Radio Suomi Kotka

fr 22.7.2016

 • 5 min
 • tillsvidare

Vuonna 1970 Haminan Reserviupseerikoulu vietti viisikymmenvuotisjuhliaan. Pelkkää juhlaa RUK:n arki ei kuitenkaan tuolloin ollut, sillä resurssit olivat niukassa ja julkisuudessa oli esitetty tiukkaa kritiikkiä koulun hengestä.

Reserviupseerikoulun 248. kurssi päättyi lähes puolivuosisataa myöhemmin heinäkuussa 2016. Kuinka meininki on muuttunut vuosien saatossa ja mikä on RUK:n henki tänä päivänä?

Toimittajina Jaakko Mäntymaa ja Hannu Karpo. Jututettavina Reserviupseerikoulua vuonna 1970 johtanut Pentti Syrjä, koulun nykyinen johtaja Markku Hutka sekä upseerioppilas Sampsa Pietilä.

Sändningar

 • on 20.7.2016 11.33 • Yle Radio Suomi

Avsnitt

 • Kouvolalainen, 18-vuotias Leevi Mynttinen perusti heinäkuussa Facebookiin yhteisön "Pokemon GO Finland". Yhteisössä on jo yli 25 000 jäsentä. Suomen Latu palkitsi Pokemon GO -pelin vuoden liikuttajana ja Leevi kävi pokkaamassa palkinnon viikonloppuna.
  Ville Pisto jututtaa Leevi Mynttistä.

 • Kouvolalainen maanviljelijä Tommi Hasu luottaa luomutilallisena tulevaisuuteen. Nuori-isäntä pyörittää tilaa yhdessä isänsä kanssa Valkealassa. Tilaa on viime vuosina laajennettu, vaikka esimerkiksi byrokratian pelisäännöissä riittää välillä miettimistä. Petri Niemi jututtaa Hasua.

 • Suomesta koottiin välirauhan aikana 1400 vapaaehtoista sotilasta kahdeksi vuodeksi Hitlerin valiojoukkoihin itärintamalle. Yli 90-vuotias kouvolalainen Sakari Haikala muistelee SS-menneisyyttään, joka alkoi värväytymisenä 17-vuotiaana. Petri Niemi haastattelee Haikalaa ja myös hänestä kirjan kirjoittanutta filosofian tohtori Mirja Turusta.

 • Riikka Keurulainen harrastaa burleskia ja myös opettaa sitä Kouvolassa. "Vaikka burleskissa ollaan suhteellisen vähissä vaatteissa, sitä ei pidä sekoittaa missään nimessä strippaamiseen!" hän toteaa. Riikkaa jututtaa Maija Tuunila.

 • Kouvolalainen kaveriporukka Äijäkanteleet luottaa miehiseen kanteleensoittoon huumoriotteella. 12-henkinen yhtye on ehtinyt valloittaa muun muassa Kaustisten päälavan ja käydä Japanissakin. Perinteisen kansanmusiikin lisäksi yhtye on tehnyt kantelesovituksia rock-kappaleista. Petri Niemi haastattelee yhtyeen jäseniä.

 • Roller derby on vauhdikas laji, joka vaatii peliälyä, voimaa ja taitoa. Kouvola Rock n Rollers harjoittelee ja pelaa Kuusankosken urheilutalossa. Petri Niemi lähti harjoituksiin ottamaan selvää lajin saloista ja pääsi kokeilemaan rullailua itsekin.

 • Käsikirjoittaja ja ohjaaja Juha Salminen haluaa tehdä teatteria omilla ehdoillaan. Jokiteatterissa liikutaan nollabudjeteilla ja vailla avustuksia. Paikallishistoriasta Salminen on ammentanut paljon, mutta viimeksi syntyi musiikkinäytelmä Edu Kettusen biisien maailmaan. Petri Niemi haastattelee Salmista.

 • Moni muistaa Anne Pohtamon missitaustan. Tällä hetkellä hänen elämässää vauhtia riittää muun muassa yrittäjänä ja isoäitinä. Petri Niemi tapasi Pohtamon Kouvolassa Senioreiden suhinat -tapahtumassa, jossa Pohtamo oli muun muassa muotinäytösten juontajana.

 • Lakutehtailija Timo Nisula Kouvolan Lakritsi Oy:stä katsoo Kouvolaa Espoossa asuvan yrittäjän silmin. Hänen mielestään yrityksen kotikaupungissa ei ole mitään vikaa ja siellä on yhtä paljon betonitaloja kuin muuallakin. Kouvolalaiset kamppailevat Nisulan mielestä suomalaisille tyypillisten asenneongelmien kanssa. Petri Niemi haastattelee Nisulaa.

