Horisontti

sö 31.7.2016

 • 43 min
 • tillsvidare

Murrosikäistä nuorta ohjataan aikuisten maailmaan ripareilla ja prometheus-leireillä. Mistä nuoret ovat tulossa ja minne kasvattajat haluavat heitä ohjata? Nuorista ja leireistä keskustelevat nuorisolääkäri Miila Halonen, Prometheus-leirien tuki ry:n varapuheenjohtaja Ansku Ahvenainen ja Kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden asiantuntija Jarmo Kokkonen. Ääneen pääsevät aikusitumisleiriltä myös nuoret itse. Toimittajina ovat Hanna Paavilainen ja Samuli Suonpää.

Sändningar

 • sö 31.7.2016 12.15 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Vuonna 2001 Lahden MM-hiihtojen mitalijuhla muuttui dopingskandaaliksi ja häpeäksi, jossa laji-ikonit yksi toisensa jälkeen riisuttiin arvometallista ja kunniasta. Nyt kisat palaavat Lahteen. Varjostavatko 16 vuoden takaiset tapahtumat alkavia kisoja? Mitä on opittu? Mikä on toisin? Studiossa keskustelevat Suomen urheilun eettisen keskusken pääsihteeri Harri Syväsalmi, Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax sekä urheilutoimittaja Jari Kupila. Horisontin toimittavat Hanna Paavilainen ja Ville Talola.

 • Eurooppa kulkee kohti suurien ratkaisujen kevättä, kun Ranskassa, Saksassa ja Hollannissa väki käy vaaliuurnille. Maahanmuuttokriittiset ja kansallistunteeseen vetoavat poliitikot ovat kaikkialla nosteessa. Kun nationalistinen ideologia voimistuu, toimiiko uskonto polttoaineena vai sammutuspeittona? Aiheesta keskustelevat toimittaja Heikki Aittokoski, dosentti Jyri Komulainen sekä tohtorikoulutettava Lotta Gammelin. Horisontin toimittavat Anna Patronen ja Ville Talola.

 • Miltä kuulostaisi jos maan hallituspuolue toivottaisi iskulauseenaan "muslimit Pakistaniin ja kristityt hautaan"? Tämä on totta Intiassa, jossa muut kuin hindut ovat todella ahtaalla. Kansainvälinen Open Doors -järjestö kantaa huolta kristittyjen vainoista. Miika Auvinen luotsaa järjestöä Suomessa. Auvisen tapasi Anna Patronen.

 • Nationalismin ja sotahistorian tutkijan Jussi Jalosen mukaan nationalismi on kansalaisuskontoa. Se elää uskonnon kanssa rinnakkain ja hyödyntää uskonnollista kuvastoa sekä symboliikkaa. Millaiselle nationalismille eurooppalaisessa Suomessa olisi tilaa? Toimittajana Samuli Suonpää.

 • Helsingin piispa Irja Askola jakoi Gay Awards -gaalassa Vuoden homo -palkinnon 16-vuotiaalle pojalle. Palkinto herätti kritiikkiä sosiaalisessa mediassa, kansanedustaja Jari Ronkaisen (ps.) mielestä lapsen nimittäminen vuoden homoksi on peräti lastensuojeluasia.

  Keskustelu homoseksuaalisuudesta jakaa kirkkoa konservatiiveihin ja liberaaleihin. Samuli Suonpää soitti konservatiiviselle nuorelle pastorille Matti Hernesaholle Turun Mikaelin seurakuntaan.

 • Vuonna 2017 Yhteisvastuukeräys auttaa ihmiskaupan uhreja. Yksi keräyksen kumppaneista on Pro-tukipiste, joka tarjoaa palveluita ja neuvontaa seksityöläisille. Millä perusteella kumppanuusjärjestöt valitaan? Keräysjohtaja Tapio Pajusta haastttelee Ville Talola.

 • Ani Sherab on buddhalainen nunna, joka on mukana järjestämässä Helsingin Kampin kappelissa kuukausittaisia yhteismeditaatioita. Sinne ovat kaikki ovat tervetulleita katsomukseen katsomatta.

  Mutta miten on, kun buddhalainen nunna istuu hiljaa tunnin, harhailevatko hänenkin ajatuksensa, kuten meidän monien muiden? Toimittajana on Anna Patronen.

 • Onko uskontodialogi vain komiteamietinnöissä käytetty muotisana? Miten tuodaan uskontodialogia arkeen ja ketkä sitä tekevät? Keskustelemassa ovat pappi Heidi Rautionmaa, imaami Abbas Bahmanpour sekä uskontodialogitoimija, taustaltaan bahá'i, Lars Silen. Lisäksi tavataan buddhalainen nunna Ani Sherab. Ohjelman toimittavat Samuli Suonpää ja Ville Talola.

 • Piispa Simo Peuran kirjassa Teesejä ehtoollisesta on kymmenen teesiä. Yksi niistä kuuluu: ehtoollinen on myös lasten ateria.

  Piispa Peuraa haastatteli Samuli Suonpää

 • Seurakunnan elämän ja toiminnan keskus on perinteinen jumalanpalvelus. Nykyisin seurakunnan jumalanpalvelusten kanssa kilpailevat monet erilliset messuyhteisöt matalakirkollisine muotoineen. Elvyttävätkö messuyhteisöt kirkon jumalanpalveluselämää vai luovatko ne vastakkainasettelua? Mahtuvatko yhteisöt kirkon sisälle? Keskustelemassa ovat kirkkoherra Kaisa Huhtala Porista, kirkkoherra Ari Paavilainen Sastamalasta sekä väitöskirjaa messuyhteisöistä tekevä Pietari Hannikainen.

  Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Pääkaupunkiseudulla aloitti vuoden vaihteessa uudistunut Kirkko ja kaupunki -lehti, kun pääkaupunkiseudun kolme seurakuntalehteä yhdistettiin. Kirkko ja kaupunki on lehtiuudistuksen jälkeen Suomen suurin kirkollinen media 350.000 levikillään. Samalla lehti sai uuden päätoimittajan. Seppo Simola toimi lehden luotsina peräti 25 vuotta. Hänen manttelinsa perii Jaakko Heinimäki.

  Uusi päätoimittaja on omien sanojensa mukaan "armon kerjäläinen" ja "kirkon uskollinen poika". Hän on pitkän linjan tietokirjailija, kolumnisti ja pappi, joka sanoo sietävänsä kritiikkiä, muttei jaksaisi pelkkää mölinää. Heinimäki haluaisi korvata sanan tuomiokirkko sanalla katedraali - koska "tuomiokirkko on tyhmä sana".

  Jaakko Heinimäkeä haastatteli Anna Patronen.

 • Suomessa arvioidaan olevan muslimeita jo enemmän kuin ortodoksikristittyjä. Kuinka yhtenäinen joukko Suomen muslimit lopulta ovat? Tänään Horisontissa puhutaan suurmoskeijasta. Palveleeko se kaikkia pääkaupunkiseudun muslimeita? Vieraina Nahla Hewidy ja Anter Yasa. Toimittajat Samuli Suonpää ja Ville Talola

  Kirkko ja kaupunki -lehden tuore päätoimittaja Jaakko Heinimäki kertoo ohjelman lopussa, millaisen luotsin Suomen suurin kirkollinen media sai.

Klipp

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Lyssna också