Radio Suomi Turku

Kallen Kantapöytä 19.8.2016 - Parveketupakointia ja leikkimielisten diktatuuria

 • 22 min
 • tillsvidare

Lopettaako uusi tupakkalaki parveketupakoinnin? Onko leikkimielisyyden ja yhteisöllisyyden nimissä pakko osallistua kolututuspäivän säkkihyppelyyn markkinointipäällikön kanssa jos ei taho?

Näitä pohtivat Kallen Talosen kanssa Kantapöydässä Juhana Helmenkalastaja, Sinikka Svärd ja Pete Poskiparta.

Sändningar

 • fr 19.8.2016 13.20 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Facebookiin on ilmestynyt ryhmä, joka kantaa nimeä 'Piispanmunkki on piispanmunkki'. Turkulaisille tämä asia on ihan selvää, mutta muupaikkakuntalaiset voivat olla autuaan tietämättömiä, millainen herkku on piispanmunkki, tutummin 'piispis'. Muualla Suomessa samainen munkki yhdistetään ylenssä Berliiniin, mutta sitä toista nimeä turkulaiset eivät suostu sanomaan edes ääneen. Päivi Leppänen kutsui Facebook-ryhmän aktivistit Tiina Pirilän ja Dani Saarisen munkkikahville avaamaan piispanmunkin syvintä olemusta.

 • Viisi tarinaa uskonpuhdistuksen alkuajoilta –sarja kertoo reformaation eli uskonpuhdistuksen jännittävistä tapahtumista. Miksi kuningas Kustaa Vaasa tarvitsi reformaatiota. Miten hänen miniänsä kuningatar Katariina Jagellonica edelleen pystyi harjoittamaan kiellettyä uskontoaan muun muassa Turun linnassa? Miten porvarit suhtautuivat valtaansa menettäneisiin pappeihin? Miten kirkkojen koristelu muuttui? Asiantuntijoina ovat dosentti Anu Lahtinen, dosentti Susanna Niiranen ja filosofian tohtori Veli Pekka Toropainen. Sarjan taustalla on teos Pohjoinen reformaatio. Radiosarjan toimittajana on Minna Rosvall. Tässä koosteena kaikki viisi tarinaa.

 • Viisi tarinaa uskonpuhdistuksen alkuajoilta –sarja kertoo reformaation eli uskonpuhdistuksen jännittävistä tapahtumista. Ohjelmasarja perustuu kirjaan Pohjoinen reformaatio. Vuonna 2017 on julistettu maailmanlaajuisesti reformaation merkkivuodeksi. Silloin on kulunut 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkisti 95 teesiään. Dosentti Anu Lahtinen kertoo seuraavassa muun muassa, mitä Ruotsi-Suomen kuningas Kustaa Vaasa teki. Miten nopeasti esimerkiksi Naantalin luostari suljettiin. Toimittajana on Minna Rosvall.

 • Turun historiallisessa keskustassa voi edelleen aistia reformaation eli uskonpuhdistuksen ajan tunnelmia. Se onnistuu menemällä Luostarinvälikadulle eli Brinkkalan talon ja Katedralskolanin väliselle kadulle. Filosofian tohtori Veli Pekka Toropainen kertoo seuraavassa toimittaja Minna Rosvallille, mitä muutoksia kaupunkinäkymiin ja hartaudenharjoituksiin tuli reformaation myötä.

 • Keskellä reformaation myrskyjä Ruotsi-Suomessa asui Suomen herttua Juhanan puoliso Katariina Jagellonica. Myöhemmin Juhanasta tuli kuningas ja Katariinasta kuningatar. Jo asuessaan Juhana-herttuan kanssa Turussa, hän sai harjoittaa yhä katolista uskoaan. Miten se onnistui esimerkiksi Turun linnassa? Tästä kertoo dosentti Susanna Niiranen. Toimittajana on Minna Rosvall.

 • Pappeihin kiinnittyi luonnollisesti paljon huomiota reformaation aikaan. Pappien asema muuttui jo siinä suhteessa, että luterilaiset papit saattoivat avioitua toisin kuin katoliset papit. 1500-luvulla oli myös jo papinheittäjiä, jotka saattoivat heittää papin ulos, jos hän ei miellyttänyt. Filosofian tohtori Veli Pekka Toropainen kertoo pappien käyttäytymisestä ja asemasta reformaation melskeissä. Toimittajana on Minna Rosvall.

 • Uskonpuhdistus eli reformaatio toi uudistuksia jumalanpalveluselämään. Kirkkoja riisuttiin kalleuksista. Esimerkiksi hopeita vietiin valtiolle, mutta myös koriste-esineet ja maalaukset vähenivät. Dosentti Anu Lehtinen kertoo seuraavassa, miten homma eteni ja mitä tapahtuikaan Mynämäen kirkon läheisyydessä. Toimittajana on Minna Rosvall.

 • Turussa vallitsee poliittinen korkean paikan kammo, tarkemmin korkean talon kammo. Kun korkeita rakennuksia ei ole ennestään, ei niitä saisi olla tulevaisuudessakaan. Jorman järeissä Jorma Tuominen kehottaa järjestämään edes arkkitehtikilpailuja, jotta vastustajat edes tietäisivät mitä vastustavat

 • Ei tule mitään, sanovat Kakolanmäen funikulaarista. Varsinaissuomalaiset ovat epäileväistä väkeä mitä tulee italialaiseen tekniikkaan. 90-luvun kokemukset Pendolino-junista harmittavat. Juuttuuko Italiassa tehty rinnehissi Kakolanmäessä ensimmäiseen lumihankeen? Jorma Tuomisella selvittää Jorman järeissä.

 • Onko hyvän puheen vastakohta huono puhe vai paha puhe? Entäs vihapuheen?

  Puhe on vetoomus, yritys vaikuttaa muihin ihmisiin. Vai mitä se oikein on ja millainen on se hyvä puhe?

  Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä puhetta ylläpitämässä Kari Kanala, Pete Poskiparta ja Satu Rasila.

 • Siirtolapuutarha-aate on voimissaan. Keskustoihin perustetaan uusia puutarhoja. Mutta Turku yrittää sukupolvesta toiseen karkottaa siirtolapuutarhaa Kupittaalta. Jorman järeissä Jorma Tuominen pohtii, olisiko jo syytä vaihtaa levyä.

 • Jonnet ei muista vinyylisoittimen rahinaa tai tiedä mikä on ulsteri, Hannu Karpon karvahatusta puhumattakaan. Jonnet ei myöskään tajua, että vuonna 1977 K-marketissa ei ollu juuri mitään.

  Samae Koskisen uutuuskappale "Jonnet ei muista" sekä uutinen, jossa lapsi ei tunnistanut CD-levyä innostivat Kantapöydän pohtimaan sukupolvieroja ja sitä, onko mikään pakko muistaa lankapuhelinta tai Kekkosta.

  Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä Sinikka Svärd, Roope Lipasti ja Heikki Hilander.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Robert "Kool" Bell Ari Welling haastattelussa ennen Pori Jazzin keikkaa 19.7.2015.

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Synnytyksiä Turussa simuloidaan uudessa simulaatiohuoneessa. Synnyttävää naista mallintaa Elsaksi nimetty nukke, kertoo opetushoitaja Sanna-Mari Manninen.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Lyssna också