Kultakuume

ti 13.9.2016

 • 46 min
 • utgått

Ääniteos muuttuu koko ajan. Uusi Schjerfbeck-kirja kertoo taiteilijan nuoruuden rakkauksista.

Mielen ja metsän taajuuksia. Äänitaiteilija Kirsi Ihalainen sanoo, että ääniteos muuttuu, jos sen taiteen kokija niin tahtoo. Teokset siis ovat paitsi vuorovaikutuksessa tilan, myös vastaanottajan ja ajan kanssa. Ihalainen matkaa Suomalaisen Metsän Taajuudet ääni -installaation kanssa Amerikkaan maailman suurimpaan taidekilpailuun.

Schjerfbeck on matkalla yhtä suureen arvostukseen Picasso. Ruotsalainen taidehistorioitsija Lena Holger on tutkinut sinnikkäästi Helene Schjerfbeckiä. Uudessa kirjassa hän kertoo taas uutta lähes ikonisen taiteilijan työstä, mutta myös nuoruuden ajasta Englannissa.

Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Laura Haapala.

Sändningar

 • ti 13.9.2016 15.52 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Ajatus yhtenäiskulttuurista on vahingollinen myytti. Näin sanoo Vuoden Tiedekynä -voittaja Miika Tervonen.

  Suomalainen mielenmaisema löytyy  lauluvihkoista. Esa Honkonen on yli 30 vuotta kerännyt lauluvihkoja ja -kirjoja. Jo kerätyn 4000 painetun opuksen lisäksi Honkonen haluaa nyt pelastaa ihmisten käsin kirjoittamat henkilökohtaiset lauluvihkot.

  Keppihevosharrastajat hurmaavat Selma Vilhusen uudessa elokuvassa. Hobbyhorse Revolution on dokumenttielokuva nuorista, jotka löytävät itsensä keppihevosilla ratsastamalla.

  Hymyilevän mies -elokuvan ohjaaja Juho Kuosmanen muistelee, miten haki opiskelemaan. Cannes-palkittu ohjaaja antaa myös ohjeen elokuva-alalle pyrkijälle.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juotaa Jouko Salokorpi.

 • Uurnat odottavat taas sinua, mutta älä lähesty niitä valmistautumattomana. Sinulla on vain yksi ääni, älä käytä sitä väärin - Kultakuumeen kolumnisti Juha Hurme auttaa valinnassa.

 • Suomen arvostelijain liiton elokuvajaos jakoi tunnustusta Yle Teema ja Fem -kanavien elokuvaohjelmistolle.

  Armo on pientä ja kaunista, oman vajavaisuuden tunnistamista. Kultakuumeessa armon merkitystä miettivät vankilasta vapautuneet porttiteatterilaiset, ohjaaja-dramaturgi Tuija Minkkinen ja armosta kirjan kirjoittanut elämäntapavalmentaja Taru Hallikainen.

  Juha Hurme antaa kolumnissaan uskaliaita neuvoja äänestäjälle.

  Kuvataideopetuksen väheneminen on laskenut Kuvataideakatemiaan hakijoiden tasoa. Kuvataideakatemian maalaustaiteen professori Tarja Pitkänen-Walterin mukaan opiskelemaan valittavilta vaaditaan hyvän piirustustaidon lisäksi näkemystä.

  Jääkiekkokaupungin pojat opettelevat tanssimaan menestysmusikaalin tahtiin. Yli 10 miljoonaa katsojaa viidellä eri mantereella kerännyt musikaali Billy Elliot valloittaa Tampereen Työväen Teatterin Suuren näyttämön syksyllä 2018.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

 • Kultakuume juhlistaa teatterialan uunituoreita Thalia-juhlien palkinnonsaajia.

  Sauna ja avanto auttaa sirkusarjessa. Sirkuksen lumo -palkinnon saanut Sirkus Magentan käyttää sirkusta erityisryhmilletyövälineenä ilman oppimispaineita. Kultakuumeen studiossa ovat Silja Kyytinen ja Hanne Kauppinen.

  Kollegoiden myöntämä tunnustus on ylitse muiden. Vuoden teatterinäyttelijöiksi valittiin "Ikinuori ajatusten herättelijä" Seela Sella ja "Jumalattoman omaperäinen ja voimakas ja vangitseva" Niina Hosiasluoma.

  Teatterikentän piskuinen taistelija - Riihimäen Teatteri - on Vuoden teatteri. Taloushuolien pakottamana teatteri on löytänyt uusia toimintatapoja ja yhteistyökuvioita, jotka ovat saaneet jäykän laitosteatterikoneen uusiutumaan.

  Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö juhlii Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä historiansa suurimmalla näyttelyllä, jossa yhdystyvät kultakauden taiteilijoiden teokset sekä taiteenkeräilijä ja pankkiiri Ane Gyllenbergin kiinnostus antroposofiaan.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jouko Salokorpi.

 • Medialukutaidon merkitys kasvaa. Internetissä on sivustoja, jotka levittävät propagandaa uutisten muotoon naamioituna. Somessa huhut leviävät nopeasti ja muuttuvat tarpeeksi toistettuina "totuudeksi". Faktatantarkistukseen perehtyneet toimittajat Johanna Vehkoo ja Tuomas Muraja tarjoavat työkaluja.

  Brittiläisen popikoni Stingin säveltämä musikaali "Viimeinen laiva" nähdään syksyllä Turussa. Musikaali esitetään kaupunginteatterissa, joka avataan peruskorjauksen jälkeen.

  "Kuun metsän Kaisa" palkittiin perjantaina dokumentti-Jussilla. Ohjaaja Katja Gauriloffin sadunomainen dokumenttielokuva kertoo kahdesta tarinankertojasta: isoisoäidistään kolttasaamelaisesta Kaisa Gauriloffista ja tämän elämänikäisestä ystävästä sveitsiläisestä kirjailijasta Robert Crottet’sta.

  Suomen 100-vuotisjuhlavuosi tuo sateenkaarenvärit museoihin. Queer-opastuksia on järjestetty jo Ateneumissa, Kiasmassa ja Sinebrycoffin taidemuseossa. Taidekoti Kirpilän mittava taidekokoelma on seksuaalivähemmistöön kuuluneen lääkäri Juhani Kirpilän yksityiskokoelma.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

 • Siiri Angerkoski on Suomen kaikkien aikojen eniten rooleja tehnyt elokuvanäyttelijä. Yle Uutiset selvitti, ketkä suomalaisissa elokuvissa ovat esiintyneet. Kaksi kolmesta näyttelijästä suomalaisessa elokuvassa on miehiä.

  Elokuva ei ole demokraattinen laji, sanoo Pia Pesonen, yksi Suomen kokeneimmista roolittajista. Hän kertoo, kuinka iso on roolittajan rooli näyttelijöiden valinnassa. Elokuvaohjaaja Taru Mäkelä ei käytä roolitusapua, sillä näyttelijöiden valinta on ohjaajan työn herkkua. 

  Nuori katutaiteilija muutti New Yorkista Helsinkiin. David Popa on toisen polven graffitimaalari, jonka näyttely Plastic People kuvaa aikamme ihmisiä, jotka ovat luoneet ympärilleen muovisen kuplan.

  "Oh my Puppets" on nukketeatterin minifestivaali. Tuotantokoordinaattori Ilona Numminen kertoo festivaalista ja siitä, miksi aikuisten nukketeatteri on nousussa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

 • Nollapisteessä ei kiinnosta mikään, sanoo renessanssitutkija ja Yliopistolehden entinen päätoimittaja Pekka Matilainen. Hänen puolielämäkerrallinen kirja "Takaisin nollapisteeseen" kertoo 1960- ja 1970-lukujen vaihteen Helsingin viinatrokareiden, narkomaanien ja pikkurikollisten maailmasta.

  Sata esinettä ja sata tarinaa Suomesta. Design-museon uudessa näyttelyssä kerrotaan itsenäisen Suomen tarina sadan ympäri maata kerätyn esineen avulla.

  Tove Janssonin alkuperäiskuvitus koristaa ensimmäista Muumi-taidemukia. Helsingissä tänään julkistettuun mukiin on painettu Janssonin kansikuvapiirros kirjaan "Taikurin hattu".

  Rovaniemi kunnostautuu Ranska-aiheisilla huipputapahtumilla Frankofonian henkeen. Korundissa on nähtävänä Francois Auguste Biard'in maalauksia Ranskan viimeisen kuninkaan eli Ludvig Filipin Lapin matkalta vuodelta 1839 ja musiikkivierailulla Rovaniemellä on käynyt kapellimestari ja huilisti Patrick Gallois.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jouko Salokorpi.

 • Tämän ajan nuoruutta etsittiin kirjoituskilpailussa. WSOY:n "Tuhat ja yksi tarinaa nuoruudesta" – kilpailun voittajaksi nimimerkin takaa paljastui keski-ikäinen mies.

  Suomen mahtimiehistä syntyy uusia oopperoita. Kolmesta Suomen historian myyttisestä miehestä, Nobel-kirjailija F.E Sillanpäästä, marsalkka Karl Gustaf Mannerheimista ja herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisesta luodaan kustakin oma oopperansa. Kultakuumeen haastateltavina säveltäjät Seppo Pohjola, Tuomas Kantelinen ja Maija Ruuskanen.

