Radio Suomi Rovaniemi

Täällä Pohjois-Norja - Riitta Leinonen

 • 6 min
 • utgått

Pohjois-Norjassa lämpömittarit ovat hiponeet 30° lukemia. Kilpisjärven tullissa ennätyksellinen takavarikointi, saksalaiset turistikalastajat saivat 7500 euron sakot 752 kilon kalafileen viemisestä Norjasta. Utöyan terrrori-iskusta 5 vuotta. Hillanpoiminnassa uusi ilmiö Karasjoella, kamerakopterilla paikannetaan hilla-apajat. Riitta Leinoselle soittaa Risto Koskinen.

Sändningar

 • ti 26.7.2016 11.13 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Isänmaan puolustajien päivää eli miesten päivää sekä Maslenitsaa on juhlittu Venäjällä. Osmo Kolulle soittaa Jarmo Siivikko.

 • Viikon eduskuntakuulumisista kertoo pakinassaan Lapin kansanedustaja Mikko Kärnä.

 • Hiihtoloma on parasta viettää ulkona ja nuotiolla. Lahden MM-kisat alkoivat keskiviikkona. Martta Anna-Liisa Tikkanen ja Juha Mäntykenttä ovat nuotiolla Alakorkalon laavulla Rovaniemen länsipuolella. Työn alla on makea kisaeväs kaura-omenaleipä.

 • Akateemisen Karjala-Seuran perustaja, fasistisen IKL:n nuorisojohtaja, sisällissodan valkoinen veteraani – Elias Simojoki (1899–1940) oli kiihkeä äärioikeistolainen. Mika Siirosen teos piirtää kuvan jyrkästä ja traagisesta hahmosta, joka eli uskonnon ja äärinationalismin ristipaineessa. Yksilön kuvauksesta teos laajenee kertomukseksi luterilaisen uskon, rasismin ja fasismin epäpyhästä kolminaisuudesta. Kirjasta kertoo Juha Pikkarainen. (Kuva: Atena Kustannus)

 • Meppi Kyllönen puhuu pakinassaan saunapalvatusta kinkusta.

 • Matarenkilainen kunnanvaltuutettu ehdottaa työpäivän keskellä seksituntia kotona, jotta kunnan väkiluku nousisi. Chiliä aiotaan kokeilla tiensuolauksen sekaan, jotta porot saataisiin pois teiltä. Luvat unohdettiin hakea, junissa ei myydä olutta. Bertil Isakssonille soittaa Sirkku Savusalo.

 • Kuningas Harald täytti 80 vuotta 21.2. 81% norjalaisista haluaa pitää monarkian. Pohjois-Norjan taidemuseo on väliaikaisesti saamelaistaiteen museo. Tromssassa linja-autot kolaroivat huonon kelin takia. Myös Tromssan lentokentällä oli kaaos samasta syystä. Riitta Leinoselle soittaa Anni Tolppi.

 • 1200 työläistä odottaa palkkarästejään Murmanskin alueella. Maslenitsaa juhlitaan nyt Venäjällä. Riina Gusevalle soittaa Jarmo Siivikko.

 • Lapin kansanedustaja Katri Kulmuni puhuu pakinassaan talouden orastavasta kasvusta ja petopolitiikasta.

 • Harrastelijamaalari Klingsor maalasi vain tavallisia esineitä. Nyt innokkaat elämäkerturit yrittävät kirjoittaa hänestä kirjaa. Heitä on kaksi, ehkä enemmänkin, ja kenties juuri tämä kirja on Klingsorin elämäkerta. 'Taiteilija Klingsor' on kirja elämästä, tavoista elää ja taiteesta, joka limittyy elämään. Se on täynnä Torgny Lindgrenille ominaista huumoria ja ymmärrystä. Kirjasta kertoo Juha Pikkarainen. (Kuva: Tammen Keltainen Kirjasto)

 • Euroopan parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa oli tämän viikon esityslistalla muun muassa EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus sekä robotisaatio. Näistä puhuu pakinassaan eurokansanedustaja Liisa Jaakonsaari.

