Radio 1 vastaa

lö 15.10.2016

 • 5 min
 • tillsvidare

Kanavajohto kommentoi kuuntelijapalautetta.

Sändningar

 • lö 15.10.2016 12.50 • Yle Radio 1
 • lö 15.10.2016 23.00 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • ”Vastaan aina ääneen, kun aamukuuluttaja toivottaa hyvää huomenta ja esittelee päivän. Kiitos siitä. Olen 87-vuotias yksinasuva isomummi. Voisitteko toivottaa joskus myös hyvää yötä!”

  Aivan ihana palaute. Kerroin tästä kuuluttajillemme ja he sanoivat, että ajatus siitä, että joku vastaa heille, kantaa kyllä pitkälle. Oma, jo edesmennyt isoisäni vastasi myös aina toivotuksiin, tulivat ne sitten radiosta tai televisiosta. Ehkä sen aiheuttaa hyvä vanhanajan kasvatus.

  Mitä tulee hyvän yön toivotuksiin, niin kyllä nekin toivotetaan juuri ennen Yöklassisen alkua eli yleensä hieman yhdentoista jälkeen illalla. Se on toki melko myöhäistä, jos on herännyt kuulemaan jo hyvän huomenen toivotuksia.

  Kiitoksia tästä kovin lämmittävästä viestistä.

  Pysytellään yön teemassa. Tämä kirje tulee Tuusulasta:

  ”Kiitokset ohjelmistanne, joita seuraan yötä päivää. Kun vanhan miehen fysiologia vaatii yöllä heräämisen, on suuri ilo kuunnella, mitä Jari Rantschukoff on täksi yöksi valinnut Yöklassiseen. Hän on huikea kulttuuripersoona. Ääni on lempeä baritoni, musiikin tietämys pohjaton. Eivät hänestä jää jälkeen muutkaan musiikin toimittajanne: maisteri Lindgren, Eva Tigerstedt, Kare Eskola, Risto Nordell etc. Suomella on huippuorkesterinjohtajien lisäksi huipputoimittajia musiikin kentällä. Niitä riittää myös televisioon.

  Minun lempiharrastukseni on yrittää määrittää kesken unen kuultu musiikkikappale. Aika usein siinä onnistun. Aktiivinen radion kuuntelu ja 46 vuotta RSO:n ja HKO:n kausikorttivieraana, eli lähes tuhat elävää konserttia, kantaa hedelmää.

  Myös puheohjelmat ovat huippuluokkaa. Niitä on turha asettaa paremmuusjärjestykseen. Yle Radio ykköstä kuuntelemalla pysyy ajan tasalla.

  Jotta en olisi kritiikitön fani, toivon Ylen kertovan nuorille toimittajilleen, joilla on aukko kielellisessä sivistyksessä, että saksan kielessä on äänne fau. Tuntuu pahalta, kun toimittaja kerran toisensa jälkeen haastattelee von Julinia tai puhuu Volkswagenista. Latinan sijalle on tullut englannin kieli, mutta Ylen arvon mukaista ei ole päästää ääneen tällä tavoin kielipuolta toimittajaa.

  Kiitokset teille, on vaikea kuvitella, että Yle ykköstä voisi paljoa parantaa.”

  Tämän hienon kirjeen lähetti varatuomari Erkki M. Tuusulasta. Kiitoksia – totta joka sana.

  Vielä yksi riemastuttava palaute:

  ”Oli hieman hämmentävää, mutta ehdottoman hienoa, että paras pitkään aikaan kuulemani ohjelma Punkista, tuli Radio Ykkösestä! Kiitokset Leikolalle ja Lähteelle!”

  Mika viittaa tässä toissaperjantaiseen Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelmaan ”Punkkarit politiikassa”. Tuokin ohjelma on yhä kuultavissa Areenassa.

  Kiitoksia kauniista sanoistanne. Tähän ohjelmaan ei nyt tainnut mahtua kovin paljoa moitteita, mutta kyllä sellaistakin palautetta otamme mieluusti vastaan. Opiksi ja ojennukseksi.

  Kuten kaikkea muutakin palautetta sekä ohjelmaideoita tai muita toiveita kannattaa lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Rauhallista viikonloppua.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 24.9.2016)

 • Paljon on viikon mittaan tullut postia Ylen 90-vuotisjuhlista ja juhlaohjelmista. On tullut onnitteluja ja kiitoksia, mutta osa on myös pahoittanut mielensä, kun joko oma suosikkiohjelma tai toimittaja vuosien varrella ei ollutkaan mukana juhlistamassa tai sitten ainakin kysyttiin vääriä asioita vääriltä ihmisiltä. Sellaista se on.

  Täysin riippumatta juhlallisuuksista lataa Seppo Haapavedeltä oikein täyslaidallisen. Juuri mikään ei ole yhtiössä oikein:
  "Olen vuosikausia ihmetellyt, miten Yle:ssä voitiin tehdä sellainen järjetön päätös, jolla ainoa lasten satu- ja musiikkipitoinen tunti lopetettiin sunnuntai-aamuilta Radio Ykkösestä. Nyt sitten ei ole lapsille radiopuolella juuri mitään. TV:ssä on vain Pikku Kakkonen, joka sekin sisältää nykyisin melkein vain teknisesti tuotettuja piirrosfilmejä ja vain harvoin eläviä esityksiä, satunäytelmiä tai lastenmusiikkia.
  TV 1 lähettää päivittäin lasten katsomisaikoihin murhasarjoja ja melkeinpä joka ohjelmaväliin erittäin pelottavia ohjelmamainoksia. Yle Teemasta on tullut ainakin osittain rokkikanava kuten myös muista Ylen radiokanavista.
  En muista pitkään aikaan kuulleeni radiosta suomalaisia kansanlauluja, joita on valtavat määrät. Kansanmusiikki on ahdettu tiistai-iltaan, lähes mahdottomaan kuunteluaikaan. Kuorolauluja laulelee vain epäsointinen entinen radion kamarikuoro, vaikka maa on täynnänsä kaikenlaisia kuoroja.
  Suhteellisuudentaju on ollut kateissa jo vuosikausia Ylessä. Eiköhän olisi jo aika tehdä täydellinen remontti YLE:n kanaviin ja ohjelmiin."

