Vegas sommarpratare podcast

Fred Forsell 2016

 • 30 min
 • tillsvidare

I sitt sommarprat talar redaktören och krönikören Fred Forsell om knutpatriotism, om att vara äkta- och oäkta ålänning och om varför ålandspannkakan egentligen är en nationalistisk fanbärar-efterrätt.

Sändningar

 • fr 5.8.2016 7.00 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Lina Teir : We see you .
  Vad kunde jag möjligen skriva som kunde få statsministern att lyssna när han inte ens brytt sig om att läsa de hundratals brev han fått om lagar, internationella bestämmelser, kristen värdegrund, moral, bildning, ansvar?

  Lina Teir från Kristinestad kunde för en gångs skull inte hitta orden när hon ville delta i Monika Fagerholms och Merete Mazzarellas brevkampanj till Juha Sipilä när flyktingfrågan var akut 2015.

  Det blev en sång till statsminister Sipilä. Det blev ett fotografi från en demonstration. Det blev en facebook-kampanj.

  I sitt sommarprat berättar Lina Teir hur det gick till när kampanjen We see you startade.

  Red. Elisabeth Morney.

 • Från barndomen och friheten i Stockholm till åren som heroinberoende som bara flög förbi.
  I Andy McCoys sommarprat får du träffa artistens verkliga jag. Det finns väl folk som fortfarande tror att jag är en pundare - då får dom tro det, men jag har varit utan heroin i över tjugo år nu och mår bra. Sextiotalets Stockholm där det var lätt att planka på tunnelbanan och museerna med all sin makalösa konst stod öppna för "snorungen Andy", beskrivs som paradiset.

  Red. Heidi Grandell-Sonck

 • Eivor Andersson: Våga eller stå still.
  Vad är det värsta som kan hända? Jo, att man inte vågar. Och då står man ju still. Så jag bestämmer mig, utan betänketid… och säger upp mig från mitt direktörsjobb i resebranchen.

  Vasabördiga Eivor Andersson har arbetat med företagsledning i Sverige i nästan hela sitt vuxna liv. På meritlistan finns bland annat Tui Nordic och Ving i resebranschen, Coop, SJ och Skistar som driver fem stora skiddestinationer i Sverige, bland annat Åre, Sälen.

  Hon berättar om vad som händer i kulisserna i företagens toppledning, om vägval och om hur det känns i upp- och nedgångar.

  Redaktör Elisabeth Morney.

 • Maria Ehrnström-Fuentes: Rent vatten viktigare än ekonomisk tillväxt.
  Vi människor är en del av en större helhet, och den helheten kan inte pressas in i en lönsamhetskalkyl eller en affärsplan.
  Maria Ehrnström-Fuentes i Vasa har doktorerat i ekonomi och anser att konstant ekonomisk tillväxt inom jordbruk inte är hållbar. Det leder till stora monokulturer som utarmar jorden. Hennes fältstudier i Sydamerika fick henne att se likheterna hemma i Finland.
  Om människorna på den här planeten ska ha en chans att överleva måste vi gå från att tänka profit till att tänka på lokalsamhället som en plats som möjliggör och återskapar liv.
  Maria anser att vi inte kan kompromissa med naturen utan måste hitta lösningar som är hållbara.
  Red. Elisabeth Morney.

 • Hur gör man konkret för att flytta sina gränser och nå sina drömmars mål? Och hur gör man för att hjälpa sina barn och inte stjälpa dem i deras ambitioner?

  Bland annat det här talar ledarskapskonsulten Lars Losvik om i sitt sommarprat. Hemma i Nykarleby är han också VD och gårldskarl för Losvik Djurklinik. En stor del av fritiden går åt till att cykla, motionera eller att köra runt med familjen när dottern Eirin tävlar i internationell ridsport. Bland annat genom sina egna barn har Lars fått omsätta sina ledarskapskunskaper i praktien.

  Det limbiska systemet som knyter samman vänstra och högra hjärnhalvan hämmas av negativa känslor, oro, mobbning och att bli åthutad. Det är därför det är så viktigt att ha roligt för att lyckas.

  Lars Losvik sommarpratar i Yle Vega Fredag den 21 juli 2017.