  Jokainen aika on ajatellut olevansa historian ahdistunein, kirjoittaa kolumnissaan Marjo Niemi.

  Joukko suomalaisgallerioita on mukana Tukholmassa tällä viikolla pidettävillä isoilla taidemessuilla. Tapahtumaa koordinoivan Timo Soppelan mukaan messut ovat tärkeitä verkostoitumispaikkoja.

  Palkittu dokumenttielokuva "Hyvä postimies" kuvaa pakolaiskriisiä. Se on kertomus Turkin rajalla sijaitsevasta pienestä bulgarialaisesta kylästä. Suomalaisbulgarialaisen Tonislav Hristovin ohjaama elokuva yhdistää absurdin humoristisia piirteitä traagisiin sävyihin.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

 • Kymmenen vuotta sitten Pertti Jarla halusi vitsailla kaksimielisyyksillä kuten aikoinaan Pahkasiassa. Nyt kaikki tietävät, mitä tarkoittaa "fingerporimainen".

  Jyrki Karttusen uusi tanssiteatteriesitys iskee ilkikurisesti öykkäreitä vastaan. Suurieleinen ja kimaltava "Jemina – The Great American Show!" pistää miettimään sukupuolia roolileikkinä.

  Lapsettomuuden kipu tiivistyi Odotuksen kuviin. Valokuvaaja Raisa Kyllikki Ranta kuvasi viisi vuotta valokuvateostaan viidestä naisesta ja heidän kohtaamastaan lapsettomuudesta.

  Kaustisilla soi kansanmusiikki kesällä jo viidettäkymmenettä kertaa. Kaustisen juhlien synty vahvisti pelimannikenttää ja pitää sen yhä elävänä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jouko Salokorpi.

 • Kirjailija Katja Kettu kirjoitti Meksikossa uutta romaniaan käsin. Merenpoukamissa punaiseen vihkoon kirjoitetuista lauseista syntyy vähitellen tarina. Mutta millaista oli matkailla Meksikossa nyt, kun presidentti Trump suunnittelee muuria Yhdysvaltain etelärajalle?

  Elävillä kirjoilla rasismia vastaan. Punainen Risti viettää rasisminvastaista viikkoa. Pohjois-Pohjanmaalla ennakkoluuloja hälvennetään tarjoamalla kirjastoissa eläviä kirjoja. Lainata voi vaikkapa maahanmuuttajan, papin tai kulttuuripersoonan.

  Kuinka kauan kestää, että säveltäjä on riittävän kuollut? Uudelleensuosion tai säveltäjän postyymin löytämisen buumit syntyvät arvaamattomasti. Haastattelussa musiikinhistorian professori Veijo Murtomäki.

  Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelma menee metsään. Pietari Kylmälä kertoo, millaisen metsän hän on runokirjoista löytänyt.

  Olympia-matkatoimisto täyttää 65 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi on ensimmäinen Kleinbussi kaivettu esiin heinäladosta ja kunnostettu. 50-luvun alussa bussi vei matkaajia Pyhälle maalle ja aina Intiaan saakka.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Tuula Viitaniemi

 • Matti Ijäs mittailee mennyttä, mutta ei pumpulisoi sitä. Elokuvaohjaaja Matti Ijäs jää eläkkeelle Yleisradiosta, mutta ei aio lopettaa elokuvien tekemistä. Hän puhuu toimittaja Teemu Laaksosen haastattelussa paitsi elokuvistaan ja niiden henkilöistä, myös suhteestaan nostalgiaan.

  Sunnuntaina liputetaan tasa-arvon kunniaksi. "Älä oleta, vaan kysy", sanoo toimittaja Atlas Saarikoski ja antaa kolme ohjetta, joilla viedä yhteiskuntaa entistä tasa-arvoisemmaksi.

  Gay-teatteri on tasa-arvon teatteri. Helsingin Gay-teatteri perustettiin kymmenen vuotta sitten ja sen ensi-illat ovat aina olleet tasa-arvon päivänä. Teatterin pitkäaikaiset jäsenet tuottaja Mikko Autio ja ohjaaja Kim Gustafsson kertovat uuden ensi-illan kynnyksellä, miksi homoilla on oma teatteri.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

Klipp

 • Aleksandr Puskinin runoromaaniin ja Pjotr Tsaikovskin sävellykseen perustuvasta Jevgeni Onegin –oopperasta nähdään tänän keväänä ainakin kolme tulkintaa. Professori Pekka Pesonen ja dramaturgi Juhani Koivisto kertovat teoksen yllättävistä taustoista. Toimittaja Lisa Enckell.

