Radio Suomi Jyväskylä

Nettihuijaus puetaan nyt uutisen vaatteisiin – kriittisyys on paras ase huijareita vastaan

 • 5 min
 • utgått

Yhä useampi nettihuijaus puetaan uutisen vaatteisiin. Facebookissa esimerkiksi on jaettu ”Iltasanomien” juttuna artikkelia, jossa luvataan eurolla Samsungin puhelin. Oikeasti linkki johtaa huijaussivustolle.

Ennen vanhaan huijarit tunnisti kirjoitusvirheistä ja huonoista käännöksistä, mutta nykyään koneetkin osaavat kirjoittaa hyvää suomea. F-Securen tietoturva-asiantuntija Mikael Albrecht muistuttaa, että kriittisyys on paras ase huijareita vastaan. Vanha totuus pätee siis edelleen: jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, niin se ei ole totta.

Salailu on luonnollinen tapa reagoida, jos on tullut huijatuksi, mutta Albrecht kannustaa silti pitämään huijauksesta ääntä. ”Huijauksen uhri, joka tulee julkisuuteen, on kaikkein paras ennaltaehkäisevä keino, koska se toimii varoittavana esimerkkinä”, sanoo Albrecht.

Mutta mitä näillä nettihuijauksilla sitten tavoitellaan ja ketkä niiden takana ovat? Entä voiko jo pelkkä tykkäily ja jakaminen aiheuttaa nettikäyttäjälle ongelmia?

Toimittajana on Marika Paaso.

Sändningar

 • fr 26.8.2016 18.50 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Keuruulla lukiolaiset ja yläkoulun oppilaat visioivat tulevaisuutta Suomelle ja maailmalle. Pohdittavana oli monenlaisia tekijöitö, jotka vaikuttavat tulevaisuuteen: ympäristöä, taloutta, väestönkasvua. Jaana Polamo pääsi tutustumaan tulevaisuuden tekijöihin.

 • Viitasaarelaisen Noora Tammelinin kotona kuljeskelee hieman erikoisempi lemmikki, nimittäin kana. Eihän kana eläimenä mikään kummajainen ole, mutta tämä Tirppa-kana asustaakin ihan oikeasti Nooran kotona rivitalossa eikä missään kanalassa. Tirpalla on oma häkki, mutta pääasiassa hän saa kuljeskella asunnossa, käydä syömässä omaa tai kissojen ruokaa ja jopa nukkua Nooran huoneessa. Tirppa onkin onnekas kana, sillä Noora pelasti sen isänsä kanalasta heikossa kunnossa. Salla Syvänen kävi tapaamassa Tirppaa ja Nooraa Viitasaaren Keihärinkoskella. Tirpan eloa voi seurata myös Instagramissa nimellä justsekana.

 • Trubaduuri Leena Pyylampi on ollut vapaa ammattimuusikko yli kaksikymmentä vuotta. Hän kokee olevansa ammattimainen ilon ja lohdun tuoja saapuessaan esiintymään päiväkotiin tai vanhusten palvelutaloon. Pyylammen mukaan Suomessa on vihdoin esimerkiksi palvelutaloissa ymmärretty musiikin merkitys hyvinvoinnille. Niinä päivinä lääkkeitä menee vähemmän. Jos Pyylammen pitäisi tehdä laulu 100-vuotiaasta Suomesta, se menisi duurissa ja muistuttaisi miten paljon lämpöä ja hyvää ihmisten välillä lopulta onkaan.

 • Viitasaarelaisen Noora Tammelinin kotona kuljeskelee hieman erikoisempi lemmikki, nimittäin kana. Eihän kana eläimenä mikään kummajainen ole, mutta tämä Tirppa-kana asustaakin ihan oikeasti Nooran kotona rivitalossa eikä missään kanalassa. Tirpalla on oma häkki, mutta pääasiassa hän saa kuljeskella asunnossa, käydä syömässä omaa tai kissojen ruokaa ja jopa nukkua Nooran huoneessa. Tirppa onkin onnekas kana, sillä Noora pelasti sen isänsä kanalasta heikossa kunnossa. Salla Syvänen kävi tapaamassa Tirppaa ja Nooraa Viitasaaren Keihärinkoskella. Ja Tirpan arkea voi seurata myös Instagramissa nimellä justsekana.

 • Iso osa lapsista ja nuorista kaipaa lisää harrastusmahdollisuuksia. Tuoreessa koululaiskyselyssä viidennes koululaisista kertoi olevansa vailla mieluisaa harrastusta, yläkouluikäisistä näin koki yli kolmannes. Jyväskylän kaupunki ja lähes 20 urheiluseuraa ja yhdistystä toteuttavat toukokuussa lasten ja nuorten liikuntaunelmia. Unelmien keräys on parhaillaan käynnissä. Unelmat liikkeelle-liikuntatempaus on osa käynnissä olevaa liikkumisen unelmavuotta. Toimittajamme Salla Syvänen lähti Keski-Palokan kouluun Jyväskylään selvittämään 4B-luokan oppilaiden liikuntaunelmia.

