Ooppera

Oopperailta Bayreuthin musiikkijuhlilla: Richard Wagnerin Jumalten tuho, I näytös

 • 2 t 34 min
 • utgått

Nibelungin sormus

Kolmipäiväinen näyttämöteos ja valmistava ilta
Kolmas päivä:
Jumalten tuho

(Die Götterdämmerung)
Libretto: Richard Wagner
Kantaesitys Bayreuthissa 17.8.1876, äänitetty Bayreuthin musiikkijuhlilla 31.7.

Musiikinjohto Marek Janowski
Bayreuthin musiikkijuhlien kuoro ja orkesteri
Siegfried, Siegmundin ja Sieglinden poika - Stefan Vinke, tenori
Gunther, Gibichungien kuningas - Markus Eiche, baritoni
Hagen, Guntherin ja Gutrunen velipuoli, Alberichin ja kuningatar Grimhilden poika - Albert Pesendorfer, basso
Alberich, Nibelungien herra, kääpiö, Sormuksen takoja - Albert Dohmen, basso
Brünnhilde, valkyyria, ylijumala Wotanin ja Erdan tytär - Catherine Foster, sopraano
Gutrune, Guntherin sisar, kuningas Gibichin ja kuningatar Grimhilden tytär - Allison Oakes, sopraano
Waltraute, valkyyria - Marina Prudenskaja, mezzosopraano
Kolme nornaa, Erdan tyttäriä
1. norna - Wiebke Lehmkuhl, altto
2. norna - Stephanie Houtzeel, mezzosopraano
3. norna - Christiane Kohl, sopraano
Reinin tyttäret
Woglinde - Alexandra Steiner, sopraano
Wellgunde - Christiane Kohl, sopraano
Flosshilde - Stephanie Houtzeel, mezzosopraano

Siegfried-oopperan lopussa peloton nimihenkilö on herättänyt suudelmallaan kalliovuoren huipulla uinuvan Brünnhilden. Rakkauden löytyminen merkitsee Brünnhildelle jumaluuden hylkäämistä.

Jumalten tuhon prologi:
Kolme nornaa kehrää kultaista kohtalonlankaa. Langasta he kykenevät näkemään menneisyyden eli Ring-tetralogian kolmen aiemman osan (Reininkulta, Valkyyria ja Siegfried) tapahtumat. Kun he koettavat ennustaa maailman tulevaisuuden, lanka sotkeutuu ja lopulta repeytyy, eivätkä nornat enää pysty näkemään tulevia tapahtumia.

Siegfried ja Brünnhilde ovat toistensa lumoissa ja vakuuttelevat rakkauttaan. Siegfried on kuitenkin levoton. Hän haluaa hetkeksi pois kalliolta ja janoaa ulkomaailman tarjoamia seikkailuita. Brünnhilde muistuttaa sekä itseään että Siegfriediä heidän yhteisestä tehtävästään, maailman vapauttamisesta. Rakkautensa merkiksi Siegfried lahjoittaa Brünnhildelle sormuksen. Siegfried lähtee matkaan suurenmoisen musiikin (Siegfriedin Reinin-matka) saattelemana.

I näytös
Kääpiö Alberichin poika Hagen himoitsee valtaa, jonka sormuksen oletetaan antavan. Gibichungien valtakunnan hallisijaa, velipuoltaan Guntheria ja sisarpuoltaan Gutrunea, jotka molemmat ovat naimattomia, Hagen neuvoo valitsemaan eksoottiset puolisot: villin kallionaisen Brünnhilden ja metsänpoika Siegfriedin. Hagen on laatinut suunnitelman, jonka avulla Brünnhilde saadaan Guntherin vaimoksi käyttämällä Siegfriediä hyväksi. Siegfriedille on juotettava lemmenjuomaa, joka saa hänet unohtamaan Brünnhilden ja rakastumaan Gutruneen.

Hagenin suunnitelma toteutuu. Gibichungien luo saapunut Siegfried juo lemmenjuoman, unohtaa Brünnhilden ja rakastuu Gutruneen. Hän vannoo verivalan Guntherin kanssa. Juuri Guntherille Siegfried aikoo taikakypärä Tarnhelmin avulla mennä kosimaan Brünnhildeä vaimoksi.

Waltraute on lähtenyt salaa Valahallasta Brünnhilden luokse. Hän haluaa muutosta jumalien lohduttomaan tilanteeseen ja kertoo siitä sisarelleen: Wotan hautoo ajatuksiaan toimettomana jumalten ja sotureiden keskuudessa. Hän antoi kaataa maailmansaarnen ja latoi sen rungot ja oksat kerroksittain Valhallan ympärille. Jumalten ja ihmisten ylle langetettu kirous poistuisi maailmasta vain, jos reinintyttäret saisivat sormuksen takaisin. Brünnhilde ei kuitenkaan halua luopua Siegfriediltä saamastaan sormuksesta.

