YleX Etusivu

on 7.9.2016

 • 2 t 0 min
 • utgått

Ruokaketju Lidl lopettaa virikehäkkimunien myymiseen, ja vetoaa samalla eettisen tuotannon tärkeyteen. Maataloustuottajien etujärjestö MTK ei tykkää ideasta. Kumpi on oikeassa? Kiinnostaako kuluttajia eettisyys ruokaostoksilla? Henkka on suuren kysymyksen äärellä: miten tehokkuus lopulta määritellään? Onneksi kuuntelijat jeesaavat. Lisäksi puhetta sosiaalisesta robotiikasta ja siitä, mitä robotit osaavat pian tehdä. Etusivun toimittajan Ida Roivaisen haastattelussa Aalto-yliopiston automaatiotekniikan professori Ville Kyrki. Lähetyksen toimittavat Henry Tikkanen ja Eve Väyrynen.

Sändningar

 • on 7.9.2016 10.59 • YleX

Avsnitt

 • Torille heti maanantaina, Sisu on uusi hygge! Näin meille kertoo brittilehti the Times. Oisko se brändityöryhmän paikka? Amerikassa tapahtui viikonloppuna, ja nyt se on virallista: Donald Trump on Yhdysvaltojen presidentti. Virkaanastujaiset oli yhdenlainen spektaakkeli, mitä niistä jäi käteen? Lisäksi Henkka lupaa kertoa vitsin, koska se tutkitusti parantaa yhteishenkeä. Onnistuuko Henkka naurattamaan kansaa? Henkan kanssa päivän uutisaiheta ruotii tänään Hanna.

 • Perjantain kunniaksi Etusivu pohtii että mitä asioita Suomesta pitäisi kertoa ulkomaisille matkabloggaajille? Mikä täällä on parasta? Entä miten Suomelle kävisi, jos pressa ei suostuisikaan luopumaan vallasta hävittyään vaalit. Tällanen keissi on menossa parhaillaan Gambiassa. Etusivun spekulaatioihin osallistuu myös Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Lisäksi selvittelyssä Obaman perintö: oliko hän teoiltaan niin mahtava pressa kuin nyt kaikista tuntuu? Jussin haastiksessa ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista. Studiossa Hanna ja Henkka.

 • Torstai se on, terve! Mitä ministeri Bernerin liikenneuudistukset oikein tarkoittavat? Juhliiko Suomi satavuotissynttäreitään liian vaatimattomasti? Entä tykkääkö jengi sushista vain koska se on trendikästä? Niin paljon kysymyksiä, mutta myös vastauksia! Studiossa Henkka ja Hanna sekä lukupiirikeskustelun aikaan myös YleX Aamun Viki!

 • "Anne Berner ottaa paikkansa historiankirjoista, eikä hän välitä muiden mielipiteistä." Henry Tikkanen ja Hanna Hentula suhtautuivat kriittisesti Bernerin johtaman Liikenne- ja viestintäministeriön ehdotuksiin tieliikenteen uudistamiseksi. Kuva: ELVIS GONZALEZ/EPA

 • Kivaa keskiviikkoa jengi! Millaisia ovat uudet demonimuumijaksot? Etusivua ainakin kiinnostelee muumien samuraimeno. Näitä jaksoja on mahdollisuus nähdä, kun uudet muumijaksot tulevat keväällä Maikkarin suoratoistopalveluun. Entä toteutuuko amerikkalainen unelma nykyään parhaiten Suomessa? Vieraana klo 12 jälkeen Pohjoinen teoria kaikesta -kirjan kirjoittanut Anu Partanen. Lisäksi puhetta siitä, miten Ruotsin kunkku Kaarle Kustaa antaa luksuskämppiä kavereilleen. Studiossa Hanna ja Henkka.

 • Tänään Etusivussa selvitellään leffateattereiden tulevaisuutta! Miksi lähes kaikkialla muualla Euroopassa on IMAX-sali mutta Suomessa ei? Missaako suomalainen leffafani jotain? Etusivun toimittaja Jussi kysyi asiaa Episodi-lehden toimituspäällikkö Jussi Huhtalalta sekä Finnkinon myyntijohtaja Kalle Peltolalta. Suomalaiset yrittävät auttaa Ugandassa kehitysyhteistyön keinoin mutta onko tuloksena kuitenkin enemmän tuhoa? Lisäksi puhetta nettisuosikiksi nousseesta keikkakääntäjästä! Studiossa Henkka ja Hanna.

 • Tervetuloa parantamaan maanantaita Etusivun seurassa! Henkka selvittää tänään onko ihmisen mahdollista elää 200-vuotiaaksi. Haluaisitko sä elää niin pitkään? Kamppailu luonnon hupenevista resursseista on nyt saavuttanut uuden kliimaksin - laturaivo on täällä! Entä miten maailman köyhät voivat kapinoida eriarvoistumista vastaan? Päivän puheenaiheiden kimpussa studiossa tänään Hanna ja Henkka.

 • Perjantain kunniaksi Etusivussa on vain tiukkoja aiheita, käsittelyssä niin persujen puheenjohtajaskaba kuin Vikin edistyminen Etusivun lukupiirikirjassa Korpisoturi! Lisäksi pääsemme Henkan johdattelemana kierrokselle naisvankilaan. Miten naisvangit eroavat miesvangeista? Haastattelussa Hämeenlinnan vankilajohtaja Tuomo Kärjenmäki. Studiossa Hanna ja Jussi.

