YleX Etusivu

to 15.9.2016

 • 1 t 59 min
 • utgått

Presidentti Sauli Niinistö ei Demi-lehden tubehaasteessa osannut nimetä yhtään kännykkäsovellusta. Onko sillä väliä, millaista maan johtajan teknologian tuntemus on? Ylen esittämä Pekka ja Pätkä -elokuva on herättänyt kohun sen rasistisuuden takia. Mitä ajattelee Pirkka-Pekka Petelius vuonna 2016 Pulttiboisin 90-luvun alussa tehdyistä saamelais-sketseistä? YleX Etusivu piipahtaa myös Helsinkiin avatussa Epäihmisyyden museossa. Mitä on epäinhimillistäminen nyt verrattuna menneeseen? Lähetyksen toimittavat Henry Tikkanen, Eve Väyrynen ja Hanna Hantula.

Sändningar

 • to 15.9.2016 13.15 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Tiistainen tervehdys! Etusivussa puhutaan tänään Syyriasta. Mikä on tilanne ja miten Aleppon tilanteesta on tullut aikamme suurimpia humaniitäärisiä kriisejä? Lisäksi otetaan selvää feat-kirjailijoista ja kysytään: Shakespeare - oliko vai eikö ollut? Selviää myös miten hiihto ja Pokemon Go liittyvät toisiinsa. Studiossa Eve ja Hanna!

 • Maanantaita Etusivusta! Viikonlopun puhutuimpia aiheita on Suomen asekaupat. Mitä tästä pitäisi ajatella? Entä blokkaatko sinä mainoksia selaimessasi? Henkka tapaa YK:n apulaispääsihteerin suomalaisen Laura Londénin ja kuulemme miksi maailman tulevaisuus riippuu 10-vuotiaista tytöistä. Studiossa Eve ja Hanna!

 • PERJANTAI! Tänään Etusivuun saadaan vieraaksi Madventuresin Riku ja Tunna, kun he tulevat kylään upouuden Mad Music -kirjansa kera. Luvassa myös Syyrian tilannetta sekä EU:n "kannanottoa". Lisäksi Henkka toimii Etusivun opinto-ohjaajana! Studiossa Eve ja Hanna!

 • USA USA! Tänään Etusivussa keskitytään Amerikan presidentinvaaleihin ja viimeiseen tv-väittelyyn. Vieraana tutkija Mari Marttila, joka tarkastelee vaaleja somen kautta. Kuullaan myös tunnelmia rapakon takaa, kun Henkka soitti New Yorkissa asuvalle suomalaiselle. Entä pitäisikö Etusivun ottaa mallia Aku Ankasta? Studiossa Eve ja Hanna!

 • Keskiviikkoa Etusivusta! Pitäisikö Suomessa ottaa käyttöön minimipalkka? Varsinkin nuoret ovat Ylen tuoreessa kyselyssä minimipalkan kannalla. Entä millaisen kuvan kannattaa antaa itsestään työhaastattelussa? Voittaako sporttinen suorittaja rekrytoinnissa juhlivan rokkidiggarin? Henkka ottaa selvää äärimmäisyyksien yhteiskunnasta. Studiossa Eve ja Hanna!

 • Tiistaita ystävät! Finnwatch paljasti tänään raporttinsa, jonka mukaan Suomessa myytävän kahvin takana on lapsityövoimaa. Kertooko vastuullisuusmerkintä tai sertifikaatti oikeasti eettisyydestä? Puhutaan myös tytöistä ja pojista kouluissa, vaikka kouluissa ei kohta saa enää puhua erikseen tytöistä ja pojista. Entä miksi Suomi ei houkuttele lahjakkuuksia? Studiossa Henkka ja Hanna!

 • Maanantaita Etusivusta! Miksi nuoria haukutaan taas laiskuudesta työelämässä? Tai oikeastaan jo siinä vaiheessa, kun ollaan vasta tutustumassa työelämään? Viikonlopun yksi isoimmista puheenaiheista on lelusalakuljettaja Rami Adham ja hänen facebook-kirjoituksensa islamista. Tavataan myös luottotoimittaja Kai Merilä ja selviää, voisiko Evestä tehdä julkkiksen. Studiossa Eve ja Hanna!

 • Menikö se kirjallisuuden Nobel-palkinto nyt ihan oikeaan osoitteeseen? Voittajaksi valikoitui Bob Dylan, jonka ansiot ovat biisien eikä kirjojen kirjoittamisessa. Entä miksi ope raivoaa tubevideolla? Kaivataanko kouluihin lisää kuria? Lisäksi puhetta keskustan tulevasta ministeriruletista ja siitä, miksi ihmeessä kouvolalaisille ei kelpaa ilmainen tavara! Näitä kysymyksiä tänään Etusivun studiossa pohtimassa Henkka ja Hanna.

 • Torstaita ystävät! Tänään Etusivu on luontotunnelmissa, kun puhutaan lepakoista ja kolmikoukkuisesta vieheestä, joka heitettiin toimittajamereen. Entä miksi aikuiset ihmiset pelkäävät klovneja? Selviää myös, mikä olisi toimittajauran ohella Hannan unelmaduuni. Studiossa Henkka ja Hanna!

 • Keskiviikko woop woop! Etusivu vertailee tänään hävittäjiä trailereiden perusteella: kummat on kovempia, Gripenit vai Hornetit? Lisäksi Even haastiksessa eduskunnan yksinäisin kansanedustaja. Studiossa Henkka ja Hanna!

