KulttuuriCocktail Puheessa

Neuromaani imee katsojan esityksen sisälle

 • 56 min
 • tillsvidare

KulttuuriCocktailin syksyn ensimmäisissä lähetyksissä perehdytään kauden kiinnostaviin teatteriensi-iltoihin.

Valtteri Raekallion Neuromaani-esitys vie katsojan lakkautettuun helsinkiläiseen Marian sairaalaan. Siinä katsoja vaeltaa tiloissa, joissa mielikuvitus ja todellisuus sekoittuvat erikoisilla tavoilla. Ovatko immersiiviset eli katsojat sisäänsä upottavat esitykset lyömässä vihdoin Suomessa läpi?

Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Hanna Helavuoren mukaan teattereiden syksy on runsas kuin sienisato. Mitä siitä pitää tietää?

Helsinkiläisen Kapsäkki-teatterin Seepranainen-esitys kertoo itseään viiltävien naisten elämästä. KulttuuriCocktailissa kuullaan yhden naisen tarina.

Toimittajana on Anu Heikkinen.

Kulttuurin kiinnostavimmat havainnot Yle Puheen perjantai-iltapäivissä. Tuotanto: Yle Kulttuuri

Sändningar

 • fr 26.8.2016 17.01 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Toimittaja Olli Kangassalon sukellus syyskylmään metsään sodanaikaisten kaukopartiomiesten hengessä. Kuinka kauan siviilipalvelusmies kestää kaukopartiomiesten kyydissä? Haastateltavana kaukopartiomiehistä kirjan kirjoittanut Patrik Berghäll. Ohjaaja Leea Klemola tutkii näytelmässään Vaimoni, Casanova naimisissa olevaa vanhaa naista, jolla on rakkaudenjanoinen luonto. Mitä asioita voi nähdä tarkemmin, kun roolimallit keikautetaan päälaelleen? Toimittajina Olli Kangassalo ja Anu Heikkinen. Uusinta syksyltä 2016. Tuotanto: Yle Kulttuuri.

 • Luokkakeskustelu nostaa jälleen päätään. Miksi yhteiskuntaluokista pitää keskustella juuri nyt ja kuka hyötyisi hiljaisuudesta? Keskustelemassa ovat muun muassa Downsiftaajat-sarjasta tuttu näyttelijä Niina Lahtinen ja yksi Luokan ääni ja hiljaisuus -kirjan kirjoittajista, valtiotieteen tohtori Anu-Hanna Anttila. Toimittajina Anu Heikkinen. Uusinta syksyltä 2016. Kulttuurin kiinnostavimmat havainnot Yle Puheen perjantai-iltapäivissä. Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • KulttuuriCocktailissa keskustellaan teatteriesityksestä, joka käsittelee suhdettamme sosiaaliseen mediaan sekä Homeroksen Odysseiasta. Keskustelemassa ovat näyttelijä-käsikirjoittaja-ohjaajat Anna Paavilainen ja Marja Salo, sekä Odysseian uuden käännöksen tehnyt emeritus professori Paavo Castrén. Toimittajina Anu Heikkinen ja Tuomas karmeo. Koosteuusinta syksyltä 2016. Tuotanto: Yle Kulttuuri.

 • Matkalla oleminen on taiteilijan työtä.

  KulttuuriCocktailin perjantaisessa radiolähetyksessä puhutaan ulkomailla ja residensseissä työskentelemisen merkityksestä taiteilijoille. Haastateltavina ovat KultturiCocktailin dokumentissakin nähdyt Teija ja Pekka Isorättyä, sekä kuvataiteilijat Kari Soinio, Saija Kassinen ja Meri Linna.

  Isorättyät ovat asuneet ja työskennelleet mm. Meksikossa, Berliinissä ja Japanissa, ja he menevät ensi kevääksi työskentelemään New Yorkiin. Kari Soinio puolestaan on asunut viitisen vuotta New Yorkissa, josta hän on palannut Suomeen hiljattain. Taiteilijaduo Harrie Liveart, eli Saija Kassinen ja Meri Linna puolestaan työskentelevät parhaillaan HIAPin residenssissä Suomenlinnassa. Mitä poissa kotoa oleminen merkitsee taiteellisen työskentelyn kannalta?

