Radioteatteri

fr 26.8.2016

 • 14 min
 • tillsvidare

Rikosfiktiota fanittava Anita luo itselleen eroottisen kohtalokkaan murhaajattaren persoonan. Todellisuudessa Anita ei saa aviomiestään Harria innostumaan fantasioistaan kuten käsiraudoista sängyssä. Sen sijaan kuvitelmien säälimätön takaa-ajaja, komisario Daniels ei säästele kovia otteita eikä pamppua. Mitä tapahtuu kun seksuaalisviritteinen ajatusleikki muuttuu lopulta todellisuudeksi?

Hannaleena Haurun ja Anu Kaajan käsikirjoittama Harrin murha -kuunnelma sai alkunsa Radioteatterissa järjestetyssä Tutkintalinjat-työryhmässä, jossa pohdittiin rikos-lajityypin tulevaisuutta kotimaisessa radiodraamassa. Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat käsikirjoittaja Anu Kaaja ja ohjaaja ja teoksen äänisuunnittelussa mukana ollut Maria Mononen.
Kaaja kertoo, että tekijät halusivat pohtia kuunnelman keinoin väkivallan syntyä, hyväksymistä sekä esittämistä, ja tarinan päähenkilöksi he kirjoittivat viisikymppisen naisen.

Harrin murha -kuunnelma tulee Radio 1:ssä sunnuntaina 28.8. klo 15.00 ja uusintana maanantaina 29.8. klo 19.03.

Sändningar

 • sö 28.8.2016 8.45 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Komisario Rehunen Roomassa on ajanvieteseikkailu vuodelta 2009. Kai Vakkurin kirjoittama kuunnelma vie Rooman kujille ja kaduille. Miten kuunnelman tyylilaji syntyi? Entä mistä aineksista kaupungin runsas äänimaisema on rakennettu? Kuunnelman esittelyssa haastateltavina ovat kuunnelman ohjaaja, Radioteatterin pitkäaikainen päällikkö, Pekka Kyrö ja äänisuunnittelija Tiina Luoma.

  Radioteatterin valiouusinta Komisario Rehunen Roomassa tulee Radio 1:ssä sunnuntaina 30.4.2017 klo 15.00.

 • Keski-ikäinen, pyylevä, elämästä nautiskeleva komisario Rehunen matkustaa ystävineen lomalle Roomaan. Mutta heti aluksi käy kuitenkin ikävästi, yksi seurueen jäsenistä katoaa.
  Vanha suomalaiskomisario ja italialainen poliisipäällikkö lyövät viisautensa yhteen, josta alkaa vanhan ajan ajanvieteseikkailu erikoislaatuisine tyyppeineen. Italialaisiskelmät 1950- ja 60 -luvuilta antavat tunnelmaa tarinalle.

  Radioteatterille kirjoittanut Kai Vakkuri. Ohjaus: Pekka Kyrö. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma.
  Rooleissa:
  Olli Tuominen, Gustav Wiklund, Antti Litja, Miitta Sorvali, Oiva Lohtander ja Eeva Soivio.
  Uusinta vuodelta 2009

 • Kirjoittanut Patrick Hamilton. Suomentanut Albert Saloranta. Radiolle sovittanut Leo Apo.
  Ohjaus: Markus Rautio.

  Kaksiosaisen kokonaisuuden henkilöt:
  Mrs. Manningham - Tuire Orri. Mr. Manningham - Kauko Kokkonen. Rough, etsivä - Kauko Käyhkö. Elisabeth, keittäjä - Senja Lehti. Nancy, sisäkkö - Eija Hiltunen. Kertoja - Kauko Käyhkö.
  Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 1949.

  Jännäriklassikko kertoo lontoolaisesta avioparista, jonka miehen menneisyyteen kätkeytyy eräs synkkä salaisuus. Mies alistaa vaimoaan ja uskottelee tämän olevan menettämässä järkensä. Iltaisin, vaimon ollessa yksin, kaasuvalojen liekit himmenevät ja hän kuulee kuinka joku liikkuu talon suljetussa yläkerrassa.

