Radio Suomi Turku

Kallen Kantapöytä 10.6.2016 - Turkulaisia puoluejohtajia ja jalkapallon yleissivistystä

 • 21 min
 • tillsvidare

Onko turkulaisille jotain iloa siitä jos useammalla puolueella on turkulainen puheenjohtaja?

Onko jalkapallo osa yleissivistystä? Onko yhtä junttia olla tietämättä mitään EM-futiksesta kuin oopperasta?

Kantapöydässä Kalle Talosen kanssa näitä pohtivat Markku Heikkilä, Anu Salminen ja Markku Jokisipilä.

Sändningar

 • fr 10.6.2016 14.50 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Kallen Kantapöydän uusin jäsen Kalle Lamberg on kaikkien aikojen hauskin turkulainen. Ainakin jos uskomme kaupunkilehti Turkulaisen yleisöäänestyksen tulosta. Lamberg itse olisi antanut tittelin postuumisti Risto Salmelle, mutta sanoo ettei enää välttele komediarooleja "uskottavuuden" takia, koska komedian vaatima rytmitaju on hänen vahvuutensa.

  Mikko Kouki vaatii puolestaan omilta komediaohjauksiltaan, että käsikirjoituksen jokaisella sivulla pitäisi olla kolmet kollektiiviset naurut. Sinikka Svärd taas ei ymmärrä ollenkaan sketsiohjelmien tai stand upin päälle ja myöntää vaihtavansa kanavaa, jos Lambergin tyyppiset koomikot tulevat ruutuun höpisemään...

  Kantapöydän asiapitoisena isäntänä Kalle Talonen.

 • Kaksi metriä ja kaksi senttiä pitkä koripalloilija Juho Nenonen solmi viikonvaihteessa kauden loppuun kestävän sopimuksen Salon Vilppaan kanssa. Suomen koripallomaajoukkueen paidassakin pelannut Nenonen on yksi osatekijöstä, joilla on rakennettu Salossa tällä hetkellä vallitsevaa koripallobuumia. Sanavalmis ja varsin liikkuvalanteinen Nenonen pääsi viime kaudella aloittamaan useasti Vilppaan faniryhmän Vilpas Ultrasin voitontanssia.
  Viime kauden jälkeen joukkueen kapteeni lähti pelaamaan Argentiinaan. Miten gringo pärjäsi Etelä-Amerikassa? Miten suulaasta keskipisteestä tuli aluksi hiljainen pohjoisen mies?

  Kalle Talonen junaili itsensä Salohalliin Vilppaan pukukoppiin.

 • Joogaryhmät ja monet kielikurssit ovat niin sanottuja varmoja nakkeja kansalaisopistojen tarjonnassa. Niin on myös Turun työväenopistossa. Päivi Leppänen kyseli rehtori Sanna Orusmaalta ja luentovastaava Tero Kuuselalta kurssitarjottimen herkkuja ja sitä, kuinka Suomi 100 -juhlinta heijastuu työväenopistoon. Lopuksi Sanna ja Tero heittävät hyväntekeväisyyshaasteen kaikille Suomen kansalaisopistoille!

 • Turku julisti itsensä Suomen joulukaupungiksi 20 vuotta sitten. Välillä himmailtiin, mutta nyt ollaan taas kovasti virallista joulukaupunkia.

  Joulurauhan julistus, joulutorit, satusillat... mikä tekee kaupungista joulukaupungin, vai tekeekö?

  Kallen Kantapöydässä Turun uskottavuutta joulukaupunkina pohtivat Niina Repo, Roope Lipasti ja Pete Poskiparta. Kallena Kantapöydässä Kalle Talonen.

 • Aikooko TPS taustavoimineen luoda myös valmennuksen osalta seuraan paikallisen dynastian? Saako päävalmentaja Ari-Pekka Selin lähteä nimenomaan siksi, että hän ei ole turkulainen?

  Kantapöydässä pohdittiin miksi TPS päätti jo kesken kauden kertoa, että parasta peliään vuosikausiin esittävän joukkueen valmentajan optiota ensi kaudesta ei käytetä.

  Selinin säkittäminen kesken kautta näyttää huonolta, mutta vielä huonommalta se näyttäisi silloin, jos hän nostelee keväällä mestaruuspyttyä arvelee TPS:n entinen toimitusjohtaja Kari Hietarinta ja selvittää sopimusteknisiä asioita kantapöydän taviksille. Hänen lisäkseen kantiksina Kalle Talosen kanssa Satu Rasila ja Valtteri Roiha.

 • ”Kekkosella ei ollut käytössään sähköpostia. Toisaalta yksikään Ylen toimittaja ei puhunut Kekkosesta siihen sävyyn, että Kekkosella olisi ollut syytä lähettää viestejä. Turha vieraskoreus ja kunnioitus poliitikkojen suhteen on karissut. Puhumme kuitenkin henkilöistä, jotka säätävät lakeja, joita meidän kaikkien pitää noudattaa.”

  Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoo Kallen Kantapöydässä, että poliitikkojen ”suojavyöhyke” on syystäkin pienentynyt.

  Poliitikkojen viestintäkyvyistä ja suojavyöhykkeistä Kantapöydässä puhumassa myös viestintäyrityksen pomo Anna Sorainen sekä kirjailija Roope Lipasti. Keskustelun nuijamiehenä tuttuun tapaan Kalle Talonen.