  Niin… kuten sanotaan, kannattaa varoa, mitä toivoo, sillä joskus toiveet toteutuvat.
  Ainakin pari asiaa tuossa liittyi tähän radiokanavaan, joten kommentoin niitä. Yle Radio 1:ssä oli todellakin vuosia sitten lastenohjelmaa sunnuntaiaamuisin. Niiden ongelma oli vain siinä, että ne eivät tavoittaneet lapsia eikä lasten vanhempia. Eikä paljon ketään muutakaan. Nyttemmin lastenkuunnelmia ja tarinoita kuullaan sunnuntaiaamuisin Yle Puheelta, mutta olen ymmärtänyt, että ne eivät oikein sielläkään löydä yleisöään. Lasten mediakäyttö on nykyään niin toisenlaista.
  Mitä tulee kansanmusiikkiin tällä kanavalla, niin erilaista kansanmusiikkia kuullaan joka tiistai yli kahden tunnin ajan kello 19 lähtien. Ei se minusta mikään mahdoton aika ole.

  On toki tullut toisenlaistakin palautetta. Tällä kertaa asiaohjelmista:
  "Tiedeykkönen on aivan mahtava ohjelma, varsinkin haastateltaviksi löydätte jatkuvasti erinomaisia henkilöitä. Petrus Repo oli mielestäni erityisen hyvä valinta haastateltavaksi ohjelmoinnista."

  Kuuntelija puhuu tiistain Tiedeykkösestä, jossa paneuduttiin tietokoneohjelmoinnin saloihin. Haastateltavina olivat ohjelmakehittäjä Petrus Repo sekä tietojenkäsittelytieteen professori Tomi Männistö. Toimittajana oli Seppo Heikkinen ja ohjelma on tietenkin yhä kuunneltavissa Areenassa.

  Myös eilinen Tiedeykkönen, jossa oltiin "suomalaisugrien ja muiden muinaisgeenien jäljillä" sai heti tuoreeltaan kiitosta. Siinä ohjelmassa toimittaja Leena Mattila haastatteli yliopiston lehtori Päivi Onkamoa. Suosittelen kaikille ja ennen kaikkea heille, jotka mielellään puhuvat "puhtaasta suomalaisesta perimästä".

  Kiitoksia jälleen vaivannäöstänne lähettäessäne palautetta eri muodoissa ja olkaa ystävällisiä ja tehkää niin vastakin:
  Joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi.
  Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Vielä riittää kuulaita syysilmoja, joista kannattaa nauttia.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 17.9.2016

 • Kuten valppaimmat kuuntelijoistamme ovat saattaneet huomata, Yleisradio juhlii 90-vuotispäiviänsä. Eilen perjantaina tuli kuluneeksi tasan 90 vuotta siitä, kun Alexis af Enehjelm aloitti ensimmäisen lähetyksen ja juhlinta jatkuu koko viikonlopun eri tavoin sekä myös ensi viikolla esimerkiksi keskiviikkoiltana, jolloin on Radiodraaman 90-vuotisjuhlalähetys. Eli draamaa oli ohjelmistossa jo heti Yleisradion ensimmäisellä viikolla.

  On tärkeätä muistella menneitä, mutta vielä tärkeämpää on olla ajassa kiinni ja valmistautua tulevaisuuteen. Tosin tuntuu olevan myös heitä, jotka soisivat Yleisradion jäävän historiaan tai korkeintaan toimivan jonkinlaisena arkistona ja menneen maailman museona, mutta pois se meistä!. Eteenpäin mennään ja mikäs on mennessä, kun meillä on fiksu ja uskollinen kuuntelijakunta, joka pitää meidät oikealla tiellä.

  Esimerkiksi kuuntelijamme Raija on lähettänyt ihailtavan analyyttisen kirjeen, joka on jaettu kolmeen osaan, aivan kuin Danten Jumalainen näytelmä. Nämä Raijan kolme osaa ovat nimeltään: "Kiitokset”, ”Mutta mutta” sekä kolmantena ”Ja vielä”:

  1. Kiitokset:
  - Upeista aamunaloituksista kello 5.55: luonnon ääniin on hyvä herätä. Sama koskee erilaisia tauko ja siirtymä-ääniä ohjelman alkua odoteltaessa.
  - Loistavista kuuluttajista: rentoa, selkeää, ytimekästä puhetta sekä luontevia korjauksia virheen sattuessa.
  Iiris ja viettelykset -kuunnelmasta. Muistiin palaa Knallin ja sateenvarjon aika lauantaisin. Kuten siitä aikoinaan niin nyt tästä alkaa lauantai-ilta hyvin. Suorastaan hersyvästi.

  2. Mutta, mutta:
  - Mikä on musiikki- ja puheohjelmien suhde? Onko Yle Radio 1 ensisijaisesti musiikki- ja musiikkiin liittyvien ohjelmien kanava? Vaikutelmani on, että etenkin iltaisin on mahdollista kuunnella lähes pelkästään musiikkia. Kuuntelin sunnuntai-iltana radiota eri kanavilta. Ainoastaan Radio Dei tuotti puheohjelmaa ja Yle Puhe urheiluselostuksen, mikä lienee puheohjelma sekin. Miksi kiinnostavat yhteiskunnalliset ohjelmat on sijoitettu pääosin keskipäivään – siis päivätyöläisen työaikaan?
  - Ei minulla silti mitään musiikkiohjelmia vastaan ole.

  3. Ja vielä:
  - Kerrotteko mikä kanava on yhteiskunnallisten ohjelmien kanava? Antaisittepa kuuntelumahdollisuuden myös päivätyössä käyville yhteiskunnallisia ohjelmia kaipaaville kuuntelijoille.
  - Uusinnat ovat myös tärkeitä: näitä ohjelmia ei kannata tehdä yhtä kertaa varten. Kiitos kuitenkin myös Areenasta.

  Huh huh. Siinä tuli paljon viisasta asiaa hyvin jäsenneltynä. Kiitoksia Raija, yritän vastata parhaan kykyni mukaan:

  Onko Radio 1 ensisijaisesti musiikki- vai puhekanava? Oikeastaan ei kumpaakaan vaan kulttuurin, asiapuheen ja musiikin kanava. Joka vuosi näihin aikoihin pohdimme kiihkeästi ja suorastaan kuumeisesti oikeaa suhdetta näiden kesken. On totta, että illat painottuvat musiikkiin ja se johtuu paljolti siitä, että me radioimme mielellämme esimerkiksi RSO:n konsertteja suorina lähetyksinä ja konsertit alkavat yleensä kello 19.00.

