Todellisia tarinoita

to 15.9.2016

 • 49 min
 • utgått

Ohjelma vie kuuntelijat kahden muusikon matkalle Lappiin. Radion sinfoniaorkesterin legendaarinen sellisti, keväällä edesmennyt Seppo Laamanen ja pianisti Pami Karvonen matkaavat Posion, Kemijärven ja Sodankylän kautta Kittilän Leville. Kontissa on itämaista viisautta ja elämän paatosta, musiikin voimaa ja pohjalaista jääräpäisyyttä.

Dokumentissa kuullaan muistoja mm. Shostakovitsista, Kain Tapperista ja Tauno Palosta. Siinä kerrotaan miten kaunis fraseeraus musiikissa eroaa kantikkaasta. Tien päällä pohditaan musiikin parantavaa voimaa ja kumarretaan korkeintaan Beethovenia.

Toteutus: Tom Östling, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

Sändningar

 • to 15.9.2016 22.06 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Onko vakaviin rikoksiin syyllistyneen oikea paikka vankila vai hoitolaitos? Kahden rikoksen ja kahden harvinaisen näkökulman kautta aukenee selityksiä teoille, jotka ovat käsittämättömiä sekä tekijälle että uhrin omaisille.

  Kun Anu syyllistyi henkirikokseen, hän oli psykoosissa ja harhojen vallassa. Vankilan sijasta hän joutui syyntakeettomana pakkohoitoon suljettuun Niuvanniemen sairaalaan. Siellä alkoivat sairaudesta toipuminen, oman rikoksen käsittely ja kasvaminen vastuuseen. Rikosta eivät selitä pelkästään vaikea päihderiippuvuus ja sairaus. Niuvanniemessä Anu on tehnyt pitkän matkan löytääkseen kamamaailmaan ja sairauteen kadonneen minuutensa.

  Jaana menetti poikansa sattumanvaraisen henkirikoksen uhrina. Vuosia häntä vaivasivat miksi-kysymykset, joihin ei koskaan tule vastausta. Hiljainen toipuminen tapahtuu usein piilossa. Jaana on saanut apua, mutta moni omainen kokee jääneensä yksin. Omaiset on heidän omien sanojensa mukaan tuomittu elinkautiseen rikoksen seurausten kanssa. Vuosien mittaan kasvaa hiljaa hyväksyntä, että tapahtunut henkirikos on osa omaa elämää. Peruuttamatonta tekoa ei voi antaa anteeksi, mutta sen kanssa on elettävä.

  Toteutus: Asko Jaakonaho, Mari Lukkari, Mikko Viskari, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 • 1970- ja -80-luvuilla Suomessa toimi kymmeniä luvattomia merirosvoradioita, joista osa nousi suureen suosioon. Laiton radiotoiminta synnytti painetta, joka edesauttoi kaupallisen radiotoiminnan vapauttamista 1980-luvun puolivälissä.

  Yhteiskunta suhtautui radiopiraatteihin varsin vakavasti. Luvattomia asemia etsittiin sekä kiinteiden radiopeilausasemien, että liikkuvien peilausautojen avulla. Kiinni jääneet laittoman radiotoiminnan harjoittajat saivat sakkoja ja korvausvaatimuksia jopa kymmeniätuhansia markkoja. Hurjimmillaan radiopiraattien työ oli kissa ja hiiri -leikkiä viranomaisten kanssa.

  Dokumentti perustuu neljän entisen radiopiraatin haastatteluun, sekä autenttiseen materiaaliin useiden merirosvoradioiden lähetyksistä 1960-90 -luvuilta. Haastattelussa muun muassa Right Wing Radion, Radio Bambinon ja Radio Meteorin operaattorit kertovat motiiveistaan, radiolähetysten käytännön toteuttamisesta sekä kohtaamisistaan viranomaisten kanssa. Katkelmat merirosvoradioiden lähetyksistä valottavat, millainen oli "vapaan radion" saundi.

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Sampsa Oinaala, äänisuunnittelu: Kai Rantala ja Anders Wiksten, tuottaja: Hannu Karisto

 • Radiodokumentissa tapaamme yhdysvaltalaisen sopraanon Florence Foster Jenkinsin, joka itsepäisesti konsertoi huippumuusikoiden ja kapellimestarien kanssa. Hänen konserttinsa olivat jostakin syystä hyvin suosittuja. Toteutus: Jarkko Vanninen, Ritva Lehto ja Hannu Karisto.

 • Kuusi kohtausta kullasta, erämaista, etsijöistä. Kansainvälisesti palkittu ohjelma vuodelta 1983. Toteutus: Pertti Salomaa, Martti Timonen ja Seppo Partanen.

 • Kuinka monella yli 25-vuotiaalla on somaliystäviä? Heitä näkyy kaikkialla. Miehiä puhumassa äänekkäästi isommissa tai pienemmissä ryhmissä, naisia yksin työntämässä lastenvaunuja isojen kauppakassien kanssa, mutta vain lapset leikkivät meidän lastemme kanssa ja jonkun nuoren luokkakaveri käyttäytyy korostetun kohteliaasti eteisessä. Kerrostalojen pihoilla ja rappukäytävillä kontaktit aikuisten kanssa tuntuvat olevan vaimeita tervehdyksiä tai järjestyssääntöriitoja.

