Radio Suomi Jyväskylä

77-vuotias Irma Vehmaskoski on tehnyt vihellyskeikkaa jo pian 40 vuotta: "En harjoittele ikänä mitään"

 • 7 min
 • tillsvidare

Keuruulainen Irma Vehmaskoski, 77, on tiettävästi ainoa esiintyvä naisviheltäjä Suomessa. Viheltämisen salat hän oppi jo 4-vuotiaana: ”Vanhemmat eivät koskaan kieltäneet, vaikka onhan se ollut ihan hirveätä pillitystä varmaan”.

Vehmaskoski on tehnyt vihellyskeikkaa melkein neljän vuosikymmenen ajan, mutta harjoittelemista hän ei voi sietää, eikä hän sitä teekään. Keikoilla saa hänen mukaansa mokata: sitten vain aloitetaan kappale uudestaan alusta.

Musiikin suhteen Vehmaskoski on kaikkiruokainen, mutta mieluiten hän viheltää operetti- ja musikaalimusiikkia. Keikkapaikkojakin on ollut joka lähtöön: niin markkinoilla kuin kirkossakin on kuultu Vehmaskosken viheltämistä.

Irma Vehmaskoskea haastattelee Marika Paaso.

Sändningar

 • fr 26.8.2016 12.00 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Pohjois-Päijänteellä Jyväskylässä, Iso-Poron saaressa vietetään perinteistä juhannusta. Siihen kuuluu (liikaa) ruokaa nyyttikestiperiaatteella, omatekoista sahtia ja synttärikakkua. Juhlijoita on parikymmentä. Joka juhannus myös ilveillään tanssien laiturilla ohikulkeville laivoille. Tänä vuonna se tanssi on hulahulaa, sillä Tytti Sandström ilmoitti mökkikuntansa Ylen maailmanennätyshaasteeseen. Pekka Kuitunen ja Jorma Palmu saivat tietää Tytin pikku kolttosesta vasta päivää ennen. Riika Raitio tapasi saareen lähtijöitä Muuratsalossa.

 • Sormihyrristä eli spinnereistä tuli kesän korvalla niin suosittuja, että kuukauteen niitä ei saanut kaupoista juuri lainkaan. Nyt hyrriä lähtee esimerkiksi halpakaupan hyllyltä satoja päivässä. Metalliväriset, hileiset ja pimeässä hohtavat spinnerit ovat myös keräilyvälineitä. Uusimpia ominaisuuksia ovat ledivalot ja bluetooth. Jyskän Varastomyymälän leluvastaava Elli Pirinen ennustaa, että koulujen alussa nähdään vielä myyntipiikki, sitten ilmiö ehkä laantuu. Toimittaja Riika Raitio.

 • Joutsalaisen, 17-vuotiaan Tuuli Liukkosen kesäduuni on liikkua pitkin kotikontujaan, kuvata ja kirjoittaa näkemästään ja kokemastaan kunnan somekanaviin. Liukkonen on saanut pestiinsä hyvin vapaat kädet.

  Joutsassa kunta työllistää tänäkin kesänä kymmeniä nuoria pariksi viikoksi. Kesäsomettajan työnkuva on täysin uusi. Joutsan kunnanjohtaja Harri Nissinen toivoo kesäsomettajalta ennen kaikkea reipasta, rohkeaa ja uteliasta otetta. Heli Kaski kävi tapaamassa kunnanjohtajaa ja kesäsomettajaa 19. kesäkuuta.

 • Yksinäisyys voi koskettaa jokaista iästä ja sosiaalisesta asemasta riippumatta. Yksin ollaan joko olosuhteiden pakosta tai omasta tahdosta, mutta asiasta harvoin keskustellaan ääneen erityisesti silloin, jos ja kun kyseessä on olosuhteiden pakosta johtuva yksinäisyys.

  Yksin- kuunnelmasarja käsittelee yksinäisyyttä kolmen fiktiivisen hahmon kautta ja tuo toivon mukaan hieman valoa tähän usein vaiettuun aiheeseen. Sarjan kolmannessa jaksossa yksinäisyyttä tarkastellaan menestyvän firman työntekijän näkökulmasta. Tommi työskentelee suuryrityksessä ja pyrkii kaikin tavoin kohti onnea tuovia tavoitteitaan unohtaen kuitenkin siinä sivussa sen mitä hänellä jo on.

