Horisontti

sö 16.10.2016

 • 44 min
 • tillsvidare

Ruokaa heitetään roskiin Suomessa jopa 160 miljoonaa kiloa eli 30 kiloa henkilöä kohden. Ruokahävikkiä onkin jaettu leipäjonoissa, mutta onko ruokahävikin jakaminen leipäjonoissa järkevin tapa auttaa? Entä rahan antaminen ruoka-apuyhdistyksille? Miten päästäisiin leipäjonoista?

Ruoka-apua jakaa varsin koordinoimaton joukko. Puolet niistä on kristillisiä tahoja. Millaisia jännitteitä uskonnollistaustaiseen ruoka-apuun liittyy? Ruoka-avun nykytodellisuudesta keskustelevat Horisontissa Hyvä arki ry:n puheenjohtaja, kansanedustaja (kd.) Antero Laukkanen, köyhyystutkija, Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo sekä Kirkkohallituksen asiantuntija Tiina Saarela.

Ohjelman lopussa tavataan Guy Erwin, joka on Amerikan luterilaisen kirkon ensimmäinen avoimesti homoseksuaali avioliitossa elävä piispa. Ohjelman toimittavat Anna Patronen ja Ville Talola.

Sändningar

 • sö 16.10.2016 12.15 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Kansainvälistä avustustyötä tehdään usein olosuhteissa, jotka eivät täytä pohjoismaisen kansankodin turvallisuusstandardeja. Kehitysyhteistyön ja lähetystyön piirissä työskentelevät sekä heidän läheisensä joutuvat valmistautumaan pahimpaan. Mikä saa monet siitä huolimatta lähtemään vaaranpaikkoihin? Tekevätkö auttajat työtään henkensä kaupalla? Keskustelemassa ovat maajohtaja Marjo Mäenpää Kirkon ulkomaanavusta, päällikkö Claus Lindroos Ulkoministeriöstä sekä poliisipastori Carita Pohjolan-Pirhonen. Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Luterilaisuuden painopiste siirtyy etelään. Suurimmat kirkot eivät ole Pohjolassa saati Yhdysvalloissa, vaan jossain aivan muulla, esimerkiksi Afrikassa. Luterilaisen maailmanliiton yleiskokous toi yhteen luterilaisia yli 145 kirkosta Namibiaan, Windhoekiin.

  Toimittaja Anna Patronen kävi Namibiassa selvittämässä, millaista on tämän päivän luterilaisuus etelästä käsin katsottuna.

 • Imaami Abbas Bahmanpour valmistautuu ramadaniin, muslimien pyhään kuukauteen ja paastoon. Mistä paastossa on kyse ja miten etuoikeutettua on saada viettää ramadania hyvinvointivaltiossa, jossa nälkä on oma valinta?

  Toimittaja Samuli Suonpää.

 • Romano Mission toiminnanjohtaja Tuula Åkerlund sai myös kirkkopäivillä muistutuksen siitä, millaisena valtaväestö vähemmistön näkee. Vaikka romaneja on asunut Suomessa jo viitisensataa vuotta, hotellihuonetta ei romaniasussa aina saa ilman ennakkomaksua. Toimittaja Samuli Suonpää.

 • Suomen Turku isännöi tässä viikonvaihteessa kahden vuoden välein vietettäviä Kirkkopäiviä. Idea päivien vietosta on peräisin Saksasta, jossa tapahtuma on satoja tuhansia osallistujia kokoava, huomattava yhteiskunnallinen tapahtuma. Järjestäjät markkinoivat päiviä värikkäänä ajankohtais- ja kuttuuritapahtumana. Mutta kuuluuko päivillä kansankirkon syvät sydänlyönnit vai onko koolla kirkollinen sisäpiirisääty? Horisontti on paikan päällä Turussa. Toimittajina ovat Ville Talola ja Samuli Suonpää.

 • Turussa Kirkkopäivillä keskusteltiin turvapaikanhakijoiden tilanteesta. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg neuvoi kielteisen turvapaikkapäätöksen saavia hakemaan työpaikkaa jo turvapaikkaprosessin aikana, jotta mahdollisen kielteisen päätöksen tullessa olisi helpompi hakea oleskelulupaa työpaikan perusteella. Neuvo yllätti myös Pakolaisneuvonta ry:n juristin Heli Aalin:

  - Tämähän on aivan uutta tietoa, Aali puuskahti keskustelun keskellä.

