Perttu Häkkinen

Rikoksenuusimisrap - pohjalta voi nousta vain ylöspäin

 • 56 min
 • tillsvidare

Cheekin ja Elastisen siloitellun radiosoittorapin rinnalla elää lähiöiden karuun elämään keskittyvä syrjäytymisrap tai rikoksenuusimisrap. Taisto Tapulista ja Roni Kontulasta eli B.R. ovat entisiä väkivaltarikollisia ja melko harvinaisia räppääviä romaneita.

-Mä en millään tavalla halua romantisoida rikollista elämäntapaa tai keulia mun teoilla. Kun mä teen räppii ja sanon jotain siellä, ne on ainakin paikkaansa pitäviä juttuja ja ne tulee mun sisältä, sanoo Taisto, jonka biisit alkoivat syntyä neljän vuoden linnareissulla.

-Räppi auttaa purkamaan tunteita. Mieluummin mä kirjoitan runoja eli räppii kun tuijotan tyhjää seinää. Pohjalta voi nousta vain ylöspäin, miettii Roni.

Äänessä on myös heidän managerinsa ja Pirados Recordsin johtaja Jukka Kuisma.

-Mulla on niin paljon vihaa ja katkeruutta, että nyrkit heiluu tosi helposti.

Lisäksi ohjelmassa kuullaan sosiaalityöntekijä Ulla Lainetta, joka on tutkinut progradussaan punkin lyriikoita. Miten niissä näkyvät yhteiskunnalliset epäkohdat?

Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Sändningar

 • ti 6.9.2016 13.03 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Roskaelokuvat, eksploitaatioelokuvat, b-elokuvat, ö-elokuvat, halpikset, kalkkunat. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

  Ohjelman aiheena on suomalaisen roskaelokuvan historia ja uusi tuleminen. Vieraina väkivaltaisten roskaelokuvien tekijä Chrzu Lindström sekä elokuvatoimittaja-tietokirjailija Kalle Kinnunen.

  -Teen törkyä sydämellä. Leffani ovat komediaa äärimmäisistä aineksista, kertoo Nightsatan and the Loops of Doom ja Carlotta Moore -leffojen luoja Chrzu.

  -Roskaelokuvan teossa pätevät samat kuin muussakin leffan teossa. Pahin synti showbisneksessä on olla tylsä.

  Mikä roskaelokuvassa kiehtoo vuosikymmenestä toiseen? Missä siis menee huonon ja liian huonon roskan raja? Ovatko Timo Koivusalon elokuvat roskaa vai ainoastaan huonoja? Miksi Ponterosa kiehtoo Häkkistä vuodesta toiseen?

  Lisäksi kuulemme miten Marko Mäkilaakso tekee b-elokuvilla uraa maailmalla. Hänen mutanttimuurahaiselokuvansa saa tänä vuonna ensi-iltansa.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

  Kuvassa Chrzu Lindströmin drag queen -hahmo Carlotta Moore.
  Kuva: Jirina Alanko, meikit: Ida Kumpulainen.

 • Mistä kielilläpuhumisessa on kyse? Miten sitä oppii? Onko kielilläpuhuminen yliluonnollista vai automaatio, joka opitaan yhteisöltä?

  Kielilläpuhuminen eli glossolalia tarkoittaa siis uskonnollisessa hurmostilassa esitettyä käsittämätöntä puhetta. Helluntailaisuudessa kielilläpuhumisen katsotaan juontuvan pyhän hengen antamista armolahjoista.

  Ohjelmassa käsitellään kielilläpuhumista, helluntailaisuutta, hengellä täyttymistä ja uskonnollisia valtasuhteita sosiaalipsykologin ja antropologin Katriina Järvisen kanssa.

  Lisäksi kuulemme kielilläpuhumisen äänneoppia tutkinutta Terhi Törmälehtoa. Hänen tuoreessa romaanissaan jumalan antamalla "enkelten kielellä" on iso rooli.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Ohjelmassa pohditaan taiteilijakuvan muutosta: mihin katosi ryyppäävää ja rellestävä saarikoskelainen taiteilija, joka ammentaa kärsimyksestä? Nykyisin taitelijoiden elämäntavat ovat siistiytyneet: viinin ja pervitiinin tilalle ovat astelleet jooga, juokseminen ja lastenhoito.

