Urheiluilta

Jalkapallokierros

 • 2 t 57 min
 • utgått

Jalkapallokierros. Toimittaja Jere Pehkonen, asiantuntija Erkka V. Lehtola. Inter-Ilves, HIFK-SJK, RoPS-FC Lahti

Sändningar

 • lö 27.8.2016 15.30 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Urheilu on vasta viime aikoina hyväksytty ammatiksi – uraksi, jota saa tavoitella.

  Huipulle pääseminen vaatii intohimoa, sitoutumista määrätietoisuutta ja kurinalaisuutta, jotka kaikki ovat hyviä ominaisuuksia missä tahansa työtehtävässä. Hyvä pohja siis myös toiseen työuraan.

  Käsitys harjoittelusta on viime vuosina muuttunut ja nykyisin ymmärretään, että kyse on ihmisen valmentamisesta; yksilön kyvystä kaivaa itsestään paras irti valmentajan avulla. Yhtä lailla joukkuelajien valmennus on yhä enemmän yksilövalmennusta ja samalla yksilölajeissa valmentautuminen tapahtuu parhaiten tiimeissä, joiden toiminnasta päävalmentaja vastaa.

  Onnistuminen vaatii tiimiltä selkeää työnjakoa, huolellisuutta pientenkin yksityiskohtien osalta sekä harjoittelun laadun jatkuvaa parantumista ympäristössä, jossa uhkien sijaan nähdään mahdollisuuksia, ja jossa tiimin jäsenten välillä vallitsee täydellinen luottamus.

  Modernin ammattiurheilun kokonaisuutta on Yle Puheen urheiluillassa avaamassa mm. kovia golfammattilaisia Minea Blomqvistia, Mikko Ilosta ja Henrik Stensonia valmentanut Timo Rauhala.

  Puhelimitse lähetykseen osallistuvat mm. koripallovalmentaja Henrik Dettmann, jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen sekä manageri Harri Halme.

  Yle Puheen Urheiluiltaa isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

 • Formula ykkösten MM-sarjasta on ajettu kolme osakilpailua, mutta paljon on vielä edessä: MM-sarjassa ajetaan vielä 17 kertaa, seuraavan kerran Sotshissa vapunaattona.

  Millainen on ollut kauden alku? Onko mestaruus Mercedeksen ja Ferrarin kaksinkamppailu? Millaista on kuninkuusluokan elämä Bernie Ecclestonen jälkeen? Kuinka hyvin karting ja pikkuluokat valmistavat ykkösiin, ja miten fyysisestä urheilulajista onkaan kysymys? Siinä muutamia teemoja, joihin Yle Puheen Formulaillassa paneudutaan.

  Studiovieraana on Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh. Puhelimitse lähetykseen osallistuvat ainakin 70 F1-kilpailua ajanut Jyrki Järvilehto, suorituskykyvalmentaja Mika Salminen, AKK:n monivuotinen puheenjohtaja ja moottoriurheiluvaikuttaja Kari O. Sohlberg, Speedpassionin toimitusjohtaja Tony Svartsjö ja AKK:n lajipäällikkö Pekka Säynevirta.

  Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

 • Yle Puheen Urheiluilta ennakoi alkavia NHL:n pudotuspelejä. Studiossa Sami Laine (Yle Urheilu), Antti Mäkinen (Viasat Finland) ja Tuomas Nyholm (Iltasanomat). Puhetta johtaa Jere Pehkonen. #NHLilta #Urheiluilta

  Kuva: Jeff Kowalsky / EPA

 • Yle Puheen Veikkausliiga-ilta käy läpi tulevan kauden kuviot turbulentin talven jälkeen. Mikä on HJK-luotsi Mika Lehkosuon asema, pystyykö SJK haastamaan valmentajavaihdoksen jälkeen? Voiko kukaan pysäyttää Moshtagh Yaghoubia ja kuka on kauden kiinnostavin nuori pelaaja.

  Studiossa Jaakko Parkkisen seurassa entinen KuPS- ja TPS-valmentaja Marko "Rapa" Rajamäki ja seurajohtamisesta kirjan kirjoittanut, entinen FC Hongan toimitusjohtaja Tero Auvinen.

