Vegas sommarpratare

Miapetra Kumpula- Natri 2016

  • 56 min
  • utgått

Miapetra Kumpula‐Natri bor i Bryssel med sin familj sedan hon blev invald i europaparlamentet för två år sedan. Under sommarlovet sitter hon ofta på bryggan vid sommarstugan i den österbottniska skärgården. Ibland störs lugnet av telefonsamtal om kris i Grekland, Bryssel eller Paris. Resdagarna är många och livet är hektiskt. Ett irritationsmoment är att hela europaparlamentet flyttas från Bryssel till Strasbourg varje månad. Men att se med egna ögon får henne att förstå saker på ett annat sätt. ­ När jag såg Frankrikes koncentrationsläger från andra världskriget förstod jag varför fransmännen envist håller fast vid att parlamentet ska flytta till Strasbourg.

Sändningar

  • on 13.7.2016 10.03 • Yle Vega

Avsnitt

  • Ellen Strömberg är café- och kulturarbetare i Jakobstad och blev vald till årets bloggare med bloggen Blejk, Fejt och Fab där hon med bitande ironi, humor och allvar skriver ur ett plus size perspektiv. I sommarpratet reflekterar hon över avsaknaden av förebilder för människor i stora storlekar. Hon berättar också om hur hon mötte sin make, men poängterar att det inte definierar henne som person att vara gift.

  • Purfinnen från Savolax som tog Sverige med storm. Under hela sitt yrkesverksamma liv har Arja Saijonmaa jobbat för att bereda väg för den finländska kulturen utomlands, och framför allt i Sverige. Hon gjorde den finska tangon populär bland svenskarna och introducerade bastukulturen. I sitt sommarprat berättar hon om sin brobyggarroll mellan det finska och det svenska - och hyllar 100-åringen Finland. Men hon berättar också om sådant som få känner till, bland annat sin finlandssvenske farfar - och ursprunget till namnet Saijonmaa.

  • Hon kammade hem över 44 procent av rösterna och du kan höra hennes sommarprat den 14.7 i Yle Vega.

  • Sivs sommarprat är tillägnat den treåriga dottern Mimmi, som en vårdag för fyrtio år sedan tog sin pulka och "åkte rakt in i evigheten"

Lyssna också