Kesäteltta

Julkisuus on olennainen osa elämääni, mutta rakastan yksinäisyyttä, sanoo Jorma Uotinen

 • 21 min
 • tillsvidare

Taiteilijaprofessori Jorma Uotinen oli jo nuoruusaikanaan Porissa erilainen ilmestys. Nuoruudessaan hermotulehduksen halvaannuttama Jorma päätti, että jos hän tästä selviää, ei muuta vaihtoehtoa ole kuin tanssi. Nykyään jokaisella on Jorma Uotisesta jokin mielikuva. Huomio on vain lisääntynyt televisiotuotantojen ansiosta, mutta öisin Jorma Uotinen nauttii omasta ajasta.

Uotinen ei halua jakaa muille elämänviisauksia, hän itse uskoo johtajankin ominaisuudessa koeteltuihin avoimeen keskusteluun ja muiden kuunteluun. Ystävienkään ei tarvitse olla samanmielisiä.

Jorma Uotinen on urbaani ihminen, telttailu tai retkeily eivät to-del-la-kaan kuulu hänen harrastuksiinsa. Parinkymmenen metrin siirtymä Hyrsylänmutkan lähimetsikössä makkaranpaistoon on jo melkein sekin liikaa.

Kesäteltta-ohjelman toimittajana Paula Jokimies.

Sändningar

 • ti 21.6.2016 13.45 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Musiikkineuvos Marjukka Riihimäki on palkittu kuoronjohtaja, joka uskaltaa ja haluaa kokeilla uutta ja rikkoa kuorolauluun liitettyjä tapoja ja ehkä tabujakin. Hän luotsaa Philomela- ja Grex Musicus- kuoroja sekä Klemetti-Opiston naiskuoroa. Nyttemmin hän on laajentanut laulattamistaan myös senioreiden ja muistisairaiden pariin.

  Riihimäki laittaa kuoronsa tarvittaessa makaamaan tai konttamaan, usein kuorot vaihtavat konserteissa esiintymispaikkaa ja esimerkiksi ympäröivät yleisön. Vaikuttavin kokemus Riihimäelle itselleen on ollut Aamu Songin teos REDDRESS, jossa kuoronjohtajan puku on samalla estradi. Yleisö istuu puvun helmoissa.

  Jäätyään pois päivätöistä Riihimäki sanoo viikkonsa kohokohdaksi tapaamista muistisairaiden kanssa, joita hän käy laulattamassa palvelukodissa. Hän yllättyy joka kerran, miten ihmisten olemus ja ryhti muuttuu, kun laulutuokio alkaa.

  Marjukka Riihimäen kotonakin musiikki on läsnä, puoliso Ilmo on toiminut kanttori-urkurina ja kuoronjohtajana ja lapsista kaikki ovat jollain lailla musiikin kanssa tekemisissä. Tunnetuin katraasta lienee Antti, joka on tehnyt musiikkia mm. Cheekille ja Antti Tuiskulle.

 • Näyttelijä Antti Luusuaniemi nauttii, kun saa tuoda pahan ihmisen rooliin jotain sympaattista. Tai päinvastoin. Hän etsii rooleihinsa twistiä, sillä keskimäärin ihmisen elämä ei ole mustavalkoista. Luusuaniemi on ottanut yhä enemmän askeleita myös käsikirjoittajana. Ja onhan hänellä ensimmäiset omat elokuvajuhlatkin kesän lopulla Hyvinkäällä.

  Teltassa Antti Luusuaniemi on viimeksi nukkunut Huippujengi-ohjelman kuvauksissa Andien vuoristossa, Perussa. Antti itse tosin ei ensin meinaa muistaa koko hommaa, ennen kuin häntä lempeästi muistutetaan. Se ei tarkoita, etteikö kokemus olisi jättänyt voimakasta vaikutusta. Ja samalla reissu kirkasti hänelle sen, mikä elämässä on tärkeää: perhe ja rakkaat. Arkielämässä esimerkiksi sähköhärpäkkeet kuitenkin helposti syövät osansa keskittymisestä. Pysähtyminen omien ajatustensa äärelle tekisi kaikille hyvää, toteaa Antti Luusuaniemi.

  Keväällä Antti Luusuaniemi kokeili radiojuontajankin hommia. Syksyllä hänet nähdään taas valkokankaalla, Visa Koiso-Kanttilan elokuvassa Kaiken se kestää.

 • Asianajaja Riitta Leppiniemi on tullut suurelle yleisölle tutuksi mm. Bodom- ja Aarnio- oikeudenkäynneistä. Leppiniemi sanoo, että julkisuus on väistämätöntä niissä jutuissa, joita media seuraa. Jos jotain hyvää siitä hakee, niin hänen mielestään se tekee suomalaista oikeusjärjestelmä tutuksi. Keskimäärin suomalainen on oikeudessa kerran elämässään - joko asianosaisena tai todistajana. Televisiosarjojen ansiosta amerikkalainen oikeuskäytäntö on meille paljon kotimaista tutumpi.