  Haastateltavina kirjailija Miki Liukkonen.

  -Olen joko tai -ihminen, neuroottinen ja herkkä. Olen myös heikkona myytteihin, mutten pidä sairauden kultaamisesta, sanoo Rimbaudia ja Saarikoskea ihaileva runoilija.

  -Kyllä mä luulen, että olen tasapainoton. En mä ainakaan tasapainoinen ole, arvioi Liukkonen.

  Lisäksi kirjailija ja toimittaja Tuula-Liina Varis kertoo entisestä puolisostaan Pentti Saarikoskesta.

  Millaista oli elämä myyttisen boheemin rinnalla?

  -Moni pettyi, jos hän ei ollut kännissä matineoissa. Viina oli kuitenkin hänen tiensä toisten luo, koska hän oli niin ujo ja arka ihminen.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Ohjelmassa perehdytään filosofi-okkultisti-kuvataiteilija Julius Evolan ajatteluun.

  Vuonna 1974 kuollut Evola kirjoitti teoksia metafysiikasta, politiikasta, tantrismista, alkemiasta ja magiasta. Suomessa edes ammattifilosofit eivät tunnu tuntevan Evolan ajattelua.

  Mitä on sielun rasismi? Entä miksi työ on alin asia, mitä ihminen voi tehdä ja soturin sota taas hienointa, mitä voi tehdä?

  Perttu Häkkisen kanssa Evolasta keskustelee italialaisia uusfasisteja tutkinut Anton Monti. Evola on esimerkiksi Steve Bannonin ja monien suomalaisten uustraditionalistien henkinen johdattaja. Mikä on Evolan vaikutus nykypäivänä?

  Lisäksi kirjallisuuden dosentti Marja Härmänmaa kertoo italialaisesta futurismista, koska Evola oli ennen traditionalismiin kääntymistään dadaisti ja futuristi. Mikä on futurismin ja poliiikan kytky?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Pyhässä geometriassa kaikella on symbolinen merkitys.
  Haastateltavana on Veli Martin Keitel, joka on omien sanojensa mukaan sukeltanut numerologian ja pyhän geometrian avulla takisin sumerilaisen, suomalais-ugrilaisen, muinaisintialaisen ja eskimokulttuurin yhteiselle lähteelle.

  Puhetta myyteistä, äänteistä, geometriasta, arkkityypeistä, kaikkeuden lainalaisuuksista, ihmisen historiasta kaksinaisuuden maailmassa ja ihmisyyden päämäärästä, eli kaksinaisuudesta vapautumisesta. Sekä tietenkin lohikäärmeistä.

  Lisäksi "Mitä symbolit kertovat" -kirjan tekijä, kuvataiteen tutkija Liisa Väisänen valottaa sitä, miten symbolit siirtyvät vuosisatojen ja -tuhansien yli ja puhuttelevat vielä tämän päivän kansalaisia.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Millaisiin tiloihin vie psykoaktiivinen kasvisuutejuoma, jota intiaanit kutsuvat "sielun viiniksi"? Onko ayahuasca huume vai shamanistista terapiaa?

  Räppäri Jontti oli kolme kuukautta Perun sademetsissä viettämässä dietaa. Auttoiko dieta ja siinä käytetty ayahuasca? Jontti kertoo meille tarinansa. Vieraana on myös Antti. Hän toteaa:

  -Pitää ymmärtää, että ihmisiä kuolee siihen, itsellänikin se oli hyvin lähellä. Toiset menettävät järkensä.

  Lisäksi tutkija Jaakko Lavonius kertoo, miksi tiede on kiinnostunut ayahuscasta?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Espanjalaispappi Josemaría Escrivá (1902-1975) perusti vuonna 1928 järjestön nimeltä Opus Dei. Millainen tämä populaarikulttuurissa, kuten Dan Brownin Da Vinci -koodissa mystifioitu järjestö on?

  Maamme ensimmäinen Opus Dei -pappi Oskari Juurikkala on vieraana. Mikä häntä viehätti opusdeiläisessä maailmankatsomuksessa? Juurikkala nimittäin on entinen hevari, jazzmuusikko,ääriliberaali kauppatieteilijä ja Timo Soinin neuvonantaja.

