Olipa kerran

Punahilkka ja oudot sedät

  • 38 min
  • utgått

Pieni tyttö, metsä ja susi. Punahilkka on yksi tunnetuimmista saduista ja sen historiasa näkyy hyvin, miten eri aikakaudet muuttavat satuja omaan ideologiaansa sopiviksi. Satujen kulttuurihistoriaan perehtyvän Olipa kerran -sarjan Punahilkka-jaksossa toimittaja Kaisa Pulakka ja folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo pohtivat, miksi Punahilkkaan on liitetty niin paljon eroottisia mielikuvia. Lukijana on Pietari Kylmälä.

Ohjelmassa kuullaan musiikkia muun muassa seuraavista teoksista:
Sergei Rahmaninovin viisi kappaletta op.160, orkesterille. Osa Punahilkka ja Susi. Ottorino Respighin sovituksena.
Pjotr Tshaikowskin balettisarja Spjashtshaja krasavitsa, eli Prinsessa Ruusunen. Osa Punahilkka ja susi.

Sändningar

  • må 5.9.2016 17.20 • Yle Radio 1

Avsnitt

  • 1700-luvulla Lumikki oli harlekiiniromaani aikuisille, jossa pahaa äitipuolta harhautettiin nuoren rakastajan avulla. Meidän tuntemissamme versioissa Lumikki on nöyrä ja kiltti prinsessa, joka päätyy kääpiöiden sisäköksi ja lopulta prinssin vaimoksi.

    Olipa kerran- sarjan viimeisessä jaksossa folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo paljastaa, että venäläisissä versioissa Lumikki on topakampi sankaritar, joka ei pelkää tarttua aseisiinkaan. Kaisa Pulakka puolestaan ottaa lähitarkasteluun satuklisheistä tunnetuimman: pahan äitipuolen.

    Olipa kerran sarjan on toimittanut Kaisa Pulakka. Asantuntijavieraana on folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo ja lukijana Pietari Kylmälä. Sarja päättyy. Kuva: Jyri Pitkänen/Yle.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också