  Sarjan on suunnittellut, käsikirjoittanut ja toteuttanut Karelia Ammattikorkeakoulun medianomiharjoittelija Jenni Minkkinen. Musiikki Kevin MacLeod, Comfortable Mystery 4.

 • Yksinäisyys voi koskettaa jokaista iästä ja sosiaalisesta asemasta riippumatta. Yksin ollaan joko olosuhteiden pakosta tai omasta tahdosta, mutta asiasta harvoin keskustellaan ääneen erityisesti, jos ja kun yksinäisyys johtuu olosuhteiden pakosta.

  Yksin- kuunnelmasarja käsittelee yksinäisyyttä kolmen fiktiivisen hahmon kautta ja tuo toivon mukaan hieman valoa tähän usein vaiettuun aiheeseen. Sarjan toisessa osassa tarkastellaan yksinäisyyttä työttömän näkökulmasta. Pekka on nuorehko, mutta pitkään työttömänä ollut mies, joka yrittää vaikeasta tilanteestaan huolimatta selviytyä parhaansa mukaan.

  Sarjan on suunnittellut, käsikirjoittanut ja toteuttanut Karelia Ammattikorkeakoulun medianomiharjoittelija Jenni Minkkinen. Musiikki Kevin MacLeod, Comfortable Mystery 4.

 • Yksinäisyys voi koskettaa jokaista iästä ja sosiaalisesta asemasta riippumatta. Yksin ollaan joko olosuhteiden pakosta tai omasta tahdosta, mutta asiasta keskustellaan harvemmin ääneen erityisesti, jos ja kun yksinäisyys johtuu olosuhteiden pakosta.

  Yksin- kuunnelmasarja käsittelee yksinäisyyttä kolmen fiktiivisen hahmon kautta ja tuo toivon mukaan hieman valoa tähän usein vaiettuun aiheeseen. Ensimmäisessä osassa kuvataan yksinäisyyttä nuoren näkökulmasta. Rosanna on yläastetta käyvä nuori nainen, jota kiusataan jatkuvasti koulussa ja eristetään muista ikäisistään myös vapaa-ajalla.

  Yksin-sarjan on suunnittellut, käsikirjoittanut ja toteuttanut Karelia Ammattikorkeakoulun medianomiharjoittelija Jenni Minkkinen. Musiikki Kevin MacLeod, Comfortable Mystery 4.

 • Jyväskyläläinen Tiina Räisänen havahtui kymmenisen vuotta sitten kertyneisiin kiloihin ja väsyneeseen oloon. Painonpudotusyritykset olivat jääneet lyhyiksi, kunnes päätös isommasta elämäntaparemontista lopulta syntyi. Räisänen tietää, että laihduttamisessa hankalinta on usein se, etteivät muutokset tapahdu hetkessä. Kurinalaisuus on toisinaan työlästä ja edellyttää tehdyissä päätöksissä pysymistä. Itseään ei pitäisi myöskään vertailla koko ajan muihin, sanoo Räisänen.

  Kirjanpitäjästä kuoriutui vuosien vieriessä kuntovalmentaja ja nykyään Räisäsen laji on voimanosto. Nainen toteaa, että ulkonäköpaineiden kanssa pärjää selvittämällä ennen kaikkea itselleen, millainen haluaa olla ja mikä minulle riittää. Räisäsen mielestä hyvä ihminen osaa olla sopivasti itserakas, ymmärtää, että ellei itse voi hyvin, ei voi antaa hyvää oloa myöskään muille. Tiina Räisänen oli Radio Suomen aamulähetyksessä vieraana 13. kesäkuuta. Heli Kaski haastatteli.

 • Perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoaminen yllätti ryhmän puheenjohtajana toimineen Toimi Kankaanniemen. Jyväskyläläinen kansanedustaja kertoo Virpi Kotilaisen haastattelussa pettymyksestään: eduskuntaryhmästä eronneet eivät ilmoittaneet asiasta etukäteen ryhmän puheenjohtajalle. Kankaanniemeä ei myöskään pyydetty mukaan Uusi vaihtoehto -ryhmään.

