Radio Suomi Rovaniemi

Täällä Pohjois-Norja - Riitta Leinonen

 • 6 min
 • utgått

Hirvieläimien näivetystautia ei ole löytynyt pohjoisen poroista. Norjan ja Suomen väliset kalastusneuvottelut Tenolla ovat katkenneet. Tanassa alkamassa siltatyömaa Tenojoen yli. Tromssassa valmistui uusi ja uudenaikainen koulu. Riitta Leinoselle soittaa Hillevi Antikainen.

Sändningar

 • ti 7.6.2016 16.23 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Julkisen sektorin virkamiehen edustuskulut suututtavat veronmaksajia. 30 vanhaa kulttuurirakennusta siirretään Malmivaarasta pieneen kylään. Joogaharrastus mielletään uskontoon. Bertil Isakssonille soittaa Sirkku Savusalo.

 • Kauden parhaimpia makuja päästään maistelemaan nyt samontein. Tämän kertaisella herkulla on kaksi nimeä. Valmistamme siika-punajuuri -tartaria. Tällä kertaa punajuuri korvataan sen sukulaisella raitajuurella. Siika-raitajuuri -tartarin kala on erittäin tarkan leikkuun alla Martta Eeva-Maija Laurilalla. Juha Mäntykenttä ihailee tarkkaa työskentelyä.

 • Lappilaisten virkamiesten ja poliitikkojen puheissa esiintyy hyvin usein kaksi sanontaa, joista on kehittynyt jo kansanperinnettä. Toisen mukaan 'kaikki tänne mahtuu'. Sillä tarkoitetaan, että tekoallas, avohakkuu ja uraani-fosfaattikaivos sopivat elämään sulassa sovussa luontomatkailun kanssa. Toinen sanonta kiteyttää virkamiesten ajattelutavan. 'Muita vaihtoehtoja ei ole olemassa', joten tähän saatte tyytyä. Kemijärveläinen diplomi-insinööri Jukka Vaarala on toista mieltä. Esimerkiksi maakuntakaavaehdotuksen vaihtoehdottomuus on hänen mukaansa hämäystä. Vaihtoehtoja tulva-altaalle on useita. Lohen palautus Kemijoen latvavesille on yksi konkreettinen esimerkki vaihtoehdoista. Toinen esimerkki on Kemijärven yläpuolisen vesistön parantaminen niille vaelluskaloille, jotka jo nyt elävät Ylä-Kemillä. Vaelluskiertoa pitää tukea, sanoo intohimoinen kalamies Jukka Vaarala. Tapani Niemi haastattelee.

 • Valaankatselu -safareita turisteille järjestetään Tromssan lähistöllä. Norjalaissukeltaja teki Guinnesin kirjaan maailmanennätyksen, sukelluksissa yli 15 tuntia +7° merivedessä. Punaisen ristin rahakeräys tv:ssä Syyrian, Agfagistanin ja Kaakkois-Aasian pakolaisille tuotti 22 milj. euroa. Riitta Leinoselle soittaa Kimmo Hiltula.

 • Murmanskin taidemuseossa vierailee yksi Euroopan suurimmista taidemuseoista, Tertjakovin galleria. Pikalainafirmoja on myös Venäjällä. Riina Gusevalle soittaa Jarmo Siivikko.

 • Antti Eskola, yli 80-vuotias sosiaalipsykologian professori emeritus, kertoo vanhuudesta omakohtaisesti ja tutkijan silmin. Millaista on, kun eläkkeelle jääminen helpottaa elämää? Entä kun seuraelämä vähenee? Kuinka suhtautua huoleen ja pelkoon? Eskola on aina innostunut ja ilkikurinen. Asenne tarttuu: lukija saa kirjasta koko joukon vinkkejä, joilla ikääntymisen ilmiöihin voi suhtautua kiinnostuneesti. Kirjasta kertoo Juha Pikkarainen. (Kuva: Vastapaino)

 • Ihmisoikeusasiat puhuttavat myös vihapuheen kautta. Ehkä meillä on jotain parannettavaa tässä suhteessa. Tästä puhuu pakinassaan eurokansanedustaja Nils Torvalds.

