Historiasarjoja

må 22.8.2016

 • 43 min
 • tillsvidare

Sata vuotta sitten elänyt Sofia Hjulgren oli yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka eli väärässä ajassa ja paikassa. Ompelijasta ammattipoliitikoksi nousseen Hjulgrenin tarina on jäänyt unohduksiin eikä vähiten siksi, että hän oli ainoa sisällissodassa teloitettu naiskansanedustaja.
Sofian tarinan kertovat historioitsija Marko Tikka, Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu Risto Kakkola ja teologi Antti Vanhanen. Toimittaja on Mari Lukkari.

Sändningar

 • må 22.8.2016 12.10 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Ensimmäisen maailmansodan loppuolella maailmalla riehui raivoisa influenssaepidemia, jota kutsuttiin Espanjantaudiksi. Suomeen tauti ennätti kesällä 1918. Tappavaksi muuntunut influenssa iski kipeästi vasta sisällissodasta toipuvaan maahan.

  Espanjantauti tarttui helposti ihmisestä toiseen tiheästi asutuissa kaupungeissa, joista tartunta sitten vähitellen levisi maasudulle. Pohjois-Lappiin Inarin kuntaan tauti tuli talvella 1920.

  Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

  Kuva: Museovirasto

 • Kesällä 1831 Suomeen iski raju koleraepidemia. Se oli osa maailmanlaajuista pandemiaa, joka levisi Venäjän kautta myös Suomen suuriruhtinaskuntaan.

  Outo kulkutauti oli kauhistuttava, koska se oli suomalaisille ennestään tuntematon. Koleraan ei myöskään tiedetty mitään tepsivää hoitokeinoa. Tartunnan saanut ihminen saattoi kuolla parissa tunnissa ankaraan ripuliin ja elimistön kuivumiseen.

  Kolerasta ja sen historiasta kertovat lääketieteen historian dosentti Heikki Vuorinen, maisteri Sofia Paasikivi ja arkeologi Maija Helamaa. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

  Kuva: Museovirasto

 • Sata vuotta sitten elänyt Sofia Hjulgren oli yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka eli väärässä ajassa ja paikassa. Ompelijasta ammattipoliitikoksi nousseen Hjulgrenin tarina on jäänyt unohduksiin eikä vähiten siksi, että hän oli ainoa sisällissodassa teloitettu naiskansanedustaja.
  Sofian tarinan kertovat historioitsija Marko Tikka, Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu Risto Kakkola ja teologi Antti Vanhanen. Toimittaja on Mari Lukkari.

 • Ranskalaisen gastronomian historia muuttui ratkaisevasti Aurinkokuninkaan aikana, 1600-luvulla. Silloin Ranska lähti selkeästi omille teilleen ja erottautui muun Euroopan vielä keskiaikaisesta ruokaperinteestä. Renessanssin ruoka-ajattelu ylhäisille ja alhaisille sopivine ruokalajeineen oli edelleen kunniassaan.

  Tähän aikakauteen johdattelee meidät omassa keittiössään ja yrttitarhassaan, gastronomisista luennoistaan ja ruokailloistaan tunnettu Jarmo Kehusmaa, ranskan kielen opettaja ja ranskalaisen gastronomian tutkija.

  Toimittaja: Sini Sovijärvi.

  Kuva: Yle Uutiset Grafiikka

 • Kumpi ehkäisee rikollisuutta paremmin, kova rangaistus vai todellinen uhka kiinnijäämisestä? Historiasarjassa rikoksen ja rangaistuksen suhdetta pohtivat historiantutkijat Teemu Keskisarja ja Seppo Aalto sekä Kriminaali- ja oikeuspolitiikan instituutin johtaja Tapio Lappi-Seppälä. Toimittaja on Riika Nikkarinen. Ohjelma on uusinta helmikuulta.

 • Historiasarjoja: Rikos ja rangaistus. Osa 1. Raha ja yhden miehen valta.

  Sata vuotta sitten, itsenäisyyden aattona, Suomen pörssi oli vaarassa romahtaa yhden pankkiirin toimien seurauksena. Historiasarjassa pohditaan Teemu Keskisarjan ja Markku Kuisman kanssa talousrikosten historiaa - ja rangaistuksia. Toimittaja on Riika Nikkarinen.
  Ohjelma on uusinta helmikuulta 2016.

