Ääniversumi

Hommage á ... György Kurtág 90

 • 55 min
 • utgått

Teos on sveitsiläis-syntyisen, Berliinissä asuvan äänitaitelijan, dokumentaristin ja draamaohjaajan Jean-Claude Kunerin kunnianosoitus elokuussa 90 vuotta täyttävälle unkarilais-säveltäjälle.Se on ääniteos joka pyrkii tunkeutumaan syvälle György Kurtágin maailmaan.

Fragnebtteja kirjailijoilta:
Samuel Beckett
Dante
Friedrich Hölderlin
Franz Kafka

ääninä mukana:

Marta and György Kurtág
Pierre-Laurent Aimard
András Keller
Hilary Summers
Samuel Beckett

Nadja Tiller
Fritz Lichtenhahn

Jane Ulman
Jean-Claude Kuner

Käsikirjoitus, ohjaus ja äänisuunnittelu: Jean-Claude Kuner
Tuotanto, Radioteatteri: Soila Valkama

Sändningar

 • fr 5.8.2016 22.06 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Kun jotain ilmeisen kestämätöntä tapahtuu
  sinua neuvotaan ottamaan päivä kerrallaan,
  aivan kuin tulevaisuutesi olisi pyyhkäisty pois.
  Päivät kulkevat kulkuaan ja kärsimys täyttää ne.

  Kaksikielinen äänitaideteos viipyy päivittäisissä yrityksissä löytää lohtua. Kuinka etsiä lohdutusta, kun tuntee olevansa lohduttamaton? Miten kirjoittaa päiväkirjaa, kun elämästä on tullut kirjoittamatonta? Miten erottaa murhe melankoliasta. Kukkapäiväkirja ja ihmisääni ovat keskeisiä elementtejä teoksessa, joka sisältää myös lyhyitä lainauksia seuraavilta: Christopher Bollas, British Council Collection: Passports, Maud Ellman, Sigmund Freud, Ali Smith.

  Myna Trustram on Stockportissa asuva kirjoittaja ja kuraattori. Hän alkoi työstää kukkapäiväkirjaprojektiaan liityttyään taiteellisten tutkijoiden opintopiiriin (Circle 7), joka toimii osana Pohjoismaista Kesäyliopistoa. Näyttelijä, käsikirjoittaja Helka-Maria Kinnunen on mukana samassa ryhmässä. Hän vastaa teoksen suomennoksista ja on ohjannut sen.

  Äänisuunnittelu: Tiina Luoma
  Tuottaja: Soila Valkama/ YLE/ Ääniversumi
  Uusinta vuodelta 2015

 • Miltä kuulostaa paikassa, johon jäätikkö poikii vuosittain 20 miljardia tonnia jäätä? Mitä lapset leikkivät Grönlannissa? Grönlanti sulaa on Katri Henrikssonin ja Pentti Männikön toteuttama sanaton ääniteos. Se kertoo ilmastonmuutoksen muovaamasta luonnosta ja ihmisistä, jotka elävät elämäänsä tuossa kummallisessa paikassa. Autenttisista äänistä syntyy rytminen ja musiikillinen kudelma.

 • Eero Aron teos kuulosta. Siitä kuinka jonkun korvat erottavat jotakin, mikä toiselta jää kuulematta. Toinen on tulla hulluksi äänestä, joka toisella häviää taustahälyyn. Haastateltavina Katri Henriksson ja Sirkka Saksa.

Lyssna också