Roman Schatzin Maamme-kirja

Tuntematon sotilas Mannerheim

 • 53 min
 • tillsvidare

Ohjelma tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti ja ennakkoluulottomasti saksalaisen humoristisella otteella.

Sändningar

 • må 29.8.2016 10.05 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Nanny State Index eli holhousyhteiskuntien indeksi valitsi Suomen viime vuonna nautintoaineiden sääntelyn ykkösmaaksi koko maailmassa. Yli 60 suomalaisista on sitä mieltä, että valtio kontrolloi liikaa yritysten ja kansalaisten toimia.
  Onko suomalainen  sääntely kirous, siunaus, muinaisjäänne vaiko hyvinvointivaltion tarpeellinen turvaverkko?
  Roman Schatzin  vieraina ovat tietokirjailija Tommi Uschanov ja ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen.

 • Tämän vuoden alussa Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja FinToto yhdistyivät yhdeksi suureksi monopoliksi, joka organisoi ja valvoo suomalaisten rahapelaamista.
  Kuinka suuri bisnes suomalaisten pelaaminen on? Keitä ovat suomalaisen veikkaus- ja rahapeliteollisuuden oikeat voittajat ja oikeat häviäjät? Pitääkö rahapelien pyörittäminen olla valtion monopoli? Kuinka suuri ongelma peliriippuvuus on Nyky-Suomessa?
  Roman Schatzin vieraina  ovat  uuden Veikkaus Oy: varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski ja peliklinikka Peluurin kehittämispäällikkö Mari Pajula.

 • Takanamme on  vuosi, joka oli täynnä dramaattisia epäonnistumisia, hirveitä mokia, pahoja virheitä, hiuksia nostattavia katastrofeja ja silkkaa idioottimaisuutta.

  Mutta ei syytä huoleen, nyt alkavana Suomen 100-vuotisjuhlavuotena voimme panna vielä paremmaksi.  Meillä on kokonainen vuosi aikaa tehdä vielä suurempia historiallisia virheitä. Mikä tänä vuonna voi mennä pieleen ja millainen on maamme ja maailmamme vuonna 2017?

  Vieraina ovat toimittaja  Baba Lybeck ja tietokirjailija Vesa Sisättö.

 • Lapset tykkäävät joulusta, koska he saavat lahjoja. Talous tykkää joulusta, koska kansa tuhlaa rahaa. Kirkko tykkää joulusta, koska silloin ihmiset  saadaan jumalanpalvelukseen. Joulu on teollisuushaara, jonka kokonaisliikevaihtoa on mahdotonta laskea. Joulu on vanha kristillinen ja pakanallien juhla, jonka tarkoitusta on vaikea muistaa ja ymmärtää.
  Mistä suomalainen joulu tulee ja mihin se on menossa? Onko joululla suuria muutospaineita? Roman Schatzin vieraina ovat Helsingin piispa Irja Askola ja Helsingin kaupunginmuseon tutkija Jere Jäppinen.

 • Digitalisaatio on vähentänyt kirjepostin määrää rajusti. Niinpä Posti on joutunut vähentämään väkeä ja etsimään uusia palvelumuotoja ja ansiomahdollisuuksia. Posti haluaisi myös harventaa kirjeiden jakelupäiviä.

  Viime aikoina Postilla on ollut monenlaisia jakeluongelmia.

  Miten Posti selvityy uuden ajan haasteista? Millainen postilaitos meillä on tulevaisuudessa?
  Suomen postin historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa.

  Vieraina ovat Postihistoriallisen yhdistyksen puheenjohtaja Petteri Hannula ja Postin kirjepalveluista vastaava johtaja Kaj Kulp.

 • Suomen tasavalta täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Kuinka virkeä vanhus Suomi-neito tällä hetkellä on? Millainen on Suomen henkinen tila ja tulevaisuus? Miten koko ajan muuttuva poliittinen ilmapiiiri muuttaa Suomea?

  Roman Schatzin vieraana on presidentti Tarja Halonen.

 • Hallitus aikoo tukea tuulivoiman lisärakentamista ja lisätä biopolttoaineiden käyttöä autoissa. Myös sähköautojen määrää aiotaan kasvattaa voimakkaasti.
  Energiapoltiikassa suomalaisten mielipiteet jakautuvat rajusti. Ydinvoiman lisäämisellä on paljon vastustajia. Muttei tuulivoimakaan kelpaa läheskään kaikille.
  Millaisella energialla Suomi pyörii tulevaisuudessa? Miksi energiapolitiikkaa on niin vaikeaa? Kasvaako energiankulutus loputtomasti?
  Roman Schatzin vieraina ovat teknillisen fysiikan professori Peter Lund ja energia-alan yrittäjä Mika Anttonen.

 • Suomessa on tällä hetkellä noin 2,7 miljoonaa henkilöautoa, 300 000 pakettiautoa ja 100 000 kuorma-autoa.

  Kuinka ne saadaan kaikki mahtumaan teille ja liikkumaan sujuvasti? Miksi suomalainen käyttäytyy liikenteessä töykeämmin kuin ruotsalainen? Miltä liikenteemme näyttää tulevaisuudessa?

  Roman Schatzin vieraina ovat toimittaja Esko Riihelä ja Tampereen teknillisen yliopiston liikenteen tutkimuskeskuksen lehtori Markus Pöllänen.

 • Mielipidekyselyjen mukaan suomalaiset luottavat lujasti poliisiin. Vaikka poliisi on tehnyt virheitäkin on kansan luottamus säilynyt.

  Mihin tämä luottamus perustuu? Kuinka poliisi pysyy perässä monenkirjavan, monikulttuurisen ja moniongelmaisen kansan valvonnassa?

  Roman Schatzin vieraina ovat poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ja kansanedustaja Tom Packalén.

 • Pian itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta. Mutta millaisessa Suomessa elämme seuraavat vuosikymmenet? Kuinka paljon tiedämme tulevaisuudestamme? Mitkä ovat Suomen suurimmat uhat ja mahdollisuudet?

  Tunnistaako Suomi vaikeimmat tulevaisuuden haasteet oikein? Osaammeko käyttää vahvuuksia hyväksemme?

  Mihin suuntaan Suomi on kehittymässä sosiaalisesti, teknologisesti ja poliittisesti?

  Roman Schatzin vieraina ovat kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll ja filosofian professori Timo Airaksinen.

 • Millaista on olla kaikkien tuntema suomalainen Ruotsissa? Millainen kuva Suomesta ja suomalaisista on nykypäivän ruotsalaisilla? Vieläkö suomalaiset ovat ruotsalaisten mielestä viinaajuovia juntteja?

  Roman Schatzin Maamme-kirjassa puhutaan Ruotsista, ruotsinsuomalaisuudesta ja naapurimaiden suhteista. Roman Schatzin vieraana on tänään toimittaja ja juontaja Mark Levengood.

 • Ennen vanhaan kirjallisuudella oli kansallista identiteettiä luova rooli. Maamme-kirja, Seitsemän veljestä, Tuntematon sotilas ja Juhannustanssit muokkasivat voimakkaaasti suomalsiten kuvaa omasta itsestään. Ilman keskeisiä kirjallisia teoksia suomalaista kulttuuria ei ehkä olisi olemassakaan.
  Mikä on suomalaisen kirjallisuuden rooli tänä päivänä? Vieläkö se luo meille kulttuurista tai jopa kansallista identiteettiä? Tarvitaanko sitä enää mihinkään?
  Roman Schatzin vieraina ovat kirjallisuustutkija ja kirjailija Markku Eskelinen ja muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä.

Lyssna också