 • YleX:n Etusivu on Suomen ainoa nuorille suunnattu asiaohjelma valtakunnallisella radiokanavalla. Ohjelma pureutuu kriittisesti päivän merkittävimpiin uutisiin ja puheenaiheisiin. Etusivu selvittää, kyseenalaistaa ja viihdyttää.

  Soita (09) 1482822, ylex.fi, ylex.etusivu@yle.fi

 • Uusi viikko taas edessä! Etusivussa otetaan kiinni viimeöisestä Yhdysvaltojen presidentivaalien vaaliväittelystä, jossa ehdokkaat kaivoivat kilpaa lokaa, mutta myös kehuivat toisiaan. TORILLE! Suomi on nimittäin voittanut MM-kultaa! Eve testaa mummona olemista ja pohditaan myös leffateattereiden roolia nykypäivän suoratoistopalveluiden maailmassa. Studiossa Henkka ja Hanna!

Klipp

 • YleX Etusivun Eve ja Hanna saivat vieraakseen Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin. He ovat juuri julkaisseet 8. tietokirjansa Mad Musicin.

 • YleX Etusivun Hanna ja Eve saivat vieraakseen sosiaalisessa mediassa käytävää vaalikeskustelua seuraavan väitöskirjatutkija Mari Marttilan. Mitä sanottavaa Marilla oli viimeöisestä väittelystä ja Twitter-keskusteluista sen ympärillä?

 • Kai Merilä työskenteli viihdelehti Seiskassa 16 vuotta. Hän tuli tunnetuksi julkkisten luottotoimittajana, siis miehenä, johon julkkikset luottivat ja jolle he halusivat antaa haastatteluja. Miten viihdelehteä tehdään? Voiko kenestä tahansa luoda julkkiksen? Miten? Entä tarkistetaanko ns. juorulehdissä faktat? Toimittajana Eve Väyrynen.

 • Turkkiin erikoistunut toimittaja Sanna Raita-aho kävi kertomassa Etusivulle, miltä tuntuu lähteä raportoimaan kahtiajakautuneen maan asioista.

 • Vaikka suomalaiset urheilijat pärjäävät vammaisurheilijoiden paralympialaisissa, jää koko tapahtuma mediassa ja somessa pahasti olympialaisten varjoon. YleX Etusivun lähetyksessä vammaisurheilun tunnettavuutta paransivat Henry Tikkanen ja Eve Väyrynen.

 • Miten käy valmistuneelle korkeakouluopiskelijalle, jolla ei ole rahaa maksaa opintolainaansa takaisin? Joutuuko köyhä vastavalmistunut perikatoon?

  Entä jos onkin sellainen epäonninen Olga Opiskelija, jolla ei kertakaikkiaan vain ole rahaa lyhentää lainaa sitten kun määräaika täyttyy? Ida Roivainen kysyy Kelan tukiguru Ilpo Lahtiselta, mikä sitten avuksi.

  Onko opintolainapainotteisuuteen siirtymisessä mitään hyvää? Hallitus haluaa rukata opintotukea niin, että opiskelijan tuki olisi "enemmän opintolainaa eikä niin paljon rahaa puhtaana käteen." "Ahdistaako opintolaina?" kysyy YleX Etusivu. Lähetyksen toimittavat Henry Tikkanen, Jussi Latvala ja Ida Roivainen.

 • Etusivun vieraina huippu-urheilun rahoista keskustelemassa Valtion liikuntaneuvoston jäsen, kansanedustaja Timo Heinonen sekä Jari Lämsä Kilpailu- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksesta.

 • Tutkija Hanna Smith Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista vieraili YleX Etusivussa Henkan ja Jussin haastateltavana.

 • Dramaattinen video ja kuvat Syyrian Aleppossa loukkaantuneesta pikkupojasta, Omran Daqneeshista, ovat levinneet medioissa viime päivinä.

  Syyriassa on sodittu vuodesta 2011 lähtien, ja Aleppon kaupunki on ollut kaaoksessa vuosia. Silti juuri nämä kuvat ovat saaneet monet tuntemaan surua ja myötätuntoa syyrialaisia kohtaan. Miksi nyt?

  Tarvitsemmeko tällaisia muistutuksia humanitäärisistä kriiseistä, jotta emme turru niihin? Henry Tikkanen ja Jussi Latvala pohtivat, miksi me unohdamme maailman kriisit niin pian?

 • Fintiaanien mailla -kirjan kirjoittaneet Katja Kettu ja Maria Seppälä vierailivat YleX Etusivussa Henkan ja Jussin haastateltavina.

 • Kaksi virallista vaihtoehtoa - It's official now! Hillary Clintonista tuli ensimmäinen nainen, joka on demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaana Yhdysvalloissa.

  Bernie Sandersin kannattajat joutuivat nielemään tappionsa, mutta mitä tapahtuu heidän äänilleen?

  Mikä nainen Hillary on ja miksi häntä myös vihataan USA:ssa paljon?

  Kaljaindeksianalyysissä vastakkain siis Donald Trump ja Hillary Clinton.

  Lähetyksen toimittavat Reetta Rönkä ja Eve Väyrynen.

  Kuva: Rhona Wise / EPA

 • YleX Etusivun Reettan ja Even vieraana kävi politiikan tutkija sekä Politiikasta.fi -verkkojulkaisun päätoimittaja Johanna Vuorelma.

Lyssna också