Arkisto

Hilja-Marian kesänäkökulma

 • 4 min
 • tillsvidare

Loppukesän tunnelmissa kuullaan arkisto-ohjelma vuodelta 1968. Pakinoitsijana toimittaja Hilja-Maria Niku.

Sändningar

 • sö 28.8.2016 15.49 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Myrskyläläinen Erkki Kairanto muistelee, miten ensimmäinen radio saatiin Myrskylään 1930-luvulla. Hallilan kylän Koskisen kaupassa oli radio, josta Kairanto rakensi mallia ottamalla veljiensä kanssa kotiin vastaanottimen - ja myöhemmin myös kylän muihinkin taloihin. Radiovastaanottimen rakentamiseen ja laitteen kuulosteluun liittyy Kairannolla monta hupaisaa sattumusta. Maanantai-iltaisin pyrittiin ainakin kuuntelemaan kuunnelmat. Kairannon haastattelu on tehty vuonna 1973, ja toimittajana on Kirsti Penttinen.

 • Ulvinsalon luonnonpuisto sijaitsee Kuhmossa, Kainuussa noin 50 kilometriä Kuhmon keskustasta. Ulvinsalon luonnonpuisto perustettiin vuonna 1956. Millainen paikka se oli kymmenen vuotta perustamisensa jälkeen? Toimittaja Jouko Rissa selvittää Ulvinsalon luonnonsuojelualueella niin alueen kasvillisuutta kuin metsätyyppejä. Mukana oppaina kulkevat Erkki Vanninen, Jorma Tiikkanen ja Allan Nevalainen. Metsässäkulkijoiden retki alkaa karhun penkomalta muurahaispesältä. Ohjelma on äänitetty kesällä 1966.

 • Isojoella pidettiin toripäivät aikoinaan kirkon lähellä. Markkinapaikka raivattiin talkoovoimin, kertoo Onni A. Vettenranta tässä arkisto-ohjelmassa vuodelta 1964.
  Pikkupoikana markkinoilla hyörinyt Vettenranta muistelee, että torilla oli tuolloin monenlaista suuhunpistettävää, muiden muassa makkaraa ja punaista limunaatia, ja sitä joivat kaikenikäiset.
  Onni A. Vettenrantaa haastatteli torimuistoistaan toimittaja Niilo Ihamäki.

 • Unkarissa elää keskikokoinen kiharaturkkinen yleensä musta paimenkoira mudi, joka on rotuna harvinainen. Kroatiassa elää keskikokoinen kiharaturkkinen musta paimenkoira kroatianpaimenkoira. Sekin on rotuna harvinainen. Serbia-montenegrossa ollaan jalostamassa keskikokoista kiharaturkkista mustaa paimenkoiraa, Vojvodinan paimenkoiraa, joka on ainakin nykyisin harvinainen.

  Ne kaikki näyttävät aivan samalta koiralta. Miksi näillä on kuitenkin eri nimet eri maissa? Miksi näitä harvinaisia koiria rajojen eri puolin ei voitaisia yhdistää samaksi roduksi, sen sijaan, että ne kuolevat vähitellen sukupuuttoon kukin eri maassa? Mihin tarvitaan rajoja?
  Ohjelma on uusinta vuodelta 2005. Toimittajana on Nadja Nowak

 • Emäntä Augusta Lyyra kertoo karjanhoidosta ennenaikaan. Miten lypsy sujui, jos heiniä oli vähän? Entä millaista oli laitumelle laskeminen keväällä? Augusta Lyyra kertoo myös taikojen tekemisestä ja siitä, mitä laitumella oli syytä myös pelätä.
  Emäntä Lyyraa haastattelee Pajujärvellä toimittaja Elina Karjalainen. Haastattelu on vuodelta 1965.

 • Suomen Kansallisteatterin edeltäjä Arkadia-teatteri ehti toimia 30 vuotta ennen kuin se lakkasi vuonna 1902. Arkadia-teatteria, sen henkilökuntaa ja tunnelmaa muistelee teatterin entinen lavastaja ja koristetaiteilija Karl Fager. Fager muistaa monta hyvää juttua myös kulissien takaa.
  Karl Fageria haastatteli vuonna 1958 toimittaja Hellin Kannas.

 • Toimittaja Alexis af Enehjelm vieraili kesällä 1938 Ruovedellä. Millaista elämä oli pientilollla? Talonpidosta kertovat Lauri Rinta sekä emäntä Jenny Rinta. Af Enehjelm kävi tutustumassa myös lapsiavustusviljelykseen. Millaista se on? Viljelystoiminnasta kertovat agronomi Erkki Kinnunen, herra Vesanen sekä tilalla olevat lapset.

 • Arkisto-ohjelma vie tervahöyryjen aikaan. Tervahöyry kehittyi 1890-luvulla, ja eniten tervahöyryjä liikennöi Savonlinnan ympäristössä. Laivanrakennus ja laivaliikenne työllisti sekä kesällä että talvella. Millaista elämä ja arki tervahöyryillä on ollut? Ainakin vaihtelevaa - jos oli vastoinkäymisiä niin oli mukavaakin, haastateltavat muistelevat tässä vuonna 1965 tehdyssä Pentti Sepänmaan toimittamassa ohjelmassa.

 • Miten tehdään oikeaoppinen saunavihta? Alma Lindholm Saunaseurasta kertoo, mikä koivu sopii kesä- ja mikä talvivihdaksi? Entä miten kuivattua vihtaa säilytetään oikein?
  Arkisto-ohjelma on kesäkuulta 1963.

 • Toimittaja Raili Ruusala selvitti vuonna 1966, millainen merkitys siuntolaisella Lepopirtillä oli lomakausina kotiapulaisille. Kansanedustaja Miina Sillanpää hankki Helsingin Palvelijataryhdistykselle oman rakennuksen, ja Lepopirtti perustettiin vuonna 1921. Arkisto-ohjelmassa todetaan, että kaikki tarvitsevat joskus hengähdystä ja lomaa sekä mahdollisuuden istua valmiiseen ruokapöytään - myös kotiapulaiset. Lepopirtin toiminnasta kertovat Aino Kahi, Elli Lehtinen, Maija Hakala, Olga Helen ja Hanna Möttönen.

 • Niilo Ihamäki haastattelee Köyliössä Lauri Anttilaa, joka lähti alkeisoppiin vuonna 1905, sen jälkeen kun isä oli ensin opettanut aakkoset. Miten koulunkäynti sujui? Arkisto-ohjelma on vuodelta 1962.

 • Arkisto-ohjelmassa lähdetään visiitille. Kirjailija Kaisa Meri pakinoi porilaisittain käynnistä hienostoperheen kotona. Ohjelma on vuodelta 1957.

Lyssna också