Brysselin kone

on 3.8.2016

 • 44 min
 • tillsvidare

Haastateltavana hallitusneuvos Olli Sorainen. Ohjelma on lähetetty aiemmin viime huhtikuussa.
Toimittajana Maija Elonheimo

Sändningar

 • on 3.8.2016 10.05 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Minkälainen EU olisi Suomen kannalta paras, mitä EU-alueella on odotettavissa, kun korot taas kerran nousevat, pitäisikö EKP:tä, joka käyttää isoa valtaa EU:ssa hallita avoimemmin ja demokraattisemmin, miksi pienten valuutta-alueiden kannatta pysyä itsenäisiä, ja onko pankkiunioni hyvä ajatus.

  Haastateltavana on valtiotieteen tohtori Pekka Korpinen ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Standardien käyttö tuotteissa on vapaaehtoista, mutta EU:nkin sisämarkkinoilla kauppa sujuu usein paremmin, jos tavarat täyttävät käyttää EU:n alueella yhteisesti sovitut standardit. Miten yhteiset standardit käytännössä sovitaan ja miten esimerkiksi tulevaisuudessa sisämarkkinoilla palveluita mahdollisesti standardoidaan. Haastateltavana on Suomen Standardisoimisliiton teknillinen johtaja Antti Karppinen ja toimittajana on Maija Elonheimo

 • Miten Rooman sopimukseen ja EU:n kehitykseen vaikutti sen alkuaikoina kauppapoliittiset paineet ja miten suurvaltapolitiikka. Entä mitkä taho lisääntyvää integraatiota eniten halusivat ja mitkä eivät.

  Haastateltavana poliittisen historian dosentti Tapani Paavonen ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Maahanmuuttokysymys on iso teema kun Ranskassa käydään keskustelua parin kuukauden päästä pidettävien presidentinvaalien ympärillä.
  Mutta miten iso teema se on ja miksi EU:n asiat eivät ainakaan juuri nyt tunnu isosti kiinnostavan ranskalaisia ja ranskalaista mediaa.
  Minkälaisia poliittisia mielipiteitä eri presidenttiehdokkailla on Ranskassa, jossa presidentin valta on iso.
  Ja minkälainen EU:n jäsenmaa on Ranska.
  Haastateltavana on väitöskirjatutkija Laura Parkkinen ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Miten suomalaisten kuluttajasuojaan vaikuttaa se, että kuluttajansuoja on muuttumassa yhä yhtenäisemmäksi EU:n alueella. Ja miten vaikuttaa se, että EU:n alueella ei niinkään enää määritellä minimisuojaa kuluttajille, vaan on siirrytty siihen ajattelutapaan että EU:n alueella kuluttajansuojassa määritetään maksimisuoja, jota eri jäsenmaissa ei saa ylittää.
  Entä jos on ostanut tuotteita yli jäsenmaiden rajojen EU:n alueella, niin mitä kannattaa pitää mielessä esim. viallisten esineiden korvausvaatimuksia suunnitellessaan.
  Haastateltavana on kauppaoikeuden yliopistonlehtori Klaus Viitanen Helsingin yliopistosta ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Ranskassa, Hollannissa ja Saksassa käydään lähitulevaisuudessa EU:n kannalta tärkeitä vaaleja.
  Onko EU:n edessä hajoaminen, jos EU-vastaiset puolueet voittavat näissä vaaleissa. Vai onko edessä kertakaikkinen muutos kahden raiteen EU:ksi, jossa eri jäsenmaat jakautuvat kiinteämmän yhteistyön ja väljemmän yhteistyön jäsenmaiksi. Mitä kahden raiteen EU:n malli voi käytännössä tarkoittaa. Ja miten maahanmuuttotilanne EU:ssa vaikuttaa siihen, mitkä puolueet EU:ssa vaaleissa menestyvät. Aiheesta keskustelee entinen EU:n oikeusasiamies ja entinen SDP:n kansanedustaja Jacob Söderman. Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • EU:n tietosuoja-asetus astuu voimaan toukokuussa 2018 ja se tulee mm. vahvistamaan EU:n alueella käytävässä kaupassa yritysten asiakkaiden yksityisyydensuojan huomattavasti vahvemmaksi, kuin mitä vastaava yksityisyydensuoja on meidän isoilla kauppakumppaneillamme.
  Samalla tämä uusi tietosuoja-asetus edellyttää yrityksiltä isoja satsauksia asiakkaidensa tietosuojaan, ja mikäli näitä sääntöjä rikotaan, siitä seuraa kovimmillaan sakot, joiden arvo voi olla enimmillään jopa 20 milj. € tai 4 % yrityksen edeltävän tilikauden vuotuisesta maailmanlaajuisesta kokonaisliikevaihdosta.
  Haastateltavana on asianajaja Jukka Lång ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Onnistuuko Suomi tavoitteessaan saada metsien kyky sitoa itseensä hiiltä huomioonotetuksi haluamallaan tavalla, kun EU:ssa käsitellään sitä, miten jäsenmaiden tulee hillitä ilmastonmuutosta maankäytön avulla. Ja miten EU muuten vaikuttaa Suomen metsätalouteen. Haastateltavana on Metsäneuvos Heikki Granholm maa- ja metsätalousministeriöstä ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Vaikka Trumpin valinta on nostanut esiin keskustelun siitä, ollaanko nyt maailmassa siirtymässä protektionismin aikaan kansainvälisessä kaupassa, niin on syytä muistaa, että myös EU on toiminut ja toimii kansainvälisessä kaupassa huomattavan protektionistisesti.
  Mutta miten EU, jonka kauppapolitiikkaa usein sanotaan sen kruununjalokiveksi, suhtautuu vapaakauppaan ja protektionismiin.
  Haastateltavana on kansainvälisen talouden professori Pertti Haaparanta Aalto-yliopistosta. Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Tulossa oleva Kiinan itärannikon ja Euroopan länsiosan yhdistävä suuri logistiikkahanke, erilaisine rauta- ja moottoriteineen tulee yhdistämään Kiinaa ja EU:ta entistä tiiviimmin toisiinsa
  Miten USA:n haluttomuus solmia jo suunnitteilla olleita vapaakauppasopimuksia Tyynenmeren alueelle ja Atlantin ylitse EU:hun tulee vaikuttamaan Kiinan ja EU:n taloudellisiin suhteisiin? Ja entä miten paljon EU vaatii kaupankäynnissään Kiinaa noudattamaan länsimaisia arvoja.
  Haastateltavana on Lapin yliopiston Kiinan kulttuuri- ja yhteiskuntatutkimuksen professori Matti Nojonen ja toimittajana Maija Elonheimo