  Toimittajana on Jonni Roos.
  Yle Kulttuuri

 • Missä viipyy kotimainen zombi- ja eksploitaatioelokuva?
  Yle Puheen Kulttuuricocktailissa ihmetellään, miksi Suomessa ei tehdä enemmän zombi- ja vampyyrielokuvia. Miksi kauhuelokuva ja splatter on täällä lähes henkitoreissaan. Esa Jussila ja Artturi Rostén ovat efektimiehiä, jotka myös ohjaavat itse kengännauhabudjetilla raakoja eksploitaatioelokuvia. Chrzu Lindström on palkittu taideanimaatioiden tekijä, joka haluaa nyt ohjata roskaelokuvia.
  Toimittaja: Olli Kangassalo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Sarjakuvaa ja vaihtoehtomusaa Tampereelta.
  Yle Puheen Kulttuuricocktail-ohjelmassa Sami Sänpäkkilä kertoo, miksi merkittävä vaihtoehtomusiikin julkaisija Fonal Records ajautui ongelmiin. Sarjakuvapiirtäjä Ville Pirinen paljastaa, löytyykö Aristoteles kakkahuumorista.
  Toimittaja: Olli Kangassalo.
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Miten voitetaan Oscar-palkinto?
  Elokuvatuottaja Kai Nordberg kertoo KulttuuriCocktailin haastattelussa, mitä suomalaisen elokuvan kansainvälinen läpimurto käytännössä vaatii. Klaus Härön Miekkailija (2015) pääsi lähelle Oscar-ehdokkuutta. Nyt jännitetään Juho Kuosmasen Hymyilevän miehen (2016) mahdollisuuksia. Nordbergin mukaan suomalainen elokuva voittaa lähivuosina Oscarin tai kultaisen maapallon. Toimittajana on Teemu Laaksonen.
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Luokkakeskustelu nostaa jälleen päätään. Miksi yhteiskuntaluokista pitää keskustella juuri nyt ja kuka hyötyisi hiljaisuudesta? Keskustelemassa ovat muun muassa Downsiftaajat-sarjasta tuttu näyttelijä Niina Lahtinen ja yksi Luokan ääni ja hiljaisuus -kirjan kirjoittajista, valtiotieteen tohtori Anu-Hanna Anttila.

  Toimittaja Anu Heikkinen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Alfred Kordelinin säätiö myönsi kirjailija Timo Hännikäiselle apurahan kirjalliseen työskentelyyn. Sosiaalinen media kohahti. Saako naisvihamielisiä kommentteja kirjoittavalle ja kansallissosialistien kanssa veljeilevälle henkilölle myöntää apurahaa? Minkälaisia kirjallisia tuotoksia voidaan ylipäätään tukea? Asiasta keskustelemassa sarjakuvataiteilija Ville Ranta ja Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Katju Aro.

  Läpivalaisussa myös Baltic Circle -teatterifestivaalilla ensi-iltansa saava FatherFucker. Ohjaaja Sara Melleri ja näyttelijä Markku Haussila kertovat, miksi mielikuvitusleikkeihin pakenevat teinitytöt seikkailevat Liv ja Claudia Versacena kuolevan isän ruumiin sisällä.

  Musiikkitoimittaja Jake Nyman pohtii, miksi laulaja-lauluntekijä Leonard Cohenin poismeno jättää niin ison aukon musiikkimaailmaan.

  Toimittaja: Anu Heikkinen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Ohjaaja Milja Sarkola kysyy uusimmassa Allt som sägs -näytelmässä, mikä tekee meistä yksinäisiä. Onko niin, että pelätessään sisältään löytyvää pahuutta ihminen käpertyy itseensä? Ajaako alituinen itsensä tarkkailu meidät eroon toisistamme?

  Egyptiläinen muusikko Ramy Essam koki musiikin voiman Tahririn aukion kansannousussa Egyptissä vuonna 2011. Vallankumouslaulut yhdistivät ja voimaannuttivat kansaa. Ramyn usko musiikin voimaan ja tulevaisuuteen ei hiivu, vaikka häntä kidutettiin ja hän joutui lopulta lähtemään Egyptistä.

  Toimittaja Anu Heikkinen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Milloin huumori muuttuu vallankäytöksi?

  KulttuuriCocktailin perjantailähetys perehtyy akateemiseen ilonpilaamiseen. Huumorin tutkiminen on varmin tapa poistaa huumorista hauskuus. Mitä hauskuuden tilalle tulee, kun huumorin pintaa raaputetaan? Jonni Roosin haastateltavana huumorin tutkijat Anu Korhonen, Outi Hakola ja Antti-Ville Kärjä. Lähetyksessä myös toimittaja Olli Kangassalon sukellus syyskylmään metsään sodanaikaisten kaukopartiomiesten hengessä. Kuinka kauan siviilipalvelusmies kestää kaukopartiomiesten kyydissä? Haastateltavana kaukopartiomiehistä kirjan kirjoittanut Patrik Berghäll.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Tuukka Temonen, miksi riitelet?

  Elokuvaohjaaja Tuukka Temonen hermostutti kokoomuslaiset muutama vuosi sitten Presidentintekijät-dokumentillaan. Viime viikkoina ohjaaja on ollut otsikoissa Apulannasta kertovan Teit meistä kauniin -elokuvan yhteydessä, eikä tälläkään kertaa aina niin positiivisessa valossa. Miksi Temonen ajautuu kiistoihin? Millainen näkemys hänellä on elokuvan tekemisestä ja siitä, miten elokuva-alan pitäisi toimia? Tuukka Temonen on Tuomas Karemon vieraana.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

Lyssna också