Radio Suomi Jyväskylä

Tuliko kotiin koiranpentu? Maailman tottelevaisimman koiran omistaja opastaa alkuun

 • 11 min
 • tillsvidare

Tänäkin kesänä moneen kotiin on otettu pieni, pörröinen koiranpentu. Koiran hankinta ajoitetaan usein kesäloman ajalle, kun on aikaa olla yhdessä ja tutustua uuteen perheenjäseneen.

Koiranomistajia kouluttava Oili Huotari muistuttaa, että pennun koulutus yhteiskuntakelpoiseksi kaveriksi pitää aloittaa heti, kun se on kotiin haettu. Uuden omistajan on syytä varautua siihen, että varsinkin ensimmäisen vuoden aikana työtä riittää.

– Koiran kouluttaminen on hurjan pitkäjänteistä työtä, pitää olla tosi kärsivällinen. Kaikkein tärkeintä on motivointi ja johdonmukaisuus: jos jokin asia on koiralta kielletty, niin se on sitten aina kielletty, Huotari listaa.

Oili Huotari tunnetaan myös maailman tottelevaisimman koiran, Zipin, omistajana: Oili ja Zip voittivat tokon eli tottelevaisuuskokeen maailmanmestaruuden heinäkuun alussa Venäjällä. Huotari kertoo, että kilpakenttien mestarillakin on omat kotkotuksensa.

Toimittajana on Marika Paaso.

Sändningar

 • fr 29.7.2016 12.35 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Jyväskyläläiselle Olli Moilaselle säveltäminen on elämäntapa. Hän ei voisi kuvitella elämäänsä ilman - tai se olisi vähintäänkin pelottavaa. Säveltäminen on jatkuvaa etsimistä ja havainnointia. Silloin kun henki ottaa miehestä vallan, voi häneltä mennä flow-tilassa syömättä ja juomatta jopa 14 tuntia. 29-vuotias Moilanen elättää itsensä tällä haavaa säveltämällä. Hän on säveltänyt mm. Musica- ja Ruamjai-kuoroille, parhaillaan työn alla on sävellys Jyväskylä Big Bandille. Moilanen myös kuuntelee paljon musiikkia, mutta harvoin ilman säveltäjän analysoivaa otetta. Rentoutuakseen hän upottaa itsensä jääkylmään Tuomiojärven veteen. Moilanen piipahti päivän persoonavieraana Riika Raitiolla.

 • Vuoden luontokuvaksi on valittu saarijärveläisen Juha-Pekka Paanasen lintukuva Kilpisjärven Saana-tunturin jyrkänteeltä. Kuvassa kiiruna katselee karussa ympäristössä avaraa maisemaa. 36. kerran järjestetyn valtakunnallisen kilpailun voittoisaa otosta tuomaristo piti raikkaana ja taidokkaana. Suomen Luontovalokuvaajien SLV ry:n järjestämään kilpailuun osallistui kaikkiaan 900 kuvaajaa ja noin 13 000 kuvaa.

  37-vuotias Juha-Pekka Paananen on ammatiltaan painaja ja harrastanut valokuvausta ja vaeltamista vuosia. Vuoden luontokuvakilpailuun hän osallistui nyt ensimmäisen kerran. Paananen kertoo, että voittoisa kuva "Kiiruna maailman laidalla" oli uinunut hänen tietokoneellaan pitkään ikään kuin unohduksissa, mutta lopulta mies päätti lähettää juuri kyseisen otoksen kilpailuun.

  Paananen kertoi Radio Suomen iltapäivälähetyksessä 24. lokakuuta kuvausharrastuksestaan ja totesi, että hyvässä kuvassa tunnelma on todella tärkeä. Mies on myös sitä mieltä, että joskus luonnossa on hyvä liikkua ihan ilman kameraakin. Heli Kaski haastatteli. KUVA: Heikki Teittinen

 • Hieroja Mika Häkkinen pitää tunnettua nimeään onnenkantamoisena. Ajokilometrejäkin kertyy kuin formulakaimalla aikanaan - mies asuu perheineen Hankasalmella, mutta toimii yrittäjänä myös Ylläksellä Lapissa. Veljeskatraassa kasvanut Häkkinen on rämäpää, joka ei liikaa perusta muiden mielipiteistä - kuten siitäkään, että pitkät työreissut eivät joidenkin mielestä sovi pienten lasten isälle. Sytyke Lapin hierontabisnekseen tuli toiselta touhukkaalta, kauppias Sampo Kaulaselta. Yhdessä miehet ovat järjestäneet tempauksia, joissa on tullut takkiinkin. Häkkisen suorapuheisuus ja avoimuus ovat kuitenkin osoittautuneet vahvuuksiksi sosiaalisessa mediassa. Somen avulla mies löytää vaikka yösijan pitkillä ajoreissuillaan. Kukapa ei lämmittäisi saunaa hierontapalkalla? Päivän vieras Mika Häkkinen Riika Raition haastattelussa.