  Ulkoministeri Soini olikin todistamassa Juurikkalan pappisvihkimisseremoniaa Roomassa.

  Lisäksi kuulemme dosentti Mikko Ketolaa. Hän on kirjoittanut kirjan "Opus Dei - vaiettu salaseura".

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • "Todellisuudesta tulee maaginen. Äkkiä kokee myös olevansa tapahtumien keskiössä, että lähes kaikki liittyy omaan itseen. Siinä on jotain samaa kuin ajatuksessa, että kaikista maailman ihmisistä Jumala kuulee juuri minun toiveeni ja toteuttaa ne, koska sitä rukoilen."

  Näin kirjoittaa Osku Alajoki psykoosistaan. Hän koki lisäksi muun muassa valaistumisen ja uudelleen syntymän. Sairauden aikana hän myös kirjoitteli pitkiä kirjoituksia Hommaforumille ja muisti syödä vain joka toinen päivä.

  Tutkija Mari Stenlund kertoo psykiatrian ja uskonnon suhteesta ja teologi Ilkka Pyysiäinen kognitiivisesta uskontotieteestä, jonka mukaan uskonnot nousevat ihmismielen rakenteesta. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Voiko alkoholi tuottaa iloa elämään? Millaisia ovat tissuttelun hyvää tekevät vaikutukset? Onko suomalaisilla välttelevä kiintymyssuhde alkoholiin? Vaatiiko onnistunut alkoholinkäyttö hyvää elämänhallintaa?

  Erikoislähetys olutkuppilan pöydästä. Vieraina ruokatoimittaja Anikò Lehtinen, kulttuurikriitikko Otso Kantokorpi ja psykologi Antti Kauppi.

  Ohjelmassa puhutaan tuopin äärellä muun muassa krapulasta ja luovuudesta, alkoholista ja lapsista sekä eliitin ja kansankuppiloiden kanta-asiakkaiden alkoholin käytön eroavaisuuksista.

  Toimittajana on Perttu Häkkinen. Hänelle alkoholi antaa sisäisen villapaidan ja kotiinpaluun tunteen.

 • "Kun tämä nuoriso kutsutaan lippujen alle, ei sen paikka ole luentosalissa eikä sen tarvitse tun-
  tea fascismin tai kansallissosialismin teoriaa, sen tulee vain: Uskoa, totella ja taistella", julisti 1920- ja 1930 -luvuilla nuorisoa villinyt hurmahenkinen pastori Elias Simojoki (1899-1940).

  Tutustumme hänen turbulenttiin ja lyhyeen vaellukseensa tutkija Miika Siirosen kanssa, jonka Simojoki-elämäkerta "Mustan lipun alla" valottaa ristiriitaisen hahmon elämää.

  Panu Hietaneva puolestaan jututtaa Eliaksen siskonpoikaa Juhani Simojokea.

  Hänet puettiin pienenä poikana IKL:n väreihin ja hammaslääkäriin mennessä sanottiin: "Sinimusta mies ei pelkää."

  Tutkija Ilkka Huhta taas kertoo herännäisyyden suhteesta fennomaniaan.

 • Meediot, henget ja henkikommunikaatio ovat spiritualismissa keskeisiä. Miten spiritualismi eli eettinen ja uskonnollinen elämänkatsomus on meillä ja muualla muotoutunut? Miten spiritualismi ja spiritismi eroavat toisistaan? Miksei spiritualisteilla ole omaa kirkkoa? Uskontotieteilijä, filosofian tohtori Tea Holm on vasta väitellyt aiheesta. Lisäksi Irene Nadén kertoo Spiritualistisen seuran toiminnasta ja omasta spiritualismistaan. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Vyöhykkeen henkinen tila. Itähelsinkiläinen identiteetti ja mielenmaisema. Ostarin romantikko eli runoilija Tomi Kontio kertoo itähelsinkiläisestä sielunmaisemasta, lähiöelämästä ja kulttuurista. Lisäksi haastateltavina ovat somalitaustainen nuorisopoliitikko Faisa Kahiye ja Itä-Helsinki 2015 -palkittu toimittaja Jyrki ”Njassa” Jantunen.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Lyssna också