Äänitarina

66 09'N 169 48'W

 • 2 min
 • tillsvidare

Ääniteos sisältää eri matkaajien päiväkirjamerkintöjä, myös tekijän omia, vuosilta 1728-2014. Yhdistävänä tekijänä niillä on paikka: Beringin salmi Aasian ja Amerikan mantereen välissä.
Toteutus: Kira Jääskeläinen.

Sändningar

 • lö 8.10.2016 10.52 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Viimeinen huone avaa kuultavaksemme haastattelun jälkeisen tilanteen, jossa saattohoitokodin sairaala-apulainen käy läpi, mitä häneltä jäi haastattelussa kertomatta kuolinhuoneen siivouksesta ja työhönsä liittyvistä ajatuksistaan. Toteutus: Tuuli Teelahti.

 • Ranta on mädäntymiselle ja elämälle tuoksuva kahden elementin rajapinta. Ranta on raja, se on alku ja loppu. Mereltä tulevat sanovat maan tuoksuvan, maalta tulevat väittävät meren tuoksuvan. Tosiasiassa ranta tuoksuu, raja tuoksuu. Meri ja metsät hengittävät ja ääntävät rannassa kaikkein voimakkaimmin, rannassa on liikettä ja muutosta. Joskus raja tuoksuu kasvulle, joskus kuolemalle. Harva pystyy elämän rajoilla ja rannoilla olemaan fantasioista vapaana, pystyy olemaan kaipaamatta avoimelle merelle tai metsän peittoon. Harva tyyntyy hengittämään sisään ja ulos, ei kattoa pään päällä eikä tuumaakaan maata jalkojen alla.

 • Tämä tarina sijoittuu Märketin pienelle majakkaluodolle Ahvenanmaan taakse. Saarta halkoo harvinaislaatuinen, rusetinmuotoinen valtakunnanraja Suomen ja Ruotsin välillä. Tarinassa tarkastellaan myös äärirajaolosuhteita, rajaa vanhan ja uuden kulttuurin välillä sekä menetyksen ja luopumisen teemoja, kuolemaakin. Toteutus: Satu Virtanen ja Mikko Jalkanen.

 • Radiodokumentti "Näkymättömät Rajat" kertoo siitä, miten nuori näkövammainen mies kokee maailman ja sen sisällä olevat rajat. Rajojen kanssa voi elää, niitä voi kiertää ja maailmassa voi pärjätä vaikka maailma tuottaakin visuaalista sisältöä nykyään enemmän ja enemmän. Toteutus: Jaakko Marttila ja Jarkko Rissanen.

 • Tekijä kertoo: "Radiodokumenttini on sukellus itselleni rakkaaseen urheilulajiin, joukkuevoimisteluun. Tiukkaa tekemistä, tarkkaa yhtäaikaisuutta ja hyppyjä keijukaisen kepeästi. Huipulla tuulee, ja tuuli voi tuoda mukanaan rajoituksia ruokailun suhteen. Missä vaiheessa terveyttä edistävästä ja ylläpitävästä urheilusta tulee epäterveellistä? Missä menee raja?"

 • Olen kotoisin Suomesta, mutta asun nykyisin Malmössä. Olen käyttänyt juutinrauman junayhteyttä satoja kertoja ja olen huomannut poliisin ja tullin rajatarkastusten aiheuttamat muutokset niin työmatkustajille, kuin turvapaikanhakijoillekin. Tarkastukset herättävät tunteita sillan molemmissa päissä. Etenkin tanskalaiset ovat Ruotsin laintulkinnasta pahoillaan. Koska tarkastukset ja kiista eivät ole Suomessa kovin tarkkaan tunnettuja, päätin dokumentoida matkan Kööpenhaminasta Malmöhön. Tarkastusten vaikutukset, kun tuntuvat vahvasti myös Suomessa.

 • Ellen Tuomaalan teos Poppamies muistuttaa, että jotkut rajat suojelevat ja ovat välttämättömiä, eikä tätä voi unohtaa ilman seurauksia.

 • Juha Kyyrö kertoo teoksessaan Veli elämänpituisesta matkastaan isoveljensä rinnalla. Todellisuuden ja välittämisen rajoja koetellaan mutta veljeys pysyy ja vahvistuu.

 • Millimetri on pitkä aika on tarina tavallisen nuoren naisen tavallisesta keskiviikosta, kun jaksamisen raja tuli vastaan. Elettiin sitä aikaa, kun Helsinkiin tuli matalalattiaraitiovaunut, ja enteili lähes maailmanloppua, jos myöhästyi yhdestä, vaikka parin minuutin päästä tuli seuraava.
  Toteutus: Emma Kontiokorpi ja Pirjo Ojala.

 • Rajalla on audioruno, joka kertoo elämän viimeisestä päivästä välitilassa, elämän ja kuoleman rajalla.

 • Joskus kahden ihmisen välinen yhteys voi olla niin vahva, ettei se katkea milloinkaan. Ei edes silloin, kun raja tulee vastaan. Dokumentti on kuvaus rajasta elämän ja kuoleman välillä. Joillekin se voi kertoa "rajatilasta", joillekin taas elämän rajallisuudesta. Toteutus: Mervi Leino.

 • Vuonna 1952 Pekka Vänskä oli 13-vuotias koululainen, jonka peukalo leikkautui irti onnettomuudessa käsityötunnilla. Sormen lisäksi meni samalla jotain muutakin rikki. Sodan käyneen isän ankaran suhtautumisen onnettomuuteen poika ymmärsi vasta paljon myöhemmin. Ensin piti päästä pois kotoa ja näyttää, että pärjää omillaan.
  Toteutus: Anu Jumppanen.

Lyssna också