  On kuitenkin totta, että monet painavimmat puheohjelmat tulevat aikaan, jolloin monikaan työssäkäyvä ei niitä ehdi kuuntelemaan. Toisaalta päiväajat ovat ehdottomasti radion prime-timea eli parasta kuunteluaikaa. Siellä vat suurimmat yleisöt.

  Vastaus lienee Raijan mainitsemissa pikauusinnoissa. Meidän on kyettävä löytämään näille puheohjelmille enemmän uusinta-aikoja illoista ja viikonlopuista. Osahan jo uusitaan, mutta ei kaikkea. Ja kuten minua on moneen kertaan muistutettu: kaikille ei Areena ole luonteva tai mieluisa tapa kuunnella radiota, vaikka hieno palvelu onkin.

  Kiitokset kuluneista 90-vuodesta, kiitokset kuluneesta viikosta ja kaikesta sen tuomasta palautteesta ja jatkakaa sen lähettämistä.

  Joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi.
  Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Jatketaan 90-vuotisjuhlintaa, mutta ollaan ihmisiksi, sillä seinän takana saattaa olla naapuri, joka työn, levon tai sairauden tähden tarvitsee hiljaisuutta.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 10.9.2016

 • Aloitetaanpas tämä palautesessio reippaasti kritiikillä:

  ”Hei, nyt kyllä meni lauantain toivotut liian pitkälle - Holstin Planeetat on ihan liian pitkä kappale tässä ohjelmassa soitettavaksi. Lauantain toivottujen perinteinen idea on uusi kappale, jota ei etukäteen kuuluteta, vaan kuulijalle se tulee arvattavaksi... Jos teillä on toivekappaleista puutetta, niin soittakaa ainakin Syysillan tuuli, Höstvisa, I Left my Heart in San Francisco, Suudelmin suljetut kirjeet, tai mikä tahansa Matti Salmisen ja Sauli Tiilikaisen kappaleista!”

  Kiitos palautteesta, mutta se kaipaa välitöntä oikaisua: Holstin Planeetat olisi totta vie aivan liian pitkä kappale Lauantain toivottuihin, mutta eihän sitä niissä kuultukaan. Lauantain toivotut loppui viime lauantaina, kuten aina, kello 19 uutisiin ja niiden jälkeen alkoi konsertti-ilta, jossa kuultiin mainittu Holstin sävellys.

  Mitä taas tulee tuohon kuuntelijan esittämään Lauantain toivottujen ”perinteiseen ideaan” yllätyksistä, niin en ole siitä kovinkaan varma. Lauantain toivottujen perinteinen idea on soittaa toivottuja levyjä klassisesta populaarimpaan musiikkiin. Kiitos muuten omista toiveistanne, välitän ne toimitukseen. On vielä sanottava, että heti noiden moitteiden jälkeen tuli toinen mielipide samoista lauantain toivotuista:

  ”Aivan ihana tämä 27.8 Lauantain toivotut. Todellisia aarteita. Kiitos.”

  Niin monta mieltä kuin miestä, sanoisi joku. Mutta eteenpäin:

  ”Hyvä Radio1:n Toimitus, Koska monen muun kuulijan tavoin nautin suunnattomasti juuri Roman Schatzin ohjelmista, kysyn täten että olisiko mahdollista ensi vuoden ohjelma-aikatauluja suunnitellessanne sovittaa juuri tämän ohjelman uusinnat muulle päivälle kuin sen saman päivän iltaan, jolloin ohjelman ensiesitys on tullut aamulla. Eläkeläisenä minulla ovat juuri maanantaiaamut täynnä eri harrastuksia ja illalla olen liian väsynyt pysyäkseni ylhäällä edes Romanin tähden. Viikonloppuna iltapäivisin on usein luppoaikaa kuunnella rästiin jääneitä kultahetkiä tämän hurmaavan, niin monisärmäisen toimittajan kanssa. Nyt ehkä vastauksena on että ohjelman voi myös kuunnella Areenalta, mutta puhun nyt myös heidänkin puolesta, joilla tätä mahdollisuutta ei ole. Heitä on vielä monta.
  Ystävällisin terveisin, Tytti Lohjalta”

  Toki mietimme aina vuoden vaihteessa paljon näitä kaavioasioita, joihin pikauusinnatkin kuuluvat. Harkitaan, mutta aivan kaikkien toiveita emme milloinkaan pysty täyttämään - yksi harrastaa maanantaina, toinen keskiviikkona, mutta koetetaan.

  Vielä yksi kirje mahtuu mukaan:

  "Olen melko ahkera Ylen Ykkösen kuuntelija. Kiitos lukuisista tavattoman hienoista ohjelmistanne, joita päivän mittaan lähetätte. Erityiset kiitokset laajasta musiikkituotannostanne. Toimittaja Minna Lindgrenin hauskat ja sisällöltään erinomaisen monipuoliset ja rikkaat musiikkiaiheiset esitelmät ovat lajissaan ylittämättömiä. Olen lähes koukussa Maisteri Lindgreniin. Lisäksi teillä on huikea kaarti erittäin taitavia musiikkitoimittajia vain Risto Nordellin, Lotta Emanuelssonin ja Outi Paanasen mainitakseni. Heitä on aina suuri nautinto kuunnella.
  Ylen keskiaika-teemassa oli hienosti toteutettuja ja mielenkiintoisia ohjelmia. Urheilua en seuraa, en edes olympialaisia, mutta kuunnelma Elmosta, mestariurheilijasta on aina yhtä valloittava. Parhain kiitokseni näille mainitsemilleni ammattitaidollaan ja syvällisyydellään loistaville toimittajille ja koko Radio 1:n toimituskunnalle monista elämyksistä, joista olen tämänkin kesän aikana saanut kauttanne nauttia."

  No jopas. Kiitoksia kovasti taas kaikesta palautteesta, jota toivon jatkossakin saavani joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm, PL 8, 00024 Yleisradio.

  Kuten runollisuuteen taipuvainen ystäväni sanoi: Minä olen syyskuussa ja syyskuu minussa.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 3.9.2016)

 • "Näinköhän ajattelet Kaj Färm, että kahdessa viikossa ihmiset ehtivät unohtaa lupauksesi, että ensi viikolla on haukkujen vuoro? Olen lähettänyt asiallista kritiikkiä viime ja toissaviikolla, nyt se ilmeisesti ohitetaan tyystin? Sääli."

