Lukupiiri

Grimmin sadut

  • 2 t 5 min
  • utgått

Grimmin sadut ovat kauneimmat ja kauheimmat. Ihastuttavan taianomaiset ja toisaalta kauhistuttavan julmat sadut ovat ruokkineet lasten mielikuvitusta sukupolvien ajan.

Grimmin veljekset, Jacob (1785 - 1863) ja Wilhelm (1786-1859) Grimm, olivat saksalaisia kielitieteilijöitä ja kulttuurintutkijoita. Heidän maineensa satujen kerääjinä ja tallentajina on vertaansa vailla, mutta myöhempi satujentutkimus on asettanut veljesten väitteen satujen "alkuperäisyydestä" kyseenalaiseksi.

Olivatpa sadut kerätty kansan suusta tai ei, löytyy Grimmien Kinder- und Hausmärchen -kokoelmista monia ihania satuklassikkoja Lumikista Ruususeen ja Tuhkimoon, mutta myös vertahyytäviä kauhusatuja, kuten Kataja, jossa lasten päät putoilevat ja isälle syötetään omasta pojastaan keitettyä mustaa keittoa.

Lukupiirin studiossa kuuntelijoiden kanssa Grimmin saduista keskustelevat kirjailija Sari Peltoniemi, teatterimies Juha Hurme ja toimittaja Kaisa Pulakka. Näytteet lukee Pietari Kylmälä. Kuva: Hänsel and Gretel; Alexander Zick (1845 - 1907)

Sändningar

  • lö 10.9.2016 19.03 • Yle Radio 1

Lyssna också