Kylillä

lö 13.8.2016

 • 29 min
 • tillsvidare

Paljuhatuille tulee käyttöä Kylillä tällä kertaa, kun suunnataan Iso-Vimman kylään. Se sijaitsee likellä yhtä Suomen peräti 23 Pyhäjärvestä. Radio Suomi kiertää kesälauantaisin tapaamassa ihmisiä kotikonnuillaan. Toimittajana Päivi Leino.

Sändningar

 • lö 13.8.2016 12.12 • Yle Radio Suomi Turku

Avsnitt

 • Kylätalon keittopäivä vetää väkeä naapurikylistä asti. Ikonipohjien valmistusviisaus siirtyy kisälliperiaatteella. Tulvat kurittavat Mankilaa ja saavat turvaamaan venekyytiin ja naapuriapuun. Pohjois-Pohjanmaalle lähti Päivi Leino.

 • Mika Vehviläinen on sukunsa 13. polvea Vehvilän kylässä. Hirsinen pihasauna nousee, kun tarpeeksi sisukkaasti jaksaa perinnerakentamista opetella. Hännisen tilalta kotiin palaavien marjanpoimijoiden matkalaukut aiheuttivat hämminkiä lentokentällä. Takavuosien uusiutuvan energian toivo ruokohelpi ei ole unohtunut Vehvilässä. Mutkaista hiekkatietä Suonenjoen keskustasta luoteeseen on ajellut Päivi Leino.

 • Onkohan ruhalaisille määritelty vähimmäisponnistuskorkeus, sillä niin kovatasoinen on kylän lentopallojoukkue? Elokuvan ammattilainen näyttää eteläpohjalaisuuden mielenmaiseman ja kyläpanimossa tuoksuvat paikallisen oluen maltaat. Lapualaisella Ruhan kylällä kulkee Päivi Leino.

 • Kylän ylpeys on vanhojen perinteiden mukaan rakennettu kaljaasi Ihana. Kalastaja suree kuihtuvaa elinkeinoaan. Tanssilavan parkkipaikalla autojen takakonteilla on liikennettä - mutta ei enää siitä vanhasta syystä. Selkämeren äärelle Luvian Luodonkylään lähti Päivi Leino.

 • Kostamossa teinejä ei saa sisälle tietokoneen ääreen lahjomallakaan. Tytöt treenaavat traktorilla ajoa ja metsäalan opiskelija viihtyy kaivurissa. Karjatilan emäntä pyörittää mobiilimatkatoimistoa ja Lapin melkein ainut kengitysseppä kiertää Ruotsia myöten, mutta palaa aina kotikylälle Kemijoen varteen Kostamovaaran juurelle.

 • Kääpiövuohia, miniaasi, alpakoita ynnä muita ammattiterapeutteja asuu Nummisissa Mäntsälässä. Eläinten lisäksi kylän äänimaailmaa värittävät enduropyörien pörinä ja Mustijoen kuohu. Yhdistetty kyläbaari ja -kauppa houkuttaa väkeä oman kylän lisäksi kauempaakin. Eikä aina syynä ole paikan harvinainen viskivalikoima. Nummisissa pyörii Päivi Leino.

 • Ajopeleinä Haapasaaren kapealla kylänraitilla eivät ole suinkaan autot, vaan kottikärryt. Kiviaitojen, kallioiden ja käkkärämäntyjen maisemassa keskeltä itäistä Suomenlahtea kyläillään ainakin merivartioasemalla ja Suomen pienimmässä osuuskaupassa. Päivi Leino tapaa väkeä Keski-Suomesta juuri muuttaneeseesta myymälänhoitajasta pihatalkoolaisisiin Suomen vaarallisimmaksi väitetyllä saarella.

 • Matka vie Kylille Pienelle Salpausselälle ja Vuolenkosken kylään. Jossa väkiluku käännettiin nousuun 10 vuotta sitten. Jossa kesätöitä järjestyy kaikille nuorille. Jossa kyläkoulu yhdysluokkineen vetää mukaan toimintaan koko kylän. Ja jossa maisemaa hoidetaan ruokapalkalla. Vuolenkoskelle lähti Päivi Leino.

 • Perunapitäjä Tyrnävällä, Markkuun kylällä asuu melkoisen eksoottisia ammatteja omaavia eläimiä. Koirat kisaavat valjakkoajossa, lampaat terapoivat ihmismieltä ja kanatkin neuvovat elämäntaitoja. Ja mukulat saavat alkunsa koeputkessa - siis siemenperunoiden mukulat. Päivi Leino lähti Markkuulle.

 • Karhu nimeltä Samuli, sotatulokaskasvi nimeltä pulskaneilikka ja leivonnainen nimeltä vatruska löytyvät Möhköstä Ilomantsista. Kylillä kolmen kilometrin päässä itärajasta tavataan roppakaupalla möhköläisiä. Ja kaiken taustalla kuuluu kosken kohina. Malveloiden keittiöön heti alkuun on löytänyt Päivi Leino.

 • Vottosen perhe haluaa syödä eettisesti kasvatettua lihaa. Se järjestyy omalla villisikatarhalla. Veikko Sikiö on Euroopassa palkittu moottoripyöränrakennustaidostaan ja Heli Kurjanen valloittaa maailmaa kuukuppifirmalla. Pirkanmaalaiselle Kopsamolle kurkistaa Päivi Leino.

 • Kanoja, ankkoja, lampaita. Omenatarha, mehustamo ja pop-up pizzeria. Siinä vain muutama Smedsin perheen viime kesien puuhista kotona Lalle Gårdissa. Päivi Leino suunnistaa ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, Kyröjoen varressa. Vastaan on tulossa ainakin maailman ainut himmelisti. Ja ruokoushuone, joka putosi kyläläisten syliin. Suuntana Jokikylät itäisessä Mustasaaressa.

Lyssna också