Olipa kerran

Raiskattu Ruusunen ja emansipoitunut Pahatar

  • 39 min
  • utgått

Olipa kerran sarjan tämän kertainen jakso muistuttaa, että alunperin sadut eivät olleet lapsille kirjoitettuja vaan ne oli tarkoitettu aikuisten viihteeksi. Niinpä nykyisin viattomalta tuntuvan Prinsessa Ruususen historiakin on täynnä seksiä ja väkivaltaa. Folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo paljastaa, että sadun varhaisissa versioissa nukkuvaa neitoa ei löydä metsästä prinssi vaan naimisissa oleva kuningas, joka "poimii rakkauden hedelmät" neidon vielä nukkuessa. Ruususen historian innoittamana toimittaja Kaisa Pulakka pohtii, voiko satujen eri versioita lukea lapsille hyvällä omalla tunnolla. Lukijana Pietari Kylmälä.

Ohjelmassa kuullaan musiikkia muun muassa seuraavista teoksista:

Richard Wagnerin ooppera Valkyyria
Erkki Melartinin Näytelmämusiikkia Prinsessa Ruusunen
Pjotr Tshaikowskin balettisarja Spjashtshaja krasavitsa, eli Prinsessa Ruusunen

Sändningar

  • må 29.8.2016 17.20 • Yle Radio 1

Avsnitt

  • 1700-luvulla Lumikki oli harlekiiniromaani aikuisille, jossa pahaa äitipuolta harhautettiin nuoren rakastajan avulla. Meidän tuntemissamme versioissa Lumikki on nöyrä ja kiltti prinsessa, joka päätyy kääpiöiden sisäköksi ja lopulta prinssin vaimoksi.

    Olipa kerran- sarjan viimeisessä jaksossa folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo paljastaa, että venäläisissä versioissa Lumikki on topakampi sankaritar, joka ei pelkää tarttua aseisiinkaan. Kaisa Pulakka puolestaan ottaa lähitarkasteluun satuklisheistä tunnetuimman: pahan äitipuolen.

    Olipa kerran sarjan on toimittanut Kaisa Pulakka. Asantuntijavieraana on folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo ja lukijana Pietari Kylmälä. Sarja päättyy. Kuva: Jyri Pitkänen/Yle.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också