Konsertteja

Ferruccio Busoni anno 150

 • 57 min
 • utgått

Konsertissa kuullaan Busonin sävellyksiä viululle, sellolle, laululle, pianolle ja pianoduolle. Lukas Stasevskij, sello, Samuli Taskinen, baritoni, Pasi Eerikäinen, viulu, Justas Stasevskij, Emil Holmström, Olli Mikkonen, Raymond Shon, Risto-Matti Marin ja Jacob Lidåkra, piano. Suoran lähetyksen Musiikkitalon Camerata -salista toimittaa Riikka Holopainen.

Sändningar

 • to 29.9.2016 22.00 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Radion sinfoniaorkesterin konsertti

  Kapellimestari Hannu Lintu
  Solisti Jan Lisiecki, piano

  Aarre Merikanto:
  Pan, runoelma orkesterille

  W.A. Mozart:
  Pianokonsertto nro 9 Es-duuri "Jeunehomme"

  Richard Strauss:
  Alppisinfonia

  Väliajalla suoraa puhetta Musiikkitalosta.
  Haastattelussa pianisti Jan Lisiecki ja RSO:n tuotantokoordinaattori Päivi Juvonen, joka kertoo, millaisia tilaisuuksia ovat koesoitot.

  - Suoran konsertin Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen

  Kauden päätteeksi RSO ottaa kuulijansa mukaan ainutlaatuiselle vaellukselle. Reitin on laatinut Richard Strauss, jonka Alppisinfoniassa noustaan vuorelle ja ennen kuin palataan lähtöpisteeseen vaeltaja kokee niin luonnon lempeät kuin vaarallisetkin puolet. Orkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu muistuttaa, että Alppisinfonia ei kuitenkaan ole mikään matkailumainos, vaan teoksen taustalla on Nietzschen ajatus ihmisen kehityksestä ja elinkaaresta, ja maailman pelastamisesta taiteen ja tieteen kautta.

  Vuonna 1915 kantaesityksensä saaneen Alppisinfonian harjoituksissa Strauss totesi oppineensa vihdoin orkestroimaan. Hannu Lintu kehottaa käsiohjelman Lintuperspektiivissä kuuntelemaan tapaa, "jolla Strauss on kuvannut lähestyvän vesiputouksen jylinän ja sitten itse vesiputouksen – harppu, celesta, kellopeli ja jousten glissandot – kuulostaa juuri siltä, miten vesimassat iskeytyvät kallioon. Tai se ihmeellinen tilan tunne, jonka Strauss saa aikaan alppiniityllä: lehmät ja lampaat tuntuvat todellakin olevan hajallaan ympäri niittyä. Tai myrskykohtauksessa tuo tyhjä hetki salaman jälkeen ennen kuin ukkonen jyrähtää – siitä voi melkein laskea kuinka kaukana ukkonen on."

  Teoksen alussa noustaankin vuoteesta ja "rymistellään tomerasti liikkeelle", kuten Lintu toteaa. "Huippukohta saavutetaan tarkalleen teoksen matemaattisessa keskikohdassa – Strauss on lyömätön huipennusten rakentamisessa. Sen jälkeen kappaleen luonne muuttuu: seuraa Vision-jakso, jonka kuluessa Alppisinfoniasta tulee ihmisen henkisen kehityksen allegoria."

 • Radion sinfoniaorkesterin konsertti

  Kapellimestari Sakari Oramo
  Solisti Darren Acosta, pasuuna

  Anders Hillborg:
  Beast Sampler.

  Gunther Schuller:
  Eine kleine Posaunenmusik

  Väliajalla haastateltavina kapellimestari Sakari Oramo, RSO:n soolopasunisti Darren Acosta ja RSO:ssa 43-vuotisen uran tehnyt lyömäsoittaja Lassi Erkkilä.
  Toimittajina Lotta Emanuelsson ja Outi Paananen.

  Edward Elgar:
  Sinfonia nro 2 Es-duuri

  - Yhteislähetys Yle Areenan kanssa. Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson.

