Metsäradio.

Metsäradio

 • 52 min
 • 4 d

Sändningar

 • on 28.9.2016 20.06 • Yle Radio Suomi Kajaani

Avsnitt

 • Metsähallituksen luontopalvelut kunnostaa suojellun Välimaan saamelaistilan rakennukset Utsjoella. Tarkoituksena on palauttaa koko alue alkuperäistä käyttöä muistuttavaan tilaan, jolloin vierailijat saavat paremman käsityksen vanhasta kalastajasaamelaisesta elämänmenosta. Antti Palojärvi on ollut tälläkin tilalla timpurina jo useampana kesänä. Risto Salovaara poikkesi Välimaassa Antin juttusilla.
  Kuva: Risto Salovaara / Yle

 • Metsäalan yrittäjien etujärjestö perustettiin tasan 20 vuotta sitten. Parin viime vuosikymmenen aikana on metsäalan yrittäjien asema vankistunut ja tällaisten yksityisten yrittäjien palvelujen kysyntä on kasvanut siksikin, että suuret metsäyhtiöt ovat yksi toisensa jälkeen luopuneet muun muassa omista metsureistaan.
  Metsäalan yrittäjät ovat juhlineet tänä syksynä arkisten töiden lomassa ja he tuntuvat olevan vakuuttuneita siitä, että metsä- ja luonnonvara-aloilla on runsaasti tilaa nokkelille ja ahkerille pk-yrittäjille.
  Olli Ihamäki tapasi Metsäalan yrittäjien puheenjohtajan Tuomo Turusen.

 • Metsäradiossa vierailtiin Korkeakoskella, siis Kymenlaaksossa lähellä Kotkan keskustataajamaa.
  Sieltä Metsäradion reportteri Olli Ihamäki löysi mielenkiintoisen metsäalan yrittäjän, Jake Ihalaisen, joka on toiminut metsäalalla yrittäjänä 16-vuotiaasta saakka. Sittemmin metsätalousinsinööriksi valmistunut Jake Ihalainen on laajentanut yritystään klapien myynnistä ja pihapuiden kaadoista monipuoliseen metsäpalveluun ja työllistää nyt parhaimmillaan kymmenkunta henkeä. Korkeakoskella käyty keskustelu antoi uskoa kaikille niille Metsäradon kuuntelijoille, jotka keräävät rohkeutta oman yrityksen perustamiseksi. Kuva: Olli Ihamäki / Yle

 • Metsäradion aalloilla tavattiin Keijo Savola, joka on yli kahdenkymmenen vuoden ajan selvitellyt metsien luontoarvoja kaikkialla Suomessa. Tänä ajanjaksona metsien käsittely on muuttunut melko paljon ja uutena piirteenä on tullut kuvioihin puun hyödyntämine metsäenergian tuotantoon. Samalla eteläisen Suomen kaupunkimetsiä hoidetaan nyt pehmeämmin kuin ennen. Keijo Savolan tapasi pääkaupunkimme hienossa Keskuspuistossa toimittajamme Riku Cajander. Tätä laajaa Helsingin kaupunkimetsää kaavaillaan reunoiltaan muutettavaksi asuntorakentamiseen. Kuva: Riku Cajander

 • Metsänomistaja voi perustaa mailleen yksityisen luonnonsuojelualueen, jos näkee sen tarpeelliseksi. Nykyinen Työtehoseuran toimitusjohtaja Juha Ojala teki niin metsässään Huittisissa. Juha Ojala toimi ylijohtajana Maa- ja metsätalousministeriössä, kun nyt jo voimassa olevaa uutta metsälakia suunnitteltiin. Viime kesänä hän päätti suojella tutun lähdepuron ympäristön ja siellä vieraili toimittaja Pirjo Koskinen.
  Kuva: Pirjo Koskinen / Yle