  Suurin osa Leppiniemen työstä tapahtuu katseilta suojassa, hän hoitaa paljon paitsi perintö- ja rikosjuttuja, myös avioeroja ja tapauksia, joissa asiakas on kohdannuti seksuaali- ja läheisväkivaltaa. Erolasten vanhempia hän kannustaa sopuratkaisuun, sillä se on aina lapsen etu.

  Riitta Leppiniemi myöntää kyynistyneensä vuosien aikana, vaikka vakuuttaakin vielä uskovansa “hyviin” ihmisiin. Kyynistymisen lisäksi oman haasteensa elämään tuo se, että hänhän on koko päivän oikeassa, nauraa Leppiniemi. Järjissään pitäväksi voimaksi hän mainitsee saunan ja uimisen, kesät talvet.

 • Karri "Paleface" Miettinen on suomiräpin isähahmo ja omien sanojensa mukaan keski-ikäistyvä radikaali, ikuinen kauhukakara ja vastarannankiiski. Sitä asennetta hän yrittää ajaa läpi laajemminkin, koska kyseenalaistajat ovat mielestään tämän maailman pelastus. Niin tiede kuin arvotkin muuttuvat muutamissa vuosikymmenissä, niiden totuutta täytyy jaksaa kyseenalaistaa.

  Alle nelikymppiseksi Paleface on ehtinyt paljon, tehnyt kaksi musiikillista läpimurtoa, ensin englanniksi, sitten suomeksi, ja nykyisin hän tuntuu olevan aina siellä missä tapahtuu; oopperassa, teatterissa, elokuvissa, rock- ja jazzfestareilla, sekä tietysti osallistumassa ja ottamassa kantaa tärkeiksi kokemiensa asioiden puolesta. Tyhjästä ei siis ole saarnamiehen maine tai Putous-viihdesarjan näköishahmo syntynyt.

  Siviilissä Karri Miettinen on kahden pienen tyttären isä, joka kipuilee tuttujen asioiden kanssa: miten saada aika riittämään, miten olla läsnä lapsilleen ja miten valmistaa heitä tähän maailmaan.

 • Katja Volkova on eläköitynyt huippu-urheilija, vaikka ikää hänellä ei ole vielä ihan kahtakymmentäkään. Volkova teki Rion olympialaisissa kautta aikojen parhaan suomalaistuloksen rytmisessä voimistelussa, mutta ilmoitti kisojen jälkeen lopettavansa kilpauran.

  Perfektionistiksi tunnustautuva Katja on aiemmin omistanut koko elämänsä voimistelulle. Katja sanoo valmentajaansa Larisa Gryadunovaa toiseksi äidikseen ja Kisakallion urheiluopistoa toiseksi kodikseen. Lopettamispäätöksen jälkeen hän on valmentanut paria ryhmää ja harjoitellut siinä sivussa elämää, joka ei ole pelkkää treeniä, syömistä ja nukkumista. On ollut aikaa perheelle ja kavereille, lisäksi ylioppilaskirjoitukset teettivät työtä keväällä. Katjan kesätelttavierailun aikaan tulos ei vielä ollut tiedossa, mutta M:n paperit ne lopulta olivat.

  Tulevaisuuden ammatinvalintana Katjaa kiinnostaa urheilujohtaminen, onhan hän päässyt seuraamaan esimerkiksi Olympiakomitean työskentelyä. Muuten Katjalla ei ole tulevasta tarkkoja haaveita, paremminkin suuret linjat: ensin opiskelu, sitten perhe, työ ja hyvä, tavallinen elämä.

 • Arja Koriseva tunnetaan laulustaan ja naurustaan. 13-vuotiaana ensimmäiset tanssikeikkansa heittänyt artisti sanoo, ettei tee työtään itsensä takia. Hän on analysoinut hyvinkin tarkasti artistin työnkuvaa ja siihen kohdistuvia odotuksia ja katsoo, että tekee työtä ihmisten hyvinvoinnin ja mielenterveyden puolesta. Yksi osa tätä on se, että Arjalla on keikan jälkeen aina aikaa ihmisille. Vastaavasti vakavan sairauden aikana hän sai paljon lämpöä ja tukea yleisöltä.

  Arja naurahtaa, että Suomi olisi täydellinen maa asua ja elää, jos kesä ja talvi vaihtaisivat kestollisesti paikkaa. Luonto on Arjalle tärkeä ja oma kotipiha keskellä maaseutua auttaa laskemaan keikkamatkojen jälkeisiä kierroksia.