  On niin mukava palata viikon lomalta töihin, kun on posti täynnä viestejä. Sanoin pari viikkoa sitten, että ensi kerralla - en ensi viikolla. Mutta saivartelu sikseen. Koska äskeisen palautteen antaja ei käyttänyt viestissään nimimerkkiä saati nimeä, en osaa sanoa, mitä asiallista kritiikkiä juuri hän on lähettänyt, mutta löysin kuitenkin ainakin yhden haukun:
  "Keskiajan heinäkuu on eskapismia, paluuta muinaisuuteen. Yle 1:n ei pitäisi vierottaa kuuntelijoitaan vallitsevasta todellisuudesta, vaan pysyä ajan hermolla. Siksi ensi kesän heinäkuun täytyy olla Ilmastonmuutoksen heinäkuu! Mitäs sanotte? Voisiko olla enää tärkeämpää ja ajankohtaisempaa aihetta?"

  Ilmastonmuutoksen heinäkuu. No, kaikkea voi pohtia. Ystäväni geologi, joka ajattelee maapalloa minimissään kymmenientuhansien vuosien jaksoissa, on sitä mieltä, että etenemme kohti uutta jääkautta teimmepä mitä tahansa. Teemaheinäkuiden idea on siinä, että kaikki radio yhden ohjelmaalueet musiikista draamaan voivat olla siinä mukana. Mutta kiitos ajatuksesta. Keskiajan heinäkuu on muuten saanut pelkästään kiitosta, kuten:

  "Uskomatonta! Vielä on jotain hyvää sanottavana Ylestä. Se on tämä Keskiajan heinäkuu. Enpä olisi uskonut, että Ylelle vielä saadaan kunnon ohjelmaa. Nyt saatiin Keskiajan heinäkuu. Tähän mennessä todella paljon kunnollisia ohjelmia. Koko juttu hyvin suunniteltu. Kiitos hyvistä ohjelmista!"
  Kiitoksia Annikille palautteesta. Sitten asiaa tiskaamisesta:

  "Hei, tiskatessani kuuntelin samalla taas kerran hyvää keskusteluohjelmaa. Ei haitannut, vaikka kyseessä oli uusinta, sillä hyvin toimitettua ohjelmaa kuunteli hartaudella toistamiseen. Ralf Långbacka selvitti toimittajalle näkemyksiään musiikista ja ohjauksesta. Tasapainoinen, rauhallinen, asiassa pysyvä keskustelu, ei voi muuta toivoa, kiitos. Ohjelma oli nimeltään kai Musiikin voima. Sai siitä voimia tähän päivään, ja tiskivuorikin tuli selätettyä samalla! Monista muistakin ohjelmista voisin kiittää erikseen, mutta tämä tällä kertaa. Terveisin Sirpa Tampereelta."
  Ja jatkoa riittää:

  "Kuuntelin juuri päättynyttä Timo Asikaisen keskustelua Ralf Långbackan kanssa. Kyllä Yle Radio 1 on ykkönen! Koko sarja Musiikin voima on ollut loistava ja tämä nyt kuultu todellinen timantti. Onnittelut Asikaiselle ja koko toimitukselle! Te teette koko Ylen! Varmistatte Ylen olemassaolon oikeutuksen!"
  Kiitoksia. Siihen me pyrimme joka ikinen päivä.

  "Lämpimät kiitokseni radio Yle 1:n tasokkaista kesäohjelmista. Etenkin toivoisin, että kiitolliset terveiseni lähetettäisiin Minna Lindgrenille korkeatasoisesta ohjelmastaan "Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä". Toimittaja on laajasti sivistynyt ihminen, jonka jokaisesta ohjelmasta tämänkin kesän aikana olen oppinut paljon uutta. Kaikkea hyvää jatkossakin!"

  Minna Lindgren on saanut paljon kiitosta ohjelmasarjastaan ja mielestäni aivan aiheesta. Toki reipasotteisena toimittajana hän on myös ärsyttänyt joitakin. Niin pitääkin.

  Lisää haukkuja ja kiitoksia otetaan vastaan ja nyt lupaan olla enää lomailematta. Kaikkea voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi.
  Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Rauhallista viikonloppua.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 27.8.2016

 • "Oi Eva, minkä teit" aloittaa Markus viestinsä. Kyseinen Eva on Eva Tigerstedt ja tässä syy huokaisuun:

  "Ensimmäistä kertaa elämäni aikana melkein ymmärsin Kaija Saariahon musiikkia, kun kuuntelin sinun ohjelmaasi, joka käsitteli musiikin ja arkkitehtuurin suhdetta tai paremminkin lukuisia suhteita. En ole arkkitehti saati muusikko, mutta nautin ohjelman sisältämästä älykkäästä keskustelusta suuresti ja kuten sanoin, se avasi arkkitehtuurin lisäksi myös näkymiä musiikkiin."
  Markus viittaa tässä Eva Tigerstedtin ohjelmaan "Utelias äänimatkailija: Arkkitehtuuri - jäätynyttä musiikkia", jossa toimittaja keskusteli arkkitehdin ja arkkitehtuurin tutkijan Anni Vartolan kanssa aiheesta. Utelias äänimatkailija kuullaan täällä Yle Radio yhdessä tiistaisin kello 11 ja toiseen kertaan näin lauantaisin aamupäivällä kello 11. Tuo arkkitehtuuria käsittelevä ohjelmakin on yhä kuunneltavissa tietenkin Areenassa.

  Marketta Sieppijärveltä on lähettänyt meille hienon listan syistä, miksi hän kuuntelee Radio yhtä. Syyt yhdestä viiteen:
  1. Klassinen ja hengellinen musiikki
  2. Hyvät puheohjelmat, kuten esimerkiksi keskiajan heinäkuun erinomaiset ohjelmat
  3. Eurooppalaiset ja Kolmannen maailman puheenvuorot (erityiskiitokset Peik Johanssonille!)
  4. Loistavat konserttitaltioinnit, oopperat ynnä muut
  5. Erilaiset pakinat, kolumnit, Lukupiiriohjelmat, Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelmat, Viikon kirjaesittelyt, Romano mirits -katsaukset, hartausohjelmat ja jumalanpalvelukset.
  Vaikkapa tällaisten syiden takia. Ja pysykää linjassa!"
  Hienon ja melkoisen kattavan listan kirjoitti meille Marketta. Kiitokset siitä.
  Luetaan vielä yksi mieltä lämmittävä sähköposti, jonka sain lomani aikana:

  "Hei. Tämä kesä alkoi melko huonoissa merkeissä, kun teloin jalkani kaatuessani moottoripyörällä. No siitä selvittiin kipsillä, mutta kesäsuunnitelmat muuttuivat. Ja sitten löysin radion ja ennen kaikkea minulle täysin uuden kanavan Radio Ykkösen. Olen melko nuori vielä - 29-vuotias - ja minulle radio on aina merkinnyt taustamusiikkia. Nyt sitten ensin sairaalassa ja sitten kotona makoillessani minulla onkin radio, joka kertoo todella kiinnostavista asioista historiasta tieteeseen. Olen aivan koukussa! Miksi te piilottelette tällaista helmeä, siitä täytyisi kertoa kaikille, myös nuorille!"

