YleX Etusivu

fr 8.7.2016

 • 1 t 59 min
 • utgått

Miten ympäristöaktivisti perustelee itselleen lain rikkomisen? Haastattelussa Greenpeacen Aino Tuomi-Nikula, joka on valmis roikkumaan ympäristön nimissä esimerkiksi jäänmurtajan mastossa. Spaissareiden Wannabe-kappaleen julkaisusta on tänään 20 vuotta! WOW! Etusivu ruotii yhtyeen yhteiskunnallista merkitystä ja Girl Poweria vuonna 2016. Lähetyksen toimittavat Eve Väyrynen ja Jussi Latvala.

Sändningar

 • fr 8.7.2016 10.59 • YleX

Avsnitt

 • Torstai, eli Etusivussakin hernerokkaa ja pannareita intin tyyliin! Miehet ja naiset majoitettaneen jatkossa samoihin tupiin armeijassa. Se on aika luontevaa kehitystä eikö? Kuntavaalit tulee, sarjassamme tänään kristillisdemokraattien Remo Ronkainen. Entä miksi jättipythonin tapporetki on maailman isoin uutinen atm? Lukupiirissä on päästy KonMarin makuun, joko YleX Viikonlopun Womman kaapit ja sielu on järjestyksessä? Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Kuntavaalisloganit - tuo mitäänsanomattomien aforismien aarreaitta. Miksi niissä ei edes yritetä sanoa mitään? Kuntavaalihaastiksessa vuorossa perussuomalaisten Tiina Elovaara. Miksi persut on täydellinen puolue? Tiina kertoo! Brexit tapahtuu mutta miten? Etusivu ennustaa tarot-korteista! Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Tiistaitervehdys! Maamme pääkaupungissa Helsingissä valitaan nyt kuntavaalien yhteydessä myös pormestari! Hyvä vai huono juttu? Pitääkö kaikki vaalit henkilöidä jotta jengi kiinnostuu äänestämään? Kuntavaalisarjamme jatkuu, haastiksessa Utsjoen kunnanvaltuustoon pyrkivä vasemmistoliiton Anni Ahlakorpi! Lisäks puhetta suomalaisuudesta ja saunoista. Studiossa Hanna ja Jussi.

 • Keväistä maanantaita tyypit! Kesäaika on täällä tänään - jatkoon vai ei? Entä miten soteuudistus näkyy opiskelijoiden terveydenhuollossa? Tätä selvitellään tänään Etusivussa, vieraana opiskelijajärjestöjen sosiaalipoliittiset asiantuntijat Eero Löytömäki ja Ella Keski-Panula. Lisäksi puhetta Whatsappin vaarallisuudesta sekä kouvolalaisten tyytymättömyydestä omaan kotikuntaansa. Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Perjantaiiii! Sen kunniaksi startataan monta juttua, esimerkiks Etusivun kuntavaalisarja woop woop! Ekana haastiksessa klo 12 jälkeen Lapin äänikuningatar, keskustan Katri Kulmuni. Lisäksi lukuun lähtee uusi lukupiirikirja KonMari! Mukana lukemassa YleX Viikonlopun Womma. Lisäksi puhetta lintsaajaministereistä sekä uusista muumeista. Studiossa Hanna ja Jussi.

 • Timanttista torstaita tiskiin! Rasisminvastaista viikkoa vietetään, ja tänään puhuttavat ennakkoluulot! Miten niitä vois vähentää? Vieraana keskustelemassa Yle Puheen Susani Mahadura & Yagmur Özberkan! Kuntavaaliehdokkaiden tekemisiä on nyt pengottu, ja osan ehdokkaista taustalta paljastuu mm. väkivaltarikoksia. Onko menneisyydellä väliä? Pitäiskö tuomion estää ehdokkuus? Lisäksi puhetta euroviisuista, joihin (jälleen kerran) sotkeentuu politiikka. Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Kekedikeskiviikkoa kaikille! Miltä kuulostais paluu vanhaan aikaan elikkäs Ruotsin yo-koe pakolliseksi kaikille kirjoittajille? Jengi pelkää leimautumista eikä uskalla sen takia kertoa kantojaan maahanmuuttoon. Miks maahanmuutosta on tullut kuuma aihe? Puhelinten tuijottelu puhuttaa taas - eikö tämä keskustelu koskaan lopu? Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Ihanaa tiistaita! Meinaatko äänestää kuntavaaleissa? Nuoret ei paljoo äänestele ja innokkaimmat äänestäjät on keski-ikäisiä. Iiks! Nuorille on politiikan puolella kysyntää, nimittäin EU haluaa tavoittaa jengiä tubettajien avulla! Vloggaaja Sita Salminen kertoo Hannan haastiksessa, miksi hän on #munEUarki-kamppiksessa mukana. Lisäksi puhetta mainostajien Google-boikotista sekä kuntavaalien julkkisehdokastarjonnasta! Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Mahtista maanantaita ja hyvää rasisminvastaista viikkoa! Miksi me ihmiset suhtaudumme ennakkoluuloisesti tuntemattomaan? Selvitimme evoluutiobiologilta. Kuka kyttää tänään lounaslinjastossa, että eihän liharuoka vaan ole Brasiliasta? Entä miksi yksin leffassa tai drinkillä käyminen tuntuu vaikeelta? Varsinkin kun yksin matkustaminen on jo mainstreamia! Studiossa Hanna ja Jussi.