  Syövästä Arja Koriseva sanoo, että pelolle ei pidä antaa tilaa, hän yrittää elää terveellisesti ja energiaa antaa se, että saa haaveilla kaikesta uudesta.

 • Näyttelijä Erkki Saarela on ollut virallisesti eläkkeellä jo jonkin aikaa, mutta työ on jatkunut tauotta. Suomen Dario Fo -spesialistina tunnettua Saarelaa ilahduttaa erityisesti se, että Teatterikorkeakoulua johtavat entiset oppilaat pyytävät häntä yhä vetämään kursseja.

  Saarelan uraan ja ajatusmaailmaan on vaikuttanut paitsi jo mainittu Dario Fo, myös nuoruuden riemukas aika ylioppilasteatterissa. Nuo ajat tekivät Ekistä myös pasifistin.

  Erkki Saarela suhtautuu ihmisiin myönteisesti ja ennakkoluulottomasti. Hän sanoo olleensa alunperin “hirveen kiltti”, ammatin vaatimaa kovuutta tullut matkan varrella lisää. Oppilailleenkin hän huutaa vain tarvittaessa.

  Kolmatta kertaa naimissa oleva Saarela nostaa hienojen asioiden listalle myös perhe-elämän. Hyvän parisuhteen salaisuudeksi hän mainitsee sen. että kumpikin jaksaa kuunnella ja antaa toisen sanoa sanottavansa loppuun.

  Erkki Saarela on heinäkuussa mukana Yle Radio Suomessa kuultavassa Maija Vilkkumaan radiomusikaalissa “Mä halusin olla suffragetti”.

 • Kirjailija Jari Järvelä halusi lapsena löytöretkeilijäksi. Urasuunnitelmaa hidasti kuitenkin taipumus matkapahoinvointiin. Nyt hän toteuttaa löytöretkeilyä paitsi kirjoissaan, myös hakeutumalla mukavuusrajojensa ulkopuolelle. Järvelä on tehnyt pari haastavaa patikkareissua, toisen poikansa kanssa, toisen yksin. Koko perheen yhteinen harrastus on karate.

  Nykyisin Kotkassa asuva Järvelä vietti lapsuutensa Kouvolassa. Siitä jäi veriin matkanteko. Kotkasta Järvelä pitää sen roson ja ristiriitaisuuden takia. Kotka on kirjailijan mielikuvitusta ruokkiva raja saapumisen ja lähtemisen, idän ja lännen sekä maan meren välillä.

  Kirjailijan tärkeimmäksi ominaisuudeksi Järvelä mainitsee uteliaisuuden.

 • Median suurimpia ongelmia sentimentalismi, sanoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen. Joka kerran kun puhutaan yhteiskunnallisesta uudistuksesta, media etsii ihmisen, jota asia kolhaisee ja uudistuksen hyödyt jäävät varjoon.

  Konservatiiviseksi liberaaliksi itsensä määrittävä Apunen on yhteiskunnallinen vaikuttaja ja ärhäkkä keskustelija. Hän kuvaa olleensa nuorena haalea yleisporvari, josta on sittemmin jalostunut tiukemmaksi konservatiiviksi. Apusen mielestä normeja ja lakeja pitäisi vähentää Myös kansalaisten pitäisi tukeutua nykyistä vähemmän valtioon. Apunen käyttää termiä ”kutistunut kansalaisuus” ihmisistä, jotka kyllä maksavat veronsa, mutta katsovat että se riittää.

  Matti Apunen peräänkuuluttaa johdonmukaista ajattelua ja faktoja julkisen keskustelun taustaksi, hän vihaa höpöpuhetta ja sanoo, että tunteet on hyvä pitää käden mitan päässä. ”Minulla on kova tarve olla oikeassa, joten sorrun helposti pauhaamaan”, Apunen tunnustaa ja kertoo, että kotona naisväki palauttaa reitille.

  Matti Apunen oli pitkään Aamulehden päätoimittajana ja tunnustaa yhä kaipaavansa toimittajan työtä silloin kun maailmassa tapahtuu jotain isoa. Alun perin ura alkoi elokuvakriitikkona.

  Kesäteltta-ohjelman toimittajana Paula Jokimies.

 • Näyttelijä Leena Uotila on kiireinen eläkeläinen. Hän voisi halutessaan vetää lonkkaa, mutta luterilainen työmoraali istuu tiukassa. Jopa niin tiukassa, että kellokin pitää laittaa herättämään aamuisin, jottei päivä menisi hunningolle.

  Leena Uotila ei malta jättää työntekoa, koska hän kokee, ettei ole kokonainen, jos ei näyttele. Lisäksi näyttelijä on niin tottunut näytösaikatauluihin, että klo 18 jälkeen illalla levoton olo valtaa mielen, kuin kysyen, että eikös mennä jo.