 • Radio Norrbotten ja muut paikallisradiot ovat kuuluneet ruotsalaisille 40 vuotta. Suukkojen pysäkki pysäytti ohikulkijoita Haaparannalla eilisen ystävän päivän kunniaksi. Ulkomaalaisten marjanpoimijoiden määrää halutaan vähentää. Ruotsin sairaammat löytyvät Haaparannalta. Bertil Isakkssonille soittaa Sirkku Savusalo.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Kirjailija Pentti Haanpää on uskomattoman monipuolinen kirjailija. Hänen teoksensa vastustavat aikaa. Ne eivät vaikuta nykypäivänä vanhahtavilta kuten useimpien suomalaisten kansankuvaajien kirjat. Haanpää tarkasteli kansaa vinosti, mikä ei miellyttänyt kaikkia aikalaisia. Haanpää siteerasi mielellään Isoa Kirjaa, vaikka ei uskonut jumaliin eikä varsinkaan kirkkoon. Haanpään uusimman elämäkerran laatija kirjailija Matti Salminen määrittelee Haanpään seitsemän eri kirjailijakuvaa. Ensimmäinen Salmisen listassa on myytti yksinäisestä oppimattomasta korven eläjästä, joka hyppäsi Pohjolan pimentolasta suoraan suomalaisen kirjallisuuden kärkeen. Toimittaja: Tapani Niemi. (Kuva: Into Kustannus)

 • 'Kaksi ihmistä vieretysten. Toinen heistä on pian paluumatkalla kosmokseen, toinen valvoo hänen vierellään päivät ja yöt.' Näin näyttelyään kuvailee valokuvaaja Michael Marnin Jacobs, jonka kuvat heijastelevat tuntoja kuolemansairaan viereltä. San Franciscosta aikanaan Suomeen muuttaneen Michaelin juuret ovat New Yorkissa, mutta Rovaniemi on ollut perheen koti jo parinkymmenen vuoden ajan. Michaelin kulttuuritalo Korundissa tapaa Bikka Puoskari.

 • Kirjailija Pentti Haanpään teokset kestävät hyvin aikaa ja ovat kummallisella tavalla ajattomia sekä myös ajankohtaisia tänä päivänäkin, vaikka Haanpää kirjoitti tuotantonsa ennen viime sotia ja vähän sotien jälkeen. Haanpää kuoli 1955. Nyt jos koskaan kannattaa tutustua esimerkiksi Haanpään purevaan arvioon Suomen 1930-luvun lamasta, työoloista ja köyhän ihmisen kurjuudesta. Kirjailija Matti Salminen on julkaissut viime vuosina erinomaisen Haanpään elämäkerran ja neljä Haanpään novellikokoelmaa, joista mennyt maailma vaikeni. Haanpään Pentti oli kuvien raastaja, vastarannankiiski ja totuuden puhuja, joka itse joutui kirjallisen vainon kohteeksi. Tapani Niemi haastattelee. (Kuva: Teos)

 • Eero Perunka alias Nalle on rovaniemeläinen poromies mutta luvalla sanoen hieman epätavallinen, ei siis outo, vain vähän erikoinen. Nalle on poromies, metsuri, kelorakentaja, jolla on poninhätä, ajatelkaa nyt, viiskymmpisellä ukonrehjakkeella poninhäntä. Nalle puhuu erinomaista saksaa ja hän viettää suuren osan vuotta Etelä-Saksassa ja Turussa ja tulee vain porohommiin Lappiin. Nalle on tehnyt akateemisen loppututkinnon kulttuurihistoriasta eli hän on filosofian maisteri ja vääntää kovaa vauhtia väitöskirjaa 1800-luvun ehkä sensaatiomaisimmasta väärennöksestä Rovaniemellä, joka herätti aikanaan suurta huomiota koko vanhassa läänissä. Tapani Niemi pistäytyi päiväkahvilla Nallen luona Perunkajärvellä.

 • Suurin osa suomalaisista käyttää PC:tä eli tietokonetta. Lyhenne PC tulee sanoista Personal Computer eli henkilökohtainen tietokone. Nykyaika rakastaa lyhenteitä ja uusiosanoja. PC:n yhteydessä puhutaan myös digitaalisesta jalanjäljestä. Tapani Niemi tapasi Helsingissä syntyperäisen lappilaisen Juha Lauhamaan, joka tietää henkilökohtaisesti, mitä digijälki merkitsee käytännössä ja miten digitaalisuus ylipäänsä on vaikuttanut hänen työuraansa. (Kuva: Anssi Lepikko / Yle)

 • Normaalisti kun professorit jäävät eläkkeelle, he pitävät parin tunnin esitelmän menneestä ja kertovat juttuja uransa kohokohdista. Mutta Juha Karhu näyttelee Josef K:n roolin Kafkan oikeusjutussa. Juha Karhu on ollut muutenkin aktiivisesti mukana Rovaniemen kulttuuritapahtumissa, hän on ollut toteuttamassa ohjaaja Seppo Rintamäen kanssa erinäisiä produktioita. Oikeusjuttu-2 esitetään Rovaniemellä kymmenen kertaa, ensi-ilta on lauantaina 22.4.2017 ja viimeinen esitys on keskiviikkona 24.5.2017. Jarmo Siivikko haastattelee.