  Red. Elisabeth Morney

 • "När jag för första gången fick min mens kändes det som att livet var över". Med de orden inleder bloggerskan och feministen Minna Salami sitt sommarprat i Yle Vega. Tammerforsfödde Salami har en finsk mamma och en pappa från Nigeria. Hon har vuxit upp i Malmö i Sverige, och sedan flyttat mellan Lagos och London, där hon bor nu.
  I London arbetar hon med sin blogg MsAfropolitain, och skriver för The Guardian. Salami berättar om hur det var att växa upp och se kvinnorna runt sig tappa färg redan tidigt i livet.
  Red: Heidi Grandell-Sonck

 • Erik Bonsdorff: Ekosystemet kommer att överleva. Det är kärleken till havet och framför allt fascinationen för olika sorters hav och vatten, som är drivkraften i professorn i marinbiologi, Erik Bonsdorffs sommarprat. Han tar oss på en världsomsegling på 57 minuter, där vi får besöka såväl tropiska som arktiska havsområden.
  Jag har fått göra forskningsresor till bägge polarhaven. Först som ung forskare med brinnande ambitioner och omättlig äventyrslystnad, och senare som äldre forskare med fortsatt behov av att lära av och förstå våra hav, men också för att få ro i själen.
  Red. Heidi Grandell-Sonck

 • Vem är hon, den mystiska kvinnan i ett svartvitt fotografi som håller Malin Kivelä vaken till småtimmarna?
  Det finns så mycket att förlusta sig med i cyberspace, det är svårt att lägga undan allt och sova. Jakten efter något som tänder till och blir till en berättelse tar över.
  Kiveläs sommarprat är en självanalytisk resa, en spegling i ett fotografi av en kvinna som bor med ett vildsvin, en hund, en uggla, ett rådjur, en lo och en kråka.

  Red. Heidi Grandell-Sonck

 • När musikern Peter Hägerstrand växte upp i Mariehamn var Pub Bastun hans vardagsrum och första scen. Gycklarnas afton, Good Evening Manchester och Jupiter Park är några band som Peter Hägerstrand har varit ledsångare i.

  Ett vanligt problem på mindre orter är att hitta likasinnade. I vårt fall spelade en punkare jämsides med en heavydiggare och en funkfantast sida vid sida med ett popsnöre.

  Blandningen kan i och för sig leda till ett nytt och unikt sound. Numera är Peter soloartist och gör även musik till teaterpjäser och filmer, som till exempel till den Oscar-nominerade filmen Lärjungen. I sitt sommarprat i Yle Vega ger Peter insyn i hur han tänker när han skapar filmmusik.

  Red. Elisabeth Morney

 • En solig vårdag i mars, förlorade Siv Fagerlund och hennes familj sin treåriga dotter i en olycka i pulkabacken. I dag tillägnar hon sitt sommarprat Mimmi. I fyrtio år har Siv Fagerlund, som jobbat som kurator vid Kårkulla samkommun, bearbetat sorgen efter dottern. Hon har fyllt häfte efter häfte med text. För henne har skrivandet varit en naturlig del av processen och hon citerar också litteraturvetaren Horace Engdahl på den punkten: "Att skriva är att flytta det som hände ut ur mig själv".

 • Staffan Bruun har suttit i häkte i Ceausescus kommunistiska Rumänien på 1980-talet. Han är författare till närmare 30 böcker, varav tretton hör till deckarserien Burt Kobbat och han arbetade som journalist redan på 1970-talet under kalla kriget.

  Allt var överpolitiserat. Jag gjorde ett inslag om någonting så ovanligt, så förbjudet och så omöjligt på den tiden som en demonstration mot Sovjetunionen. Inslaget sändes aldrig i Aktuellt för det stred mot den officiella utrikespolitiska linjen, säger Staffan Bruun.

  Om sina år som undersökande journalist både i Sverige och i Finland, om underhållande anekdoter och vad han tycker om falska nyheter, berättar den prisbelönte journalisten Staffan Bruun i sitt sommarprat i Yle Vega.

  Red. Elisabeth Morney

 • - Säsongen gick åt helvete. Mitt ledarskap var från 70-talet.
  Så här summerar fotbollscoachen Marianne Miettinen sitt misslyckande med Stattena IF i Sverige. Full av självförtroende efter att vara primus i klassen, bland alla manliga fotbollkollegor, skulle hon ta damallsvenskan med storm.

  I stället förlorades den ena matchen efter den andra och Marianne var tvungen att dra sig tillbaka och reflektera över vad hon gjorde fel och vad hon gjorde rätt. Misslyckandet gjorde henne ödmjuk. Hon ändrade sin auktoritära ledarstil och satte spelarna i fokus.

  Om sin krokiga väg till att vara tränare och förbundskapten för finska flicklandslaget U18 och U19 , berättare Marianne Miettinen om i sitt sommarprat.

  Red. Elisabeth Morney

Inga kommande avsnitt

Klipp

Lyssna också