  Kansliapäällikkö Päivi Nergiä Turun Kirkkopäivillä haastatteli Samuli Suonpää.

 • Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa. Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen.

  Horisontissa keskustellaan lisäksi ruokaturvasta ja oikeudesta ruokaan. Mukana ovat tietokirjailija, blogisti Laura Kihlström, ulkoministeriön johtava asiantuntija Hanna Rinkineva sekä Kirkon ulkomaanavun asiantuntija Ulla Sarasalmi. Ruokaturvakeskustelu on uusinta toukokuulta 2016.
  Horisontin toimittavat Ville Talola ja Hanna Paavilainen.

 • Kirkko sorvaa omaa tulevaisuuttaan tyylilleen uskollisena; komitean voimin. Pohdinnassa on kirkon organisaatio ja rakenne ja niiden kautta myös kirkon paikka yhteiskunnassa. Toiveissa on muuttua kankeasta mammutista ketteräksi paikallisyhteisöjen voimaksi.

  Tie ei kuitenkaan ole helppo. Onko tulevaisuuden kirkko herätysliikepiirien vai sekalaisten seurakuntien omaisuutta? Muuttaako kirkko maailmaa vai maailma kirkkoa?

  Aiheesta keskustelevat piispa Seppo Häkkinen, kirkolliskokousedustaja Katri Korolainen ja pastori Markku Orsila.

  Toimittajina ovat Anna Patronen ja Ville Talola.

 • Turvapaikanhakijoita koskevassa uutisoinnissa on viime aikoina törmätty usein pantakaulaisiin henkilöihin. Yksien mieliharmiksi ja toisten iloksi papisto on osoittanut solidaarisuutta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita kohtaan.

  Suomen pappisliiton historiateosta laativa tutkija, pastori Esko M. Laine kertoo ilmiön historiallisista juurista. Vaikuttaa siltä, että ulkoisten haasteiden edessä kirkosta tulee herkemmin hädänalaisten ja vainottujen rinnallakulkija. Toimittajana on Ville Talola.

 • Terho Miettisen ja Raija Pellin tuore kirja "Harhaanjohtajat" nosti karismaattisen kristillisyyden sekä helluntailiikkeen väärinkäytökset otsikoihin. Mitä on tämän päivän helluntailaisuus? Onko sen raamatunopetus voimaannuttavaa vai rampauttavaa? Kuka muotoilee helluntailiikkeen teologiaa, miten se suhtautuu naisiin ja miten onnistuu helluntailaisuudesta irrottautuminen?

  Keskustelemassa ovat kolme helluntailaista: tohtorikoulutettava Lari Launonen, uskontotieteilijä, toimittaja Heini Röyskö sekä TT, Jeesus-tutkija Matti Kankaanniemi. Lisäksi kuullaan Terho Miettisen sekä Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtajan Joni Valkilan puheenvuorot.

  Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Alexander Dugin on Moskovan valtionyliopiston professori ja Venäjän ylimmän johdon lempifilosofi. Dugin kertoo edustavansa "neljättä poliittista teoriaa" - eli käytännössä hän haluaisi katkaista läntisen liberalismin voittokulun.Tilalle traditionalistinen Dugin tarjoaa konservatiivisia arvoja ja uskonnon maineenpalautusta. Duginin näkemyksen mukaan läntinen liberalismi on tullut hulluksi ja tätä hulluutta edustavat niin rajat auki -politiikka kuin sukupuolivähemmistöjen oikeudetkin.

  Samuli Suonpää tapasi Suomessa vierailleen Alexander Duginin.

 • Miksi uskonto kiinnostaa uskonnotonta? Millaiset kysymykset uskonnossa kiehtovat, kun sitä tarkastelee ulkoapäin? Mistä uskonnoissa on kyse uskonnottoman näkökulmasta? Keskustelemassa ovat uskontotieteilijä Teemu Taira, teologian opiskelija Kata Kaski ja islamin jättänyt, valt. yo Seida Sohrabi. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

Klipp

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Lyssna också