Leikola ja Lähde

Outo ja arvaamaton Pohjois-Korea

 • 52 min
 • tillsvidare

Pohjois-Koreaa uhkaa jälleen humanitäärinen kriisi. Kesän tulvissa 70 000 ihmistä on menettänyt kotinsa ja talvi uhkaa taivasalle jääneitä ihmisiä. Tulvat ovat tuhonneet myös merkittävän osan sadosta.

Millainen maa Pohjois-Korea tänä päivänä on ja miltä näyttää sen tulevaisuus?

Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat Jyväskylän yliopiston maailmanpolitiikan professori Pekka Korhonen ja SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan suunnittelija Toni Jokinen.

Sändningar

 • fr 7.10.2016 10.05 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Perussuomalaisten puoluekokouksen aiheuttama hallituskriisi ratkesi nopeasti ja hallitus jatkaa entisellä kokoonpanolla.
  Suomessa koettiin harvinainen poliittinen näytelmä, jonka kaikki juonenkäänteet eivät ole vieläkään paljastuneet.
  Mikä oli hallituskriisin perimmäinen syy? Kuinka toimintakykyinen hallitus nyt on? Kärsikö politiikan uskottavuus?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelmassa pohditaan hallituskriisiä ja sen jälkiseurauksia.  Viieraina on kaksi politiikan konkaria, Kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva ja Keskustan entinen puoluesihteeri Pekka Perttula.

 • Perussuomalaisilla on edessä uusi aikakausi kun Timo Soinin tilalle valitaan uusi puheenjohtaja.

  Sampo Terhon valinta merkitsi todennäköisesti puolueen hallitusuran jatkumista mutta Jussi Halla-ahon valinta tietäisi vähintäänkin hankausta muiden hallituspuolueiden kanssa.

  Millaisia suuntia Perussuomalaisilla on nyt valittavanaan? Tuleeko maahanmuuton vastustamisesta puolueen kärkitavoite? Millaiselle populismille Suomessa on juuri nyt tilausta?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelmassa pohditaan Perussuomalaisten tilannetta ja tulevaisuutta.

  Vieraina ovat yliopistonlehtori Emilia Palonen ja toimittaja Unto Hämäläinen.

 • Nykymuotoinen Kanada täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Maan perustuslaki säädettiin vuonna 1867 ja silloin syntyi Kanadan liittovaltio.
  Kanadalla ja Suomella on paljon yhteisiä piirteitä. Molemmat ovat kaksikielisiä maita, molemmissa maissa talvet ovat kylmiä ja jääkiekko on seuratuin urheilulaji.
  Millainen on tämä 36 miljoonan asukkaan maa tänä päivänä? Millainen on Kanadan ja USA:n suhde? Millaista on Kanadan siirtolaispoltiikka?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat professori Markku Henriksson ja juristi  André Noël Chaker

 • Isolla-Britannialla on lähitulevaisuudessa monta isoa asiaa ratkaistavanaan. Miten Manchesterin terrori-iskuun pitäisi reagoida? Kuinka brexit-neuvotteluissa saadaan kansalaisia tyydyttävä lopputulos? Kuinka perinteisesti tärkeitä USA-suhteita hoidetaan oikukkaan Trumpin kanssa?
  Ison–Britannian EU-ero on nostanut uudelleen keskusteluun Skotlannin ja Pohjois-Irlannin eroamisen Yhdistyneestä kuningaskunnasta.  Millainen on Ison-Britannian tulevaisuus?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat professori Kari Kallioniemi ja yliopistonlehtori Mika Suonpää Turun yliopistosta.

 • Vihreiden oppositiokausi on poikinut vihreille kunnallisvaalivoiton ja nousevan gallup-suosion.
  Suomessa vihreiden kannatus on selvästi vahvempaa kuin useimmissa Euroopan maissa.

  Millainen on vihreän puolueen tulevaisuus kun miltei joka puolueessa on nykyään ympäristöasiohin vihkiytyneitä poliitikkoja ja ympäristövaikutusten arviointi on päätöksenteon arkipäivää.
  Millaista on tulevaisuuden vihreä politiikka?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on Vihreiden väistyvä puheenjohtaja Ville Niinistö.

 • Kirkon jäsenmäärä laskee lähes parillakymmenellä tuhannella vuodessa. Seurakunnat joutuvat myymään omaisuuttaan ja vähentämään toimintojaan. Myös kirkollisveron korotukseen on paineita. Monilla seurakunnilla on paljon kiinteistöjä hoidettavanaan.

  Miltä näyttää kirkon ja seurakuntien talouden tulevaisuus? Miten kirkko sopeutuu niukkuuteen? Miten kirkko priorisoi palvelunsa?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat taloussuunnttelupäällikkö Pasi Perander Kirkkohallituksesta ja Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka.