  Kiitoksia Janne ja toivottavasti jalka on paranemaan päin. Kyllähän me koetamme kertoa itsestämme, joskaan suuriin kampanjoihin meillä ei ole oikein varaa. On muutenkin niin, että nykyään maailma on niin täynnä erilaisia viestejä ja mainoksia, että näkyvyyden saaminen on vaikeaa. Yksi parhaista keinoista on niin sanottu viidakkorumpu eli kerro sinäkin Janne kavereillesi tästä helmestä kaikilla niillä välineillä, joita nykyaika meille suo. Jopa ihan puhumalla. 
  Kiitoksia jälleen palautteesta. Ensi kerralla lupaan lukea haukkujakin, kunhan ne ovat jotain muuta kuin, että "miksi minun puolueeni edustajia ei haastatella tarpeeksi." Jotain tolkkua sentään.
  Väyliä on monia eli joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. 

  Myös suoraan minulle voi lähettää sähköpostia osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.
  Ja muistakaa nauttia elokuun pimenevistä illoista.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 13.8.2016

 • Hyvää lauantaita!

  Yle Radio 1:n keskiajan heinäkuu tuli ja meni. Teemakuukaudesta on tullut kanavalle paljon palautetta. Leijonanosa on kiittävää, mutta joukkoon mahtuu myös soraääniä. Tässä poimintoja:

  Suuret kiitokset keskiajan heinäkuusta! Olen aivan täpinöissäni kuunnellut. Ei malttaisi olla hetkeäkään kuuloetäisyyden ulkopuolella. Taas kerran ymmärtää, miten tärkeää on tuntea historiaa, voidakseen ymmärtää nykyisyyttä. Toivon hartaasti vastaavanlaisia kuukausia pimeän talven aikana. Silloin voi omatunto puhtaana istuksia sisällä.

  Uskomatonta! Vielä on jotain hyvää sanottavana Ylestä. Se on tämä Keskiajan heinäkuu. Enpä olisi uskonut, että Ylelle vielä saadaan kunnon ohjelmaa. Nyt saatiin Keskiajan heinäkuu. Tähän mennessä tod. paljon kunnollisia ohjelmia. Koko juttu hyvin suunniteltu. Kiitos hyvistä ohjelmista!

  Olen kurkkuani myöten täynnä keskiaikaa! Muutaman ohjelman olen toki kuunnellut, kuten esim. Roman Schatzin Agricola- ja Saksan oluthistoriasta kertovat, sekä joitakin puheenvuoroja. Mutta kuunneltavaa on minulle ollut vähemmän kuin normaalisti. Heinäkuu on muutenkin normaalia tapahtumaköyhempi. Onneksi on ollut kirjalainoja ja oma kotikirjastoni. Lukiossa meitä matemaattisenkin linjan oppilaita rasitettiin historialla liikaa. Kuitenkin Yle 1 on paras kanava, ja jatkan sen kuuntelua.

  Nämä ohjelmat keskiajasta ovat olleet oikein mielenkiintoisia, MUTTA, keskiaikainen musiikki on ihan kamalaa, toivon että tämän keskiaikavillityksen jälkeen ette soita ainakaan puoleen vuoteen yhtään ainutta keskiaikajollotusta. Nyt on mitta totisesti täynnä. (juu, voin kyllä sulkea radion ja kuunnella omia levyjäni, mutta yleensä kuuntelen aamusta iltaan Radio 1.stä) . Tosi hyvä kanava!

  Suurkiitos keskiajan heinäkuusta! Teema oli kiinnostava ja toimittajat saivat siitä tosi paljon irti. Ohjelmat olivat monipuolisia ja todella korkealaatuisia. Lisäksi koska kaikki ohjelmat eivät koskeneet keskiaikaa, tilaa jäi niillekin kuuntelijoille, joita tämä teema ei ehkä kiinnostanut. – On hienoa että ohjelmia löytyy vielä myös Radio 1:n verkkosivulta. Itse kuuntelen matkojen takia ohi menneitä ohjelmia vielä päivä kerrallaan. Se on helppoa, kun yhdelle sivulle on koottu ohjelmat päivämäärittäin ensimmäisestä viimeiseen päivään.

  Olen kuunnellut Ella Salon luentaa Keskiajan syksystä ja tulkinta on todella hienoa kuunneltavaa. Välillä tuntuu että siltä että hän on tullut keskiajasta kertomaan omakohtaisesti eikä lue sitä kirjasta, toivottavasti hänelle järjestyy lisää luettavaa jatkossakin. Toinen kiitoksen aihe on FT Eira Poson esitelmät, niihin en kyllästy koskaan. Klassinen kerronta on ajatonta ja siitä tulee mieleen omat kouluajat vuosikymmeniä sitten. Tämä Keskiajan teema on muutenkin onnistunut ja samalla monipuolinen kokonaisuus, siis kiitokset tästä kaikesta.

  Tässä oli pieni ote kaikista keskiajan heinäkuuta koskevista palautteista, joita olemme saaneet. Kiitos niistä kaikista! Teemaheinäkuun ohjelmista valtaosa löytyy edelleen Areenasta. Osoite on areena.yle.fi/radio. Ohjelmakoosteeseen löytyy linkki myös kanavan verkkosivulta.

