YleX Etusivu

ti 20.9.2016

 • 1 t 57 min
 • 20 d

Poliitikot ovat ottaneet kantaa Helsingin Asema-aukion tapahtumiin ja pahoinpitelyyn. Miksi näissä yhteyksissä on nostettu esiin myös Otanmäen ryöstö ja tappo? Miksi näistä puhutaan samassa lausessa? Jääkiekon World Cupissa on mukana mm. Euroopan joukkue ja Pohjois-Amerikan joukkue. Onko joukkueurheilu menossa suuntaan, jossa kilpaillaan ilman maatunnuksia? YleX Etusivun vieraaksi saapuu Turkkiin erikoistunut toimittaja Sanna Raita-aho, joka on lähdössä medianedustajana Turkkiin. Millaisessa tilanteessa maa tällä hetkellä on? Millaista on lähteä maahan, jonka poliittinen tilanne on kiristynyt? Miten hän on varautunut esimerkiksi sensuurin kohtaamiseen? Puhutaan myös henkilökohtaisista aikatauluista ja niiden psykologisista merkityksistä. Miksi esimerkiksi bussista tai metrosta myöhästyminen ottaa niin paljon päähän? Entä miksi me juoksemme esimerkiksi metroon vaikka seuraava tulisi jo 2,5 minuutin päästä. Lähetyksen toimittavat Henry Tikkanen ja Eve Väyrynen.

Sändningar

 • ti 20.9.2016 10.59 • YleX

Avsnitt

 • Se on perjantai! Etusivussa tehdään tänään runoutta Paperi T:n Post Alfa -runoteoksen hengessä. Kuullaan Henkan ja Even omat #teeomapaprurunot. Kasviproteiinin suosio alkaa näkyä lihantuottajien menekissä. Niinpä bloggarit vietiin kanatilalle tutustumaan lihantuotantoon ja eläinten oloihin. Etusivussa vertaillaan mainonnan ja bloggaamisen suhdetta. Miten tulisi suhtautua yritysten sponsoroimiin blogeihin? Lisäksi tutustutaan tutkimukseen, jonka mukaan ihminen on tappaja. Nyt on saatu varmuus siitä, että Wonder Woman on biseksuaali ja tämä on tietenkin räjäyttänyt internetin. Miksi fiktiivisten hahmojen seksuaalinen suuntautuminen ja siitä julkisesti keskusteleminen on tärkeää? Studiossa Henkka ja Eve!

 • Tervehdys Etusivusta! Tänään puhutaan poliitikkojen uhkailusta sekä siitä, ettei ole ihan helppoa tuo puolustusasianajajien työkään. Kuullaan myös miksi Even uusi idoli on Mannerheim! Lisäksi aihena amerikkalaisessa koulussa järjestettävä satanistinen iltapäiväkerho sekä tunteiden merkitys henkilövaaleissa. Etusivussa tarkastellaan sitä, millä tavoilla Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vedotaan ihmisten tunnepuoleen. Studiossa Henkka ja Eve!

 • Keskiviikkoa Etusivusta! Tänään päivän polttava puheenaihe on salatut ohjuskokeet, joita tutkijat suorittivat Suomessa selvittäessään Ukrainassa pudotetun malesialaislentokoneen kohtaloa. Pohditaan myös robottiauton moraalia. Kuka päättää, että kenet robottiautot priorisoivat kolarivaaran uhatessa? Puhutaan myös suomalaisesta tee-se-itse elokuvasta. Millaista on tehdä elokuvaa pienellä budjetilla Suomessa? Henkka tapasi Samurai Rauni Reposaarelainen -elokuvan ohjaajan Mika Rätön. Entä mites se meidän ihmisten luontosuhde? Tuovatko soivat kelot tai herätyskellon lintujen äänet meidät lähemmäksi luontoa vai etäännymmekö me siitä entisestään? Studiossa Hanna ja Eve!

 • Tiistaita Etusivusta! Tänään puhutaan presidentinvaaleista Yhdysvalloissa ja Virossa. Trump ja Clinton kohtasivat ensimmäisessä tv-väittelyssä, mutta tapahtuu lähempänäkin. Virossa nimittäin jäi viime viikonloppuna presidentti kokonaan valitsematta. Otetaan yhteys Tallinnaan Ulkoministeriön lehdistöneuvokseen Hannele Valkeenniemeen, joka valottaa meille Viron presidentinvaaleja. Entä miltä kuulostaisi puolue ilman poliitikkoja? Politiikan lisäksi pohditaan myös unta ja sitä, kuinka siitä on tullut uusi puheenaiheiden sää. Studiossa Eve ja Hanna!

 • Etusivun uusi viikko startataan Even ja Hannan johdolla! Tänään pohditaan, millaista on suomalainen mielenosoituskulttuuri. Kysytään myös, että hallitsemmeko me teknologiaa vai teknologia meitä. Eve juoksee taideteoksen perässä ja otetaan selvää, onko ok tykätä Justin Bieberistä.