 • Jenny Närhinen ja Maiju Sundvall ovat innokkaita reppureissaajia, sosionomeja, parhaita ystäviä ja tulevia hostelliyrittäjiä. Naisten suunnitelmissa on perustaa Helsinkiin majapaikka, joka tarjoaa paitsi matkustajille yösijan, myös kunnolla palkattuja työpaikkoja kehitysvammaisille. Vain kaksi prosenttia työikäisistä kehitysvammaista on tällä hetkellä oikeissa palkkatöissä. Myö Hostellin tavoite on osoittaa, että vammaisten palkkaaminen voi olla kannattavaa paitsi sosiaalisesti, myös taloudellisesti.

 • Minna Korhonen sanoo olevansa huono pappi, koska ei mielellään juo kahvia. Välillä hän on tuntenut huonoutta myös siksi, ettei tie papiksi kulkenut suorinta reittiä seurakuntanuoresta teologisen tiedekunnan kautta alttarille. Korhonen erosi kirkosta ensimmäisenä arkipäivänä konfirmaationsa jälkeen. Radikaali nuori nainen päätyi ensin lastensuojelutyöhön, sitten äidiksi, yrittäjäksi ja taiteilijaksi. Lopulta kutsumus toi takaisin kirkon kirjoihin ja koulun penkin kautta papin virkaan.
  Jyväskylän Yliopistolla oppilaistospappina toimiva Korhonen iloitsee siitä, että tämän päivän nuorille hengellisyyden kaipuun tunnustaminen on aiempia sukupolvia helpompaa. Oma vaiheikas elämä puolestaan auttaa asettumaan lähimmäisten kanssa samalle viivalle.
  Minna Korhonen oli Yle Jyväskylän päivän persoona -vieraana 20.10. Häntä haastattelee Minna Matintupa.

 • Sovatek-säätiön Töihin!-palvelu pyrkii löytämään työttömille töitä ja työnantajille työntekijöitä. Vuodesta 2010 alkaen Keski-Suomessa työsopimuksia on palvelun kautta syntynyt jo yli 900.

  Töihin!-palvelun palveluvastaava Anu Laasanen on työskennellyt työllisyyden kentällä yli kymmenen vuotta. Hän tietää, että vaikkei avoimia työpaikkoja aina olisikaan suoraan tarjolla, niin monissa yrityksissä on työtä, joka kaipaisi kipeästi tekijää tai tekijöitä.

  Laasasen mukaan työnhakutietoja ja -taitoja pitäisi opettaa nykyistä enemmän jo opintojen ohessa, koska ajat, jolloin koulunpenkiltä valmistuva hyppää vakituiseen työhön ja jää sieltä eläkkeelle ovat ohi.

  Anu Laasanen oli Radio Suomen keskipäivän lähetyksessä vieraana 18.10. Hän kertoi Heli Kasken haastattelussa, että hyvä yhteiskunta on sellainen, jossa on turvallista synnyttää lapsia, turvallista kasvattaa lapsia, turvallista kouluttaa lapsia, turvallista olla sairas ja turvallista vanheta.

 • Pokémon Go -peli on saanut miljoonat ihmiset ympäri maailmaa metsästämään ja keräämään virtuaalisia hahmoja. Viime kesänä julkaistua peliä ladataan yhä jopa 700 miljoonaa kertaa päivässä. Jyväskyläläinen 6-vuotias Eemeli on jahdannut älypuhelimella pikkuhirviöitä muutaman kuukauden ja kävellyt pelin parissa noin 80 kilometriä. Hän sanoo, että peli on kiva, koska sen parissa pääsee ulkoilemaan. Eemeli osaa myös avata miljoonia ihmisiä villinneen pelin saloja aloittelijoille. Titta Puurunen haastattelee:

 • Laukaan teatterin Kodittomat - Asuntolan naisten kertomuksia saa ensi-iltansa Asunnottomien yönä 17.10. Jyväskylän Huoneteatterissa. Esitys perustuu VTT Riitta Granfeltin väitöskirjaan. Granfelt haastatteli 1990-luvun lopulla asuntolassa asuvia naisia. Naisten kodittomuuden taustalla on usein esimerkiksi risainen lapsuus ja parisuhteessa tapahtuneet muutokset. Naisten kertomukset näyttämölle muokkasi dramaturgi ja ohjaaja Aila Lavaste.