  Radio 1:n verkkosivulta löytyy muuten myös linkki Ylen 90-vuotispäivän ohjelmaäänestykseen. Yleisradiohan täyttää syyskuussa vuosia. Pitkää historiaa juhlitaan radiossa etenkin perjantaina 9. syyskuuta. Osa tuon päivän ohjelmista valitaan kuuntelijoiden toiveiden perusteella. Radio 1:n nettisivulta löytyy vielä tänään lauantaina ja huomenna sunnuntaina äänestyslomake, jolla voi äänestää suosikkejaan. Valittavissa on kuunnelmia, kulttuuriohjelmia ja musiikkiohjelmia. Äänestää voi siis verkossa osoitteessa yleradio1.fi.

  Kiitos kaikista posteista! Meille saa viestin perille sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi tai kirjepostitse osoitteeseen PL 8, 00024 Yleisradio.

  Hyvää elokuista viikonloppua!

  Anna Simojoki

  Yle Radio vastaa 6.8.2016

 • Yle Radio 1:n kuuntelija Kainuusta haluaisi kuulla radiosta lisää hengellistä musiikkia:

  Lähetin Teille maaliskuussa kysymyksen, miksi runsaassa musiikkitarjonnassa ei hengellisen musiikin ystäville ole nykyään tarjolla kuin viisiminuuttinen ennen radiohartauksia ja maanantaina 20 minuuttia kuuntelijoiden toivemusiikkia. Koko tiistai-ilta on kyllä etnoilta, jazzille on jopa puhelintoivekonsertteja, klassista päivittäin vähintään pari – kolme tuntia.

  Hartaat sävelet ja aamuhartaus keräävät isoja radioyleisöjä joka aamu. Hengellinen musiikki soi kuutena päivänä viikossa aamuisin yhteensä vartin, ja joka arkipäivä vielä iltaisin 20 minuuttia. Lisäksi aamuhartauksissa soi musiikki, ja sunnuntaisin tulee kaksi jumalanpalvelusta peräkkäin. Hengellistä ohjelmaa on siis joka päivä tarjolla yli tunnin verran.

  Eri musiikinlajien sopiva määrä on tietenkin makuasia, joten on niitäkin, joita hengellinen musiikki ei miellytä. Radio 1 vastaa ainoana radiokanavana myös klassisen musiikin ja jazzin soittamisesta Yleisradiossa – puhumattakaan monista muista ohjelmista kuten vaikka kulttuuriohjelmista ja draamasta. Me seuraamme palautteita ja teemme yleisökyselyitä ja yritämme löytää tasapainon, joka sopisi mahdollisimman monen kuuntelijan toiveisiin. En siis voi luvata hengellisen musiikin lisäämistä, vaikka ymmärränkin, että se olisi palautteen lähettäjälle ja monelle muullekin mieleen.

  Sama kainuulaiskuuntelija jatkaa palautekirjettään näin:

  Toinen ihmettelyni aihe on lasten unohtaminen. Heille ei ole aikoihin ollut tarjolla mitään. En nyt haikaile uutta Markus-setää, mutta muistan, miten lapsenlapseni kuuntelivat satukuunnelmia ja puhelintoivekonsertteja. Kerran äänitin radionauhurillani toivekonserttia, jonka juontaja kysyi toivojalta, 6-vuotiaalta pojanpojaltani Villeltä, osasiko hän itsekin tuon laulun, ja Villehän kajautti laulun lounatuulesta koko kansan kuunneltavaksi.

  Ihana muisto, kiitos siitä! Radio 1:ssä ei tosiaan enää ole lastenohjelmia. Yle Puhe sen sijaan lähettää ohjelmaa lapsille. Puheelta tulee joka sunnuntaiaamuna kello 7:45 lastenkuunnelma, joka uusitaan seuraavana lauantaiaamuna samaan aikaan. Huomisaamuna Yle Puheessa seikkailevat Tatu ja Patu. Areenasta löytyy myös Yle Puheen edellinen kuunnelmasarja, kymmenenosainen Puluboin ja Ponin tsompikirja.

  Palaan vielä hengelliseen musiikkiin, josta on tullut tällainenkin palaute:

  Hei! Miksi pitkittyneen uutislähetyksen takia Hartaita säveliä jätetään aina pois? Jättäkää Aamusoiton alusta pois vähän ja laittakaa siihen alkuun Hartaita säveliä. Täällä on ihmisiä jotka tarvitsevat näitä hengellisiä säveliä enemmän kuin klassista musiikkia.

  Viime aikoina on tullut pidennettyjä aamu-uutisia monesti, koska maailmassa on tehty erilaisia väkivaltaisia iskuja. Tällaisissa tilanteissa uutiset pitenevät, ja ylitysaika täytyy napsia muusta ohjelmistosta. Pyrimme mahdollisimman nopeasti tavanomaiseen ohjelmistorytmiin, jotta kuuntelijat saisivat ohjelmansa tuttuun aikaan. Aamuisin lyhennetään yleensä Hartaita säveliä tai Aamusoittoja, sillä äänilevykonserteista on yksinkertaisempaa jättää jotain pois kuin puheohjelmista.

  Palautteen lähettäjä lienee aamuvirkku, sillä Hartaita säveliä lyhennetään yleensä aamukuuden uutisten jälkeen, sillä hengellinen musiikki on vuorossa heti uutisten jälkeen. Ohjelmatyyppejä emme mieluusti sekoita. Siksi klassisen musiikin äänilevykonsertin alkuun ei siirretä Hartaista sävelistä pois jääneitä kappaleita.

  Näin siis aamukuudelta. Aamuseitsemältä uutisia taas seuraa Aamusoitto, joten tuohon aikaan uutisten pidennys lyhentääkin Aamusoittoa, eikä Hartaita säveliä. Joskus saattaa käydä niinkin, että on lyhennettävä molempia musiikkiohjelmia.

  Tarkoitus ei ole sortaa minkään musiikinlajin ystäviä, vaan saada ohjelmisto mahdollisimman ripeästi noudattamaan tavallista rytmiään.

  Kiitos kaikista posteista! Yle Radio 1:een voi lähettää palautetta ja toiveita osoitteeseen yleradio1@yle.fi. Katuosoite on PL 8, 00024 Yleisradio.

  Hyvää alkavaa elokuuta!

