendi ja erilaisten lihaa korvaavien kasviproteiinipohjaisten tuotteiden myynti kasvaa juuri nyt hurjalla tahdilla.
Radio Suomen Helsingin aamu lähti tutustumaan yrityksen toimintaan. Reportterina Vesa Marttinen, studiossa Riikka Porttila.

Sändningar

 • ti 30.8.2016 9.20 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Fysioterapeutti ja hieroja Juha Oikarainen kertoo, että kädenpuristus kertoo näkövammaiselle melko paljon toisesta ihmisestä. Yle Helsingin toimittaja Olli-Pekka Kursi asettui hierontapöydälle ja jututti samalla Oikaraista siitä, kiinnostaako näkövammaisia ura hierojana vanhaan malliin.
  Haastattelu kuultiin Radio Suomen keskipäivän lähetyksessä 22.2.2017.

 • Jos julisteen tai taulun seinään ripustaminen stressaa, niin ei huolta. Tartu rohkeasti vasaraan tai poraan ja laita teos oman mielen mukaan parhaalle mahdolliselle paikalle.
  Taidegrafiikkaa ja veistoksia voi käydä haalimassa kotiin Kaapelitehtaalla järjestettävässä Teos 2017 -tapahtumassa.
  Yle Helsingin toimittaja Olli-Pekka Kursi päätti muuttaa kotona taulujen paikat juteltuaan yhdessä taidegraafikko Maija Albrechtin kanssa. Lisäksi kodista saattaa löytyä paikka myös pienoisveistokselle. Näin ainakin uskoo kuvanveistäjä Antti-Ville Reinikainen.
  Haastattelu oli osa Radio Suomen Helsingin iltapäivälähetystä tiistaina 21.2.2017

 • Kehitysvammaisten asumiseen, työllistymiseen, terveyspalveluihin ja vapaa-ajan toimintaan keskittynyt Rinnekotisäätiö täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Toiminta alkoi 1920-luvulla Helsingissä Töölönlahden rannalta, mutta on sittemmin levinnyt ympäri pääkaupunkiseudun. Rinnekodin ja kehitysvammaisten historiaan ja nykypäivään perehtyi Ari Tuhkanen.

 • Poikkeuksellisen kahjo fasaani kiusaa Piertarisen Hilkkaa Pornaisten Vähä-Laukkoskella. Riikka Porttila haastattelee Radio Suomen Helsingin aamussa.

  [

 • Naistenlinjan Olo-Turva kursseilla väkivaltaa kokeneet naiset opettelevat arvostamaan kehoaan uudelleen. Radio Suomen helisngin aamun haastattelussa Naistenlinajn toiminnanjohtaja Elina Nikulainen ja joogaopettaja Jutta Niala.

 • Järvenpääläinen Jari Peltola on toiminnan mies. Hän tekee kuskaa ikäihmisiä autoajeluille - ihan vapaaehtoisesti. Automies-toiminnan tarkoitus tuoda iloa ikäihmisen yksinäiseenkin elämään.

  Antero Pääjärvi on 86-vuotias helsinkiläinen herrasmies, joka on Peltolan kyydissä ollut jo pariin otteeseen.
  Pääjärvi kertoo, että pienetkin asiat saavat suuret mittasuhteet, kun niitä yksin kotonaan miettii. Siksi se, että pääsee kotoaan esimerkiksi pienelle autoretkelle, on kovin tärkeää ja mieluista.

  Radio Suomen Helsinki -toimituksen toimittaja Olli-Pekka Kursi hyppäsi takapenkille, kun Peltola vei Pääjärven Järvenpäähän katsomaan Pohjanmaalta siirrettyä hirsitaloa.

 • Vallilassa sijaitsevassa suuressa varastotilassa pääsee helmikuun aikana uppoamaan satumaisiin maailmoihin.

  Teatteriryhmä Vapaa Vyöhykkeen näytelmä 13. tunti tuo immersiivisen teatterin koettavaksi nyt suomalaiselle yleisölle. Katsojan rooli esityksessä on aivan jotain muuta kuin mihin perinteisessä teatterissa ollaan totuttu. Mitä immersiivinen teatteri oikein tarkoittaa?