 • Etusivussa puhutaan tänään elokuvien ja dokumenttielokuvien suhteesta. Jo muutaman vuoden takaisista tapahtumista tehdään nykyään filmatisointeja. Muuttaako Hollywood historiaa vai historia Hollywoodia? Tutustutaan myös ihmiseen, joka on tutkinut 40 vuotta hamapaita ja selviää, miksi jokaisella tulisi olla elämässään tutkijasankari. Lisäksi pohditaan hyvännäköisten ja seksikkäiden miesten rekrytointia. Lähetyksen toimittavat Henry Tikkanen ja Eve Väyrynen!

 • Facebookin perustaja aikoo lahjoittaa lähes 3 miljardia euroa terveystutkimukseen. Mitä sinä tekisit kolmella miljardilla? Entä mikä viihdeuutisoinnissa vetää? Onko klikkijournalismista tullut ilkeydellä mässäilyä? Miksi nauramme esimerkiksi Brad Pittin ja Angelina Jolien avioerolle? Puhutaan myös yliopistorankingeista, sillä säästöt alkavat jo näkyä. Hanna Hantula kysyy: tappaako politiikka idealismin. Studiossa Henry Tikkanen ja Eve Väyrynen!

 • Etusivussa pohditaan politiikan puhujia. Kuinka esimerkiksi Kanadan pääministerin Justin Trudeaun puhetyyli eroaa suomalaisten poliitikkojen puheista? Puhutaan myös siitä, mitä yhteistä on eduskunnalla ja Sherwoodin metsällä. Kuka on eduskunnan Robin Hood? Otetaan yhteys Finnwatchin toiminnanjohtajaan Sonja Vartialaan ja kysytään, vaikuttavatko Andy Hallin paljastukset konkreettisesti suomalaisten yritysten toimintaan. Hanna Hantulan haastattelussa on vammaisaktivisti Jaana Tiiri, jonka kanssa keskustellaan seksistä Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaalin hengessä. Studiossa Henry Tikkanen ja Eve Väyrynen!

 • Poliitikot ovat ottaneet kantaa Helsingin Asema-aukion tapahtumiin ja pahoinpitelyyn. Miksi näissä yhteyksissä on nostettu esiin myös Otanmäen ryöstö ja tappo? Miksi näistä puhutaan samassa lausessa? Jääkiekon World Cupissa on mukana mm. Euroopan joukkue ja Pohjois-Amerikan joukkue. Onko joukkueurheilu menossa suuntaan, jossa kilpaillaan ilman maatunnuksia? YleX Etusivun vieraaksi saapuu Turkkiin erikoistunut toimittaja Sanna Raita-aho, joka on lähdössä medianedustajana Turkkiin. Millaisessa tilanteessa maa tällä hetkellä on? Millaista on lähteä maahan, jonka poliittinen tilanne on kiristynyt? Miten hän on varautunut esimerkiksi sensuurin kohtaamiseen? Puhutaan myös henkilökohtaisista aikatauluista ja niiden psykologisista merkityksistä. Miksi esimerkiksi bussista tai metrosta myöhästyminen ottaa niin paljon päähän? Entä miksi me juoksemme esimerkiksi metroon vaikka seuraava tulisi jo 2,5 minuutin päästä. Lähetyksen toimittavat Henry Tikkanen ja Eve Väyrynen.

 • Viikonlopun puhutuin aihe on poliittinen väkivalta sekä Suomen vastarintaliikkeen mielenilmauksessa pahoinpidellyn miehen kuolema. Mikä on SVL ja mitä se ajaa takaa? Paralympialaiset kilpailtiin päätökseen ja nyt on tilinteon hetki. Paralympialaisissa Suomella oli mitalitavoite toisin kuin olympialaisissa. Sitä ei kuitenkaan saavutettu, mutta mitalituomisia oli kuitenkin olympialaisiin verrattuna kolminkertainen määrä. Alkoholin riskirajoja esitetään laskettavaksi. Uusimpien tutkimusten mukaan lasi päivässä tai naukku illassa ei olekaan terveellistä, vaan jopa yhdellä alkoholiannoksella on negatiivinen terveysvaikutus. Onko riskirajoilla kuitenkaan mitään väliä? Lopetatko sinä juomisen, kuin viikkokohtainen riskiraja ylittyy? Emmy-palkinnot jaettiin viime yönä ja pöydän putsasi taas Game of Thrones. Millainen on sarjan tulevaisuus, kun lähes kaikki on jo saavutettu? Lähetyksen toimittavat Henry Tikkanen, Eve Väyrynen ja Hanna Hantula.

 • YleX:n Etusivu on Suomen ainoa nuorille suunnattu asiaohjelma valtakunnallisella radiokanavalla. Ohjelma pureutuu kriittisesti päivän merkittävimpiin uutisiin ja puheenaiheisiin. Etusivu selvittää, kyseenalaistaa ja viihdyttää.