 • Sodasta jää kahdenlaista muistitietoa. Asiakirjat raportoivat, miten asiat oikeasti tapahtuivat. Lisäksi tapahtuman kokeneet muodostavat asiasta henkilökohtaisen näkemyksen ja muokkaavat muistikuvaansa keskustelemalla ja muistelemalla. Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimusasemalla on käynnistynyt hanke, joka tallentaa partisaanisodan muistelutietoa. Dosentti Kirsi Laurén ei ole kiinnostunut, mitä sodassa oikeasti tapahtui, vaan siitä, miten sitä muistellaan ja miten siitä kerrotaan. Toimittaja: Tapani Niemi. (Kuvassa partisaani-iskun 70-vuotismuistojuhla Savukosken Kuoskussa. Kuva: Pia Tuukkanen / Yle)

  Ottakaa yhteyttä:
  Kirsi Laurén
  kirsi.lauren@uef.fi
  puh. 0503315870

  Karjalan tutkimuslaitos
  Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kampus
  PL 111, 80101 Joensuu

 • Kirkolla ja uskonnollisilla yhteisöillä on tuhansien vuosien kokemus tarinankerronnasta. Hyvä saarnaaja ei luennoi tai luettele faktoja asiantuntevasti taivaanvahvuudesta ja Jumalan voimista vaan kertoo tarinoita, mitä maan matosille on tapahtunut elämän mieronteillä ja miten niistä on selvitty. Pyhän Kairosmajan isäntä Kari Hämäläinen luottaa samaan perinteeseen, kun hän vie ihmisiä tunturiin. Pari viikkoa sitten Hämäläinen opasti eteläsuomalaista ryhmää lumikenkävaelluksella Soutajatunturiin. Hälisevä ja elämänhalua pursuava nuorisojoukko hiljentyi täysin, kun Kari alkoi nuotiolla muistella viisivuotiaan tytön tarinaa pari vuosikymmentä sitten. Tytön nimi on muutettu. Toimittajana on Tapani Niemi. (Kuva: Jani Heino)

 • Monien vanhempien viikonloput menevät lasten harrastusten parissa. Rovaniemen judoseura Koyoma ja Sodankylän judoseura Byakuy toimivat erittäin aktiivisesti. Kisa- ja harjoitusreissuja järjestetään ympäri Suomen. Viikonloppuna tehtiin kisamatka Raaheen. Juha Mäntykenttä seurasi judoseurojen matkaa. (Kuvassa lappialaisia judomitalisteja)

 • Arktinen seikkaliu Arcrtic Lapland Rally ajetaan jo 52:n kerran. Jo 1980-luvulla järjestelyhommiin hurahtanut Elise Härö kertoo kokemuksistaan rallin parissa. Duudsonien Jarppi ja Mauri 'Crazy Mike' Uuskoski saapuvat myös kurvailemaan B-junioreiden kanssa kilpaa. Elise ei lupaa erityiskohteilua edes heille. Jarmo Siivikko jatkaa. (Kuva: Sonja Petäjämaa)

 • Kemijärveläisen kuvataiteilija Pirkko Mäkelä-Haapalinnan ateljeessa kummittelee. Niin ainakin epäilevät naapurit, jotka muistavat läheisen kummittelevan Myllyojan. Taiteilija epäilee, että jotain erikoista uudessa taiteilijan ateljeessa on. Siellä nimittäin on järkyttävän hiljaista, lattiat ovat pahoilla ruhjeilla. Olisiko se kummitus, tallitonttu vai hyvä haltia? Joka tapauksessa siellä on hyvä henki. Toimittaja: Tapani Niemi. (Kuva: Ilkka Haapalinna)

 • Sallan kunta etsii uutta käyttöä vanhalle saha-alueelle Kursun kylässä. Alueella on tehty mittava maanpuhdistus- ja parannustyö ja huonokuntoisimmat rakennukset on purettu ja parhaimmat jätetty. Maaperän puhdistaminen erilaisista saasteista maksoi kaksi miljoonaa euroa ympäristöministeriölle, Lapin ely-keskukselle ja Sallan kunnalle. Kursun sahan alue on laaja - 18 hehtaaria. Saha toi aikoinaan vaurautta Kursun kylälle ja koko Sallaan. Se oli sadan ihmisen työpaikka. Sallalainen Kursun Puu Oy sahasi alueella pisimpään, parikymmentä vuotta - vuoteen 1985. Minkälaista toimintaa havitellaan tuonne entiselle saha-alueelle? Jorma Korhonen haastattelee kunnanjohtaja Erkki Parkkista.

Lyssna också