 • Myllykosken kylänraitin hiljentymisestä Kouvolassa on puhuttu viimeistään siitä lähtien kun UPM päätti lakkauttaa paikallisen paperitehtaan. Kotiseudun aktiiviset ihmiset ovat nyt kampeamassa kuitenkin esimerkiksi seurataloa uuteen nousuun. Petri Niemi kävi kiertämässä uuden omistajan saanutta seurataloa Myllykoski-aktiivi Erik Wetzerin kanssa. Matkalla tavataan myös uutta grillikioskia suunnitteleva yrittäjä Jukka Turkia.

 • Raimo Kettunen on asunut yli neljännesvuosisadan Suomenlahden itäisimmällä asutulla saarella, Tammiossa. Ympärivuotisesti ilman sähköverkkoa ja juoksevaa vettä. Ensi syksynä 80 vuotta täyttävä Kettunen haki toimittaja Mari Pekkasen pyörähtämään Haminan ulkosaaristossa kauniina syyskuisena aamuna. On aika hypätä Kettusen avoveneeseen ja suunnata itäisen Suomenlahden aalloille...

 • Uusien autojen myynti on parin viime vuoden aikana kasvanut taantuma-ajoista. Esimerkiksi Kaakkois-Suomessa toimiva Auto-Suni on muuttanut uusiin liiketiloihin Kouvolassa ja hakee myös uusia työntekijöitä. Petri Niemi haastattelee yhtiön Kymenlaakson myyntipäällikköä Ilpo Pääkköstä.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Kotkan Metsolan päiväkodin lasten annettiin itse valita, mitä leikkiä kukin tahtoo leikkiä. Kuvaus ja editointi: Pyry Sarkiola

 • Kotkan Metsolan päiväkodin lasten annettiin itse valita, mitä leikkiä kukin tahtoo leikkiä.

  Kuvaus ja editointi: Pyry Sarkiola

 • Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla Harri Helminen(sd.) laatii parhaillaan virkamiesten kanssa valtuutetuille pelisääntöjä, joiden toivotaan ohjaavan nykyistä asiallisempaan toimintaan luottamustehtävässä.

  Ylen toimittaja testasi puheenjohtajan sietokykyä ja reaktioita, kun toimittaja ei käyttäydykään niin kuin haastattelijan odotetaan käyttäytyvän.

  Toimittaja: Petri Niemi
  Kuvaaja: Pyry Sarkiola

 • Liikuntaesteisen asemaan asettuminen voi edistää esteetöntä rakentamista. Eläytyminen siihen, miten esimerkiksi vanhus kokee ympäristönsä, tuo esiin paikkoja, jotka tuottavat ikäihmisille vaikeuksia. Sini Ojanperä kävi testaamassa pukua, jonka avulla tällaista eläytymistä voi tehdä ihan käytännössä. Kuvaus ja editointi: Pyry Sarkiola

 • Pirkka-Pekka Peteliuksen pitkäaikainen haave on ollut veneilysäätietojen lukeminen radiossa. Toive toteutui, kun Pirkka-Pekka vieraili Kymenlaakson Radiossa. Kuuntele kuinka mies selviytyi. Samalla selviää myös mikä olisi Peteliuksen unelmien täyttymys ja miksi unelma ei ole vielä toteutunut.

 • Kymenlaakson Radio sai mieluisan vieraan, kun Pirkka-Pekka Petelius saapui Mari Pekkasen juontopariksi iltapäivälähetykseen. Lähetys täyttyi toivekappaleista, yleisön kysymyksistä ja vapaasta assosiaatiosta. Tarina luikerteli Kymenlaakson murteen ominaispiirteiden pohdinnasta nujakkaan Sami Hyypiän kanssa. Kuuntele iltapäivän parhaat palat!

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieraana on kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) Lappeenrannasta. Haastattelussa hän arvostelee muun muassa hallituksen kaavailemaa kuntauudistusta. Toimittajana on Jaakko Mäntymaa.

 • Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
  Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

 • Tämänkertainen parlamenttivieras, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), uskoo hovioikeuden jäävän Kouvolaan. Haastattelijana Vesa Grekula.

 • Viidestä tamperelaismiehestä koostuva yhtye 4W - hatunnosto Juha "Watt" Vainiolle soittaa ainoastaan Junnun tuotantoa. Mari Pekkasen jututettavina ovat solisti Kimmo Hoivassilta ja kitaristi Marko Aho.

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieras -ohjelman haastattelussa on perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän kertoo ohjelmassa muun muassa värikkäästä julkisuuskuvastaan sekä näkemyksensä kuntaliitoksista. Vesa Grekula haastattelee.

 • Kotkalainen Maiju Lanki on Metsähallituksessa suunnittelijana ja työpäivät kuluvat usein tutkimalla vedenalaista maailmaa sukeltaen. Olli Törönen tapasi Maiju Langin Haminan Nuokoissa.

Lyssna också