Leimahtavat liekit ilmoittavat Brünnhildelle Siegfriedin saapumisesta. Tulen läpi astuva mies on kuitenkin hänelle tuntematon. Taikakypärän ansiosta Siegfried murtaa Guntherin hahmossa Brünnhilden vastarinnan, nöyryyttää tätä ja riistää sormuksen.

Oopperasta ja sen esityksestä keskustelevat toimittaja Outi Paananen, professori Anne Kauppala ja filosofian tohtori Jukka von Boehm.

Sändningar

 • må 22.8.2016 13.47 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Ensiesitys Unkarin valtionoopperassa perjantaina 21.10. osana kansannousun 60-vuotismuistovuotta. Esitys kuullaan Yle Radio 1:ssä lauantai-iltana 22.10. klo 19.45.

  Äskettäin edesmennyt säveltäjä Einojuhani Rautavaara on todennut vuonna 1962 valmistuneesta esikoisoopperastaan: ”Kaivos on ehkä paras kirjoittamani ja säveltämäni ooppera, varsinainen jännitysnäytelmä, jonka aihe - ihminen määrittelee itsensä valinnoillaan - on yhä ja aina ajankohtainen.”

  Rautavaaran sävelkieleltään modernistinen Kaivos on saanut odottaa näyttämöesitystään yli puoli vuosisataa. Hannu Lintu nosti vahvan oopperan unohduksesta ja johti Tampere Filharmonian konsertissa teoksen konserttiesityksen vuonna 2010, ja tuosta illasta on julkaistu myös levy.

  Oopperan syntyhistoria liittyy kertomukseen, jonka Rautavaara kuuli opiskeluaikanaan Sveitsissä eräältä Unkarin pakolaiselta. Kertomuksen keskiössä oli joukko kaivostyöläisiä, jotka olivat lokakuussa vuonna 1956 tapahtuneen kansannousun aikana piiritettyinä oman kaivoksensa sisään.

  Kun Kansallisooppera ja Wihurin säätiö julistivat oopperasävellyskilpailun, Rautavaara muisti kertomuksen. Kilpailun tuomaristo asetti Kaivoksen ensimmäiselle sijalle, mutta voittajaksi valittiin kuitenkin Tauno Pylkkäsen Ikaros.
  Kaivos ei noussut Kansallisoopperan lavalle, mutta se nähtiin huhtikuussa 1963 TV-teatterin toteutuksena, osittain etäännytettynä lähtökohdistaan. Tähän lienee ollut syynä poliittinen varovaisuus.

  Kaivos saa ensimmäisen esityksensä Unkarin valtionoopperassa perjantaina 21.10. osana Unkarin kansannousun 60-vuotismuistovuotta. Kansannousun vuosipäivä on 23.10.

  Teoksen toteutuksessa on vahva Suomi-kytkös, sillä kapellimestari on Suomessa pitkään vaikuttanut Tibor Boganyi, teoksen ohjaa Vilppu Kiljunen ja lakkojohtaja Simonin roolissa laulaa Tommi Hakala. Teos esitetään suomen kielellä. Teos kuullaan Yle Radio 1:ssä lauantai-iltana 22.10.

  Ennen illan oopperaa klo 19.03 - 1945 Unkarin kansannoususta kertoo toimittaja Hannu Reime. Lisäksi haastateltavina ovat Kaivos-oopperan ohjaaja Vilppu Kiljunen ja kapellimestari Tibor Bogányi.
  Illan toimittaa Outi Paananen.

  Einojuhani Rautavaara: Kaivos (1962)
  Kolminäytöksinen ooppera

  Libretto Einojuhani Rautavaara
  Musiikinjohto Tibor Bogányi

  Unkarin valtionoopperan kuoro ja orkesteri
  Yle Radio 1 lauantaina 22.10.2016 klo 19.45

  Rooleissa mm.:
  Simon - Tommi Hakala, baritoni
  Ira - Adrienn Miksch, sopraano
  Komissaari - Béla Laborfalvi Soós, baritoni
  Pappi - Péter Fried, basso
  Marko - Atilla Kiss B., tenori

 • Einojuhani Rautavaaran Kaivos-oopperan syntyhistoria liittyy kertomukseen, jonka Rautavaara kuuli opiskeluaikanaan Sveitsissä eräältä Unkarin pakolaiselta. Kertomuksen keskiössä oli joukko kaivostyöläisiä, jotka olivat lokakuussa vuonna 1956 tapahtuneen kansannousun aikana piiritettyinä oman kaivoksensa sisään. 

  Unkarin vuoden 1956 kansannoususta kertoo toimittaja Hannu Reime. Lisäksi haastateltavina ovat Kaivos-oopperan Unkarin valtionoopperassa ohjaava Vilppu Kiljunen ja sen johtaja kapellimestari Tibor Bogányi.