  Kolmiosaisessa sarjassa pohditaan historioitsija Teemu Keskisarjan ja vaihtuvien vieraiden kanssa rikosta ja rangaistusta.

 • Sananvapauden sankarit -sarjan viimeisessä osassa tutustutaan 1920- ja 30-luvuilla vaikuttaneeseen toimittajaan ja kirjailijaan Erkki Valaan.
  Vala perusti uudelleen vuonna 1932 Tulenkantajat-lehden taistellakseen nousevaa fasismia vastaan ja puolustaen sananvapautta, ihmisoikeuksia ja demokratiaa.
  Kuka oikeastaan oli tämä muiden tulenkantajien varjoon jäänyt mies, runoilija Katri Valan pikkuveli? Toimittajana Harri Alanne.

 • Sananavapaus on hieno aate, mutta se tarvitsee toteutuakseen käytännöllisiä ihmisiä, jotka perustavat kirjapainoja ja sanomalehtiä. Yksi tälläinen sananvapauden sankari on Paavo Tikkanen, Suometar-lehden perustaja ja pitkäaikainen päätoimittaja.

  Haastateltavina ohjelmassa ovat Tampereen yliopistossa väitöskirjojaan valmistelevat tutkijat Heikki Kokko ja Reetta Eiranen. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen. Tekstinäytteitä lukevat Hannamari Luukkanen ja Jukka Kuosmanen

  Kuva: F. Hirn (kuvaaja), Historian kuvakokoelma, Museovirasto.

 • Kokkolan kirkkoherra Anders Chydenius on tullut tunnetuksi edistyksellisenä talousmiehenä ja elinkeinovapauden puolustajana. Mutta hänellä oli myös merkittävä rooli, kun Ruotsiin 1760-luvulla sorvattiin uutta painovapausasetusta. Chydeniuksen ponnistusten avulla Ruotsissa poistettiin ennakkosensuuri ja tehtiin valtion asiakirjoista julkisia.

  Anders Chydeniuksen kirjoitukset on koottu neliosaiseksi kirjasarjaksi, jonka viimeinen osa ilmestyy tulevana syksynä. Tutkija Pertti Hyttinen on ollut toimittamassa näitä koottuja teoksia.
  Hän johdattaa nyt toimittaja Virpi Väisäsen ja meidät muutkin Kokkolaan, Anders Chydeniuksen maisemiin.

 • Sananvapauden puolestapuhujana suomalaissyntyinen luonnontutkija Peter Forsskål (1732 - 1763) on meillä jäänyt Anders Chydeniuksen varjoon. 1700-luvun puolivälissä Forsskål oli kuitenkin näkyvimpiä kirjoitusvapauden ja julkisuusperiaatteen puolustajia Ruotsissa.

  Tänä vuonna tulee kuluneeksi 250 vuotta siitä, kun Ruotsissa tuli voimaan aikansa vapaamielisin painovapauslaki.

  Nyt alkavassa 4-osaisessa sarjassa tavataan suomalaiset sananvapauden sankarit Peter Forsskål, Antti Chydenius, Paavo Tikkanen ja Erkki Vala. Liikkeelle lähdetään Forsskålista, jonka ajatukset olivat edistyksellisen lain taustalla.

  Haastateltavina biologi Marjatta Rautiala ja tutkija Ere Nokkala.

  Toimittajana Harri Alanne.

 • Kokemäelle rakennettiin 1700-luvun loppupuolella uusi kivikirkko. Rakennushanke muistuttaa kovasti monia nykyisiä rakennusprojekteja. Päätöksiä tehtiin ylätasolla pitäjäläisten päiden yli. Asukkaat tekivät valituksia rakennushankkeen eri vaiheissa ja valitusten takia kirkon rakentaminen viivästyi usealla vuodella.

  Tohtori Ella Viitaniemi on tehnyt Kokemäen kirkon rakentamisesta väitöskirjan. Tutkimus kertoo rakennushankkeen vaikeuksista, mutta myös siitä miten talonpojat oppivat pitämään oikeuksistaan kiinni.

