Radio Suomesta poimittuja

Mökki on itselle rakennettu turistikohde

 • 30 min
 • tillsvidare

Matka mökille on mielen siirtymä toiseen persoonaan. Työihmisestä tulee mettäläinen, takakireästä urakiiturista nautiskeluun taipuvainen laiskottelija.
Onko kuva mökistä työleirinä murtumassa?
Kaikki kotona -lähetyksen vieraina olivat mökkeilystä kirjan kirjoittanut Pertti Alasuutari ja mökkeilystä haaveileva Annakaisa Partanen.

Millainen mökkisuhde on Kaikki kotona -lähetyksen studiojoukkueella?
Pertti Alasuutari on sosiologian professori Tampereen yliopistossa. Hän on tutkinut ja kirjoittanut mökkihulluudesta. Alasuutari on vakinaistanut suhteensa kesäpaikkaan, eli kyse on ns. tosirakkaudesta, kesäpaikasta on tullut asuinpaikka.

Annakaisa Partasella on vielä haku päällä, eli sitä oikeaa odotellessa ja nyt siis puhumme mökistä (perhe jo on). Annakaisa on helsinkiläinen perheenäiti, ns. mökkientusiasti, jolla on mökin korvikkeena huvilayhteisö Helsingin Vartiosaaressa.

Juontaja Paula Jokimiehellä on yhteiskäytössä sisarusten kanssa, vanhempien omistama lapsuuden mökki, jossa hän harvoin vierailee.

Onko tärkeää, että perhe omistaa yksinään mökin? Annakaisa Partanen on paljon pohtinut tätä kysymystä.
- Olisin valmis menemään omistajana mökkiosuuskuntaan mukaan. Tämänhetkinen tilanne vuokra -huvilayhteisössämme on ihanteellinen - enemmän hauskaa, vähemmän huolta ja rahareikiä.

- Huvilamme on kaupungin omistama ja museoviraston suojelema, 20-30 -luvulla rakennettu iso, kaunis huvila. Perustimme yhdistyksen, jossa on mukana noin 40 taloutta. Talkoilla kunnostamme huvilaa, puuhaa riittää, mutta se on mukavaa puuhastelua, koska se ei ole yhden perheen harteilla. Pihalta löytyy myös jäänteitä menneen ajan huvilaelämästä.

Mökkeily on menoa toisenlaiseen maailmaan, kuviteltuun menneisyyteen kertoo Pertti Alasuutari.
- Menneisyyteen päästään pitäytymällä yksinkertaisemmissa, kaupunkiasuntoon verrattuna yhtä tekniikan sukupolvea vanhemmissa kodinkoneissa. Mökki sisustetaan maalaisromanttisesti käyttämällä hirttä ja lakattua puuta. Somistus voi olla myös hassu, käytetään monenlaista rekvisiittaa, joka ei vastaa kaupunkiasunnon sisustusmakua laisinkaan.

Mökki toimii myös kitsch -varastona toteaa Pertti Alasuutari.
- Kotiin on vierailijan hyvin vaikea ostaa tuliaiseksi taideteoksia, mutta mökille niitä voi viedä, jopa kitschiä, koska teoksen ei ole ajateltukaan heijastelevan omistajien makua. Mökki on itselle luotu turistikohde, lavastettu fantasiamaailma, jonne sopii humoristisempikin sisustus.

Sändningar

 • on 8.6.2016 15.50 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Uuden vuosituhannen menestyneimpiin lauluntekijöihin lukeutuva Anssi Kela lataa bändinsä kanssa riemastuttavan setin. Luvassa on lauluja koko Kelan uran varrelta. Taltioitu syyskuussa 2015.
  Uuden vuosituhannen menestyneimpiin lauluntekijöihin lukeutuva Anssi Kela lataa bändinsä kanssa riemastuttavan setin. Luvassa on lauluja koko Kelan uran varrelta. Taltioitu syyskuussa 2015.

  Anssi Kela: laulu, kitara, Antti Karisalmi: basso, taustalaulu, Ville Kela: rummut, Saara Metsberg: kosketinsoittimet, taustalaulu, Tuomas Wäinölä: kitara, taustalaulu

  1. Puistossa
  2. Levoton tyttö
  3. Kaatua kuin puu
  4. Karhun elämää
  5. Nostalgiaa
  6. Aamu
  7. 1972
  8. Kuolleen miehen kitara
  9. Nummela

 • Täysi nolla, yhenlainen, kaksimielinen. Siinä esimerkkejä numeroilla arvioinnista. Vaan kumpi on lopulta pahempi - numeroarvostelu vai sanallinen arviointi? Maallikkosaarnaaja Maasola purkaa traumaa Sanasessa, sappinestesaarnassaan.

 • Radio Suomen kuuntelijat muistelivat presidentti Mauno Koivistoa tämän kuolemaa seuranneena päivänä. Suorassa lähetyksessä kuultiin toinen toistaan hienompia tarinoita. Yhden hienoimmista kertoi Mika Kangasalta.