  Anna Simojoki

  Yle Radio 1 vastaa 30.7.2016

 • "Iiron musiikkiluokka oli jälleen kerran aivan loistava!" kommentoi Lari Iiro Rantalan toteuttamaa Yle Radio yhden jo perinteistä kesäohjelmaa - eli siis jo toista kesää mennään. Samalla asialla on Joonas:
  "Iiron musiikkiluokka on ehdottomasti mieluisin kesäinen ehtolaiskurssi, mihin minä olen joutunut kohtuuttoman pitkän elämäni aikana."
  Ehtolaiskurssit! Totta tosiaan - taitaa olla jo kadonnutta kansanperinnettä, mutta olin siellä kyllä minäkin…
  Iiron musiikkiluokka kuullaan siis maanantaisin kello 19.03 ja Areenasta kaikki on vielä kuunneltavissa milloin vain.

  Keskiajan heinäkuu kerää paljon kiitosta sekin. Tässä Seijan palaute:

  "Tuhannet kiitokset upeasta "Keskiajan heinäkuusta". Lisää tällaista! Aiheeseen liittyvät ohjelmat ovat erittäin, erittäin mielenkiintoisia jokainen. Paljon on saanut syventävää tietoa sitten 70-luvun historiantuntien. Mukavaa kesän jatkoa ja kiitos vielä kerran."

  Myös Tapanilla on sanottavaa keskiajasta:
  "…haluaisin kuitenkin huomauttaa, että ajanjaksona "keskiaika". on hyvin vaihtuva. Aristoteleen kantapäässä annettiin ymmärtää, että muualla Euroopassa keskiaika kesti tuhat vuotta, mutta Suomessa vain neljäsataa vuotta. Tässä kaikki pohjoismaat ovat samanlaisia. Ruotsin keskiaika alkoi ehkä 50 vuotta aiemmin kuin Suomessa, mutta ero ei ole merkittävä. Se mitä Ranskassa tapahtui oli aivan eri asia kuin esimerkiksi Pohjois-Saksan keskiaika ja niin edelleen. Ei pitäisi aina sortua meidän olojemme vähättelyyn ikään kuin muualla aina olisi jotenkin oikeampaa.
  Muuten keskiaika-ohjelmat ovat olleet todella antoisia ja korkealaatuisia. Kuuntelen monia niistä jo uudemman kerran ja odotan innokkaasti uusia. Kiitos tästä mainiosta heinäkuusta!"
  Näin siis Tapani Porista.

  Muutakin asiaa toki kuuntelijoilla on ollut. Tässä yksi säähavainto:
  "Nykyisin saa älypuhelimella säätiedotuksia jopa tunnin ennusteella, mutta fyysinen meteorologi kertoisi ennusteen laajemmin. Näin toki tapahtuu puolen päivän uutisissa, mutta olisiko mahdollista samoin myös kello viiden uutisissa iltapäivisin, siis meteorologin lukemana. Mukavaa ja aurinkoista kesän jatkoa."
  Näin toivotteli Olavi ja olen välittänyt hänen toiveensa uutispuolelle, joka vastaa myös säätiedotuksista.

  Minna Lindgrenin musiikkiesitelmät ovat jälleen saaneet paljon kiitosta. Esimerkiksi viimeviikkoinen jakso "Byrokraattinen katsaus hallinto-oikeuteen" innoitti Riston kirjoittamaan muun muassa näin:
  "Se on veitsenterävää ja analyyttistä kritiikkiä. Toivottavasti se palkittaisiin tai sille saataisiin laaja kuuntelijapiiri."
  Tuokin mainio jakso on yhä kuultavissa Areenasta, jos sen radioesitykset menivät sivu suun. Ohjelmahan kuullaan keskiviikkoisin kello yksitoista ja toisena lähetyksenä sunnuntaisin kello neljätoista.

  Nyt on kuulkaa niin, että minä lähden lyhyehkölle lomalle, mutta kollegani Anna Simojoki palaa puolestaan töihin, joten palautetta saa ja kannattaa yhä lähettää.
  Senhän voi tehdä joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi.

  Oikein hyvää kesää myös teille.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 16.7.2016

 • Liekö kesäinen mieli vai mikä, kun niin paljon on taas tullut kiitoksia ohjelmista. Anteeksi vaan känkkäränkät.

  "Hei, "Iiris ja Viettelykset" on parasta viihdettä Yle 1:ltä aikoihin. Minttu Mustakallio näyttelee herkullisesti nykyaikaista naisihmistä erilaisissa ajankohtaisissa elämäntilanteissa. Minttu näyttelee oivaltavasti ja hauskasti. Hänen otteensa roolissa on aivan riemastuttavaa kuultavaa. Muutkin näyttelijät ovat taitavia rooleissaan. Kaiken takana on erinomainen, älykäs käsikirjoitus.
  Lämpimät kiitokset Minttu Mustakalliolle ja koko porukalle!"

  Marja-Leena kiitteli tuossa "Iiris ja viettelykset"-kuunnelmasarjan käsikirjoittajaa. Se on hyvä, sillä käsikirjoittajat jäävät niin usein huomiotta. Kerrottakoon siis, että tuon komediallisen viihdekuunnelman käsikirjoittaja on Pirjo Toikka. Onnittelut hyvästä työstä. Mutta antaa Marja-Leenan jatkaa:

  "Jazzia Yle 1:ltä tulee ihan liikaa. Mutta klassisen musiikin ohjelmat ovat valtaosaltaan erittäin mielenkiintoisia. Erityisesti haluan kiittää Maisteri (Minna) Lindgreniä riemastuttavista musiikkiesitelmistä. Hänen omaperäinen ja rohkea otteensa esitelmöidessään on aivan herkullista! Hän myös tuntee alansa ihailtavan tarkasti. Ja hän liittää musiikkiesitelmäänsä monikerroksellisesti oivalluksia nyky-yhteiskunnan ongelmista kuten viimeksi "tautitehtailusta". Hänen satiirinsa on välillä todella purevaa. Johanna Korhosen ohjelmat ovat myös mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä, vaikka ei kaikkia ideoita omaksi tuntisikaan. On avartavaa katsella maailmaa eri vinkkeleistä.

  Janne Koskisen Hienostelua ja muita musiikkiohjelmia olen myös kaivannut takaisin."

  Näin siis Marja-Leena. Sitten seuraavaan:
   "Tervehdys, kuka ikinä keksikään ajatuksen "Keskiajan heinäkuusta", on todellinen nero! Niin paljon niin mielenkiintoista ohjelmaa! Toivottavasti tälle tulee jonkinlaista jatkoa, jostain historian muusta aiheesta.