  Toimittajana Outi Paananen.

 • 3-näytöstä ja epilogi. Libretto: W.H. Auden ja Chester Kallman William Hogarthin samannimisen kuparipiirrossarjan vuodelta 1735 mukaan. Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri. Musiikinjohto Eivind Gullberg Jensen. Tom Rakewell - Steve Davislim, tenori. Anne - Hanna Rantala, sopraano. Nick Shadow - Jaakko Kortekangas, baritoni. Baba Turkkilainen - Päivi Nisula, mezzosopraano. Trulove - Koit Soasepp, basso. Sellem - Mika Pohjonen, tenori. Mother Goose - Merle Silmato, altto. Mielisairaalan vartija - Juha Eskelinen, baritoni. - Suoran radio- ja verkkolähetyksen toimittaa Risto Nordell. Oopperan väliajalla ja päätteeksi säveltäjät Kimmo Hakola, Olli Kortekangas ja Outi Paananen keskustelevat illan esityksestä ja teoksesta.

  Igor Stravinsky hylkäsi muiden säveltäjien tavoin uusklassismin 1950-luvulla, mutta vuonna 1951 kantaesitetty Hulttion tie on vielä täysverinen uusklassismin edustaja. Siitä kertoo esimerkiksi lyhyt vaskipuhallinalkusoitto, joka muistuttaa Monteverdin Orfeon alkusoittoa. Hulttion tien melodinen maailma tuo mieleen muistumia englantilaisesta barokkimusiikista, mutta toisaalta myös Gluckin traagisista oopperoista. Stravinsky ei olisi myöskään Stravinsky, jos mukana ei olisi jazzvaikutteita. Tässä oopperassa niitä löytyy bordellikohtauksen kääpiöiden kuorosta.

  Hulttion tien musiikki on jäsennelty selkeisiin kohtauksiin, joita kannattelevat perinteisen oopperan keinot: resitatiivit, aariat ja ensemblekohtaukset. Kokonaisuus muistuttaa 1700-luvun opera seriaa.

  Jos oopperan libretosta on viittauksia Mozartiin, niitä löytyy myös musiikista. Annen suuri kohtaus loppuu kirkkaaseen C-duuriin, jota Mozart piti puhtauden sävellajina. Myös Ryöstö seraljista -oopperan Konstanze laulaa suuren aariansa C-duurissa.

  Igor Stravinsky oli mestarillinen orkestroija. Hulttion tiessä esimerkiksi huutokauppakohtauksen trumpettien nopeasti toistuvat sävelet karakterisoivat hienosti näyttämön tapahtumia, kun taas hautausmaakohtauksessa matalat jouset maalavat traagisuuden ja yksinäisyyden sävyjä.

  Hulttion tien kantaesitys oli Venetsiassa 11. syykuuta 1951 legendaarisessa La Fenice- teatterissa. Stravinskylle Venetsia merkitsi hyvin paljon. Hän vieraili kaupungissaa säännöllisesti ja sävelsi San Marcon katedraalia varten kuoroteoksena Canticum Sacrum. Stravinskyn viimeinen leposija onkin Venetsiassa, San Michelen hautausmaasaarella.

  Synopsis oopperan tapahtumista

  I näytös

  Truloven puutarhassa Anne Trulove ja Tom Rakewell iloitsevat kevään tulosta ja rakkaudestaan. Tyttärensä tulevaisuudesta huolehtiva herra Trulove kertoo Tomille, että tämä voisi saada itselleen hyvän paikan lontoolaisesta pankista. Tom ei ole kiinnostunut, sillä hän haluaa rahaa helposti. Silloin ilmestyy Nick Shadow, esittäytyy Tomin kuolleen sedän palvelijaksi ja ilmoittaa nuorukaisen saaneen suuren perinnön. Hän tarjoutuu nyt palvelemaan Tomia. Palkkansa Shadow ottaisi vuoden ja yhden päivän kuluttua. Tomin on ensin lähdettävä Lontooseen selvittämään perintöasioita, mutta hän lupaa pian lähettää hakemaan Annea ja jättää jäähyväiset. Nick Shadow ilmoittaa katsojille, että hulttion tie on alkanut.

  Shadow on johdattanut Tomin Lontoon huvituksiin ja Mother Goosen ilotaloon. Miehet ja huorat laulavat kuorossa. Tom muistelee vielä Annea ja haluaisi lähteä pois. Nick Shadow kääntää käkikellon takaisin keskiyöhön ja vakuuttaa Tomin siitä, että aika on hänen puolellaan. Lopulta Mother Goose varaa Tomin itselleen.

  Truloven puutarhassa Anne valittaa, ettei ole kuullut mitään Tomista. Hän ei suostu uskomaan, että Tom olisi unohtanut hänet. Anne päättää lähteä Lontooseen.