 • Suomea on pidetty tasa-arvon mallimaana, ja peruskoulun on uskottu takaavan kaikille samat lähtökohdat elämään. Näin onkin, mutta silti Suomessakin kansa on jakautunut luokkiin ja yksi luokka on siivoojat. Vai heitetäänkö sinulle työssäsi roskia jalkojesi eteen tai testataan hiuksia piilottamalla, miten työsi teet?

  Milja Moilanen on turkulainen Helsingin Taideyliopiston Kuvataideaketemian opiskelija, jonka teoksia on nähty niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hänen tuorein teoksensa videoteos Siivooja oli juuri näytillä Helsingissä Matter Matter -näyttelyssä. Teos näyttää siivoojan ammatin monet puolet. Milja on itse siivoustyöllä kerännyt kokemuksia teokseensa. Tarja Hiltunen kysyi kokemuksia.

 • Apua! Varsinais-Suomessa on nyt kauhea määrä työpaikkoja, mutta löytyykö tekijöitä? Teemmekö tästäkin ongelman, onko syytä painaa sitä kuuluisaa paniikkinappulaa!?

  Kantapöytä muodosti oman "positiivisen rakennemuutoksen työryhmän", jossa koordinoivat Kalle Talosen johdolla entiset vakkasuomalaiset Pete Poskiparta ja Marko Laihinen sekä Turun entinen kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty.

 • Suomalaiset kansoittavat lentokoneita joulun alla ja reissaavat katsomaan keskieurooppalaisia joulukaupunkeja. Täyttäkääpä tänä vuonna henkilöauto ja menkää katsomaan suomalaista joulukylää Saloon Mathildedaliin. Kyläläiset ja Turun AMK:n Salon toimipisteen kansainväliset opiskelijat ovat rakentaneet kylästä todellisen joulukylän.
  Tiiviisti rakennetetut vanhat ruukkikylät ovat tunnelmallisia paikkoja, esimerkkinä toimikoon Mathildedalin merenrannalla oleva alue vanhoine tiilirakennuksineen. Lauantaina järjestetään iltamarkkinat ja ennen vuodenvaihdetta kylällä kuullaan musiikkia ja runoja, nähdään Tiernapoikia ja osallistutaan piparkakkutalokurssille. Kylän puodit ovat auki ja muun muassa Teijon kansallispuiston luontotalon pihametsässä järjestetään 22. joulukuuta jouluhartaus.
  Tarja Hiltunen tutustui koristeltuun joulukylään yhdessä Elina Rantamäen, Milla Rauman ja Olga Tammen kanssa. Olga on syntyjään mathildedalainen, joten hänen kanssaan aloitamme alueella käyskentelyn ohella juttelun kylän sopivuudesta joulumaisemaksi.

 • Turun Raunistulan kaupunginosassa on avautunut oma joulukalenteri. Mukaan on lähtenyt asukkaita, yhdistyksiä, yrityksiä ja muun muassaRaunistulan lastenseimi. Jokaisena päivänä avautuu uusi luukku jonkun ikkunassa, tai kasvihuoneessa, tai kanakopissa. Ensimmäisen luukun rakensivat Raunistulan lastenseimen lapset, joiden askartelua pääsi seuraamaan Tarja Hiltunen. Robert, Paavo, Hilda ja Isabel kertovat, mitä he ovat tehneet.

 • "Palautteen voi myös pohjustaa, avaa oven ennen kuin rynnii sisään".

  Juhana Helmenkalastajalla on tapana kysyä esimerkiksi ravintolassa saako antaa palautetta ja sitten antaa sitä rehellisesti.

  "On edesvastuutonta valehedella, että ruoka oli ihan jees, jos sen jälkeen somessa sanotaan että ihan hirveetä paskaa. Vuoden kuluttua sitä ravintolaa ei enää ole."

  Palautteen antaminen voi olla haastavaa, mutta niin on sen vastaanottaminenkin. Kallen Kantapöydässä harjoitellaan tällä kertaa muun muassa kehumista.

  Suuressa palautekeskustelussa mukana Helmenkalastajan lisäksi Satu Rasila ja Sinikka Svärd. Palautteet tästä ohjelmasta voi lähettää osoitteeseen kalle.talonen@yle.fi.

 • Ainakin Talosen laskuopin mukaan 4/6 kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista on turkulaisia. Onko täällä siis jotain erityistä kasvualustaa tai vesijohtovettä, joka saa aikaan kirjallista laatua ja määrää vai onko kyse sattumasta?

  Kallen Kantapöydässä Kalle Talosen kanssa Finlandiasta ja Turusta puhumassa Riku Korhonen, joka sai tiedon omasta ehdokkuudestaan proosallisesti imuroidessa sekä kaksi ei-ehdokasta eli kirjailijat Niina Repo ja Roope Lipasti.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Robert "Kool" Bell Ari Welling haastattelussa ennen Pori Jazzin keikkaa 19.7.2015.

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Synnytyksiä Turussa simuloidaan uudessa simulaatiohuoneessa. Synnyttävää naista mallintaa Elsaksi nimetty nukke, kertoo opetushoitaja Sanna-Mari Manninen.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Lyssna också