  Mitä nämä ihmiset, varsinkin naiset, ajattelevat ja tuntevat? Dokumentin alkuasetelma on kohtaaminen naisellisen voiman kanssa. Se on samaa voimaa, joka kulkee kaavuissa kännykkään somalia puhuen kun miehet notkuvat kadunkulmissa - vai onko? Sitä kysyessä somalinaiseus muuttuu yhtaikaa kiehtovammaksi, tutummaksi ja hienosyisemmäksi. Pystyvätkö sen enempää suomalainen kuin somalimieskään tavoittamaan sitä? Kun yrittää mennä sekä kuvitteellisen hunnun että omien ennakkoluulojensa toiselle puolelle, voi tapahtua mitä vain.

  Somalinaiseuden etsintä tuo esiin muistoja somaliasta ja todellisuuden kahden kulttuurin välillä, lopulta hätkähdyttävän paljastavastikin. Se kertoo myös jotain somali- ja suomalaisesta miehestä.

  Taustalla soi live-äänitetty buranburan-musiikki naisten hääjuhlista tämän päivän Suomessa.

  Toteutus: Jarko Tirkkonen, Mohammed Jama, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 • Talvi merkitsee Munkki Stefanokselle hiljaiseloa. Marraskuusta maaliskuuhun hän ei käy juuri missään eikä tapaa juuri ketään, vaan pysyttelee yksin Erakkolassaan. Hän rukoilee, maalaa ikoneja ja lämmittää ruokaa pakastimesta. Ulkona Rasimäen kyläraitti on melkein yhtä hiljainen. Joskus ikkunasta näkyy vaaramaisemassa etenevä maitoauto. Mutta yksinäisyys päättyy, tietää munkki Stefanos. Kunhan kevään ensimmäinen raakkuja lentää ikkunan taakse, erakkokausi on ohi. Kesä on talven vastakohta aikkine ihmisineen ja tapahtumineen. Munkki Stefanos puhuu, suunnittelee, juttelee, kokkaa, leipoo ja järjestää. Silti munkki ei saa kiintyä kehenkään. Hän kilvoittelee vain omasta puolestaan. Aika harvoin munkit pääsevät kertomaan elämästään. Aika harvoin mekään pääsemme kurkistamaan, millaista on munkin elämä. Päivi Leinon radiodokumentti tarjoaa siihen tilaisuuden.

  Toteutus: Päivi Leino, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

  Toteutus: Päivi Leino, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 • Miltä absurdiksi muuttunut, tragikoomisia piirteitä sisältävä arki tuntuu, kun lähimuistia ei enää ole? Todellisia tarinoita: Olen jossain -radiodokumentti avaa oven muistisairaan ihmisen ja hänen läheisensä maailmaan. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairaan äitinsä, Aili Rajavaaran, kanssa ajanjaksolta, jolloin äiti asuu vuoroin kotona ja vuoroin intervalliosastolla. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

  Ohjelman toteutus: Tuula Rajavaara, Kai Rantala ja Hannu Karisto.
  Musiikki: Lauri Wuolio.

  Verkkosivuston kautta voit​​ jakaa myös omia kokemuksia elämästä muistisairauden kanssa. Onko sinulla ehkä tallessa muistilappu, johon liittyy tarina, jonka haluaisit jakaa? Sivustolla on lohduttavaa, tukevaa ja innostavaa materiaalia muistisairaille ihmisille, heidän läheisilleen ja heidän kanssaan työskenteleville.

 • Palkittu radiodokumentti keskipohjalaisen Lohtajan kunnan Ohtakarin kalastajien työstä ja ihmiskuvasta. Käsikirjoitus ja ohjaus: Hannu Heikinheimo. Uusinta vuodelta 1983.

 • Rutiköyhällä Suomen suuriruhtinaskunnalla oli varaa rakentaa rataverkko, jota upporikkaalla nyky-Suomella ei ole varaa ylläpitää. Valtavien uhrausten taustalla oli rautatieaate, jonka ymmärtäminen ei olisi pahitteeksi nykypäättäjillekään. Tätä mieltä ollaan dokumentissa Rautatie. Päähenkilöinä ovat pitkän linjan rautatieharrastajat Tapio Koskinen ja Kalevi Kämäräinen. Toteutus: Mikko Järvinen, Pentti Männikkö ja Hannu Karisto.

 • Ohjelma vie kuulijan pohjoisen Espanjan ja Etelä-Ranskan luoliin, taiteen äärelle. Ihminen on tehnyt taidetta heti kun on siihen kyennyt. Luoliin luotu taide, iältään jopa 35.000 vuotta, osoittaa, että taide alkaa sadasta, ei nollasta: taide on ollut täydellistä syntyessään.

  Pikkumammutti kertoo myös nyky-ihmisen uteliaisuudesta, hellittämättömästä halusta nähdä jotain, vaikka se osoittautuisikin kielletyksi.

  Toteutus: Kirsti Becker ja Pentti Männikkö.

 • Kallioihin tehdyt kuvat ovat hiljaisia viestejä vuosituhanten takaa. Niiden vastaanottaminen vaatii
  pysähtymistä, kykyä kuunnella ja nähdä. Dokumentissa liikutaan maalauspaikoilla Pekka Kivikkään opastamana. Toteutus: Kirsti Becker, Seppo Salminen, Tapani Karhu ja Hannu Kasurinen.

 • Maailmoja syleilevä radiofeature ”Gesar!” vie tiibetiläisen kansalliseepoksen maagiseen
  maailmaan, joka aukeaa runonlaulajille näkyjen kautta. Ohjelmassa eri todellisuudet kohtaavat,
  kun nykykehitys haastaa myyttisen Gesar-kuninkaan ikiaikaisen vallan Tiibetissä. Toteutus:
  Donagh Coleman, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

Lyssna också