  Kun Elgar Society myönsi Sakari Oramolle Elgar-mitalin vuonna 2008, kunnianosoitus osui oikeaan osoitteeseen. Palkinto myönnetään ulkomaiselle henkilölle, joka on ansiokkaasti tehnyt tunnetuksi Edward Elgarin musiikkia. Sakari Oramon johdolla Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt aiemmin mm. säveltäjän sinfonian nro 1, Antohony Paynen täydentämän sinfonian nro 3, Enigma-muunnelmat sekä oratorion Gerontiuksen uni.

  Sakari Oramo on RSO:ssa aina odotettu "kapellimestarivieras". Lainausmerkit ovat tarpeen, sillä Sakari Oramon suhde Radion sinfoniaorkesteriin alkoi jo vuonna 1991, kun hänet kiinnitettiin vuorottelevaksi konserttimestariksi. Tammikuussa 1993 Sibelius-Akatemissa kapellimestariluokalla yhtä aikaa orkesterityön kanssa opiskellut Sakari Oramo johti lyhyellä varoitusajalla RSO:n konsertin, joka oli jymymenestys: sitä seurasi kiinnitys orkesterin kapellimestariksi syksystä 1994 alkaen.

  Sakari Oramo seurasi Jukka-Pekka Sarastetta ylikapellimestarina vuonna 2003 ja toimi tässä tehtävässä aina vuoteen 2012 saakka. Tuolloin Oramolle myönnettiin kunniakapellimestarin arvo.

  Tällä hetkellä Sakari Oramo on sekä Tukholman filharmonikkojen että BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestari. Lisäksi hän on West Coast Kokkola Operan kapellimestari ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin taiteellinen johtaja. Toimiessaan kymmenen vuotta (1998–2008) Birminghamin sinfoniaorkesterin (CBSO) musiikillisena johtajana, hän toi esille englantilaista musiikkia, jonka britit itse olivat unohtaneet.

 • Gustav Mahlerin sinfoniat vaativat suuren esityskoneiston. Niin nytkin kun Helsingin Musiikkitalon lavalla on yhteensä yli 200 muusikkoa ja kuorolaista. Helsingin kaupunginorkesterin solisteina laulavat sopraano Soile Isokoski ja saksalainen mezzosopraano Janina Baechle. Mukana on Musiikkitalon Kuoro sekä laulajia sekä Audite-kamarikuorosta ja Helsingin kamarikuorosta.

  Gustav Mahler sävelsi toista sinfoniaansa pitkään, 6 vuotta, vuodesta 1888 vuoteen 1894. Tuo aika oli Mahlerille raskas; säveltäjän isä, äiti ja sisar kuolivat lyhyen ajan sisällä. Filosofiset ja uskonnolliset kysymykset näkyvät selvästi teoksessa. Sinfonia kulkee kuolemasta kohti uskoa ja pelastusta ja ylösnousemusta.

  Viisiosaisen sinfonian kahdessa viimeisessä osassa on vokaaliosuuksia, joiden teksteinä on käytetty Mahlerin rakastamaa Des Knaben Wunderhorn –kansanrunokokoelmaa sekä Friedrich Gottlieb Klopstockin ja Mahlerin itsensä tekstejä.

  Mahler laajensi klassisen orkesterin sointikuvaa, käytti uusia soittimia ja sijoitti soittajia salin ulkopuolelle. Tässäkin teoksessa on 10 käyrätorvea ja 10 trumpettia sekä kahdet patarummut. Osa vaskipuhaltajista ja lyömäsoittajista soittaa sinfonian viimeisessä osassa näkymättömissä lavan takana ja sivuilla, joissa lavalle vievät ovet ovat auki.

  Helsingin kaupunginorkesterin konsertti
  Susanna Mälkki, kapellimestari
  Soile Isokoski, sopraano, Janina Baechle, mezzosopraano, sekä Musiikkitalon Kuoro, Kamarikuoro Audite ja Helsingin kamarikuoro (kuoron valmennus Nils Schweckendiek)

  Gustav Mahler: Sinfonia nro 2 c-molli ('Ylösnousemus')
  Suoran lähetyksen Helsingin Musiikkitalosta toimittaa Helena Hannikainen.

  (Kuva: Stefan Bremer)

 • Energisistä ja intohimoisista tulkinnoistaan tunnettu kapellimestari Eiji Oue johtaa Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria, jonka soittajista noin puolet koostuu tällä kertaa Hannoverin musiikkikorkeakoulun opiskelijoista. - Lindberg: EXPO. Mahler: Sinfonia nro 1. - Musiikkitalon konserttisalissa Helsingissä 13.5. taltioidun konsertin toimittaa Ville Komppa.