  Paljasjalkaisen helsinkiläisen kesäpaikka löytyy Hämeenlinnasta. Vanha piha saa rönsytä melko vapaasti emännän ihmetellessä puutarhan kukkia ja kasvustoa. Mökillä kokemusta on kertynyt myös nurkkien siivoamisesta ja Uotila miettiikin, että jos ei olisi näyttelijä, saattaisivat hänen taitonsa kelvata rakennussiivoojaksi.
  Leena Uotilan mies on näytelmäkirjailija ja taiteilijaperheen elämä on ollut välillä hassunhauskaa, mutta nykyisin Leena kuvaa elämäänsä melko tasaiseksi. Tulevaisuudenhaave on vielä kirkastumatta, eikä hän ehdi sellaista miettiäkään, koska säteilee taas syksyllä teatterin lavalla, Helsingin kaupunginteatterin Komisario Palmun erehdyksessä.

  Kesäteltta-ohjelman toimittajana Paula Jokimies.

 • Kun Jope Ruonansuu lähtee töihin, on keikkamiehen rooli Jopen työasu. Sen kanssa hän on 36 vuotta tehnyt töitä ja sen kanssa hänen on helppo mennä eri tilanteisiin. Mökillä roolit ja muut lentää sivuun, mökki on paikka jossa Jope saa olla ihan oma itsensä. Myös lapset pitävät huolen siitä, että isi on isi.

  Perheenlisäystä odotteleva Ruonansuu toteaa, että näkee itsensä nyt kuusivuotiaassa pojassaan. Samalla rämäpäisellä asenteella on hänetkin varustettu. Lavalla hän sanoo olevansa täysin varma, siviiliminän kanssa on enemmän tekemistä.

  Jope kertoo perineensä isänsä puolelta läpänheiton, äidin puolelta musikaalisuuden, hänessä ne ovat yhdistyneet. Ruonansuu onkin artistina monipuolinen, hän imitoi, laulaa, sanoittaa, näyttelee, piirtää karikatyyrejä ja maalaa. Keikkailun Jope aloitti vain 16-vuotiaana, mutta jäi niin sanotusti kerrasta koukkuun. Hän nimittää ammattiaan kutsumukseksi ja pitää sitä lahjana.

  Jos jotain, niin avomielisyyttään hän ehkä hieman katuu. Nuorena maalaispoikana hän kuvitteli, että kaikki omat asiat on kerrottava. Vanhemmiten hän on oppinut hieman säätelemään rajaa yksityisyyden ja julkisuuden välillä.

  Vapaa-ajallaan Jope Ruonansuu roplaa mielellään vanhoja moottoriajoneuvoja.

 • Olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela rakastaa siivoamista, mutta vihaa matkustamista. Valitettavasti jälkimmäinen kuuluu väistämättömästi trap-ampujan ohjelmaan, kisat kun pidetään yleensä kaukana. Rion olympialaiset ovat Sadun kolmannet ja tavoitteena on tietysti päästä finaaliin.

  Kisoissa tärkeintä on pitää ajatukset kurissa. Sadun mukaan yli 70 prosenttia suorituksesta tapahtuu korvien välissä. Satu kuvaa, että jos kilpailutilanteessa 20 osuman jälkeen ajattelee, että hyvin menee, tulee seuraavaksi reikä. Ja kun harmittelee sitä, tulee toinen reikä. Pää olisi pyrittävä pitämään tyhjänä jo odotteluvaiheessa. Mitään mielikuvaharjoitteita Mäkelä-Nummela ei ole koskaan kokeillut.

  Tärkeää ampujalle on myös hyvä peruskunto, mutta se tulee Sadulle kuin itsestään yleishyödyllisen liikunnan, kuten siivoamisen ja nurmikonleikkuun ohessa. Ahkeruus on hänellä verissä, maalaistalon tyttönä hän on tottunut pienestä pitäen osallistumaan tilan töihin. Kotonaan hän sanoo olevansa työleirin johtaja.

  Satu Mäkelä-Nummela on ansiotyössä urheiluvälinemyyjänä lahtelaisessa tavaratalossa. Työ on hänen mukaansa hyvää vastapainoa yksinäiselle harjoittelulle. Työnantaja antaa tarvittaessa, eli Sadun sanoin ”loistavasti” vapaata kisaharjoittelua varten. Olympiavoitto tuli 2008 Pekingistä, Lontoon olympialaisissa Mäkelä-Nummela putosi trapin finaalista uusinnoissa sijoittuen seitsemänneksi. Riosta hän toivoo finaalipaikkaa, vaikka kevään harjoittelukausi onkin ollut nihkeä.

  Kesäteltta-ohjelman toimittajana Paula Jokimies.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också