 • Suomessa ei ole enää montaa veneenveistäjää, jotka aloittavat työnsä metsästä. Pasi Remonen on yksi heistä. Hän toteaa, että vaikka tekijöitä on vähän, niin kiinnostusta käsintehtyihin puuveneisiin riittää. Remosen mukaan kunnolliset puut alkavat kuitenkin olla harvassa, sillä lannoitetusta metsästä ei venelautaa tule, koska puut kasvavat liian nopeasti.

  Remonen muistaa tervan tuoksun jo lapsuudestaan, setänsä veneveistämöltä. Sittemmin käsityöperinne veti häntäkin puoleensa ja puuveneitä Remonen on tehnyt työkseen nyt viitisen vuotta. Veneverstaalla Äänekosken Hietamalla syntyy eteläkarjalaisen mallin mukaisia veneitä. Riina Mäentausta tapasi veneenveistäjän kesäkuun alussa.

 • Kesällä moni suomalainen suuntaa sekä lähi- että kaukomatkoille, mutta miltä tuntuu pakata laukut ja muuttaa vuosiksi asumaan ulkomaille? Jyväskyläläinen Hannele Iikkanen perheineen on elänyt monella mantereella yhteensä lähes parikymmentä vuotta. Ensin tuli muutto Kanadaan, sitten Australiaan, Tšekkeihin ja Saksaan.

  Ulkomaille on lähdetty miehen työn perässä, mutta Hannele on ollut aina valmis uusiin seikkailuihin. Koti on hänen mukaansa siellä missä hynttyyt ja läheiset ihmiset ovat. Iikkanen kertoo, että asioihin sopeutuu ja kaikenlaista oppii, kun mieli on utelias ja avoin. Ulkomailla asumisessa on ollut hienoa päästä tutustumaan mielenkiintoisiin ihmisiin ja kulttuureihin.

  Viime vuodet Iikkaset ovat asuneet kotikaupungissaan Jyväskylässä, mutta palo maailmalle on edelleen kova. Hannele Iikkanen oli Radio Suomen iltapäivälähetyksessä vieraana 8. kesäkuuta. Heli Kaski haastatteli.

 • Jyväskyläläinen harrastajavalokuvaaja Markku Kettula on ottanut tuhansittain muun muassa jää- ja jäkäläkuvia. Luonnon kauneus puhuttelee häntä ja se, että kuviin voi vangita aina jotakin uutta. Vaikkapa raidankeuhkojäkälän tai lautasjäiden löytäminen tuntuvat tähtihetkiltä.

  Kettula kertoo viihtyvänsä parhaiten Multian ylänkömailla korpikuusikossa ja koskimaisemassa. Metsäretkiä hän tekee monta kertaa viikossa. Uusia retkeilypaikkoja voi Kettulan mukaan etsiä esimerkiksi Kansalaisen karttapaikka-verkkosivustolta. Markku Kettula oli Radio Suomen iltapäivälähetyksessä vieraana 5. kesäkuuta. Heli Kaski haastatteli.

 • Jyväskylän yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger johtaa Suomen Akatemian huippututkimusyksikköä, jonka kohteena on ikääntyminen ja hoiva. Erityisesti monitieteisen tutkimuksen kohteena on ylikansallistumisen ja digitalisaation vaikuksia hoivaan. Kaikkiaan hankkeessa on mukana yhteensä yli kaksikymmentä tutkijaa ja aikaa hankkeelle on annettu kahdeksan vuotta.

  Tutkimuksen yksittäisiä kysymyksiä on muun muassa ikäihmisten jatkuva digitaalinen seuranta ja sen seuraukset. Asunnoista on tulossa älyasuntoja, jotka valvovat asukkaitaan ja hälyttävät tarpeen tullen apua. Tutkimuksen tavoitteena on muun muassa antaa suosituksia siitä, miten ja millaisissa tapauksissa digitaalista valvonta- ja monitorointiteknologia voidaan ottaa käyttöön. Teppo Kröger vieraili Virpi Kotilaisen haastateltavana. Paitsi ikäihmisten hoivasta haastattelussa puhuttiin sosiaali- ja terveysalan suurta murrosta ja siitä, miten se monen tutkijan mielestä on hyppy tuntemattomaan.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

Lyssna också