Kvanthopp

Populärvetenskap för nyfikna människor

 • 56 min
 • utgått

I Kvanthopp ska det den här veckan bli tivolifysik på Borgbacken tillsammans med fysiklärarna Edward Krogius och Petteri Mönkkönen. Vi fortsätter också på Chiletemat och bekantar oss då med världens största och nyaste radioteleskop ALMA på högplatån Chajnantor, fem kilometer över havet i Anderna. Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

Sändningar

 • to 4.8.2016 11.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Nu i vår har det gått hundra år sedan en av världshistoriens mest berömda tågresor. Winston Churchill kommenterade det så här: "Hänsyn måste tas till den desperation de tyska ledarna redan hade drabbats av. Det var med viss bävan som de gav sig på Ryssland med det gräsligaste av vapen. De forslade Lenin i en plomberad vagn från Schweiz till Ryssland likt en pestbacill."
  Om Lenins resa från Zürich till ryska revolutionens Petrograd våren 1917. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • I Kvanthopp besöker vi den här veckan Vetenskapsdagarna som gick av stapeln i Helsingfors. I samband med det här ordnade Helsingfors universitet en svenskspråkig paneldiskussion, och vi ska få en glimt därifrån. Vad tycker de lärda panelisterna om tanken på att kolonisera Mars, om att genmanipulera plantor så att de producerar till exempel hemoglobin eller vaccin, och om Donald Trumps klimatpolitik? Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Populärvetenskap för nyfikna människor. Redaktör: Marcus Rosenlund.
  E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Populärvetenskap för nyfikna människor. Redaktör: Marcus Rosenlund.
  E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Populärvetenskap för nyfikna människor. Redaktör: Marcus Rosenlund.
  E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Peter Vesterbacka, f.d. Mighty Eagle på Rovio, Angry Birds-pappa, vill börja träna astronauter och skicka dem till rymden. Hur ska det gå till? Hör också om en konstgjord näsa som inga bomber tar sig förbi på flygplatsen.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Kvanthopp slår den här veckan hål på myten om att det är de unga som kan allt om IT medan vi medelålders står där med tummen mitt i handen. Det är snarast tvärtom, säger professor Alf Rehn. Vi frågar också vad vi borde göra med plastpåsarna som är ett gissel för miljön. Redaktör: Marcus Rosenlund.

 • Veckans program utan musik med vetenskapsnotiser, musikundervisning på distans på Åland, vetenskap på bokmässan, forskare kring spelberoende, vintertiden i historiskt perspektiv samt om djur som flyr norrut på jakt efter snö och kyla. Programvärd är Ulrica Fagerström.

 • Kommer dagens sociala nätverk en vacker dag att börja tänka för sig själva? Om detta filosoferar Kvanthopps Marcus Rosenlund. Och i vår serie om att läsa för att leva hör vi flosofen Joel Backström.
  Redaktör: Marcus Rosenlund

 • I det här avsnittet gör vi en picknick i Paris och tar reda på mer om Frankrikes beslut att totalförbjuda engångstallrikar, muggar och bestick av plast från och med 2020. Vi talar också med Laura Kolbe, professor i Europeisk historia, om hennes lästips. Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Veckans program utan musik.

  Biologen Anders Albrecht är intendent på Naturhistoriska centralmuseet i Helsingfors och känd som mångårig expert i Yle Vegas Naturväktarna. I veckans avsnitt av Kvanthopps läseserie får vi följa med Anders till hans arbetsrum på museet där den stora bokhyllan gömmer skatter från 1900-talets början. Anders läser mycket och gärna om natur och insekter, men privat är också Tove Jansson en av favoriterna. Programvärd: Ulrica Fagerström. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Den här gången hör vi om en ny potentiellt revolutionerande raketmotor som egentligen inte borde kunna fungera utan att bryta mot en hel hög med fysikens lagar, men den fungerar ändå.
  I vår serie om läsande träffar vi medeltidsforskaren Tuomas Heikkilä vars läsmiljö just nu präglas av att han bor och forskar i Italien där han är chef för Finlands Rom-institut.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

Klipp

 • I Finland finns det tusentals master, kanske tiotusen, ingen vet exakt. Alltså master för gsm/3G-trafikens basstationer, kameramaster, radarmaster, strålkastarmaster m.fl.
  Besök ett företag som planerar, bygger och installerar master. Produktchef Timo Friman visar runt.
  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Anne Halttunen.

 • Följ med på en tur upp i Yles sändningstorn i Böle! Vilken funktion har tornet idag och hurdan teknik finns här? Kari Risberg, direktör för radio och tv på Digita berättar.

  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Asta Pystynen.

 • Bekanta dig med några av de robotar som forskningsgruppen GIM sysslar med vid Aaltouniversitetet i Otnäs! Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Sini Järnström, klippare Markku Pulkkinen.

Lyssna också