  Muutenkin YLE1 on hyvä kanava. Hyviä musiikkiohjelmia ja mielenkiintoista puheohjelmaa, dokumentteja.  Ne jotka valittavat siitä tai tästä, voivat käyttää sitä samaa nappulaa jolla avaavatkin radion ja jättää kuuntelematta sen mikä ei miellytä (on ollut näitä oopperan- ja uskonnonvihaajia).

  Lämpimät kiitokset kaikesta - mutta erityisesti keskiajan heinäkuusta!"

  Näin kirjoitti nimimerkki "Innokas radion kuuntelija" Espoosta. Häntä ja kaikkia muitakin muistutan, että Radio 1:n keskiaika-ohjelmat löytyvät hyvin vielä Areenasta ja lisää on tulossa, vastahan tässä on vauhtiin päästy. Myös "Iiris ja viettelykset" on kuunneltavissa Areenasta.

  Kuuluttajat ovat jälleen saaneet kiitosta - aivan erityisesti Marja Vehkanen. Hänen torstaista Päivän mietelausetta on kehuttu suuresti. Siinä hän lausui otteen Yleisradion "Tanssiva karhu"-runopalkinnon saaneen runoilija Anja Erämaan runosta "Ehkä liioittelen vähän". Kuuluttaja Marja Vehkanen oli itse sitä mieltä, että runoilijan teksti oli itsessään niin laulavaa, että sitä oli helppoa lausua. Vaatimatonta väkeä meillä.

  Säiden puolesta heinäkuu saattaa olla epävakaa, mutta radiosta löytää lohdun. Kirjoitelkaa siitä myös palautetta joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. 

  Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Keskiajalla antiikin ajattelijat, kuten Aristoteles, rupesivat jälleen nousemaan suureen suosioon. Tässä hänen ohjeensa heinäkuun lomalaisille: "Mikä on vallassamme tehdä, se on vallassamme jättää tekemättä." Ottakaa siis ihan rauhallisesti siellä laitureittenne nokissa.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 9.7.2016

 • Yle Radio 1:n vastaava tuottaja Anna Simojoki kertoo keskiajan heinäkuun ohjelmista.

 • "Iltaisin yritän jaksaa valvoa usein vain siksi, että voin kuunnella yöklassista yhdentoista jälkeen. Jari Rantschukoffin ääni on niin miellyttävä."
  Tämän suorastaan intiimin paljastuksen teki kuuntelijamme Eeva. Hän jatkaa kirjettään näin:
  "Muutenkin suuret kiitokset Yle Radio ykkösen loistaville toimittajille, Kare Eskola on eräs suosikkini.
  Myös kuuluttajat ovat ammattitaitoisia. Musiikkia korville."

  Kiitoksia palautteesta ja olen tästä kaikesta aivan samaa mieltä Eevan kanssa.

  "Olettepa tehneet hienon löydön, kun uusitte Kari Rydmanin aivan loistavan ohjelmasarjan tohtori Charles Burneyn matkasta Englannista Italiaan vuonna 1770. Ohjelmahan on yli kaksikymmentä vuotta vanha, mutta on ajattomassa sivistyneisyydessään tuore kuin kesäkuinen uusi peruna! En aikanaan nuoruuteni hölmöyksissäni tietenkään tätä sarjaa kuullut, mutta nyt sitä kuuntelen ja nautin joka sekunnista. Kiitos Radio yksi ja ennen kaikkea kiitos Kari Rydman!"

  Näin kirjoittaa Tuomas Helsingistä ja enpä voisi olla enempää samaa mieltä hänenkin kanssaan. Kyse on siis alun perin vuosina 1988-89 tehdystä 15-osaisesta ohjelmasarjasta, jonka nimi on kokonaisuudessaan ja yksinkertaisuudessaan "Tohtori Charles Burneyn matka Ranskaan ja Italiaan vuonna 1770". Kuten ohjelman esittelyssä todetaan, se on kertomus siitä kuinka Lontoolainen Oxfordin yliopiston musiikkitieteen tohtori Charles Burney teki vuonna 1770 laajan matkan Ranskaan ja Italiaan. Matkan tarkoituksena Burneyllä oli kerätä materiaalia, jotta voisi myöhemmin kirjoittaa ensimmäisen nykyaikaisen musiikinhistorian englannin kielellä. Poikkeuksellisen sivistyneen, lahjakkaan ja oivalluskykyisen Burneyn matkakertomus avaa kiehtovan ja rikkaan näköalan aikakauden eurooppalaiseen musiikkiin - eikä vain musiikkiin, vaan ajan värikkääseen elämään muutenkin.

  Ohjelma kuullaan torstaisin kello yksitoista ja on tietenkin myös Areenassa. Se on kertakaikkisen hieno ohjelma ja toimii samalla kunnianosoituksena Kari Rydmanille, joka ensi syksynä täyttää kunnioitettavat 80 vuotta.

  Kuten viime lauantaina mainitsin, on Yle kerännyt lähestyvien 90-vuotisjuhliensa kunniaksi kuuntelijoiden ja katselijoiden tarinoita Yleisradiosta. Koska tarinoita on niin huikea määrä, luen Yle Radio yhtä koskevia juttuja pitkin kesää. Tässä nimimerkki "Ylen ihanaa" kirjoittama viesti:

  "Lauantain toivotut on koukuttanut minut jo pienenä lapsena. Ja kiinnostus on jatkunut, vaikka välillä 1-sijasta kilpailee vahvasti Muistojen bulevardi ja sen ihanat nuoruuteni sävelet. Mökillämme on saunassakin kaiutin ja kun saunan lämmittää sopivaan aikaan, voi kuunnella toivottuja lauteilla istuen ja järvelle tähyten. Silloin ei ole köyhä eikä kipeä vaan tulee ihan lintukotomainen olo. Eikä sen ohjelman kanssa varmaan veroeurojakaan kulu liikaa."

  No ei kulu. Me olemme täällä radion puolella erityisen hyviä tekemään niukoilla resursseilla laadukasta sisältöä. Aina ei tarvita helikoptereita tai jättistadioneita - usein hyvä idea ja yksinkertainen toteutus tuottavat hienon lopputuloksen. Näitä Yle-tarinoita löytyy lisää Ylen nettisivuilta osoitteessa Sinun tarinasi yle.fi.

  Kaikenlaista palautetta otamme mielellään vastaan ja osoitteethan ovat: joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi.
  Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Eikö sellainen sanonta ole, että minkä kesä kastelee, sen se myös kuivaa.
  Luotetaan siihen.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 18.6.2016

Lyssna också