  Soita (09) 1482822, ylex.fi, ylex.etusivu@yle.fi

 • Presidentti Sauli Niinistö ei Demi-lehden tubehaasteessa osannut nimetä yhtään kännykkäsovellusta. Onko sillä väliä, millaista maan johtajan teknologian tuntemus on? Ylen esittämä Pekka ja Pätkä -elokuva on herättänyt kohun sen rasistisuuden takia. Mitä ajattelee Pirkka-Pekka Petelius vuonna 2016 Pulttiboisin 90-luvun alussa tehdyistä saamelais-sketseistä? YleX Etusivu piipahtaa myös Helsinkiin avatussa Epäihmisyyden museossa. Mitä on epäinhimillistäminen nyt verrattuna menneeseen? Lähetyksen toimittavat Henry Tikkanen, Eve Väyrynen ja Hanna Hantula.

Klipp

 • Porilainen teatteriryhmä Moderni Kanuuna teki Samurai Rauni Reposaarelainen -näytelmästä elokuvan, joka kertoo kostotarinan.

 • Porilainen teatteriryhmä Moderni Kanuuna teki Samurai Rauni Reposaarelainen -näytelmästä elokuvan, joka kertoo kostotarinan.

 • Porilainen teatteriryhmä Moderni Kanuuna teki Samurai Rauni Reposaarelainen -näytelmästä elokuvan, joka kertoo kostotarinan.

 • Turkkiin erikoistunut toimittaja Sanna Raita-aho kävi kertomassa Etusivulle, miltä tuntuu lähteä raportoimaan kahtiajakautuneen maan asioista.

 • Vaikka suomalaiset urheilijat pärjäävät vammaisurheilijoiden paralympialaisissa, jää koko tapahtuma mediassa ja somessa pahasti olympialaisten varjoon. YleX Etusivun lähetyksessä vammaisurheilun tunnettavuutta paransivat Henry Tikkanen ja Eve Väyrynen.

 • Miten käy valmistuneelle korkeakouluopiskelijalle, jolla ei ole rahaa maksaa opintolainaansa takaisin? Joutuuko köyhä vastavalmistunut perikatoon?

  Entä jos onkin sellainen epäonninen Olga Opiskelija, jolla ei kertakaikkiaan vain ole rahaa lyhentää lainaa sitten kun määräaika täyttyy? Ida Roivainen kysyy Kelan tukiguru Ilpo Lahtiselta, mikä sitten avuksi.

  Onko opintolainapainotteisuuteen siirtymisessä mitään hyvää? Hallitus haluaa rukata opintotukea niin, että opiskelijan tuki olisi "enemmän opintolainaa eikä niin paljon rahaa puhtaana käteen." "Ahdistaako opintolaina?" kysyy YleX Etusivu. Lähetyksen toimittavat Henry Tikkanen, Jussi Latvala ja Ida Roivainen.

 • Etusivun vieraina huippu-urheilun rahoista keskustelemassa Valtion liikuntaneuvoston jäsen, kansanedustaja Timo Heinonen sekä Jari Lämsä Kilpailu- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksesta.

 • Tutkija Hanna Smith Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista vieraili YleX Etusivussa Henkan ja Jussin haastateltavana.

 • Dramaattinen video ja kuvat Syyrian Aleppossa loukkaantuneesta pikkupojasta, Omran Daqneeshista, ovat levinneet medioissa viime päivinä.

  Syyriassa on sodittu vuodesta 2011 lähtien, ja Aleppon kaupunki on ollut kaaoksessa vuosia. Silti juuri nämä kuvat ovat saaneet monet tuntemaan surua ja myötätuntoa syyrialaisia kohtaan. Miksi nyt?

  Tarvitsemmeko tällaisia muistutuksia humanitäärisistä kriiseistä, jotta emme turru niihin? Henry Tikkanen ja Jussi Latvala pohtivat, miksi me unohdamme maailman kriisit niin pian?

 • Fintiaanien mailla -kirjan kirjoittaneet Katja Kettu ja Maria Seppälä vierailivat YleX Etusivussa Henkan ja Jussin haastateltavina.

 • Kaksi virallista vaihtoehtoa - It's official now! Hillary Clintonista tuli ensimmäinen nainen, joka on demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaana Yhdysvalloissa.

  Bernie Sandersin kannattajat joutuivat nielemään tappionsa, mutta mitä tapahtuu heidän äänilleen?

  Mikä nainen Hillary on ja miksi häntä myös vihataan USA:ssa paljon?

  Kaljaindeksianalyysissä vastakkain siis Donald Trump ja Hillary Clinton.

  Lähetyksen toimittavat Reetta Rönkä ja Eve Väyrynen.

  Kuva: Rhona Wise / EPA

 • YleX Etusivun Reettan ja Even vieraana kävi politiikan tutkija sekä Politiikasta.fi -verkkojulkaisun päätoimittaja Johanna Vuorelma.

Lyssna också