 • Ruska on ollut tänä syksynä monen mielestä poikkeuksellisen upea. Ilmat ovat kylmenneet ja valo hiipunut. Kasvit valmistautuvat pitkään talveen ja tähän prosessiin ruska liittyy. Tosin paljon ruskassa on vielä tutkimista edelleenkin, vaikka se visuaalisena ilmiönä on kaikille näkeville kuuntelijoille tuttuakin tutumpi. Metsäradion reportteri Olli Ihamäki jatkoi aiheesta kasvitieteilijä Henry Väreen kanssa. Miehet olivat menneet ruskametsään. Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

 • Metsäradiossa jatkui Pertti Koskimiehen ohjelmasarja - Metsistä ja vainioilta. Monilla peltoalueilla levähtää lokakuussa valkoposkihanhien suuret parvet ja niiden muuttomatka jatkuu muutaman viikon kuluttua. Kuva: Raine Martikainen / Yle

 • Tenon rantamaisemissa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ja suojellun Välimaan saamelaistilan asuinkentällä Utsjoella kävi melkoinen vilske. Moottorisaha laulaa ja vasaran naputus kaikaa, kun WWF:n talkoolaiset kunnostavat Museoviraston ja Metsähallituksen ohjein tilan puskittunutta pihapiiriä. Suojeluasiantuntija Matti Ovaska kertoi Risto Salovaaralle tilan historiasta ja kuluneesta talkooviikosta.
  Kuva: Risto Salovaara / Yle

 • Metsäradiossa kurkistetiin historiaan ja taloudellisen toimeliaisuuden räjähdysmäiseen lisääntymiseen Saimaan vesistöalueella runsaat sata vuotta sitten. Saimaan kanava valmistui 1856 ja siitä alkoi itäisen Suomen kehittyminen, tosin alkuun hiljalleen. Pietari veti kaiken myytävissä olevan puutavaran. Esimerkiksi halkoja tarvittiin muun ohella niin asetehtaissa kuin jättiläismäisissä kasvihuoneissakin. Se oli hyvää aikaa Itä-Suomelle ja tuosta kasvusta monet saivat osansa, rikkaat tietysti suurimman. Sahateollisuus levisi ja elintaso nousi ansiomahdollisuuksien lisääntyessä. Tätä kehitystä kuvataan Saimaan kanavamuseossa Lappeenrannassa, jossa on vieraillut Metsäradion reportteri Olli Ihamäki. Haastateltavana hänellä oli merenkulkupiirin entinen päällikkö Seppo Koivupuro, joka on erityisen perehtynyt kanavan historiaan. Kuva: Olli Ihamäki / Yle

Klipp

 • Metsäradion nykyinen tunnussävel on ollut käytössä vuodesta 2003 asti.

 • Beagle-uros "Ukko" lähti syyskuussa isäntänsä kanssa jänisjahtiin Tuupovaaran Öllölässä samaan tapaan kuin useasti aikaisemminkin. Jotain poikkeavaa kuitenkin tapahtui, koska Ukon metsästysreissu venähti viiden vuorokauden mittaiseksi. Koiran isäntä Onni Räty oli jo lähes varma, että koira ei palaa takaisin. Kaikki päättyi kuitenkin onnellisesti. Metsästyskoiran katoaminen syksyisin on hyvin tavallista. Metsäradiossa käsitellään tätä asiaa maanantaina 23.9.2013.

 • Oulangan kanjonissa avautuu retkeilijälle upea rotkomaisema. Opastetut polut kulkevat kanjonin yläpuolella ja sieltä avautuu näkymä Oulankajoen alkulähteille. Haastateltavana luontovalvoja Arto Hänninen, toimittajana Asko Hauta-aho.

 • Imatralaisen puunveistäjän Martti Hietasen puuateljeen hyllyillä on runsaasti puu-ukkoja ja monia muita taideteoksia. Martti Hietanen on veistänyt puuteoksiaan jo vuosikymmenten ajan ja jopa presidentti Urho Kekkonen sai videolla esiteltävän teoksen maakuntamatkallaan. Veistoksia on jaettu myös tunnustuksina ja kilpailujen palkintoina, joten monen hyllyltä saattaa löytyä Martin tekemiä töitä.
  Kokeneen veistäjän tapasi Imatralla Asko Hauta-aho.