 • Hallitus haluaa yhdistää Ruotsin läänejä jo ennen seuraavia vaaleja. Totuuskomissiota suunnitellaan tutkimaan vähemmistöjen oikeuksia. Pohjois-Ruotsissa on ollut oikea murtoaalto omakotitaloihin. Bertil Isakssonille soittaa Sirkku Savusalo.

 • Syysloma on parhaillaan käynnissä. Mikä sen parempaa kuin istua nuotiolla, katsella maisemia ja tehdä herkullista ruokaa. Tänään teemme rautuwrapia eli rautuaräiskäleitä. Martta Anna-Liisa Tikkanen ja Juha Mäntykenttä ovat nuotion äärellä Kemijoen varrella. Lämpö tuntuu olevan korkealla.

 • Toiminnanjohtaja Päivi Lundvall pohtii myös mahdollisuutta, että hallinnon huono maine nykyään johtuu rakenteellisesta tai piilokorruptiosta. Virkamiehillä on henkilökohtaisia sidonnaisuuksia tai hyvin korkea asema edellyttää vanhakantaista toimintaa. Jos luottamushenkilö tai virkamies ei pysy ruodussa, häntä ojennetaan hienovaraisesti tai uhkaillaan räikeästi. Ajatelkaa kuinka hullulta kuulostaisi, jos lappilainen virkamies tai poliitikko ehdottaisi vakavissaan, että lopetetaan riitely ja puretaan Kemijoen voimalaitokset. Sellaistahan tapahtuu jo maailmalla ja jokien vapauttaminen kuuluu myös Hillary Clintonin vaaliteemoihin. Päivi Lundvallia haastattelee Tapani Niemi. (Kuva: Matti Nieminen / Suomen luonnonsuojeluliitto)

 • Kansa ei luota enää Norjan hiihtoliiton johtoon. Etelä-Varangin ja Kirkkoniemen paikallislehti Sør-Varanger Avis pelastui konkurssilta, paikalliset yrittäjät ja asukkaat keräsivät n. miljoona NOK uudeksi pääomaksi. Riitta Leinoselle soittaa Anni Tolppi.

 • Salla-Alakurtti -tie sai asfalttipäällysteen. Lääkäri- ja sairaanhoitoalalla on pulaa työntekijöistä. Lasten joutumisesta liikenneonnettomuuteen yritetään ehkäistä heijastimia lisäämällä. Riina Gusevalle soittaa Sirkku Savusalo.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • 'Minä en ikinä pieraisekaan pohjoiseen, jos joskus pääsen täältä pois', sanoi 16-vuotias sodankyläläinen Laura Tervo 2000-luvun alussa. Laura pääsi opiskelemaan tanssia etelään ja eteni vetämään kansainvälistä tanssitapahtumaa. Laura ehti asua Jyväskylässä, Kuopiossa, Englannissa eikä pieraissutkaan pohjoiseen. Hän oli saavuttanut nuoruuden unelmansa mutta jokin kaihersi mieltä. Nyt Laura Tervo asuu mettäperällä, Pelkosenniemen Pyhäjärvellä, ja muutaman kuun ikäinen vauva nukkuu makuukamarissa. Toimittaja: Tapani Niemi.

 • Seita-säätiön mediapajalla on käynnistynyt 'Kylä kuvaa' –hanke, joka tuottaa esittelyvideot Sodankylän kunnan sivukylille. Hankkeeseen on sitoutunut 16 kylää: Aska, Kelujärvi, Kersilö, Kierinki, Lokka, Madetkoski, Orajärvi, Puolakkavaara, Luosto, Rajala, Raudanjoki, Sassali, Sattanen, Syväjärvi, Torvinen ja Vuotso. Hankkeen aikana kylille tuotetaan itsenäiset esittelyvideot, sekä videoidaan kylien historiaan liittyviä haastatteluita ja tarinoita. Marko Keinonen (kuvassa vas.) ja Jari Eero kertovat lisää. Jarmo Siivikko pitää mikrofonia.