 • YleX:n Etusivu on Suomen ainoa nuorille suunnattu asiaohjelma valtakunnallisella radiokanavalla. Ohjelma pureutuu kriittisesti päivän merkittävimpiin uutisiin ja puheenaiheisiin. Etusivu selvittää, kyseenalaistaa ja viihdyttää.

  Soita (09) 1482822, ylex.fi, ylex.etusivu@yle.fi

 • YleX:n Etusivu on Suomen ainoa nuorille suunnattu asiaohjelma valtakunnallisella radiokanavalla. Ohjelma pureutuu kriittisesti päivän merkittävimpiin uutisiin ja puheenaiheisiin. Etusivu selvittää, kyseenalaistaa ja viihdyttää.

  Soita (09) 1482822, ylex.fi, ylex.etusivu@yle.fi

 • Kivaa keskiviikkoa! Samoilla matikan taidoilla saa eri lukioista eri arvosanat. Pitäiskö tähän puuttua? Voiko arvosanoja edes vertailla korkeakouluhaussa? Suunnataan myös katseet kohti Hollantia: miksi maan vaaleja pidetään merkittävänä ja miksi vaalitulokset "leviää" ympäri Eurooppaa? Soitimme asiantuntijalle ja selvitimme. Lisäksi puhetta mm. #kannustusryhmä-kamppiksesta! Studiossa Jussi ja Hanna.

Klipp

 • Mitä keskusta lupaa nuorille? Kuinka pitkä matka 16-vuotiaalla saa olla lähimpään ammattikouluun? YleX Etusivu tapaa jokaisesta eduskuntapuolueesta nuoren vaikuttajan ennen kuntavaaleja. Vuorossa perussuomalaiset ja tamperelainen Tiina Elovaara.

 • Mitä vasemmistoliitto lupaa nuorille? Kuinka pitkä matka 16-vuotiaalla saa olla lähimpään ammattikouluun? YleX Etusivu tapaa jokaisesta eduskuntapuolueesta nuoren vaikuttajan ennen kuntavaaleja. Vuorossa utsjokinen Anni Ahlakorpi.

 • Mitä keskusta lupaa nuorille? Kuinka pitkä matka 16-vuotiaalla saa olla lähimpään ammattikouluun? YleX Etusivu tapaa jokaisesta eduskuntapuolueesta nuoren vaikuttajan ennen kuntavaaleja. Vuorossa torniolainen Katri Kulmuni.

 • YleX Etusivun Hanna ja Jussi saivat vieraakseen Yle Puheen Yagmur Özberkanin ja Susani Mahaduran.

 • Pitäisikö Suomessa ottaa mallia Norjan NRK:lta ja mahdollistaa uutisartikkelien kommentointi vain niille, jotka voivat testillä todistaa tietävänsä mistä uutisessa oikeasti on kyse? Tätä pohdittiin Etusivussa.

 • YleX Etusivun Jussi ja Hanna keskustelivat elokuvabloggaajana ja toimittajana tunnetun Anton Vanha-Majamaan kanssa vuoden 2017 Oscar-gaalasta sekä suomalaisten tv-sarjojen tilanteesta.

 • YleX Etusivun Jussi ja Hanna saivat vieraakseen Helsingin Sanomien oikeustoimittajan Susanna Reinbothin, joka paljasti yhdessä Minna Passin kanssa Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion rikokset. He kirjoittivat yhdessä Keisari Aarnio -kirjan joka myytiin loppuun yhden päivän aikana.

 • Lappeenrannan teknillinen yliopisto nimeää 14 uutta tekniikan ja kauppatieteiden kunniatohtoria, niiden joukossa televisiotähti, suositun Myytinmurtajat-sarjan Jamie Hyneman. Yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa avasi YleX Etusivulle lisää nimeämisen taustoja.

 • YleX Etusivun Hanna ja Jussi keskustelevat YleX:n musiikkipäällikön Tapio Hakasen kanssa Profeettojen Yhtäccii-kappaleen lyriikoista ja sanomasta.

 • Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön julkaiseman tutkimuksen mukaan korkeakouluopiskelijoista 16 prosenttia kärsi päivittäin uniongelmista, keskittymisvaikeuksista, jännittyneisyydestä, masentuneisuudesta, ahdistuneisuudesta tai muista psyykkisistä oireista. YleX Etusivu tarttui härkää sarvista ja yritti löytää ratkaisua tähän ikävään tosiasiaan.

 • Tupakkajätti Philip Morris International teki alkuvuodesta jotain yllättävää. Maailmanlaajuinen savukevalmistaja julkaisi tiedotteen, jossa se kertoo tavoittelevansa “savutonta maailmaa”. Onko taustalla kuitenkin vain markkinointitemppu? Haastattelussa Philip Morris Internationalin Suomen viestintäjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä ja tupakkayhtiöiden mainontaa tutkinut professori Heikki Hiilamo.

 • Elina Hirvonen yrittää dokumentin kautta poistaa ennakkoluuloja ja turhia pelkoja. Dokumentaristi toivoo Kiehumispisteen siivittävän rakentavaan keskusteluun. Hirvonen kävi YleX Etusivun vieraana ja kertoi oman näkemyksensä tulehtuneen keskustelukulttuurin parantamiseksi. kuva: https://www.facebook.com/boilingpoint.fi/

Lyssna också