 • Donald Trumpin kannattajat ja vastustajat ovat varmasti yhtä ainakin yhdestä asiasta: Trump on muuttanut radikaalisti USA:n presidentti-instituutiota. Presidentin ensimmäiset 100 päivää ovat tuottaneet runsaasti kohu-uutisia. Mielipidemittausten mukaan Trump on ennätyksellisen epäsuosittu presidentti.
  Mutta miten Donald Trump on muuttanut Yhdysvaltoja ja maailmaa? Millainen on Trumpin sotilaallinen doktriini? Onko Valkoisen talon nykyinen hallinto kaaosta vai suunniteltua suon kuivaamista? 
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat Maanpuolustuskorkeakoulun strategian professori Pekka Sivonen ja Ylen ulkomaantoimittaja Mika Hentunen.

 • Vappuna vietetään taas Suomalaisen työn päivää. Mutta millainen on suomalaisen työn tulevaisuus robotisaation aikakaudella?
  Miten työn olemus ja sisältö muuttuvat? Korvaavatko robotit tulevaisuudessa myös lakkoilevat työläiset?
  Onko robotti duunari, asiantuntija vai riistäjä? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen ja psykologian professori Göte Nyman.

 • Ulkoministeri Timo Soini on sanonut, että Valko-Venäjä on kuin flipperipallo EU:n ja Venäjän välissä.

  Valko-Venäjää on usein kutsuttu Euroopan viimeiseksi diktatuuriksi. Presidentti Aljaksandr Lukašenka on pitänyt maan tiukasti otteessaan ja vaientanut tehokkaasti kaikki oppositioäänet.  Viime vuonna EU alkoi poistaa Valko-Venäjän vastaisia pakotteitaan ja mutta varsinaista demokratiakehitystä maassa ei ole tapahtunut.
  Valko-Venäjällä on ollut kiistoja myös vanhan tukijansa Venäjän kanssa muun muassa öljyn ja kaasun toimituksista.  Millainen on Valko-Venäjän poliittinen tilanne ja miltä näyttää maan tulevaisuus?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat tutkija Veera Laine Ulkopoliittisesta instituutista ja Suomi-Valko-Venäjä-Seuran puheenjohtaja Jussi Seppälä.

 • Yhdistyneillä kansakunnilla on edessään monia haasteita. Presidentti Donald Trump on uhannut leikata maailmanjärjestön rahoitusta, Afrikkaa uhkaa nälkäkatastrofi ja ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi tarvittaisiin lisää kansainvälisiä toimia. Miten YK selviää vaikeista tehtävistään? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on Suomen YK-suurlähettiläs Kai Sauer.

 • Poliitikkojen ja virkamiesten jääviydestä on viime aikoina keskustelu paljon mediassa.

  Jääviys eli esteellisyys syntyy, mikäli virkamies tai luottamushenkilö on sellaisessa suhteessa käsiteltävään asiaan tai sen asianosaisiin, joka saattaa vaarantaa hänen puolueettomuutensa.

  Jääviyssäännöillä pyritään siihen että, että vallanpitäjät eivät voisi ajaa omaa tai lähipiirinsä etuja päätöksiä tehdessään.

  Ovatko Suomen esteellisyyssäännöt ajan tasalla? Kuinka paljon jääviyttä koskevissa laeissa on tulkinnanvaraa?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on viestinnän valmentaja Jouko Marttila.

 • Maaliskuussa 1917 Venäjän tsaari Nikolai II luopui vallasta ja väliaikainen hallitus otti itselleen sekä keisarin, hallituksen että parlamentin valtaoikeudet. Tsaarin eroa edelsivät suuret mielenosoitukset ja sotilaiden kapinointi.  Usko tsaarivaltaan romahti lopullisesti kun sotilaat avasivat tulen mielenosoittajia vastaan 11. maaliskuuta.
  Maaliskuun vallankumous johti sekasortoon, joka mahdollisti boshevikkien vallankaappauksen ja myöhemmin myös Suomen itsenäistymisen.
  Miksi Venäjä ei kyennyt luomaan itsevaltiuden tilalle demokraattista järjestelmää? Kuinka kahden vallankumouksen vuosi 1917 vaikuttaa Nyky-Venäjän politiikkaan ja historiakäsitykseen?
  Vieraina ovat entinen Suomen Moskovan suurlähettiläs Heikki Talvitie ja toimittaja Leonid Laakso.

Klipp

 • Ensi vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun punk-musiikki rantautui Suomeen.

  Omituisesti pukeutuvat ja outoa räminämusiikkia kuuntelevat takkutukat aiheuttivat pahennusta. Jopa rock-sukupolven kasvatit vieroksuivat näitä anarkistisesti ajattelevia uuden aallon nuoria.

  Miten punk-kulttuuri ja –ideologia muuttivat Suomea? Onko nyky-Suomessa tilaa vastakulttuureille? Miten entinen punkkari pärjää politiikassa?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat entiset punk-muusikot Tumppi Varonen ja Tuukka Temonen, joilla molemmilla on kokemusta politiikan saroilta.

Lyssna också