 • Pellolainen Potma Oy haluaa ottaa oman siivunsa Turun telakan saamista uusista laivatilauksista. Yritys on jo pitkään toimittanut Turkuun ja muuallekin maailman laivanrakentajille kevyitä alumiinisia kennolevyjä käytettäväksi loistoristeilijöiden sisustuksissa. Potma on alansa ainoa yritys Pohjoismaissa. Toimittaja Jorma Korhonen tutustuu perheyritykseen oppainaan yrittäjä ja toimitusjohtaja Reijo Lassila (oik. ) ja hänen poikansa Matti Lassila.

 • Pyhätunturin Kairosmaja on järjestänyt kolme vuosikymmentä pyhiinvaellusmatkoja koskemattomaan luontoon, metsään, tunturiin ja luonnon pyhiin paikkoihin. Kairosmajan isäntä Kari Hämäläinen puhuu mielellään hiljaisuusmatkasta, joka tarkoittaa aivan samaa kuin pyhiinvaellus ja hengellinen matkailu. Äkkiseltään tuntuisi, että pyhiinvaellus ja hiljaisuusmatka edellyttävät hyvin pieniä ryhmiä. Suuressa joukossa hiljaisuus hiipuu ja pyhään ei saa kosketusta. Toimittaja: Tapani Niemi. (Kuva: Miika Hämäläinen)

 • Suvannon kylän Läskilammen aidalla eroteltiin viikonvaihteessa 250 poroa ja Soutajalla muuan kymmenen. Pyhä-Kallion paliskunnan poromies Anssi Kiiskinen sanoo, että porot ovat hyvässä kunnossa mutta vasoja on neljänneksen vähemmän kuin normaalikesinä. Vasakato vaikuttaa poromatkailuun, jota Anssi Kiiskinen on harjoittanut vuosia porosafariyritys Koparassa Luostotunturin lähellä. Muuten Anssi vaikuttaa tyytyväiseltä modernin matkailuelinkeinon ja perinteisen poronhoidon vuotuiskiertoon. Ainakin nämä ammatit voidaan sovittaa
  mielekkäästi yhteen. Tapani Niemi haastattelee.

 • Annikki Aaltonen ja Matti Siuko pitävät Tsokka-nimistä ravintolaa Pyhätunturilla mahdollisimman hankalassa paikassa, johon ei johda virallista tietä ja johon pääsy on huonolla säällä täysin mahdotonta. Silti pariskunta sanoo pärjäävänsä. Erikoisesta sijainnista ja vaikeasta tavoittavuudesta huolimatta Tsokka pitää ovet avoimina yli kahdeksan kuukautta vuodessa. Annikki Aaltonen ja Matti Siuko ovat kotoisin Länsi-Suomesta mutta muuttivat Pyhälle Lappeenrannasta. Kummatkin työskentelivät ravintola-alalla, kun saivat Pyhän kosketuksen. Toimittaja: Tapani Niemi. (Kuva: Tsokassa järjestetään kesäisin myös konsertteja. Annikki Aaltonen etualalla puhdistaa pöytää)

 • Pelkosenniemeläinen matkailuyrittäjä Eero Fisk (kuvassa) ja Tapani Niemi patikoivat torstaina ja perjantaina Pyhätunturista Luostotunturiin ja olimme heihin yhteydessä kahteen otteeseen suorissa lähetyksissä. Miehet testasivat voisiko vaellusreitistä kehittää yhtä maineikas matkailutuote ja brändi, mitä Kuusamon karhunkierros on tällä hetkellä. Eero Fisk ja Tapani Niemi kutsuvat Pyhä-Luoston patikkareittiä PyhÄÄnvaellusreitiksi.

