Ääniversumi

Dutch Futurismo - Festival of Misfits

 • 52 min
 • utgått

Teos on kahden muusikon - Éva Polgár ja Mikael Jurmu - ja kahden visuaalisen taiteilijan - Nea Lindgren ja Sándor Vály - yhteisprojekti.
Dutch Futurismon musiikki on leikkisien haasteiden, improvisaatioiden, outojen ratkaisujen ja mahdottomien tilanteiden kavalkaadi, joka on äänitetty Espanjassa kaduilla, merenrannoilla, asunnoissa ja ateljeissa yhdellä mikrofonilla, itse rakennetuilla instrumenteilla, jotka on tehty roskalavoilta ja kaduilta löydetystä materiaalista..
Arte Povera ja Dada kohtaavat toisensa tässä projektissa, jossa monella tasolla rikotaan musiikin tekemiseen liittyviä lakeja. Ei ole viritystä, ei ole sointua. Jokainen instrumentin rakentamiseen käytetty materiaali elää omaa elämäänsä ja värähtelyänsä.
Jälkikäsittelyn aikana lisättiin kokonaisuuteen sello, kitara ja piano.

Dutch Futurismon tekstiosuudet ovat runoja ja julistuksia dadaismin aikakauden taitelijoilta: Kurt Scwitters, Hugo Ball, Hans Arp, Francis Picabia. Tekstit ovat hyvin ajankohtaisia koska tänä vuonna juhlitaan dadaismin 100 vuotis syntymäpäivää. Dutch Futurismon on kunnianosoitus Dadalle.

Äänen masterointi: Pentti Männikkö, Yle
Tuotanto, Yle Draama, Radioteatteri, Soila Valkama

Dutch Futurismon tekstiosuudet ovat runoja ja julistuksia dadaismin aikakauden taitelijoilta: Kurt Scwitters, Hugo Ball, Hans Arp, Francis Picabia. Tekstit ovat hyvin ajankohtaisia koska tänä vuonna juhlitaan dadaismin 100 vuotis syntymäpäivää. Dutch Futurismon on kunnianosoitus Dadalle.

Äänen masterointi: Pentti Männikkö
Tuotanto, Yle Draama, radioteatteri, Soila Valkama

Sändningar

 • fr 2.9.2016 22.07 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • On ranskalaisen näytelmäkirjailijan ja teoreetikon Antonin Artaud'n (1896-1948) kuunnelma vuodelta 1947.
  Artaud tunnetaan käsitteestään "Julmuuden teatteri". Julmuudella tässä yhteydessä tarkoitetaan yleisön kohtaamisen ankaruutta, ei väkivaltaista julmuutta, vaan sitä että yleisöä ei tainnuteta valmiiksi pureskellulla ajattelulla tai psykologisoinnilla vaan hänen ajatteluaan häiritään ja hänet provosoidaan ulos estoisesta maailmastaan kohtaamaan itsensä ja oma primitiivinen minänsä. Artaud'n teatteri oli fyysistä teatteria, ilmeet, eleet ja äänet, koko näyttämöllepano, merkitsevät sanoja enemmän. Tästä teatterifilosofiasta ponnistavat mm. Peter Brook ja Jouko Turkka.
  Hänen kuunnelmassaankin kuuluvat esiintyjien fyysisyys ja äänellinen akti, ilmaisu on sanoja voimakkaampaa.

  Kuunnelma: Chaloisse - Pour en finir avec le jugement de dieu on Artaud'n tänä vuonna 70 vuotta täyttävä kuunnelma. Hän ryhtyi työhön toivuttuaan rankasta hoitoperjodista mielisairaalan kammottavissa, sodan jälkeisissä, olosuhteissa. Hoidot olivat rankkoja ja hänen ympärillään kohtalotoverit kuolivat nälkään. Maailman mielettömyys kuuluu hänen kuunnelmasaan, se sisältää toisaalta krittisiä kielikuvia katolistakirkkoa ja Amerikkaa kohtaan toisaalta se pyrkii pelkällä äänellä ja nonsense -tekstillä purkamaan maailmantuskaa. Teos piti esittää tammikuun 2. vuonna 1948, mutta kanavaajohtajana toiminut Vladimir Porché perui esityksen viime hetkinä syynä teoksen kriittinen ja halventava ote valtaa kohtaan. Ranskan intellektuellit protestoivat voimallisesti ja turhaa. Artaud'lle teoksen torjutuksi tuleminen oli kova isku ja hän kuoli, 4. maaliskuuta 1948.

  Äänessä: Antonin Artaud, Maria Casarès, Roger Blin ja Paule Thèvenin
  perkussiot: Antonin Artaud ja Roger Blin

 • "HUKKUVAT KUVAT", Triptyykki koostuu kolmesta kuvasta. Kuvien kesto on sama: 3 minuuttia 3 sekuntia. Ääniteoksen työprosessissa keskityttiin arkitodellisuudessa kuultaviin ääniin. Mihin arkisten äänien kestollinen ja tilallinen tutkiminen johtaa? Mihin ympäröivä todellisuus laajenee? Miten sitä voi sävyttää, annostella ja rikkoa? Mitä sen rinnalle voi tuoda? Missä poettisuus avautuu? Mihin tauko ja hiljaisuus asettuvat? Entä kuulija? Entä tallennin tai radio formaattina?

  Äänisuunnittelu ja dramaturgia: Henri Tuulasjärvi
  Muu työryhmä: Henri Tuominen ja Antti Lehtinen

 • Ääniversumissa matkaamme Heikki Laitisen kanssa 1600-luvun runouteen, kun hän kohtaa Maskun kirkossa Hemminki Hollon hengen. Hemmingin 1605 ilmestynyt runoteos Yxi Vähä Suomenkielinen Wirsikirja on ensimmäinen suomenkielinen runoantologia, ja sillä on ollut voimakas vaikutus suomalaisten käsitykseen omasta itsestään. Ohjelman "Kohtaaminen Hemminki Maskulaisen kanssa" ovat toteuttaneet Leena Häkkinen, Heikki Laitinen ja Timo Väänänen. Tekstit ovat Hemminki Maskulaisen ja Heikki Laitisen

 • Miltä kuulostaa paikassa, johon jäätikkö poikii vuosittain 20 miljardia tonnia jäätä? Mitä lapset leikkivät Grönlannissa? Grönlanti sulaa on Katri Henrikssonin ja Pentti Männikön toteuttama sanaton ääniteos. Se kertoo ilmastonmuutoksen muovaamasta luonnosta ja ihmisistä, jotka elävät elämäänsä tuossa kummallisessa paikassa. Autenttisista äänistä syntyy rytminen ja musiikillinen kudelma. Kuva: Björn Krause

 • Eero Aron teos kuulosta. Siitä kuinka jonkun korvat erottavat jotakin, mikä toiselta jää kuulematta. Toinen on tulla hulluksi äänestä, joka toisella häviää taustahälyyn. Haastateltavina Katri Henriksson ja Sirkka Saksa.

Lyssna också