  Lavaste kertoo Yle Jyväskylän haastattelussa, että tositarinoiden tie esitykseksi oli pitkä ja opettavainen. Hän ei halunnut tehdä asunnottomuudesta perinteistä draamaa, vaan tuoda naisten kertomukset mahdollisimman lähelle yleisöä ja näyttää kuinka samanlaisia, haavoittuvia ja hauraita kaikki ihmiset ovat. Kodittomuuskin voi osua kenen tahansa kohdalle ja sen kitkemiseen tarvitaan Lavasteen mukaan konkreettisen avun lisäksi asennemuutosta.

  Dramaturgi, ohjaaja Aila Lavaste ja Kodittomat -esityksen tuottaja Päivä Hammarén-Jokela olivat vieraana Radio Suomen keskipäivän lähetyksessä maanantaina 17.10. Naiset totesivat, että koti on heillekin äärettömän tärkeä paikka. Heli Kaski haastatteli.

 • Laulu tuo nykyisin leivän pöytään tangolaulaja Leif Lindemanin perheelle. Vaihto gospelista tangoon teki musiikista ammatin, mutta loikkaria ei aikoinaan katsottu hyvällä uskonnollisissa piireissä. Uhkailuja sateli ja välillä oikeasti pelotti, Lindeman myöntää. Vihaviestien vastapainoksi Lindeman on vahva yleisön suosikki, jonka faniryhmä Leifin enkelit pitää omansa puolta.

  Romanikulttuurin ja syvän uskonnollisuuden ristipaineessa varttunut yksinhuoltajan poika on vuosikymmenten varrella löytänyt oman tiensä - se vie uusille keikoille.

  Leif Lindeman oli Yle Jyväskylän päivän persoona 14.10. 2016. Häntä haastattelee Minna Matintupa.

 • Kyös Ylikulju on Oulusta lähtöisin oleva kulttuurintekijä. Kun hän halusi tehdä radio-ohjelmaa, hän perusti nettiin Hear-radion. Muutenkin töitä on ohjannut nirsous ja intohimo: jos joku valmis kulttuurituotos ei ole tuntunut itselle sopivalta, on ollut parempi tehdä itse uusi omanlainen juttu. Nyt Ylikuljun päivät täyttyvät Jyväskylässä Yläkaupungin Yön tuottamisesta ja syksyisen Höstfest-festivaalin rakentamisesta. Mikko Maasolan haastattelussa mies sanoo, että arkipäivän anarkiaa tarvitaan. Asioita voi ja pitää kyseenalaistaa.

 • Jyväskyläläinen yrittäjä Margo Saxberg on koulutukseltaan puuseppä, ATK-merkonomi ja ravintolakokki. 46-vuotiaaksi hän on ehtinyt tehdä paljon ja monenlaista: parikymppisenä kutsuivat YK-joukot Libanonissa, kokeiltua tuli myös sukelluksen opettamista. Sittemmin mies myi hodareita Jyväskylän yössä, tuli ravintolabisnekset ja kiinteistösijoitukset. Viime vuodet Saxberg on isännöinyt Toivolan vanhaa käsityöläispihaa. Uusin aluevaltaus on mehiläistenhoito. Saxberg kertoo, ettei rikastuminen ole ollut hänelle itsetarkoitus ja että toimettomuus toi henkisesti huonon olon. Saxberg oli Radio Suomen keskipäivälähetyksessä vieraana 11.10. Heli Kaski haastatteli.

 • Kengät muruina, tyynyt silppuna ja sohvankulmat säpäleinä. Lemmikinomistajat saavat kokea kaikenkirjavia yllätyksiä, mutta useimmiten karvaiset kaverit tuottavat isännilleen ja emänilleen suurta iloa. Tämän tietää kuuden koiran omistaja, jyväskyläläinen Taija Jolanki. Hän työskentelee eläinklinikalla ja on jo vuosia ollut mukana eläinsuojelujärjestöissä. Tällä hetkellä Jolanki vetää AlmaHelp Association-yhdistystä. Yhdistys pyrkii parantamaan eläinten terveyttä ja hyvinvointia muun muassa suitsimalla katueläinpopulaatioita esimerkiksi Romaniassa, kissojen osalta tätä työtä tehdään myös Suomessa. Yhdistys järjestää kissoille ja koirille sterilointeja, rokotuksia, tunnistusmerkintää ja tekee koulutus- ja valistustyötä. Jolanki toteaa, että kaikkia ongelmia ei voi pikaisesti ratkaista, mutta jokainen voi tehdä eläinten hyväksi jotakin. Taija Jolanki oli 10.10. Radio Suomen keskipäivänlähetyksessä vieraana. Heli Kaski haastatteli.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

Lyssna också