  Tohtori Ella Viitaniemi johdattaa meidät nyt Kokemäelle. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

 • Mommilan murhattu mies

  Itsenäisyyden alussa Suomessa kuohui, ja itänaapurin vallankumouksen mainingit tuntuivat myös meillä. Tunnetuimpia terroritekoja oli Mommilan veriteteot, jossa sai surmansa rikkaimpiin suomalaisiin kuulunut liikemies Alfred Kordelin. Mari Lukkarin toimittamassa ohjelmassa kuullaan vuoden 1917 tapahtumista paikkakuntalaisten kertomana sekä arkistohaastattelussa Risto Rytin vaimoa Gerdaa, joka oli Mommilassa veritekojen aikaan.

Klipp

 • Jalkapallon MM-kisat pidettiin v. 2002 Japanissa ja Etelä-Koreassa, 2006 Saksassa ja 2010 Etelä-Afrikassa. Haastateltavana jalkapallon MM-kisojen historiaan perehtynyt tietokirjailija Jari Ekberg. Toimittajana Seppo Heikkinen.

 • Jalkapallon MM-kisat pidettiin v. 1990 Italiassa, 1994 Yhdysvalloissa ja 1998 Ranskassa. Haastateltavana jalkapallon MM-kisojen historiaan perehtynyt tietokirjailija Jari Ekberg. Toimittajana Seppo Heikkinen.

 • Vuonna 1986 kolmannettoista jalkapallon MM-kisat pidettiin Meksikossa. Haastateltavana jalkapallon MM-kisojen historiaan perehtynyt tietokirjailija Jari Ekberg. Toimittajana Seppo Heikkinen.

 • Vuonna 1982 kahdennettoista jalkapallon MM-kisat pidettiin Espanjassa. Haastateltavana jalkapallon MM-kisojen historiaan perehtynyt tietokirjailija Jari Ekberg. Toimittajana Seppo Heikkinen.

 • Vuonna 1978 yhdennettoista jalkapallon MM-kisat pidettiin Argentiinassa. Haastateltavana jalkapallon MM-kisojen historiaan perehtynyt tietokirjailija Jari Ekberg. Toimittajana Seppo Heikkinen.

 • Vuonna 1974 kymmenennet jalkapallon MM-kisat pidettiin Länsi-Saksassa. Haastateltavana jalkapallon MM-kisojen historiaan perehtynyt tietokirjailija Jari Ekberg. Toimittajana Seppo Heikkinen.

 • Vuonna 1970 yhdeksännet jalkapallon MM-kisat pidettiin Meksikossa. Haastateltavana jalkapallon MM-kisojen historiaan perehtynyt tietokirjailija Jari Ekberg. Toimittajana Seppo Heikkinen.

 • Vuonna 1966 kahdeksannet jalkapallon MM-kisat pidettiin Englannissa. Haastateltavana jalkapallon MM-kisojen historiaan perehtynyt tietokirjailija Jari Ekberg. Toimittajana Seppo Heikkinen.

 • Vuonna 1962 seitsemännet jalkapallon MM-kisat pidettiin Chilessä. Haastateltavana jalkapallon MM-kisojen historiaan perehtynyt tietokirjailija Jari Ekberg. Toimittajana Seppo Heikkinen.

 • Vuonna 1958 kuudennet jalkapallon MM-kisat pidettiin Ruotsissa. Haastateltavana jalkapallon MM-kisojen historiaan perehtynyt tietokirjailija Jari Ekberg. Toimittajana Seppo Heikkinen.

 • Vuonna 1954 viidennet jalkapallon MM-kisat pidettiin Sveitsissä. Haastateltavana jalkapallon MM-kisojen historiaan perehtynyt tietokirjailija Jari Ekberg. Toimittajana Seppo Heikkinen.

 • Vuonna 1950 neljännet jalkapallon MM-kisat pidettiin Brasiliassa. Haastateltavana jalkapallon MM-kisojen historiaan perehtynyt tietokirjailija Jari Ekberg. Toimittajana Seppo Heikkinen.

Lyssna också