Olipa kerran

Kaunotar ja hirviö - satu riippuvuudesta ja alistamisesta vai ehdottomasta rakkaudesta

  • 39 min
  • utgått

Mitä tekemistä Tuhkimolla on kiinalaisen jalkojensitomisperinteen kanssa? Ovatko Lumikin kääpiöt todellisuudessa fallossymboleita? Miksi Punahilkan opetuksessa puhutaan oudoista sedistä?Lumikki, Ruusunen, Tuhkimo ja Saapasjalkakissa kumppaneineen ovat kaikille tuttuja satuhahmoja, mutta harva tuntee niiden historiaa. Seitsenosaisessa sarjassa Olipa kerran satujen kulttuurihistoriaa syväluotaavat toimittaja Kaisa Pulakka ja folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo.

Sarjan ensimmäisessä osassa tutustutaan Kaunottareen ja hirviöön. Sadun juuret löytyvät antiikin kreikasta ja valistusajalla sen avulla lohdutettiin järjestettyihin avioliittoihin joutuneita neitokaisia.

Ohjelmassa kuullaan musiikkia muun muassa seuraavista teoksista:
Jean-Babtiste Lullyn ooppera: Psyche, prologi
Maurice Ravelin Hanhiemo sarja orkesterille. Osa Kaunotar ja hirviö.
Walt Disneyn animaatioelokuva Kaunotar ja hirviö, johon musiikin on säveltänyt Alan Menken

Sändningar

  • må 15.8.2016 17.20 • Yle Radio 1

Avsnitt

  • 1700-luvulla Lumikki oli harlekiiniromaani aikuisille, jossa pahaa äitipuolta harhautettiin nuoren rakastajan avulla. Meidän tuntemissamme versioissa Lumikki on nöyrä ja kiltti prinsessa, joka päätyy kääpiöiden sisäköksi ja lopulta prinssin vaimoksi.

    Olipa kerran- sarjan viimeisessä jaksossa folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo paljastaa, että venäläisissä versioissa Lumikki on topakampi sankaritar, joka ei pelkää tarttua aseisiinkaan. Kaisa Pulakka puolestaan ottaa lähitarkasteluun satuklisheistä tunnetuimman: pahan äitipuolen.

    Olipa kerran sarjan on toimittanut Kaisa Pulakka. Asantuntijavieraana on folkloristiikan emeritaprofessori Satu Apo ja lukijana Pietari Kylmälä. Sarja päättyy. Kuva: Jyri Pitkänen/Yle.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också