Olipa kerran

Hannu, Kerttu ja lasten pahin pelko

  • 38 min
  • utgått

Isä ja äiti hylkäävät Hannun ja Kertun metsään, mutta silti lapset palaavat noidan mökiltä vanhempiensa luo, niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Miksi ihmeessä? Tätä pohtivat toimittaja Kaisa Pulakka ja folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo.

Olipa kerran-sarjan Hannu ja Kerttu jaksossa selviää, että tarinan taustalla kuuluvat euroopan suuret nälkävuodet ja että lapsi ja hirviö sadut ovat olleet erittäin suosittuja kansankerronnassa.

Ohjelmassa kuultiin musiikkia muun muassa seuraavista teoksista:

Maurice Ravelin Hanhiemo sarja orkesterille. Osa Peukaloinen.
Erkki Melartinin Kuusi kappaletta pianolle op.118. Noita.
Engelbert Humperdinckin ooppera Hannu ja Kerttu, alkusoitto.

Olipa kerran sarjan on toimittanut Kaisa Pulakka. Asantuntijavieraana on folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo ja lukijana Pietari Kylmälä.

Sändningar

  • må 19.9.2016 17.20 • Yle Radio 1

Avsnitt

  • 1700-luvulla Lumikki oli harlekiiniromaani aikuisille, jossa pahaa äitipuolta harhautettiin nuoren rakastajan avulla. Meidän tuntemissamme versioissa Lumikki on nöyrä ja kiltti prinsessa, joka päätyy kääpiöiden sisäköksi ja lopulta prinssin vaimoksi.

    Olipa kerran- sarjan viimeisessä jaksossa folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo paljastaa, että venäläisissä versioissa Lumikki on topakampi sankaritar, joka ei pelkää tarttua aseisiinkaan. Kaisa Pulakka puolestaan ottaa lähitarkasteluun satuklisheistä tunnetuimman: pahan äitipuolen.

    Olipa kerran sarjan on toimittanut Kaisa Pulakka. Asantuntijavieraana on folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo ja lukijana Pietari Kylmälä. Sarja päättyy. Kuva: Jyri Pitkänen/Yle.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också