Olipa kerran

Ryhdistäydy Tuhkimo!

  • 39 min
  • utgått

Tuttujen satujen kulttuurihistoriaan perehtyvä Olipa kerran -sarja seurailee tällä kertaa Tuhkimon kengänjälkiä 800-luvun Kiinasta tähän päivään. Folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo paljastaa, että sadun varhaisissa versioissa kyse ei ollutkaan sirosta lasikengästä. Historiaan tutustumisen lomassa toimittaja Kaisa Pulakka pohtii, miksi Tuhkimo on niin ärsyttävän hyveellinen ja kiltti.

Ohjelmassa kuullaan musiikkia muun muassa seuraavista teoksista:
Selin Palmgrenin Tuhkimo-sarja, osista Pastoraali ja Öinen näky.
Gioachino Rossinin ooppera La Cenerentola, Tuhkimo. Alkusoitto.
Walt Disneyn animaatioelokuva Tuhkimo, johon musiikin on säveltänyt Mack David, Jerry Livingston ja Al Hoffman.

Sändningar

  • må 22.8.2016 17.20 • Yle Radio 1

Avsnitt

  • 1700-luvulla Lumikki oli harlekiiniromaani aikuisille, jossa pahaa äitipuolta harhautettiin nuoren rakastajan avulla. Meidän tuntemissamme versioissa Lumikki on nöyrä ja kiltti prinsessa, joka päätyy kääpiöiden sisäköksi ja lopulta prinssin vaimoksi.

    Olipa kerran- sarjan viimeisessä jaksossa folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo paljastaa, että venäläisissä versioissa Lumikki on topakampi sankaritar, joka ei pelkää tarttua aseisiinkaan. Kaisa Pulakka puolestaan ottaa lähitarkasteluun satuklisheistä tunnetuimman: pahan äitipuolen.

    Olipa kerran sarjan on toimittanut Kaisa Pulakka. Asantuntijavieraana on folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo ja lukijana Pietari Kylmälä. Sarja päättyy. Kuva: Jyri Pitkänen/Yle.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också