 • Diplomi-insinööri ja kemian tohtori työskentelee pienen kirkonkylän koulussa opettajana. Siinä täytyy olla jotain outoa, eikö totta. Eikö hän ole saanut kunnon töitä kemianteollisuudessa vai mikä häntä vaivaa? Marianne Juntunen on tohtorisnainen ja insinööri, joka tykkää asua maaseudulla eläinten parissa, syvällä luonnossa, Pelkosenniemen Pyhätunturissa. Marianne opettaa luonnontieteitä koulussa ja kestävä
  kehitys on hänelle intohimo. Marianne vakuuttaa olevansa täsmälleen oikealla alalla ja oikeassa paikassa. Tapani Niemi haastattelee.

 • Vammaisten nuorten pakkosiirto Rovaniemellä heille sopimattomaan asumismuotoon on peruttu. Viiden kehitysvammaisen nuoren vanhemmat taistelivat nuorten oikeudesta jäädä nykyiseen palvelukotiinsa vastoin kaupungin viranomaisten tahtoa. Anni Tolppi jatkaa. (Kuvassa äidit Tuija Laine vas. ja Pia Ylisuvanto)

 • Kun ihminen pysyy saman työnantajan palveluksessa 50 vuotta, niin se kertoo paljon paitsi hänestä itsestään, niin myös työyhteisöstä, sen hengestä ja ilmapiiristä. Aulis Määttä kutsuttiin jo 16-vuotiaana töihin Kutilan Liikenteeseen Rovaniemelle. Posiolaispoika aloitti linja-auton rahastajana ja sitten täysikäiseksi päästyään rupesi kuljettajaksi. Jorma Korhonen haastatteli Aulis Määttää ennenkuin tämä ajoi viimeisen virallisen linjavuoronsa 2.10. ja siltä Oulun keikalta miehen tie avautui eläkkeelle ja aikataulut jäivät.

 • Tänä syksynä otettiin kouluissa käyttöön uusi opetussuunnitelma. Opetussuunnitelman tavoitteena on, että oppimisen vastuuta siirretään enemmän oppilaalle. Kun uusi oppijakso alkaa, määritellään tavoitteet, joihin sen aikana pyritään. Ja ne voivat olla eri oppilailla erilaiset. Veikko Virtanen ja Aleksi Hannula kävivät Rovaniemen Ounasvaaran peruskoulussa kysymässä rehtori Kari Ollilalta ja koulun oppilailta, miten opiskelu on sujunut. (Kuvassa Ounasvaaran peruskoulun rehtori Kari Ollila ja oppilaat vasemmalta Milla, Nea ja Katariina)

 • Lapin vedet ja maat ovat Euroopan puhtaimpia mutta siitä huolimatta järvet voivat huonosti. Niissä on liikaa biomassaa, täynnä pikkukalaa, ja perinteiset suuret kalat näkevät nälkää ja kääpiöityvät. Lisäksi sinilevää kelluu rannoilla. Näin alkaa tavanomainen toimittajien ympäristösaarna. Ilmastoa ei kylläkään muuteta mutta kaikesta valitetaan. Mutta hyvän saarnan tapaan lopussa seuraa pelastussanoma. Ammattikalastaja Jouko Lampela sanoo ja uskoo, että Lapin järvet voidaan pelastaa helposti ja se on vain poliittinen ongelma. Näitä mietteitä Lampela esitti viikonloppuna Pyhäjärven rannalla Pelkosenniemellä. Tapani Niemi haastattelee. (Kuvassa ammattikalastaja Jouko Lampela (edessä) uskoo, että oikealla kalapolitiikalla Lapin järvien ravintokuormitus voidaan korjata ja vedet pelastaa)

Lyssna också