Radio Suomi Turku

Kallen Kantapöytä 10.6.2016 - Turkulaisia puoluejohtajia ja jalkapallon yleissivistystä

 • 21 min
 • tillsvidare

Onko turkulaisille jotain iloa siitä jos useammalla puolueella on turkulainen puheenjohtaja?

Onko jalkapallo osa yleissivistystä? Onko yhtä junttia olla tietämättä mitään EM-futiksesta kuin oopperasta?

Kantapöydässä Kalle Talosen kanssa näitä pohtivat Markku Heikkilä, Anu Salminen ja Markku Jokisipilä.

Sändningar

 • fr 10.6.2016 14.50 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Kantapöytäläisten takana siintää Turun ratapiha, johon Supercell-miljonäärit yhdessä Saku Koivun kanssa ovat kaavailleen Suomen suurinta elämyskeskusta. Puolella miljardilla eurolla pitäisi syntyä vuoteen 2022 mennessä mm. 10 000 ihmistä vetävä jäähalli, ympärivuotinen perhematkailukeskus, jättimäinen tornihotelli, nuorten syrjäytymistä ehkäisevä Me-talo sekä asuntoja 1000:lle ihmiselle.

  Miten Kantapöydän kansalaisraati suhtautuu suunnitelmiin, ja mitä kaikkea elämyskeskuksesta voisikaan löytyä? Niin ja entäs sitten Artukaisten Gatorade-Center, mitä sillä tehdään? Kuuntele!

  Kalle Talosen kanssa kantiksina Marko Laihinen, Satu Rasila sekä Tomi Lohikoski.

 • Musiikkinäytelmä voi syntyä vaikka aamiaispöydän keskustelusta, sen saivat huomata näytelmäkirjailija Eeva Siivonen ja muusikko Harri-Tapio Siivonen. Aurajoella on turkulaisen Tehdas teatterin ensimmäinen kesäesitys. 1900-luvun alussa työläismiehet ovat rakentaneet oman paatin ja seilaavat joella. Läppä lentää ja laulu raikaa. Vanha arkkiveisu Aurajoella runkona kritisoi tsaarinajan Suomen kovaa kapitalismia. Jorma Tuominen tapasi kesänäytelmän äidin Eeva Siivosen.

 • Jorman järeät ennakoi muutama viikko sitten, että Sipilän hallitus ajaa karille alkoholipakettinsa kanssa. Niin ajoi. Ideologinen kuilu voi aueta sellaisessakin kohtaa, että onko 5,5 prosenttia alkoholia paljon vai vähän. Jorman järeät ennakoi muutama viikko sitten, että Sipilän hallitus ajaa karille alkoholipakettinsa kanssa. Niin ajoi. Jorma Tuomisen happy hour kysyy, voitaisiinko kansanterveyden diabetesongelma hoitaa sokerilain kokonaisuudistuksella? Jos vastaus on ei, niin mitä järkeä on alkoholilainsäädännön kokonaisuudistuksessa. Pienikin riitakohta voi kaataa paketin ja kaataa kanssa.

 • Hallituspuolueet eivät tunnu saavan sovittua siitä kuinka vahvaa olutta kaupassa saisi myydä. Miksi tästä aiheesta päättäminen on niin vaikeaa? Veijo Hietala palaa analyysissaan aina ensimmäiseen omaan viinakauppareisuunsa. Ranskassa teininä kasvanut Anu Salminen kertoo että silloin ei tullut mieleenkään hamstrata bileisiin viinaa, koska sitä oli koko ajan kaikkialla saatavilla. Pete Poskiparta puolestaan paljastaa miksi hän on lähettänyt Mauri Pekkariselle siideripullon.

  Kantapöydän neuvoa-antavaa keskustelua johtaa Kalle Talonen.

 • Voisi luulla, että viimeinen asia minkä takia missään kaivettaisiin sotakirveet maasta, olisi diplomi-insinöörien koulutus. Maan hallitus ajattelee, että Turussa voidaan juuri ja juuri kouluttaa diplomi-insinöörejä, kunhan koulutusta ei vaan järjestä Turun yliopisto. Tätä peliä on pelattu 80-luvulta asti. Mikä turkulaisinsinöörissä pelottaa, sitä pohtii Jorma Tuominen. Eikö saa keksiä turkulaisia kränkhärveleitä?