 • Historian kuudennessa Urheilukansanradiossa kommentoidaan jälleen urheiluun liittyviä kansalaismielipiteitä. Suoran lähetyksen studiovieraat ovat taekwondossa Tokioon tähtäävä Jenna Partanen ja keihään olympiahopeamitalisti Antti Ruuskanen.

 • Menestyksekäs suomalaislaji kurkottaa uuden olympiadin alkuhetkillä tämän vuoden nuorten ja aikuisten arvokilpailuihin. Suorassa lähetyksessä mukana päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela, 98-kiloisten maajoukkue painija Elias Kuosmanen ja olympiakomitean kamppailulajien lajiryhmävastaava Pasi Sarkkinen.

 • Kansallispelin kauden alkuun on enää reilu kuukausi. Sesonki starttaa kotimaan rajoen ulkopuolella yhdellä Espanjassa ja kahdella Tukholmassa pelattavalla ottelulla.
  Talven aikana pesäpallo on saanut jalansijaa Intiassa ja kesällä taas Imatralla, kun IPV palaa pääsarjaan ja järjestää Itä-Länsi -ottelut.
  Menneen kauden kohokohdat, syksyn siirtomarkkinat, pesäpallon asema yhteiskunnassa sekä lasten ja nuorten keskuudessa sekä uuden kesän ennusteet puntaroidaan Yle Puheen Urheiluillassa.
  Pesäpalloillan kaksituntiseen suoraan radiolähetykseen saapuvat viime kaudella SM-kultaa Kirittärissä voittanut ja alkavalla kaudella Tampereen Manse PP:tä edustava Mira Kolehmainen, Hyvinkään Tahkon Itä-Länsi -lukkari Juha Puhtimäki sekä Imatran Pallo-Veikkojen urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää.
  Pesäpalloillan toimittavat Mikko Hannula ja Jussi Putkonen.

 • Mitä ”urheiluäänestäjän” tulisikaan ottaa selville kun valmistautuu 9. huhtikuuta käytäviin kuntavaaleihin?

  Liikunta on edelleen harrastuksista suurin, joten kuntapäättäjillä tulisi olla todellista urheilun osaamista, sekä tietoa siitä miten kuntalaisten fyysistä aktiivisuutta voidaan lisätä.

  Millaista yhteistyötä seurat ja kunnat voivat tehdä, miten tuleva sote-uudistus vaikuttaa ja miten yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden osalta tulee toimimaan kunnan ja maakuntien välillä, entä millaisena kunta näyttäytyy seuran kumppanina?

  Yle Puheen studiossa aiheesta on keskustelemassa Lahden liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki ja oman mietteensä kertovat ainakin Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen, LIKESin johtaja Eino Havas, Suomen olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson, TUL:n pääsihteeri Risto Korpela sekä Suomen voimisteluliiton varapuheenjohtaja Katja Anoschkin.

  Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

 • Jääkiekon SM-liigan pudotuspelit starttaavat ke 15.3. Mistä asetelmista lähdetään kauden huipennukseen? Studiossa asetelmia ennakoivat Yle Urheilun toimittaja Sami Laine ja asiantuntija Kimmo Kuhta. Toimittajana Jaakko Parkkinen.

 • Yle Puheen Urheiluillassa seurataan viime kauden mestarin Kouvolan Kouvojen ja yhden sarjan suurimman suosikin Joensuun Kataja Basketin välistä Korisliigan ottelua.

  Illan teemana on paneutua erityisesti otteluun valmistautumiseen, josta mietteensä kertovat Katajan pelinrakentaja Teemu Rannikko, Kouvojen päävalmentaja Pieti Poikola sekä Suomen tähän mennessä ainoa NBA-pelaaja Hanno Möttölä, joka kuuluu lupaavista nuorista koostuvan HBA:n valmennusryhmään.

  Lisäksi illan aikana pohdiskellaan myös mm. mitä kansainvälisille kentille kuuluu, ja mitä on odotettavissa tulevasta Yhdysvaltain yliopistokoripalloilun huipennuksesta ”Selection Sundayn” alla.

  Studiossa peliä seuraavat Yle Urheilun asiantuntija Ilpo Rantanen sekä Jouko Vuolle ja studiojoukkuetta vahvistaa lisäksi Jussi Putkonen.