 • Miss Helsinki -skabasta nousi ilkeä rasistinen kohu, mutta todistaako se lopulta vain että missivalinnoilla ja missikisoilla on edelleen meille väliä? Jussi katsoi Trumpin tiekkaria sekä The Crown -sarjaa ja kaipaa nyt Suomeenkin monarkiaa. Lisäksi vieraaksi saapuu Vaakakapina-proggiksesta Saara Sarvas. Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Sellanen keskiviikko Etusivussa että ihmiselle ollaan tekemässä päänsiirtoa. Aika kreisiä eikö?! Voiko se onnistua? OIisitko sä valmis päänsiirtoleikkaukseen, jos se olis sun ainoa mahdollisuus selvitä hengissä? Lisäksi aiheena kuningas alkoholi. Miltä kuulostaisi räätälöity alkoholipolitiikka jokaiselle suomalaiselle? Sen perusteella millaset omat juomatavat on? Vieraana lähetyksessä Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen, joka on tehnyt juttuja myös Pohjois-Koreasta. Studiossa Hanna ja Jussi.

 • Perustuslaki haittaa hallituksen hankkeita ja Sipilän sukulaisten omistukset puhuttavat - uutispäivä starttaa throwback-hengessä! On meillä jotain uuttakin, nimittäin perustulokokeilu! Haastiksessa klo 12 jälkeen Liisa, joka sai eilen perustulon tililleen. Mitä Liisa ajattelee kokeilusta? Lisäksi Hanna kertoo, millaista on osallistua Saara Aallon No Fear -elämäntapavalmennukseen. Studiossa Jussi, Hanna ja Henkka.

 • Etusivun uudenvuodenlupauksessa reenataan aivoja! Lukupiiri starttaa tänään ja messissä lukupiirissä myös YleX Aamun Viki. Luettavana kirjana Laura Gustafssonin Korpisoturi. Miksi Viki on lukenut elämänsä aikana vain yhdeksän kirjaa? Lisäksi puhetta mm. Hesarin mielipidepalstan trollausgatesta. Studiossa Hanna ja Jussi.

Klipp

 • The Nordic Theory of Everything – kirjassa Anu Partanen vertailee amerikkalaisen ja pohjoismaisen yhteiskunnan eroja. Rapakon takana hyvän suosion saanut, alun perin englanniksi kirjoitettu kirja on nyt käännetty suomeksi. Partanen on löytänyt paljon kohtia, joissa amerikkalaiset voisivat ottaa mallia suomalaisista. Anu Partanen YleX Etusivun haastattelussa.

 • Etusivun Henkka piipahti kierroksella Hämeenlinnan naisvankilassa. Vankilakierroksella oppaana toimi johtaja Tuomo Kärjenmäki. Henkka tapasi myös huumausainerikoksista vankilaan tuomitun vangin. Kaupunkiin suunnitellaan uutta ja modernia vankilaa, mitä muutoksia uusi vankila toisi vankien arkeen?

 • YleX Etusivun Hanna ja Jussi saivat vieraakseen Vaakakapinan Saara Sarvaksen.

 • YleX Etusivun Hanna ja Jussi saivat vieraakseen Yle Uutisten Aasian kirjeenvaihtajan Mika Mäkeläisen, joka pääsi vierailemaan Pohjois-Koreassa.

 • Koulut ovat alkaneet tehdä yhteistyötä yrittäjien kanssa, kun uusien opetussuunnitelmien myötä osa yrityksistä pääsee markkinoimaan itseään kouluille. Tulisiko yhteistyöt sallia vai pitäisikö koulujen pysyä mahdollisimman mainosvapaana alueena? Tästä juteltiin YleX Etusivussa.

 • Luontokuvaajat Konsta Punkka ja Mikko Lagerstedt vierailivat YleX Etusivussa kertomassa heidän uudesta Exploring Earth -luontodokumenttisarjastaan joka on parhaillaan nähtävissä Yle Areenassa.

 • YleX Etusivun vieraaksi saapui startup-yrityksiin erikoistuneen Slush -tapahtuman toimitusjohtaja Marianne Vikkula. Lähetyksessä Vikkula paljasti muun muassa tapahtuman omat startup-suosikkinsa.

 • YleX Etusivun Henkka ja Hanna saivat vieraakseen nuorisokirjailija Salla Simukan. Simukan Lumikki-trilogiasta kuvataan parhaillaan Hollywood-elokuvaa.

 • YleX Etusivun Hanna ja Henkka saivat vieraakseen kuvajournalisti Tatu Blomqvistin, joka kävi kuvaamassa Nenäpäivä-materiaalia Afrikan Swazimaassa.

 • YleX Etusivun Eve ja Henkka saivat vieraakseen The Ulkopolitist-verkkolehden toimittajan Janne Soisalon-Soinisen, jonka kanssa keskusteltiin USA:n presidentinvaaleista.

 • YleX Etusivun Eve ja Hanna saivat vieraakseen tutkija Päivi Bergin, joka on yksi Urheilun takapuoli -kirjan kirjoittajista.

 • Valokuvaaja Meeri Koutaniemi dokumentoi rankkojakin aiheita. Hänen ja Arman Alizadin yhteisnäyttelyssä Pahan jälkeen käsitellään mm. naisten sukuelinten silpomista, naisiin kohdistuvia happohyökkäyksiä, pakolaisuutta sekä Utøyan tapahtumia. Tarinat kertovat kuitenkin selviytymisestä ja siitä. Miten Koutaniemi ja Alizad valitsivat kerrottavat tarinat? Entä miksi Koutaniemen mielestä naisten sukuelinten silpomisesta pitäisi kertoa enemmän myös suomalaisessa peruskoulussa? Toimittajana Eve Väyrynen.

Lyssna också