 • Kirjoittanut Patrick Hamilton. Suomentanut Albert Saloranta. Radiolle sovittanut Leo Apo.
  Ohjaus: Markus Rautio.

  Kaksiosaisen kokonaisuuden henkilöt:
  Mrs. Manningham - Tuire Orri. Mr. Manningham - Kauko Kokkonen. Rough, etsivä - Kauko Käyhkö. Elisabeth, keittäjä - Senja Lehti. Nancy, sisäkkö - Eija Hiltunen. Kertoja - Kauko Käyhkö.
  Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 1949.

  Jännäriklassikko kertoo lontoolaisesta avioparista, jonka miehen menneisyyteen kätkeytyy eräs synkkä salaisuus. Mies alistaa vaimoaan ja uskottelee tämän olevan menettämässä järkensä. Iltaisin, vaimon ollessa yksin, kaasuvalojen liekit himmenevät ja hän kuulee kuinka joku liikkuu talon suljetussa yläkerrassa.

 • Kaasuvalo on Patrick Hamiltonin kirjoittama jännäriklassikko, joka kertoo lontoolaisesta avioparista salaisuuksien äärellä. Mies alistaa vaimoaan ja uskottelee tämän olevan menettämässä järkensä. Jännäriklassikon on sovittanut radiolle Leo Apo ja ohjannut Markus Rautio vuonna 1949.
  Teos on uusittu viimeksi Radioteatterissa vuonna 1994. Kuunnelman esittelyssä ovat haastateltavina kuunnelman toivoja Jaana Hallamaa sekä dekkaritutkija Paula Arvas. Heitä jututti Emilia Cronvall.

  Kaasuvalo lähetetään Radio 1:ssä kahdessa osassa. Ensimmäinen osa tulee sunnnuntaina 16.4. klo 15.00, toinen osa viikon kuluttua, sunnuntaina 23.4. klo 15.00.

 • Kuunnelma. Radioteatterille kirjoittanut Juhani Peltonen. Ohjaus Ilkka Toiviainen.
  Äänisuunnittelu Ari Mursula.

  Henkilöt:
  Signe Tavila - Elina Pohjanpää. Toimi Elinen - Pentti Siimes. Ruohonleikkuria ajava,
  raivoisa nuorukainen - Oskari Katajisto. Mies - Voitto Nurmi. Nainen - Kaija Pakarinen.

  Kaksi vanhusta, Toimi Elinen ja Signe Tavila keksivät kesken päiväkävelynsä tunnustaa toisilleen rakkautensa. Ensin vain laitetaan nitro suuhun, sitten voidaan suudella ja suunnitella yhteistä tulevaisuutta.

  Tällä kuunnelmalla Radioteatteri muistaa näyttelijä Pentti Siimestä – Siimes kuoli lokakuussa 2016.
  Valiouusinta on vuodelta 1994.

 • Juhani Peltosen kirjoittamassa kuunnelmassa kaksi vanhusta keksii kesken päiväkävelynsä tunnustaa toisilleen rakkautensa. Tällä kuunnelmalla Radioteatteri muistaa näyttelijä Pentti Siimestä - Siimes kuoli lokakuussa 2016. Pääroolissa ovat Pentti Siimes sekä näyttelijä, Siimeksen puoliso, Elina Pohjanpää.
  Kuunnelman esittelyssä haastateltavana on näyttelijä Kaija Pakarinen. Toimittajana on Emilia Cronvall.

  Pensasaidan takana -kuunnelma tulee Radio 1:ssä sunnuntaina klo 15.00.