 • Mitkä ovat mietteet Lahden MM-kisojen jälkeen, entä mitä ajatuksia herättivät yleisurheilun halli EM-kilpailut? Millaiset olivat Formula ykkösten ensimmäiset testit Barcelonassa entä mitä kuuluu 40-vuotiaalle Suomen Golfliitolle? Mitä tapahtuu kansainvälisessä jalkapallossa, entä kotimaisessa jääpallossa ja millaisia tuloksia pitää tehdä, että on mahdollisuus saada urheilija-apurahaa opetus- ja kulttuuriministeriöstä?

  Yle Puheen urheiluillassa puhutaan siis sportista ja studiovieraana on ylitarkastaja Hannu Tolonen opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Lahden kisoja kommentoi pääsihteeri Janne Leskinen ja yleisurheilua toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä. Barcelonan testejä arvioi Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh ja golfliiton kuulumiset kertoo tuore puheenjohtaja Hanna Hartikainen.

  Kansainvälisen jalkapallon koukeroihin johdattaa Suomen palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande ja jääpallokauden huipennusta ennakoi jääpalloliiton toiminnanjohtaja Pekka Liikanen.

  Lähetystä isännöivät Jussi Putkonen ja Jouko Vuolle.

 • Matti Heikkinen hiihti upeasti pronssille Lahden MM-kisojen päätösmatkalla miesten 50 kilometrillä. Kisa ratkesi vasta loppusuoralla ja Yle Puheen selostajat Jarmo Lehtinen ja Jussi Piirainen loivat jälleen kunnon jännitystä ja tunnelmaa loppumetreille.

Klipp

 • Helsingissä pelataan torstaista alkaen jääkiekon Euro Hockey Tourin turnaus, joten sen alla on oivallinen aika puhua valmennuksesta - myös jääkiekon valmennuksesta.

  ”Valmentajan tehtävä on auttaa urheilijaa tuntemaan itsensä, tunnistamaan omat voimavaransa ja käyttämään niitä niin urheilussa kuin elämässä yleensäkin”, sanoo Suomen ammattivalmentajien puheenjohtaja Erkka Westerlund.

  Mitä valmennus oikeastaan on? Millaista on valmentaa Suomen maajoukkuetta ja kuinka paljon kaikki on muuttunut viimeisten 25 vuoden aikana? Voiko maajoukkuevalmentaja vielä opettaa ammattipelaaja - onko se edes tarkoitus? Millaisella harjoittelulla jääkiekossa päästään huipulle ja mitä erityisesti ei pitäisi tehdä?

  Yle Puheen Urheiluillassa jääkiekkoa ja sen valmennusta pohtivat nykyinen Leijona-joukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki, jonka Riku Salminen tapasi Tampereella – siellä mistä kaikki hänen osaltaan alkoi sekä Erkka Westerlund, joka vuosien varrella on kehittänyt valmennusta monessa eri roolissa.

  Yle Puheen studiossa iltaa ovat juontamassa Jere Pehkonen ja Jouko Vuolle.

 • Yle Urheilun Sami Laine ja asiantuntija Kimmo Kuhta vetivät perjantaiaamuna yhteen jääkiekon World Cupin tapahtumat. Toimittajina Alina Kulo ja Juuso Pekkinen.

 • Yle Urheilun toimittajat Arimo Laakkonen ja Otto Rönkä perkaavat molempien EM-finalistien matkan loppuotteluun ja mahdollisuudet voittaa Euroopan mestaruus.

 • Yle Puheen finaalikiertue rantautui jälleen Tampereelle, missä vuorossa oli perinteikäs vierailu Jääkiekkomuseossa. Mukana oli myös Olli Palola, jonka kanssa käsiteltiin maalintekoa, Tapparallekin tuttua ongelmaa finaalisarjassa HIFK:ta vastaan. Palola ja Yle Urheilun asiantuntija Kimmo Kuhta ottivat myös pienimuotoisen kilpailun siitä, kummalta puolelta maalinteko olikaan helpompaa.

 • Buffalon tehopuolustaja Rasmus Ristolainen on kiitollinen Suomen rakentajille.

 • Miltä jääkiekko näyttää vedonlyöjän silmin? Mitä vedonlyönnissä tulee ottaa huomioon, kun pelataan jääkiekkoa? Vedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa tarjosi Yle Puheen Jääkiekkokierroksen vieraana oman ABC:nsä jääkiekkovedonlyöntiin

Lyssna också