  II näytös

  Tom on jo kyllästynyt Lontoon huvituksiin ja muistaa edelleen yksinkertaista maalaiselämää ja Annea. Silloin Nick Shadow esittelee lehteä, jossa mainostetaan turkkilaista Babaa, maksusta esiteltävää parrakasta naista. Shadow ehdottaa, että Tom ottaisi Baban vaimokseen. Näin hän pystyisi osoittamaan vapauttaan tavanomaisesta mausta, ja tämä vapaus voisi tuoda hänelle onnen. Tom nauraa, mutta ymmärtää Nickin idean ja suostuu.

  Lontooseen tullut Anne odottaa Tomin talon ulkopuolella. Tom seurueineen tulee ja menee taloon. Tom kehottaa Annea lähtemään takaisin. Kun Baba tulee talosta, Tom tunnustaa Annelle, että Baba on hänen vaimonsa. Anne lähtee ja Tom selittää Baballe keskustelleensa vain maitotytön kanssa.

  Tom ja Baba ovat aamiaisella ja Tom on jo saanut tarpeekseen jatkuvasti höpöttävästä Babasta. Seuraa kiihkeä riita ja Baba heittelee astioita. Tom vaientaa Baban ja laulu katkeaa kesken.

  Uupunut Tom nukahtaa ja näkee unta: siinä Shadow tuo laitteen, joka tekee Baban särkemän astian sirpaleista leipää. Kun Tom herää, Nick Shadow esittelee hänelle juuri sellaista ihmelaitetta. Shadow sanoo, että laitetta pitää alkaa valmistaa ja markkinoida.

  III näytös

  Leipäkoneen valmistaminen on vienyt Tomin konkurssiin ja talossa pidetään huutokauppa. Anne kyselee ostajilta Tomia, mutta kukaan ei tiedä missä hän on. Sellem saa kaupaksi monenlaista tavaraa. Viimeisenä tulee esiin Baba, joka jatkaa edellisessä näytöksessä katkennutta lauluaan. Baba vakuuttaa Annelle, että Tom rakastaa tätä edelleen. Ulkoa kuuluu Tomin ja Shadow’n ääni ja Anne lähtee. Baba poistuu ja ilmoittaa, että jos hänet vielä haluaa nähdä, on maksettava pääsymaksu.

  On kulunut vuosi ja päivä. Nick Shadow’n on nyt aika saada palkkansa. Hautausmaalla hän sanoo Tomille, että hintana on Tomin sielu. Tom saisi vain valita, miten surmaa itsensä keskiyön koittaessa. Kello alkaa lyödä. Yhdeksännellä lyönnillä Nick antaa kuitenkin vielä yhden mahdollisuuden: jos Tom arvaa oikein kolme Nickin pakasta vetämää korttia, hän pelastuu. Nick vetää ensimmäisen kortin, Tom muistaa sydämen kuningatartaan ja arvaa: herttakuningatar. Toisenkin kortin Tom arvaa oikein. Nick vetää herttakuningattaren toiseen kertaan, ja kun Tom näkee Annen, hän arvaa taas oikein. Tomin sijasta hautaan vajoaa Nick, mutta ennen lähtöään hän vie Tomin järjen. Tom uskoo nyt olevansa Adonis.

  Mielisairaalassa Tom pyytää muita juhlimaan Adoniksen ja Venuksen häitä. Kun Anne tulee katsomaan Tomia, hän uskoo näkevänsä kaipaamansa Venuksen. Tom pyytää anteeksiantoa, Anne lohduttaa häntä ja laulaa Tomille kehtolaulun.

  Epilogissa Tom, Shadow, Anne ja Baba astuvat taas esiin ja kertovat tarinan opetuksen: ”Laiskoille käsille ja sydämille paholainen löytää kyllä työtä.”

  Esityskieli englanti.

 • 3-näytöstä ja epilogi. Libretto: W.H. Auden ja Chester Kallman William Hogarthin samannimisen kuparipiirrossarjan vuodelta 1735 mukaan. Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri. Musiikinjohto Eivind Gullberg Jensen. Tom Rakewell - Steve Davislim, tenori. Anne - Hanna Rantala, sopraano. Nick Shadow - Jaakko Kortekangas, baritoni. Baba Turkkilainen - Päivi Nisula, mezzosopraano. Trulove - Koit Soasepp, basso. Sellem - Mika Pohjonen, tenori. Mother Goose - Merle Silmato, altto. Mielisairaalan vartija - Juha Eskelinen, baritoni. - Kansallisoopperassa 9.4. äänitetyn esityksen toimittaa Risto Nordell. Outi Paananen sekä säveltäjät Kimmo Hakola ja Olli Kortekangas keskustelevat illan teoksesta ja sen esityksestä.

Lyssna också