 • Tunnet kuinka paljaat jalkasi työntyvät muinaiskiinalaiseen saveen ja haistat hienoimpien teelaatujen eleganssin, niin kouriintuntuva aistimatka on Janne Saarakkalan käsikirjoittama ja ohjaama Lu Yun teekirja. Kuunnelmassa teen pyhimys Lu Yu vie sinut Tang-dynastian Kiinaan. Saat kävellä hänen jalanjäljissään, tuntea ihollasi tuulet ja draamat, haistaa ja maistaa, sekä tutustua Kiinan 700-lukulaisen älymystön edustajiin, jotka rakastivat runoutta, vuoria, viiniä, hyvää seuraa ja tietenkin teetä.
  Lu Yu oli alkujaan vanhempiensa hylkäämä orpo poika, mutta hänellä oli makua. Merkittävien suojelijoiden ansiosta hänelle kehittyi pilkuntarkka vainu teelle, jonka ansiosta hän kohosi sosiaalisessa hierarkiassa vaikka oli luonteeltaan ujo ja syrjäänvetäytyvä. Lu Yun elämäntyö oli kirjoittaa ensimmäinen kattava ohjekirja teen kasvattamisesta, valmistamisesta ja nauttimisesta. Sen ansiosta Kiinan keisari nimitti hänet teen pyhimykseksi. Mutta Lu Yu ei ottanut nimitystä vastaan. Miksi? Sen kertoo Lu Yun teekirja, jonka hahmot pohjautuvat dokumentoituihin historiallisiin henkilöihin. Aistielämyksen lisäksi saat vinkkejä siihen miten valmistaa ja nauttia teetä 700-luvun hipsteri-tyyliin.
  ”Mikä palvelisi paremmin tiellä kohti ikuista elämää kuin tee.”
  Käsikirjoitus ja ohjaus: Janne Saarakkala
  Äänisuunnittelu: Tiina Luoma
  Rooleissa: Konsta Mäkelä, Lotta Lindroos, Jukka Ruotsalainen, Jouko Klemettilä, Juho Milonoff, Lassi Alhorinne ja Janne Saarakkala
  Tuotanto, Radioteatteri, Soila Valkama

 • Mikä Tang-dynastian aikaisissa teemajoissa kiehtoo käsikirjoittaja ja ohjaaja Janne Saarakkalaa ja näyttelijä Konsta Mäkelää? Ja kuka on ensimmäisen Teekirjan kirjoittaja teen Lu Yu? Janne Saarakkalan Radioteatterille kirjoittamassa kuunnelmassa mennään teentuoksuiseen Kiinaan ja 700-luvulle. Toimittajana on Emilia Cronvall.

  Lu Yun Teekirja -kuunnelman ensiesitys on Radio 1:ssä maanantaina 3.4. klo 19.03. Kuunnelma uusitaan maanantaina 17.4. klo 19.03.

 • Antti Tuomisen esikoiskuunnelma on kuvaus perheistä, nuoruudesta, seksuaalisuuden heräämisestä ja rakkaudesta uskonnollisen ahdasmielisyyden puristuksessa.
  Miten kuunnelma syntyi ja millaista oli rakentaa kohtauksia väkevään tarinaan?
  Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat käsikirjoittaja Antti Tuominen, ohjaaja Anne Rautiainen ja äänisuunnittelija Anders Wiksten. Toimittajana on Emilia Cronvall.

  Valittujen perhe -kuunnelman ensiesitys on Radio 1:ssä maanantaina 23.1. klo 19.03. Kuunnelma uusitaan maanantaina 13.2. klo 19.03.

 • Kun aika loppuu on Elina Hirvosen menestyskirjasta dramatisoitu kuunnelma.
  Soilan Valkaman ohjaamassa ja dramatisoimassa kuunnelmassa eletään omaisten, äidin ja sisaren, kautta hetkeä jolloin tieto heidän läheisensä hirmuteosta tavoittaa heidät. Mielen täyttävät muistot, ristiriitaiset tunteet ja kohtalokkaat kysymykset: oliko tämä nähtävissä ja ehkä estettävissä.
  Miten romaani ja kuunnelma saivat alkunsa - ja mitä teoksen aihepiiri kertoo ajastamme? Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat kirjailija Elina Hirvonen ja näyttelijä Outi Vuoriranta.

  Kuunnelma Kun aika loppuu tulee Radio 1:ssä maanantaina 9.1. klo 19.03.

Lyssna också