Ajantasan vallattomasti valtiopäivillä

Puoluekannatuksen muutokset superviikonlopun lähestyessä

 • 17 min
 • tillsvidare

Tuore kannatuskysely on nostanut keskustan ykköseksi, kun politiikan superviikonloppu häämöttää. Mikä muuttuu, kun puheenjohtajat vaihtuvat? Onko politiikan kieli kovenemassa? Ruodinnassa myös paljon puhuttanut ulkomaalaislaki ja sen perheenyhdistämispolitiikka. Eduskunnassa ovat keskustelemassa kansanedustajat Susanna Koski Kokoomuksesta, Stefan Wallin RKP:stä sekä Silvia Modig Vasemmistoliitosta. Toimittajana on Tuukka Pasanen.

Sändningar

 • on 8.6.2016 15.10 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Vallattomasti valtiopäivillä kansanedustajat keskustelevat muun muassa pääministeri Juha Sipilän juuri pitämästä tiedotustilaisuudesta, kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta sekä kansalaisten yhdenvertaisuudesta. Keskustelemassa kansanedustajat Leena Meri Perussuomalaisista, Hanna Sarkkinen Vasemmistoliitosta ja Anders Adlercreutz Ruotsalaisesta kansanpuolueesta. Toimittajana on Mira Stenström.

 • Vallattomasti valtiopäivillä ei olla ainakaan kännissä tai sokerihumalassa. Sen sijaan keskustellaan uudesta alkoholilakiluonnoksesta ja sokeriverosta. Entä ovatko kansalaisaloitteet konstikkaampia kuin alkuun osattiin arvata? Vallattomasti valtiopäivillä ovat Sari Raassina (kok.), Heli Järvinen (vihr.) ja Arja Juvonen (ps.). Toimittajana on Iida Ylinen.

 • Eduskuntaa työllistää julkisia hankintoja sääntelevän hankintalain uudistus, sen sisällöstä on kiistaa hallituksen sisällä. Perustuslakivaliokunta ottaa kantaa voidaanko jo aiemmin hyväksytty kansalaisaloite sukupuolineutraalista avioliitosta purkaa. Eduskunnan kahvilassa puhetta johdattelee politiikan toimittajamme Jari Niemelä ja haastateltavina ovat sdp:n Johanna Ojala-Niemelä, kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ja keskustan Anne Kalmari. Aluksi kohua herättäneestä kaivosyhtiön piposta.

 • Kansanedustajat Timo Kalli (kesk.), Krista Mikkonen (vihr.) ja Krista Kiuru (sd.) ilmaisevat tuntonsa ja toiveensa Yhdysvaltain juuri valitusta presidentistä. Donalad Trumpin politiikkaa on heidän mielestään vaikea etukäteen arvata. Oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjetit muuttaisivat verotuksen painotusta ja jakaisivat etuuksia mielestään tasaisemmin. Iida Ylinen juontaa.

 • Vallattomasti valtiopäivillä, Iida Ylisen kanssa keskustelemassa Antero Vartia, vihr., Joona Räsänen sd. ja Mari-Leena Talvitie, kok. Aiheina mm. perustulokokeilu ja Suomen asekaupat. Aluksi myös hieman Islannista.

 • Karkkivero pois - mitä tilalle- suola ja voi? EMU-puskurit luotiin aikanaan tasoittamaan talouden ongelmatilanteita, pitäisikö puskurit siis ottaa käyttöön? Entä miltä keskustelu yliopistojen pääomittamisesta näyttää? Tässä kysymyksiä, joita pohtii nyt Eduskunnan kahvilassa kokoomuksen Sanna Lauslahti, sdp:n Pia Viitanen ja keskustan Mauri Pekkarinen, puhetta politiikan kiehuvassa hornankattilassa johdattelee Jari Niemelä.

 • Eduskunnan täysistunnossa ovat esillä hallituksen verolait ensi vuodelle. Aiemmin päivällä keskusteltiin Suuren valiokunnan julkisessa kuulemisessa EU:n tulevasta kehityksestä. Yksi kysymys oli: onko Euroopan unionin poliittinen kehitys jämähtänyt paikoilleen nousi esille. Näistä keskustelevat eduskunnan kuppilan kahvipöydässä kansanedustajat Anne-Mari Virolainen Kok, Simon Elo PS ja Tytti Tuppurainen SDP. Puhetta johdattelee politiikantoimittaja Jari Niemelä.

 • Eduskunta keskusteli eilen liikennesektorin uudistuksista: liikennekaari on osa hallituksen kärkihankkeita. Täysistunnossa vilkasta keskustelua herätti esimerkiksi liikennekaaren vaikutus taksiliikenteeseen. Vallattomasti valtiopäivillä -osuudessa asian puinti jatkuu. Mira Stenström on jo valmiina liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenten kanssa S-talon kuppilan kulmapöydässä.

 • Yhteiskuntarauhaa etsimässä
  Miten turvapaikanhakijat saataisiin ripeästi töihin tai muutoin kiinni yhteiskuntaan? Kielen opiskelu ja mahdollisimman pikainen työllistyminen ovat parhaat keinot, vastaavat kansanedustajat Antero Laukkanen, kd., Eeva-Maria Maijala, kesk. ja Mikaela Nylander. Puhetta on myös ääriliikkeistä, valtionvelasta ja täsmäelvytyksestä. Toimittaja Iida Ylinen haastattelee.

 • Eduskunnan syksyn suosikkikirjan, valtion ensivuoden talousarvioesityksen, paksuus on 840 sivua ja liitteet päälle. Budjetin käsittely on eduskunnassa alkanut tänään.
  Tärkeimpiä kohtia opuksesta poimivat kansanedustajat Olli-Poika Parviainen (vihr), Ritva Elomaa (ps) ja Markus Lohi (kesk). Kannustinloukut, työllisyys, kaverikapitalismi ja perustulo nousevat puheeksi. Jari Niemelä haastattelee.

 • Työllisyyskeinojen etsintä on taas kerran esillä hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen välisessä työryhmässä. Mistä löytyvät keinot työllistämisen ja työllistymisen edistamiseksi. Auttavatko ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaukset muuhun kuin 50 miljoonan euron säästätavoitteen toteuttamiseen? Eduskunnan kuppilassa työllisyydestä keskustelemassa kansanedustajat Tarja Filatov Sdp:stä, Harri Jaskari Kokoomuksesta ja Markus Mustajärvi Vasemmistoliitosta, politiikan toimittajamme Jari Niemelä johdattelee keskustelua.

 • Eduskunta palasi eilen kesätauolta. Budjettiriihi lämpesi viime viikolla. Nyt on aika katsoa, millaisia jyviä saatiin. Arkadianmäen syksyynkin kurkistetaan. Mira Stenströmin vieraina ovat Veronica Rehn-Kivi Rkp:stä, Lauri Ihalainen Sdp:stä ja Kaj Turunen Perussuomalaisista.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också