  Pieni poika muutti perheineen kauas kavereista, ja lohtua yksinäisyyteen toi taikatemppujen harjoitteleminen. Ainoa ongelma oli, että taikurille kuuluva silinterihattu puuttui. Uutta aitoa silinterihattua oli mahdotonta löytää, ja löytyessäänkin sellainen olisi ollut liian kallis. Kun osto- ja myyntiliikkeistäkään ei löytynyt käytettyä, päätti poika kirjoittaa silloiselle pääministeri Koivistolle ja kysyä, mistä tämä oli oman silinterihattunsa löytänyt.

  Miten sitten kävikään? Kuuntele koko uskomaton tarina. Haastattelijana on Markus Turunen.

  Presidentti Mauno Koiviston siunaustilaisuus radioidaan Yle Radio Suomessa helatorstaina 25.5.2017 kello 13 alkaen.

  Kuva:
  Heikki Saukkomaa/Lehtikuva
  Mauno Koiviston muistopöytä

 • Maailma on täynnä puhetta ja sanoja. Pahimmillaan tulee joka tuutista mielipiteitä, joilla yritetään saada ihmiset reagoimaan.
  Tähän saumaan tulee norppalive. Se muistuttaa, miten kaunista voisi elämä olla.
  Maallikkosaarnaaja Maasola tarjoilee arkisaarnassaan livelähetykseen vain muutaman parannusehdotuksen.

 • Lauantaielämää suorana Suomesta. Vierailupaikkakunnat Mikkeli, Turku, Heinola, Tampere ja Rovaniemi.

 • Lauantaielämää suorana Suomesta. Vierailupaikkakunnat Jämsä, Hämeenlinna, Lieksa, Lappeenranta ja Kokkola.

 • Suomen Euroviisu Blackbird kerää kiitosta kansainvälisillä areenoilla. Millaisissa tunnelmissa Suomen delegaatio valmistautuu tulevaan Euroviisu-koitokseen? Mitä viisumaita kannattaa pitää silmällä vuoden 2017 Euroviisuissa? Satu Järveläisen kokoamissa Euroviisu-uutisissa kisaraportti Kiovasta.

 • Ennen kesä tuli keikkuen. Nyt toinen käsi on palanut ja toisessa on paleltumia. Säänmukainen pukeutuminenkaan ei onnistu. Maallikkosaarnaaja Maasola pureutuu kuin toukokuinen halla älyttömien vaatteiden maailmaan.

 • Interaktiiviset kauhuesitykset ovat rantautumassa Suomeen. Emme tyydy enää olemaan passiivisia havainnoitsijoita ja todistajia, vaan haluamme olla osa kauhutarinaa.

  Toimittajamme Justus Laitinen laittoi itsensä likoon ja syöksyi päätä pahkaa After Dark Helsingin järjestämään interaktiiviseen kauhuesitykseen nimeltä Motel.

  Esityksen ohjaaja Antti Wuokko valottaa Motellin taustoja. Kanssakokijoina Motel-kauhuesityksessä Justuksen kanssa olivat Sofia ja Erkko.

 • Ei ole hyvä, jos ihminen on ihan alussa tai ihan lopussa. Puolessa välissä tapahtuu kaikki oleellinen.
  Siksi kai hallituskin fiilistelee puoliväliriihessä. Elämänsä puolitangossa on myös Maallikkosaarnaaja Maasola. Se ei estä häntä saarnaamasta, siis - Sananen!

 • Jotenkin sitä ajattelee, että Suomen juhlavuonna yritetään vähän tsempata kulttuurituotteittemme laadussa. Että tulee originellia ja hätkäyttävää. Ja sitten kerrotaan jääkiekon MM-95 -elokuvasta.
  Maallikkosaarnaaja Maasola kertoo, mistä kaikesta kauniista jäät paitsi.

 • Näyttelijä, käsikirjoittaja ja sekatyömies Kai Lehtinen elää perheensä kanssa Karjalohjalla suurten metsien keskellä.

  Alkuvuodesta tulipalo vei Lehtisiltä maatilan lisärakennuksen ja samalla mm. kaikki näyttelijän kirjoitukset ja työkalut. Pääsiäisviikolla hän saatteli matkaan tyttärensä, joka suuntasi vuodeksi USA:han vaihto-oppilaaksi.

  Kai Lehtinen kertoo myös vaativista vaelluksistaan pohjoisen erämaihin, yksinäisistä hetkistään mökillä ja kymmen vuotta sitten kuolleesta esikoispojastaan, joka kulkee aina matkassa taivaspoikana.

  Toimittajana Markus Turunen.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Radio Suomen kuuntelijat muistelivat suorassa lähetyksessä edesmennyttä presidentti Mauno Koivistoa. Lähetyksessä kuultiin myös tunnelmia Koiviston synnyinkaupungista Turusta.

Lyssna också