 • Maailma muuttuu mutta muuttuuko lautanen? Ihminen on luonnostaan hyvin nirso ja varovainen uusien makujen ja ruokien suhteen. Voisi siis luulla, että tulevaisuudessa syödään niin kuin nyt ja nyt syödään niin kuin ennen syötiin. Nopeasti muuttuvat ruokatrendit kertovat toista. Lautasillamme on menossa pysyvä muutostila, arvelee Jorma Tuominen.

 • 32-vuotias maatalon emäntä Sannamari Uuttu Nousiaisista ajaa traktoria tottuneinen ottein. Hän jakaa peltohommat pappansa kanssa, ja heillä on selkeä työnjako: toinen tykkää kyntää ja toinen äestää. Sannamari on tottunut vastailemaan epäilyihin, osaako nainen käyttää isoja maatalouskoneita.
  Kun Sannis on ratissa, raikuu traktorin kopissa usein laulu. Johanna Manukin kiipesi traktorin kyytiin.

 • Tutkimusten mukaan työteho ei ole avokonttoreissa hyvä. Miksi niitä sitten halutaan joka paikkaan? Vai halutaanko? Ja kuka haluaa?

  Kantapöydässä Roope Lipasti, Niina Repo ja Hannu Salmi ihmettelevät näitä ja innovoivat muunneltavia työtiloja. Ohjelman juontaa äänieristetystä kopista Kalle Talonen.

 • MKTA - Mauno Koivisto Turku Airport. Siinä Satu Rasilan ehdotus. Markku Jokipilä esittelee puolestaan perustelut sille, miksi Turun satama pitäisi nimetä edesmenneen presidentin mukaan. Benito Casagrande ei kannata satamavaihtoehtoa, vaan Mauno Koiviston aukiota Maaherran makasiinin edustalle.

  Palloiluhalli ei sen sijaan saa kannatusta kantapöytäläisiltä. Kantapöydän omaa nimistötoimikuntaa johtaa Kalle Talonen.

 • Luistelu on semmoinen taito, että kun sen nuorena oppii, niin vanhana taitaa. Mutta tämä ei tarkoita, etteikö koko elämänsä ajan voisi siinäkin kehittyä. Jopa jääkiekkoammattilaiset.
  TPS:n liigapelaajat saavat erityisopetusta entiseltä alamäkiluistelijalta Lari Joutsenlahdelta. Kalle Talonen kyseli jäähallilla, mitä kikkoja kiekkoilija voi oppia esimerkiksi taitoluistelusta tai alamäkiluistelusta.

 • Ulkopuolisten on vaikea ymmärtää suomalaisten ristiriitaista suhdetta kuningas alkoholiin. Vielä vähemmän me ymmärrämme sitä itse. Hallitus on ajatellut ratkaista kaikki kysymykset suurella ja mahtavalla alkoholilain kokonaisuudistuksella. Jorman järeät antaa asiasta lausunnon ihan pyytämättä. Sen on allekirjoittanut Jorma Tuominen.

 • Minne Nordean pääkonttori kuuluu? Tukholmassa töitään tekeviä nordealaisia tuskin innostaa muutto Kööpenhjaminaan. Helsinki on heidän maailmassaan Pohjolan Vladivostok. Mutta Turkuun on vain 45 minuutin lento Arlandasta. Jorma Tuomisen mielestä asia on siis selvä. Tosin Jorman järeät huomasi, että turkulaiselta Petteri Orpolta lipsahti tukea Helsingille.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Robert "Kool" Bell Ari Welling haastattelussa ennen Pori Jazzin keikkaa 19.7.2015.

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Synnytyksiä Turussa simuloidaan uudessa simulaatiohuoneessa. Synnyttävää naista mallintaa Elsaksi nimetty nukke, kertoo opetushoitaja Sanna-Mari Manninen.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Lyssna också