Morgonöppet

Knark i kuvert - Morgonöppet följer med flygtullens arbete

 • 10 min
 • tillsvidare

Allt fler beställer droger via nätet, vilket betyder att posttullen vid Helsingfors-Vanda flygplats har fullt upp. Morgonöppets reporter Carina Bruun fick vara med och leta efter droger tillsammans med tullpersonalen.

Sändningar

 • må 6.6.2016 12.35 • Yle Arenan

Avsnitt

 • I yrkesskolorna finns det endast en obligatorisk kurs i samhällskunskap och också de valbara kurserna är väldigt få, och det här till ett jämlikhetsproblem, eftersom gymnasierna i regel erbjuder mångdubbelt med kurser i samhällskunskap. Det säger Peter Ammondt, lärare i samhällskunskap vid Prakticum. Nyhetsskolan, represneterad av Saga Strandén och Emmy Wikström från Tölö gymnasium samt Aino Asklöf från Kyrkslätt högstadieskola, åkte till Prakticum för att tala med studerande. projektet leddes av Kristian Svensson, och Ted Urho presenterade det i Yle Vegas morgonprogram i huvudstadsregionen.

 • - Det känns obehagligt för egen del och för många andras del. Jag har många vänner och bekanta som har hört av sig. En frågade om vi ska föda i Kajana, säger Karin Palmén som har beräknat datum i juli. Palmén är också aktiv inom lokapolitiken i Helsingfors och hon representerar SFP. Marianne Sundholm ringde upp henne.

 • Nyårsafton 1980. Snön glimmar vit på marken, himlen sprakar av färg från fyrverkerier. Vi står på en innergård i östra Helsingfors, omgiven av höghus. Johan Ekroth är sex år gammal, och blir bjuden på sprit av de äldre killarna för första gången. Här börjar en sprial som skulle ta slut först 34 år senare. Redaktör Karin Filén.

 • Vargen kommer, vargen kommer, men varför är vi så rädda för den? Och varför är det så svårt för människan att ingripa i situationer där vi ser att någon klart och tydligt behöver hjälp? Det här funderar filosofen Hannes Nykänen och barnkulturproducenten Larrie Griffis på en tisdagsmorgon i april då vintern plötsligt kom tillbaka. Ted Urho leder ord ordet.

 • För att brygga gott kaffe behöver du inte mycket. Det räcker med färska bönor, en bra mal och framförallt en ren kaffebryggare, säger Svante Hampf, VD för Kaffa roastery. Karin Filén är kaffelärling.

 • Valdebatt i Otnäs i Esbo mellan Tom Eklund (Sannf), Veronica Kalhori (SDP) och Edward Krogius (KD). Debatten leds av Ted Urho.

 • Fyra hugade kommunalvalskandidater möts en solig torsdagsmorgon i Gårdsbacka under ledning av Ted Urho. Med i diskussionen är fullmäktigeledamot, stadsstyrelsemedlem Laura Kolbe (C), suppleanten i fullmäktige Annukka Mickelsson (Saml), SDPs partisekreterare Antton Rönnholm samt den obundnde Gröna kandidaten Theo Tyrväinen.

 • Ingen studierabatt på böter för unga, tycker Jan Tarkio och Casimir Munck som bägge går första året på gymnasiet i Kyrkslätt. Ted Urho bjöd in ungdomarna till sändningen från Jorvas barnträdgård för att kommentera nyheten om att en stor del av de 15-17-åringar som har skulder i utmätning har de p.g.a. att de inte betalat sina böter för trimmade mopeder och obetald åkning i kollektivtrafiken.

 • Carl Lindgren är skådespelare i pjäsen, och intervjuas av Karin Filén.
  Foto: Ingemar Raukola

  Helsingfors Gayteater sätter upp Olitko Sinä?, Homomman Suomen historia 2.0 (“Var du?, Finlands bögigaste historia 2.0”).
  Föreställningen lyfter fram både fiktiva och verklighetsbaserade händelser och människoöden. Produktionen genomförs i samband med teaterns 10-års- och Finlands 100-årsjubiléer.

  Manus och regi: Kim Gustafsson, Musik: Salla Markkanen, Kostymer: Essi Rämä,
  På scenen: Mikko Autio, Atte Hänninen, Simo Karhula, Carl Lindgren, Salla Markkanen, Ari Murto, Jani Nummela, Georgi Petkov, Jarno Pimperi, Mikko Rantonen, Pasi Risberg och Veli Toppinen

  Produktion: Helsingin Gayteatteri HGT ry, Helsingfors Gayteater HGT rf

  Spelplan:
  Premiär på Jämställdhetens dag den 19.3.2017 kl. 19
  Tis 21.3.2017 kl. 19
  Ons 22.3.2017 kl. 19
  Tors 23.3.2017 kl. 19
  Lör 25.3 kl. 15 och kl.19
  Sön 26.3.2017 kl. 15 och kl.19
  Tisd 28.3 kl. 19:00
  Onsd 29.3.2017 kl. 19

  Spelplats: Valtimonteatteri (Aleksis Kivigatan 22, innergården)

 • Imorse hettade det till i Kyrkslätt då Ted Urho lät tre kommunalvalskandidater möta en förälder i Jorvas barnträdgård. Diskussionen handlade om både mögelskolor och nedlagda byaskolor. Så här lät det kvart i åtta imorse, då föräldern Mona-Lisa Ramsay ställde frågor till Anna Aintila (SFP), Irja Bergholm (VF) och Lennart Långström (Saml).

 • Oscar Westerholm och Jesper Baijars har grundat ett företag innan de blivit myndiga. De erbjuder service för skidåkare i Grankullabacken.

 • Yle Vega sände sin torsdagsmorgon live från Otnäs, vad vorde väl en sändning från Otnäs utan teknologorkestern Humpsvakar. Ted Urho bjöd in en kvartett, men fick över dussinet pukor och blåsinstrument.

Inga kommande avsnitt

Klipp

Lyssna också