  13. tunti -esityksen ovat käsikirjoittaneet Henna Tanskanen, Maija Linturi ja Lija Fischer. Radio Suomen Helsinki -toimituksen toimittaja Olli-Pekka Kursi pääsi kurkistamaan salahuoneeseen. Ohjaaja Lija Fischer myöntää, että esityksessä on monta salaisuutta, jotka aukeavat kullekin katsojalle eri tavalla.

 • Kevään 2017 ylioppilaskirjoitukset alkavat äidinkielen tekstitaidon kokeella perjantaina 10. helmikuuta. Tutkintoon on ilmoittautunut reilut 40 000 kokelasta - eli Järvenpään kaupungin asukasluvun verran.
  Miten tämän päivän lukiolaiset voivat? Mitkä asiat stressaavat? Miten kouluissa valmistaudutaan sähköisiin ylioppilaskokeisiin?
  Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen tapasi kirjoituksiin valmistuvia abeja Lukiolaisten liiton tiloissa.
  Studiossa juontajana Riikka Porttila.

 • Espoolainen kansanedustaja Antero Laukkanen oli jo 18. kertaa vieraana Yhdysvaltain kongressin rukousaamiaisella. Donald Trumpin puhetta seuraamaan päässyt kristillisdemokraatti oli istunut niin lähellä presidenttiä, että oli selvästi nähnyt myös ne kohdat, joissa Trump poikkesi valmiiksi kirjoitetusta puheesta. Ja niitä kohtia oli paljon, paljastaa Laukkanen. Kansanedustajan vieruskaverina puhetta seuraamassa ollut republikaanien kongressiedustaja oli kommentoinut uutta presidenttiä: ”I hope he is a quick learner”, eli toivottavasti hän oppii nopeasti. Vapaamuotoisissa keskusteluissa Laukkanen kertoo vaihtaneensa mielipiteitä mm. Saksan suurlähettilään kanssa Euroopan maahanmuuttotilanteesta. Tiina von Martens haastattelee.

 • Aki Kaurismäen elokuvia on kuvattu kymmenissä helsinkiläisravintoloissa. Mukana on Tavastian, Lepakon ja hotelli Tornin kaltaisia klassikkoja, mutta myös pitkä lista pienempiä paikkoja.
  Uutta Toivon tuolla puolen -elokuvaa kuvattiin kahdessa oikeassa ja yhdessä lavastetussa helsinkiläisravintolassa. Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen sukelsi Kaurismäen leffakulisseihin. Oppaina toimivat muun muassa Kaurismäen hovilavastaja Markku Pätilä sekä näyttelijä Sakari Kuosmanen.

 • Kirjoittaja Koko Hubara on syntyperäinen suomalainen, joka saa jatkuvasti selitellä ventovieraille ruskeaa ihonväriään. Hän on kirjoittanut suosittua Ruskeat tytöt -blogiaan nyt parin vuoden ajan. Kirjoitukset ovat poikineet koko joukon ihailevaa ja kannustavaa palautetta, mutta myös läjäpäin trollausta, haukkumista ja vihapuhetta.
  Vesa Marttinen tapasi Koko Hubaran, jonka blogiin perustuvista teksteistä ilmestyy tänä keväänä kirja.

 • Pacific Crest Trail on Meksikon rajalta Kanadan rajalle kulkeva suosittu vaellusreitti, joka kulkee Kalifornian, Oregonin ja Washingtonin osavaltioiden halki.
  Radio Suomen Helsingin aamu sai vieraaksen Anna Kaihlasen ja Tuomas Rajalan, jotka kävelivät kyseisen reitin vuonna 2016. Heillä meni kävelyyn 5,5 kuukautta, ja käveltyjä kilometrejä kertyi 4284.
  Toimittajana Vesa Marttinen, studiossa Riikka Porttila.
  Kaihlasen ja Rajalan reissublogi löytyy osoitteesta trailpaint.blogspot.fi.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Lyssna också