Olipa kerran

Saapasjalkakissa sijoittaisi omaisuutensa Panamaan

  • 39 min
  • utgått

Toimittaja Kaisa Pulakka ja folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo yrittävät metsästää Saapasjalkakissan moraalia. Kertooko Saapasjalkakissa siitä, että pienin ja heikoinkin voi pärjätä elämässään vai onko se kehoitus hankkia mainetta ja mammonaa keinolla millä hyvänsä?

500-vuotta vanha huijarikissa viehättää oveluudellaan ja moraalittomuudellaan, mutta on sitä Neuvostoliiton aikaan yritetty tulkita myös tasa-arvoistavana satuna.

Ohjelmassa kuullaan musiikkia muun muassa seuraavista teoksista:

Anonyymin säveltäjän teos Italialainen kissa, Basse danse n:o 4, 1500-luvulta.
Pjotr Tshaikowskin balettisarja Spjashtshaja krasavitsa, eli Prinsessa Ruusunen, osa Saapasjalkakissa ja vakea kissa.

Olipa kerran sarjan on toimittanut Kaisa Pulakka. Asantuntijavieraana on folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo ja lukijana Pietari Kylmälä.

Sändningar

  • må 12.9.2016 17.20 • Yle Radio 1

Avsnitt

  • 1700-luvulla Lumikki oli harlekiiniromaani aikuisille, jossa pahaa äitipuolta harhautettiin nuoren rakastajan avulla. Meidän tuntemissamme versioissa Lumikki on nöyrä ja kiltti prinsessa, joka päätyy kääpiöiden sisäköksi ja lopulta prinssin vaimoksi.

    Olipa kerran- sarjan viimeisessä jaksossa folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo paljastaa, että venäläisissä versioissa Lumikki on topakampi sankaritar, joka ei pelkää tarttua aseisiinkaan. Kaisa Pulakka puolestaan ottaa lähitarkasteluun satuklisheistä tunnetuimman: pahan äitipuolen.

    Olipa kerran sarjan on toimittanut Kaisa Pulakka. Asantuntijavieraana on folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo ja lukijana Pietari Kylmälä. Sarja päättyy. Kuva: Jyri Pitkänen/Yle.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också