Roman Schatzin Maamme-kirja

Velkainen Suomi

 • 53 min
 • tillsvidare

Suomella on valtion velkaa niin paljon että jokaisen kansalaisen osalle siitä tulee vähän alle 18 000 euroa. Lisäksi kuntien ottamaa velkaa on keskimäärin vajaat 3000 euroa asukasta kohti.
Lähes kaikilla aikuisilla on myös asuntolainaa, opintolainaa, pikavippejä tai jokin muuta yksityistä velkaa.
Onko velkaantuminen pahasta vai hyvästä? Voiko talousjärjestelmämme romahtaa velkojen takia? Pitääkö velasta olla huolissaan?
Roman Schatzin vieraina ovat Taloustieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Timo Tyrväinen ja kirjailija Jera Hänninen.

Sändningar

 • må 26.9.2016 10.05 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Mikä on taiteen ja kulttuurin tehtävä tänä moniarvoisena, ristiriitojen sävyttämänä totuuden jälkeisenä aikana? Onko taiteella mitään painavaa sanottavaa Nyky-Suomessa? Elävätkö taiteilijat omassa kuplassaan tuottaen merkityksettömiä sisältöjä samanmieliselle eliitille?
  Suomalaisen kulttuurin hiekkalaatikoita ja ankkalammikkoja kiikaroivat Roman Schatzin kanssa kirjailija Sirpa Kähkönen ja teatteriohjaaja Juha Hurme.

 • Vuonna 1981 sosiaalihallitus poisti virallisesta tautiluokituksesta kohdan, jossa homoseksuaalisuus luokitellaan sairaudeksi. Vuonna 2017 sukupuolineutraali avioliittolaki astui voimaan. Vielä muutamia kymmeniä vuosia sitten suomalaiset homomiehet joutuvat matkustamaan ulkomaille tai piileksimään salaisissa kohtaamispaikoissa.

  Nyt Suomea markkinoidaan maailman homoystävällisimpänä yhteiskuntana ja matkakohteena. Ja Tom of Finland lähettää lihaksikkaita terveisiä koko maailmalle.

  Onko Suomi voittanut homofobiansa ja oppinut katsomaan maailmaa silläkin silmällä? Vai onko todellinen vapaustaistelu vielä edessä? Roman Schatzin vieraina ovat SETA:n entinen puheenjohtaja Jorma Hentilä ja bloggaaja Eino Nurmisto.

 • Nykymaailmassa täytyy olla pätevä joka tilanteessa, joka hetki ja kaikkien ihmisten kanssa. Pitää olla kaikkien aikojen asiantuntija, yleisnero ja pitää myös osata markkinoida itseään kaiken aikaa.
  Mutta entä jos tuntuu siltä, ettei tiedä mitään, ei osaa mitään eikä kelpaa mihinkään? Ja pelkää joka hetki paljastuvansa nollaksi.
  Moni suomalainen kärsii  huijarisyndroomasta.  Miten huijarisyndrooma syntyy ja miten siitä pääsee eroon?
  Roman Schatzin vieraina ovat psykologi Tiina Ekman ja johtamistieteiden apulaisprofessori Eeva Vilkkumaa.

 • Suomi täyttää tänä vuonna sata vuotta. Sitä me suomalaiset juhlimme yhdessä, käsi kädessä ja monin tavoin.
  Miltä juhliva Suomi näyttää muualta muuttaneen silmin? Arvostaako maahanmuuttaja täällä eri asioita kuin kantasuomalainen? Miltä suomalaiset arvot ja kansalliset myytit tuntuvat toisen kulttuurin näkökulmasta?
  Roman Schatzin vieraina stand-up -koomikko Paul Westlake ja  toimittaja Yagmur Özberkan.

 • Ernesti Hentunen, Veikko Vennamo, Hannu Salama, Pentti Linkola, Jouko Turkka, M. A. Numminen. Jokaisella aikakaudella on omat toisinajattelijansa ja ärsyttäjänsä, joiden teot, kirjoitukset ja mielipiteet aiheuttavat suurta närkästystä ja mielipahaa.

  Mutta tarvitseeko yhteiskunta näitä ärsyttäjiä ja provokaattoreita? Millaiset teot ja ajatukset herättävät Suomessa pahennusta? Kuinka paljon demokrattisen yhteiskunnan pitää sietää epäkorrekteja kannanottoja? Roman Schatzin vieraina ovat kirjailija Timo Hännikäinen ja kuvataiteen tohtori Teemu Mäki.

 • Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna sata vuotta. Mutta millaisessa Suomessa elämme seuraavat vuosikymmenet? Kuinka paljon tiedämme tulevaisuudestamme? Mitkä ovat Suomen suurimmat uhat ja mahdollisuudet?
  Tunnistaako Suomi vaikeimmat tulevaisuuden haasteet oikein? Osaammeko käyttää vahvuuksia hyväksemme? Mihin suuntaan Suomi on kehittymässä sosiaalisesti, teknologisesti ja poliittisesti?
  Roman Schatzin vieraina ovat kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll ja filosofian professori Timo Airaksinen.

 • Suomi on parlamentaarinen demokratia, ja eduskunta perustuu poliittisiin puolueisiin. Suurten yleispuolueiden lisäksi Suomessa on toiminut muun muassa kansallissosialistien, pienviljelijöiden, eläkeläisten, naisten ja köyhien puolueita.

  Uusimpia tulokkaita puoluekentässä ovat Suomen Eläinoikeuspuolue ja Feministipuolue.

  Vieläkö Suomessa on tilaa uusille puolueille? Mihin niitä tarvitaan? Miksi vanhat puolueet eivät aja kaikkien kansalaisryhmien asioita? Roman Schatzin vieraina ovat Suomen Eläinoikeuspuolueen puheenjohtaja Saana-Maria Majatie ja Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro.

 • Kallis arvotaulu voi olla väärennös. Huokutteleva sijoitusvihje osoittautuu pyramidihuijaukseksi. Nettirakastaja paljastuu rahaa havittelevaksi roistoksi.
  Aina uudestaan ja uudestaan huijari saa jonkun lankaan. Miksi meitä on niin helppo jymäyttää?
  Roman Schatzin Maamme-kirjassa keskustellaan tänään huijaamisesta ja hyväuskoisuudesta.
  Vieraina ovat vieraina poliisitarkastaja Jyrki Aho ja toimittaja Jani Kaaro.

 • Suomessa noin sata tuhatta kaksoiskansalaista. Jotkut heistä ovat maahanmuuttajia, jotkut ovat saaneet toisen passin syntymänsä kautta. Joillekin Suomen kansalaisuuden saaminen on taivaan lahja, toisille taas puhdas sattuma.
  Suomen hallitus pohtii, voiko kaksoiskansalaisia  päästää kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeisiin tehtäviin.
  Miksi kaksoiskansalaisuudesta tuli ongelma? Onko ihmisen lojaalisuus kotimaataan kohtaan kiinni passista tai syntymämaasta?
  Roman schatzin vieraina ovat toimittaa ja kirjailija Polina Kopylova ja Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio.

 • Politiikoilla ja muilla päättäjillä on monenlaisia ystäviä. Yksi ryhmä ovat eri alojen lobbarit, jotka yrittävät vaikuttaa päätöksentekoon käytävillä, ravintoloissa, yhteisillä retkillä ja pienillä palveluksilla.
  Kuinka tämä lobbaaminen toimii, kuka sitä harrastaa ja  kannattaako se?  Entä onko se moraalisesti hyväksyttävää  toimintaa?
  Roman Schatzin vieraina ovat EU-lobbari Petri Lahesmaa ja tutkiva journalisti Jaana Kivi.

 • Algoritmit käyvät puolestamme osakekauppaa, robotit ulkoiluttavat vanhuksiamme ja hitsaavat tuotantolinjoilla autojamme, sosiaalisen median botit ohjaavat mielipiteitämme ja räätälöivät meille mainoksia, jääkaappi ja leivänpaahdin antavat meidät ilmi, virukset väärentävät vaalituloksiamme ja valvontakamerat tunnistavat kasvojamme.

  Onko uusi teollinen vallankumous siunaus vai viekö se viimeisetkin työpaikat?

  Joutuvatko aivomme lopullisesti narikkaan kun ajattelu ulkoistetaan automatiikalle?

  Suomen uudesta uljaasta automaattisesta tasavallasta keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat tietotekniikan asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen ja Suomen robotiikkayhdistyksen hallituksen jäsen Juhani Lempiäinen.

 • Tänä vuonna tulee kuluneeksi 500 vuottaa reformaation eli uskonpuhdistuksen alkamisesta. Tällä hetkellä yli 70 % suomalaisista kuuluu luterilaiseen kirkkoon.

  Miksi Suomesta tuli luterilainen maa? Miten luterilaisuus on vaikuttanut Suomeen ja suomalaisuuteen?

  Mitä luterilaisuus tarkoittaa tänä päivänä? Tuntisiko Luther Suomen luterilaisen kirkon omakseen? Roman Schatzin vieraina ovat kirkkohistorian dosentti Mikko Malkavaara ja päätoimittaja Jaakko Heinimäki.

Lyssna också