 • Konsertin ohjelmistossa on lauluja Rajattoman marraskuussa 2016 ilmestyneeltä äänitteeltä Salaisuus. Rajattoman viidestoista levy sisältää uutta suomenkielistä musiikkia, jota ovat yhtyeelle tehneet eturivin suomalaiset ja ulkomaiset laulunkirjoittajat. Rajaton laulaa 20-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi myös valikoiman kappaleita koko uransa varrelta. Väliajalla toimittaja Inari Tillin haastateltavina ovat yhtyeen laulajat Virpi Moskari, Ahti Paunu ja Essi Wuorela. Suora lähetys Hämeenlinnan Verkatehtaalta.

 • Yhteislaulua lähes 3000 laulajan voimin. Mukana juhlassa myös Puolustusvoimien varusmiessoittokunta. Juontajina lauluyhtye Rajattoman laulajat Jussi Chydenius ja Soila Sariola. Hämeenlinnan jäähallissa klo 15 alkaen äänitetyn tapahtuman radiolähetyksen toimittaa Inari Tilli.

 • Sibelius-Akatemian nykymusiikkiyhtye NYKY Ensemble. Ohjelman suunnittelu ja valmennus Veli Kujala.

  Gustav Mahler (sov. Arnold Schönberg): Lieder eines fahrenden Gesellen (Sofia Buono, mezzosopraano, Saara Lehtinen, huilu, Jussi Rusi, klarinetti, Frin Wolter, harmonikka, Mikko Antila, lyömäsoittimet, Annika Sinisalo ja Kukka Gröndahl, viulu, Henri Haavisto, alttoviulu, Saara Särkimäki, sello, Aleksi Rounavaara, kontrabasso ja Matvey Zheleznyakov, piano, joht. Taavi Oramo).

  Tapio Nevanlinna: Spin (Saara Lehtinen, huilu, Jussi Rusi, klarinetti, Mikko Antila, vibrafoni, Frin Wolter, harmonikka ja Henri Haavisto, alttoviulu).

  Alban Berg: Neljä laulua op. 2 (Maiju Vaahtoluoto, altto ja Roberta Buso, piano).

  Wolfgang Rihm: Fetzen, osat 3-6 (Annika Sinisalo ja Eriikka Maalismaa, viulu, Max Savikangas, alttoviulu, Saara Särkimäki, sello ja Janne Valkeajoki, harmonikka).

  Jesús Torres: Double (Matti Pulkki, harmonikka, Luigi Basso, huilu, Jose Carlos Almela, bassoklarinetti, Mikko Antila, lyömäsoittimet, Matvey Zheleznyakov, piano, Johanna Rautakorpi, viulu ja Stergios Theodoridis, sello, joht. Taavi Oramo).

  Musiikkitalon Sonore-salissa 6.5. äänitetyn konsertin toimittaa Lotta Emanuelsson

 • Pianisti Jeremy Denk lukeutuu klassisen musiikin tunnetuimpiin, hauskimpiin ja viisaimpiin blogisteihin. Millä tavalla kynäniekan ajatukset heijastuvat konserttilavalle? Denk esittää Saint Paulin kamariorkesterin kanssa W. A. Mozartin ja Franz Schubertin raikkaimpiin klassikoihin lukeutuvat Pianokonserton A-duuri sekä Toisen sinfonian. Orkesterin hienot kamarimuusikot liittyvät Denkin seuraan Robertin Schumannin 'Satukuvissa' sekä György Kurtágin kiehtovassa kunnianosoituksessa 'Hommage à R. Sch.'.

  Robert Schumann: Märchenbilder op. 113 (Maiya Papach, alttoviulu, Jeremy Denk, piano)

  W.A. Mozart: Pianokonsertto nro 23 A-duuri KV. 488 (Jeremy Denk, piano, ja Saint Paulin KO)

  György Kurtág: Hommage à Robert Schumann (Alexander Fiterstein, klarinetti, Hyobi Kim, alttoviulu, Jeremy Denk, piano)

  Franz Schubert: Sinfonia nro 2 B-duuri (Saint Paulin KO)

  Minnesotan Saint Paulin Ordway Centerissä 8.10.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Ville Komppa.