 • Metsäradion saunailta tuli suorana lähetyksenä Asikkalan Iso-Äiniöltä. Teppo Hurmeen savusaunan lämmityspuuhissa ovat myös Pekka Laaksonen Suomen saunaseurasta ja toimittaja Asko Hauta-aho. Radio Suomen studiossa studiossa on juontaja Päivi Nieminen.

 • Nastolalainen Erkki Salonen on keräillyt pahkoja jo vuosikymmenien ajan ja näitä upeita luomuksia löytyy häneltä melkoinen määrä. Viimeisin löytö on koivunpahkajuurakko, joka hyvin vaikuttava näky lähietäisyydeltä tarkasteltuna. Videolla Erkki Salonen kertoo uusimmasta luonnon taideteoksesta.

 • Nastolalainen Erkki Salonen löysi peräti 1000 kilon koivupahkan ja näihin luonnonoikkuihin ei usein törmää. Pahkan puhdistaminen ja esillepano vei runsaasti aikaa, mutta lopputulos on katsomisen arvoinen.

 • Metsäradiossa tavataan puunveistäjä Onni Räty, jonka työpajassa Nastolassa löytyy runsaasti puusta tehtyjä tauluja. Nykyään eläkkeellä oleva Räty on päivittäin harrastuksensa parissa ja tauluille syntyvät aiheet on otettu vuosikymmenien takaa metsureiden töistä ja myös eräkulttuurista. Sopivaa puuainesta Onni Räty sai mm. Kärkölästä, kun paikallisen kirkon vanhat penkit saivat väistyä uusien tieltä.

 • Savusaunan lämmitys on tarkkaa puuhaa, koska se vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä. Lämmitys kestää aina useita tunteja, koska lämmityksen jälkeen savu poistetaan saunasta perusteellisella tuuletuksella. Lämmityksen aikana savu tulee kiuaskivien läpi saunatilaan ja osa siitä pääsee ulos tuuletusluukuista ja raollaan olevasta ovesta. Savun tuoksu on upea saunan lähistöllä jo lämmitysvaiheessa ja saunan seinärakenteet ovat nokiset. Löyly lankeaa savusaunassa tasaisesti ja äkkinäistä kuumaa vaihetta ei tule. Savusauna säilyy saunomiskunnossa jopa seuraavaan aamuun asti. Videolla Lasse Vihonen lämmittää savusaunaa Niiniveden rannalla Rautalammin kunnassa.

 • Asikkalalainen Erkki Pekkarinen pitää puiden pilkkomista hyvänä ajanvietteenä ja tuloksena liiteriin syntyy erinomaista polttopuuta. Hän on muun muassa rakentanut sahaamista varten kehikon, jonka avulla puista saa samanmittaisia. Mikäli nivelet eivät taivu raskaaseen työhön niin aina voi etsiä erilaisia työskentelytapoja. Erkki Pekkarisen luona Asikkalan Vesivehmaalla vieraillaan myös Metsäradion lähetyksessä 28.3.2011. Toimittajana Asko Hauta-aho.

 • Suomessa ei ole enää pitkään aikaan valmistettu tulitikkuja, mutta siitä liiketoiminnasta jäi jotakin hampaan koloon. Nimittäin piskuinen hammastikkutehdas Kesmex OY Vaajakoskelle, Jyväskylän lähelle.
  Muitapa hammastikun valmistajia Suomessa ei sitten olekaan. Matti Laitinen tapasi toimitusjohtaja Juha Nurmisen ja kyseli miten hammastikku syntyy.

 • Jos Suomi onkin kauan elänyt suurelta osin metsästä niin maamme metsäteollisuuden ja metsätalouden tulevaisuutta on maalailtu julkisuudessa viime aikoinakin synkin värein.
  Onko toivottomuuteen syytä? Mitä mieltä asiasta on puuntuottaja ja professori Matti Kärkkäinen. Toimittajana oli Maija Elonheimo.
  Kuva: Metsäkustannus / Laura Vesa

Lyssna också