 • Eila Räihän ompelimossa Jyväskylässä käytetään materiaalina vanhoja farkkuja. Niistä syntyy vaikkapa liivejä, tunikoita, päiväpeittoja ja tyynynpäällisiä. Räihä pitää jatkuvasti silmät auki kierrätyskeskuksissa ja kirpputoreilla ja saa vanhoja farkkuvaatteita myös asiakkailtaan. Kierrätykseen menevät samalla muistot ja tunteet, kun asiakkaat kertovat tarinoita käytettyjen farkkujen takaa. Eila Räihää kädentaitomessuilla jututti Riika Raitio.

 • Päivän persoonavieraana käväisi tiistaina Keski-Suomen museota vuosikymmenet intentendenttinä palvellut Erkki Fredrikson. Kamarineuvos ja tänä keväänä Jyväskylä-mitalilla palkittu Fredrikson puhuu haastattelussa eri ikäisten kaupunkirakenteiden säilyttämisen tärkeydestä Jyväskylässä. Suurin viime aikojen huolen aihe on Jyväskylän lyseon vanhan rakennuksen kohtalo.
  Kyytiä haastattelussa saavat vain modernistismiin uskovat ja historian pois mielistä ja maisemasta pyyhkivät kaupunkisuunnittelijat. Haastattelussa puhutaan myös museon ja paikallishistorian merkityksestä ihniselle ja kuullaan, mitkä ovat ne viisi elämänpolun kiveä, jotka ovat muokanneet Erkki Fredriksonista sen mitä hän tänään on. Erkki Fredriksonin haastatteli Timo Hytönen.

 • Vihreät nousivat kuntavaaleissa Jyväskylän valtuuston suurimmaksi puolueeksi. Vihreää aaltoa oli kasvattassa 25-vuotias Bella Forsgrén, joka oli kaupungissa naisten äänikuningatar. Hänen mielestään Vihreiden äänet eivät tulleet vain nuorilta yliopistokaupunkilaisilta, vaan laajalta kannattajakunnalta. Forsgrénin mielestä äänet annettiin koulutuksen arvostukselle, inhimilliselle talouspolitiikalle, yhteisöllisyydelle ja suvaitsevaisuudelle.

 • Jyväskylässä tehtiin kuntavaaleissa historiaa, kun Vihreät nousi kaupungin suurimmaksi puolueeksi. Yksi uuden aikakauden symboleista on 18-vuotias vaajakoskelainen lukiolainen Iida Asikainen, joka pääsi valtuustoon heti täysi-ikäiseksi tultuaan. Hän haluaa nuorten äänen kuuluviin kaupungin päätöksenteossa, erityisesti koulutusasioissa. Mikko Maasola haastattelee.

 • Ravintolassa käynti on parhaimmillaan todellinen elämys. Vielä erikoisemman ravintolaelämyksestä saa, kun nauttii ruuasta täysin pilkkopimeässä. Illallinen pimeässä eli Dinner in the Dark on ulkomailta Suomeen tullut erikoisuus, jossa asiakkaat nauttivat illallista sananmukaisesti pimeässä. Toimittajamme Salla Syvänen päätti kokeilla, millaista on nauttia huippuillallista niin, ettei näe kenen kanssa syö ja mitä lautaselta löytyy.

 • Neiti Suominen 2.0 on Jyväskylän kristillisen opiston musikaali, joka kertaa itsenäisen Suomen tarinan Suomi-neidon itsensä tuntemana. Mistä tulemme ja mihin olemme menossa? Jyväskylän Huoneteatterin lavalle nousee 12.4. alkaen nuoria teatterin ja musiikin opiskelijoita, maamme toivoja, tulkitsemaan maamme kuvaa. Tärkeintä on, että tullaan yhteen ja kukaan ei jää yksin. Mikko Maasolan haastattelussa musikaalin ohjaaja ja käsikirjoittaja Ville Kiljunen sekä pääosan esittäjä Jaana Jääskeläinen.

 • Jyväskylässä vastaanottokeskuksessa asuvat Aref, Binazir ja Fazlahmad ovat tulleet Afganistanista Suomeen noin puolitoista vuotta sitten. He ovat saaneet ensimmäisen kielteisen turvapaikkapäätöksen. Nyt he odottavat hallinto-oikeudesta päätöstä tekemälleen valitukselle kielteiseen turvapaikkapäätökseen. Turvapaikanhakijoiden mukaan Afganistan on turvaton maa, ja jopa Kabulissa kuolee siviilejä. Maahanmuuttovirasto on linjannut Kabulin olevan turvallinen kaupunki. Toimittajana Marja Roiha. Tulkkina keskustelussa toimii Muuramessa asuva Daman Said.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

Lyssna också