 • Agnes Baran ja Aamu Milonoff ovat 16-vuotiaita lukiolaisia, jotka ahmivat norjalaissarja Skamin tuotantokaudet melkein yhdeltä istumalta. Tyttöjen mielestä Skam kuvaa realistisesti nuorten elämää ja tarttuu rakkausasioiden lisäksi myös muihin tärkeisiin aiheisiin oikealla herkkyydellä. Mutta löytävät he sarjasta puutteitakin.

 • Poliitikot puhuvat meidät helvetistä kiirastulen kautta kohti pelastusta ja yhteisen matkan päässä odottavat uusi toivo ja parempi tulevaisuus. Tutkijatohtori Jouni Tilli tutki nykyhallituksen poliitikkojen puhetta ja huomasi, että niiden rakenne muistuttaa uskonnollista julistusta. Toimittajana Anna Tulusto.

 • Ranskalainen kuvataiteilija, kansainvälisesti tunnettu Jean-Louis Sauvat (s. 1947) esittäytyy Ranskan suurlähetystössä, jossa hänen vaikuttavia hevostaulujaan on nähtävänä 16 - 17.2 sekä 20 - 24.2.2017 klo 14 - 17.00. Haastateltavina taiteilijan lisäksi Ranskan suurlähettiläs Serge Mostura ja kulttuurineuvos Jeannette Bougrab. Toimittaja Sini Sovijärvi/Yle.

 • Kultakuumeen Sari Möttönen seurasi, miten Helen Schjerfbeckin taulua valmisteltiin kiertueelle osana Ateneumin juhlavuoden ohjelmaa.

 • Näyttelijä Antti Holman mielestä teatteri ei enää tavoita ihmisiä. Lontoossa asuva Holma kertoo Kultakuumeen haastattelussa suhteestaan teatteriin ja miten svengaavan suurkaupungin ilmapiiri on muuttunut. MTV3:n Putous- ja Kingi- viihdeohjelmien myötä kuuluisuuteen noussut näyttelijä puhuu kirjoittamisesta sekä julkisuudesta unohtamatta Yhdysvaltain tulevaa presidenttiä Donald Trumpia.

 • Uudenajan elokuvateattereissa on jotain samaa kuin vanhan ajan, mutta ei kuitenkaan. Helsingin Kallioon on perustettu vanha elokuvateatterin tiloihin uusi teatteri Riviera, joka vastaa nykyihmisen vaatimuksiin. Rivieran yksi perustajista, vähän alle nelikymppinen Atte Laurila ehti monta asiaa elokuva-alalla ennen Rivieraa, ennen kuin unelmasta tuli totta.

  Atte Laurilan lisäksi jututetaan teatteripäällikkö Hannele Pellistä Kino Tapiolasta, joka on vuoden 2013 alusta kuulunut arvostettuun Europa Cinemas -verkostoon. Verkoston tavoitteena on tukea eurooppalaista elokuvakulttuuria ja eurooppalaisen elokuvan näkyvyyttä.

  Pohjoismaiden ja Baltian suurimpaan elokuvateatteriketjuun Nordic Cinema Groupiin kuuluvan Finnkinon teattereissa panostetaan karkkiin, pop corniin ja limonadeihin osana elokuvakokemusta. Suunnitteilla on elokuvasalin ja baarin yhdistelmä ikärajoineen. Miksi pelkkä elokuvakokemus ei enää riitä? Haastattelussa on Finnkinon markkinointi- ja myyntijohtaja sekä herkkumyyntiliiketoiminnan vetäjä Kalle Peltola.

  Lopussa puhetta Helsingin vanhimmasta elokuvateatterista, jonka toiminta uhkaa loppua. Vuodesta 1984 Orionissa elokuviaan esittänyt elokuva-arkisto aikoo siirtää toimintansa Helsinkiin nousevaan keskustakirjastoon. Loppuuko 90-vuotiaan elokuvateatterin tarina tähän? Elokuvakriitikko Kalle Kinnunen ja Kavin apulaisjohtaja Kirsi Raitaranta kohtaavat Orionissa.

 • Tapani Bagge on tuottelias kirjailija, joka kouluttaa dekkaristin uraa suunnittelevia ja on kirjoittanut aiheesta myös perusteellisen oppaan "Se murhaa joka osaa". Muista: dekkareita kirjoitetaan rakkaudesta lajityyppiin. Toimittaja Kai Ristolakin haluaisi alalle.

Lyssna också