  Kuva: Kiinan presidentti Xi Jinping (O) toivottaa Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin (V) tervetulleeksi Kiinan Hangzhoussa järjestettyyn G20-huippukokoukseen syyskuussa 2016. EPA/HOW HWEE YOUNG

 • Miten huono Suomen kilpailukyky palkkojen suhteen verrattuna esimerkiksi Ruotsiin ja Saksaan jJa mitkä sellaiset asiat, joista EU voi päättää, vaikuttavat siihen, miten maan taloudella menee. Tästä puhuu erikoistutkija Pekka Sauramo Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.
  Lisäksi hän puhuu siitä, että kun tämä nykyinen sukupolvi loi paljon huolia aiheuttaneen rahaliitto EMU:n, niin onko oikein, että EMU:n mahdollisen purkamisen huolet jäävät tulevien sukupolvien huoleksi. Kannattaisiko ja pitäisikö meidän kokoontua yhteen ja purkaa EMU ja siis lopettaa euron käyttö? Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • EU vaikuttaa rikoslakiin jäsenmaissaan monin tavoin. Se vaikuttaa myös siihen, minkälaisia ovat rasismiin ja terrorismiin liittyvät rikokset ja niiden rangaistukset jäsenmaissa.

  Samalla EU määrittää rikoslain kautta osaltaan myös sitä, miten sen alueella määritellään rasismin ja terrorismin käsitteitä.

  Haastateltavana on apulaisprofessori Sakari Melander Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta. Toimittajana on Maija Elonheimo.

Klipp

 • Suomalaisen ruuan puolestapuhuja Jaakko Nuutila puhuu mm. ruokaturvasta. Toimittajana on Maija Elonheimo.

Lyssna också