 • Radion sinfoniaorkesterin konsertti

  Kapellimestari Kent Nagano.

  Anton Bruckner: Sinfonia nro 8 c-molli

  - Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson

  Kent Nagano johtaa RSO:n konsertissa Anton Brucknerin sinfonian nro 8

  Vappuaattona 2000 RSO ei poksautellut ilmapalloja tai tarjonnut kuulijoille shamppanjagaloppia, vaan Gustav Mahlerin 7. sinfonian. Orkesteri oli onnistunut monien yritysten jälkeen saamaan vieraakseen amerikkalaiskapellimestari Kent Naganon. Suomalaiseen kevätriehaan Mahlerin kompleksisin sinfonia ei ensiksi tuntunut sopivan, mutta loppujen lopuksi konserttisali myytiin täyteen. Neljä vuotta sitten Kent Naganon ja RSO:n esitys Stravinskyn Kevätuhrista nostatti kannat kattoon Musiikkitalossa.

  Vuonna 1951 Kaliforniassa japanilaisperheeseen syntynyt Kent Nagano aloitti kapellimestarin työt assistenttina Bostonin oopperassa. Ooppera onkin koko uran ajan ollut Naganon keskeisiä kiinnostuksen kohteita. Taiteilijalle itselleen ratkaiseva oli 10-vuotiskausi Lyonin oopperan johdossa 1988-98. Tuona aikana Lyonin ooppera nousi merkittävien oopperatalojen joukkoon. Baijerin valtionoopperan ylikapellimestari Kent Nagano oli vuosina 2006-2013 ja vuodesta 2015 hän on toiminut Hampurin oopperan musiikinjohtaja (GMD). Kent Nagano on johtanut lukuisten nykyoopperoiden kantaesitykset, joukossa Kaija Saariahon Kaukainen rakkaus ja John Adamsin Klinghofferin kuolema.

  Myös Kent Naganon sinfoninen repertoaari on erittäin laaja. Pitkäaikaisin yhteistyökumppani on Montrealin sinfoniaorkesteri , jonka ylikapellimestarina Kent Nagano on toiminut vuodesta 2006.

 • Tampere filharmonia, joht. Klaus Mäkelä. Toisessa finaa-illassa soittavat Hannu Alasaarela, Ossi Tanner ja Anton Mejias. Toimittajina Timo Asikainen ja Riikka Holopainen. Asiantuntijana pianotaiteilija Antti Hotti.

 • Radion sinfoniaorkesterin konsertti

  Kapellimestari Hannu Lintu
  Solisti Daniil Trifonov, piano

  Sebastian Fagerlund:
  Drifts (Ylen tilaus, kantaesitys)

  Maurice Ravel:
  Pianokonsertto G-duuri.

  Väliajalla henkilökuvassa pianisti Daniil Trifonov
  Toimittajana Lotta Emanuelsson.

  Carl Nielsen:
  Sinfonia nro 4 "Sammumaton"

  Myöhäisillan kamarimusiikissa Musiikkitalon lavalla Daniil Trifonov.
  Kokoelmasta 24 Preludia ja fuugaa: nro 7 A-duuri, nro 2 a-molli, nro 5 D-duuri ja nro 24 d-molli.

  - Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittavat Outi Paananen ja Lotta Emanuelsson.

 • Tampere filharmonia, joht. Klaus Mäkelä. Ensimmäisessä finaali-illassa soittavat Tarmo Peltokoski, Ayane Matsuura ja Fanny Söderström. Suoran lähetyksen Tampere-talosta toimittavat Timo Asikainen ja Riikka Holopainen. Asiantuntijana pianotaiteilija Antti Hotti.

Klipp

 • Hollolan Pyhäniemen kartanon taidekesä avautui kutsuvieraille pe 29.6.2012 salonkimusiikin, samppanjan ja mansikoiden kera. Klassisen puolen taiteellinen johtaja, oopperalaulaja - Suomen kansalliusoopperan tuleva johtaja - Lilli Paasikivi kertoi herrasmiestoimittaja Janne Koskiselle mm. kansainvälisistä esikuvista Pyhäniemi-konserttien taustalla. Video Tiina-Maija Lehtonen.

Lyssna också